Лекции.Орг


Поиск:




Теоретичні основи зовнішньоекономічної діяльності.




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. І.І.МЕЧНИКОВА

ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

 

 

Кафедра адміністративного та господарського права

 

Програма курсу та методичні рекомендації

До вивчення навчальної дисципліни

«Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності»

 

Для студентів денної форми навчання

економіко-правового факультету

Спеціальність: 7.03040101 «Правознавство»

Освітньо-кваліфікаційний рівень «Спеціаліст»

 

 

Одеса - 2016

Укладач:

Чайковська В.В., к.ю.н., доцент кафедри адміністративного та господарського права

Рецензенти:

 

Миколенко О.І., д.ю.н., професор, завідувач кафедри адміністративного та господарського права, академік АПрНУ

Білик П.П., к.ю.н., доцент кафедри адміністративного та господарського права

Затверджено

рішенням кафедри адміністративного та господарського права,

протокол № 1 від «29» серпня 2016 р.

 

Схвалено Навчально-методичною комісією ЕПФ

Протокол від «29» серпня 2016 року № 1

 

Голова _______________ (Масін В.М.)

«_____»___________________ 2016 року

 

Рекомендовано до друку Вченою Радою економіко-правового факультету, протокол № 1 від «30» серпня 2016 р.

 

 

 

 

Ó В.В. Чайковська, 2016


Зміст

  УМОВНІ СКОРОЧЕННЯ  
  ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА  
  ПРОГРАМА КУРСУ «ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»  
  Структура навчальної дисципліни «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності»  
  Засоби поточного контролю та методичні вказівки  
  ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ і ПИТАННЯ ДО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЮ і  
  ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ іі ПИТАННЯ ДО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЮ іі  
  ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ііі ПИТАННЯ ДО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЮ ііі  
  ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ іv ПИТАННЯ ДО ЗМІСТОВОГО МОДУЛЮ іv  
  Питання для самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності»  
  Засоби підсумкового контролю з навчальної дисципліни «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності»  
  Перелік навчально-методичної літератури до вивчення курсу навчальної дисципліни «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності»  

 

 

УМОВНІ СКОРОЧЕННЯ

 

Відомості Верховної Ради УРСР – ВВР УРСР

Відомості Верховної Ради України – ВВРУ

Голос України – ГУ

Урядовий кур’єр – УК

Офіційний вісник України - ОВУ

Кабінет Міністрів України – КМУ

Національний банк України – НБУ

Закон України Про зовнішньоекономічну діяльність» – Закон «Про ЗЕД»

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Формування ринкової економічної системи в Україні потребує її інтегрування до світового економічного простору. Це можливо тільки за умов створення високоефективного механізму функціонування суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), належної підготовки фахівців у даній галузі. Тому трансформація системи економічного навчання з метою підготовки висококваліфікованих спеціалістів, здатних ефективно працювати не тільки на внутрішньому, але й на зовнішньому ринку, передбачає викладання фахової дисципліни «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності».

Предметом вивчення навчальної дисципліни є положення відповідно до структури курсу, що складається трьох частин: загальної, особливої та спеціальної. В загальній частині вивчаються: ЗЕД та її роль у розвитку національної економіки, поняття, принципи та види ЗЕД, суб'єкти ЗЕД та зовнішньоекономічна правосуб’єктність, режими ЗЕД, організація та регулювання ЗЕД, джерела правового регулювання ЗЕД, ліцензування і квотування зовнішньоекономічних операцій як метод державного регулювання ЗЕД, заборони, обмеження і забезпечувальні міри у відношенні імпорту, експорту і транзиту товарів і послуг, експортний контроль.

В особливій частині вивчаються характеристика системи нетарифних обмежень в сфері ЗЕД, контроль якості експортно-імпортних товарів, сертифікація продукції і послуг, валютне регулювання ЗЕД, регулювання цін і тарифів при здійсненні експортно-імпортних операцій, митне регулювання як метод державного регулювання ЗЕД, правове регулювання іноземного інвестування, страхування у ЗЕД.

В спеціальній частині розглядаються зовнішньоекономічний договір (контракт), використання Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів (ІНКОТЕРМС), правові умови здійснення окремих зовнішньоекономічних операцій, захист прав і законних інтересів держави і суб'єктів ЗЕД України, відповідальність в ЗЕД, санкції за порушення законодавства про ЗЕД.

Метою викладання дисципліни є надання студентам цілісної уяви щодо умов і принципів здійснення ЗЕД в Україні, розкриття особливостей правового регулювання при здійсненні окремих зовнішньоекономічних операцій, висвітлення ролі і місця державних та недержавних національних та міжнародних органів в регулюванні ЗЕД, що розглядаються окремими навчальними дисциплінами, зокрема, «Податкове право», «Господарське процесуальне право», «Банківське право», «Страхове право», «Правові основи інвестиційної діяльності», «Корпоративне право», тощо. Подання матеріалу курсу передбачає оволодіння знаннями з адміністративного, цивільного та фінансового права.

Завдання викладання дисципліни – це засвоєння майбутніми фахівцями теоретичних основ зовнішньої діяльності в Україні, а також вирішення конкретних питань щодо управління зовнішньоекономічною діяльністю.

Нормативна дисципліна «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності» вивчається студентами п’ятого курсу економіко-правового факультету Одеського національного університету імені І. І. Мечникова в дев’ятому семестрі. Планом навчального процесу для вивчення курсу цієї дисципліни відведено 3,5 кредити (126 годин учбових занять). З них на лекції передбачено – 40 годин, на практичні та семінарські заняття – 14 години, на самостійну роботу – 72 години. Формою контролю є іспит. Дисципліна вивчається з застосуванням кредитно-модульної системи (КМС) і складається з трьох модулів. Перший модуль складають теми 1-5, другий 6-13, третій-теми 14-18.

До іспиту допускаються студенти, що відпрацювали всі пропущені заняття, виправили незадовільні оцінки, отримані на семінарських заняттях, набрали мінімальну кількість балів і успішно здали змістовні модулі.

Одним з обов'язкових елементів учбового плану для студентів є підготовка до практичних занять. Для цього студентам необхідно ознайомитися з рекомендованою учбовою, учбово-методичною літе­ратурою, нормативно-правовими актами з кожної теми. Виконання завдань по темам курсу є обов'язковою умовою підготовки до прак­тичних занять. При підготовці до практичних занять необхідно:

— ознайомитись з питаннями теми;

— прочитати відповідні питання в підручнику або конспекті;

— ознайомитись з нормативними матері­алами;

— ознайомитись з літературними джерелами, які додаються в плані практичних занять; розв'язати завдання до теми.

Для розв'я­зання завдань необхідно завести окремий зошит, при необхідності записати тези відповідей на питання практичних занять. Розв'язання завдань має бути чітким, повним, обов'язкова при­сутність посилання на статті нормативних актів з позначкою, коли і ким він був виданий; має бути особисте тлумачення проблеми на підставі чинного законодавства.

Студентам необхідно постійно проводити моніторинг нових норматив­но-правових актів, що приймаються Верховною Радою, Урядом, Президентом України.

Щоб успішно скласти іспит, студент повинен не тільки володіти теоретичним матеріалом, але і розібратися в законодавстві про зовнішньоекономічну діяльність, що містить у собі значний масив актів загальнодержавного і відомчого характеру. Студент має вміти використовувати як джерела правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності міжнародні договори України специфічної групи норм, іменованої lex mercatoria, оволодіти правилами Інкотермс 2010 р.

Студент повинен бути в курсі поточних теоретичних розробок і проблем в галузі зовнішньоекономічної діяльності, що приводяться в журналах «Право України», «Підприємництво, господарство і право», «Правова держава», «Економіка та право» (усі – Україна), «Збірнику наукових праць ЭПФ ОНУ ім. І.І. Мечникова», «Ринкова економіка: сучасна теорія и практика управління», у газетах «Юридичний вісник», «Закон і Бізнес», щотижневику «Бухгалтерія» (вид-во Бліц-Інформ).

Методичні вказівки до семінарських та практичних занять з курсу «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності» призначені для студентів економіко-правового факультету (спеціальність: 7.03040101 «Правознавство», освітньо-кваліфікаційний рівень «Спеціаліст»).

 

У результаті вивчення курсу студенти мають:

знати:

· поняття зовнішньоекономічної діяльності. Принципи правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

· суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності;

· організація та регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

· джерела правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

· ліцензування і квотування зовнішньоекономічних операцій як метод державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

· заборони, обмеження і забезпечувальні міри у відношенні імпорту, експорту і транзиту товарів і послуг. Експортний контроль;

· валютне регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

· правове регулювання іноземного інвестування;

· митне регулювання як метод державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності;

· використання Міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів (ІНКОТЕРМС);

· захист прав і законних інтересів держави і суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України;

· відповідальність в зовнішньоекономічній діяльності. Санкції за порушення законодавства про зовнішньоекономічну діяльність.

 

вміти:

· правильно застосовувати норми зовнішньоекономічної діяльності у практичній діяльності;

· сприяти забезпеченню захисту прав і законних інтересів держави і суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України.

СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

 

Навчальна нормативна дисципліна «Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності» викладається за кредитно-модульною системою організації навчального процесу (КМСОНП).

Дана система впроваджується з метою досягнення відповідності стандартам європейської системи освіти, затребування українських освітянських кваліфікацій європейським ринком праці, упровадження стандартизованого додатка до диплома, модель якого розроблено Європейською системою та стимулювання викладачів і студентів вищих навчальних закладів до вдосконалення системи об'єктивної оцінки якості знань.

Модульне навчання сприяє комплексному підходу до розгляду та розв'язання таких завдань: формування змісту навчання, здатного гнучко реагувати на конкретні умови навчання, потреби практики; стимулювання самостійності та відповідальності студентів; забезпечення індивідуалізації навчання щодо темпу, рівня допомоги та диференціації змісту навчання; здійснення якісного процесу навчання, унаслідок якого досконало оволодівають знаннями, навичками та вміннями всі студенти або переважна їх більшість.

Рівень знань студентів оцінюють за 100-бальною шкалою оцінювання (максимально можлива сума балів, яку може набрати студент за всіма видами контролю знань з дисципліни). Дисципліна має три модулі, та 4 змістові модулі, які охоплюють матеріал усіх тем. Програма курсу передбачає проведення модульного контролю по кожному з модулів.

Поточно-модульний контроль (ПМК) - це один з видів контролю стану засвоєння знань та вмінь студента з модуля навчальної дисципліни. Поточно-модульний контроль включає оцінювання знань студента під час проведення практичних (семінарських) занять, виконання завдань самостійної роботи тощо і проведення модульного контролю (тестування, опитування, контрольна робота тощо).

Максимальна кількість балів, що може набрати студент за один модуль дорівнює 17-ти балам. За три модулі студент може одержати максимум 50 балів (по 16 балів за перший модуль та по 17 балів за два наступних), які додаються до наступних максимально можливих 50 балів, що одержуються ним протягом навчального процесу.

У разі, коли студент не з'явився на проведення модульної контрольної роботи без поважних причин, він отримує нуль балів.

Перездача модульного контролю допускається у строки, які встановлюються викладачем.

До підсумкового контролю допускаються студенти, які виконали всі модульні контролі, передбачені для даної навчальної дисципліни і за рейтинговим показником набрали не менш як 35 балів.

Якщо у підсумку студент отримав за рейтинговим показником оцінку "FX", то він допускається до повторного складання підсумкового контролю з дисципліни. Студент, допущений до повторного складання підсумкового контролю зобов'язаний у терміни, визначені деканатом, перездати невиконані (або виконані на низькому рівні) завдання поточно-модульного контролю, виконати модульні контролі і скласти підсумковий контроль. Рейтинговий показник студента з навчальної дисципліни при цьому визначається за результатами повторного складання підсумкового контролю і не впливає на загальний рейтинг студента.

У разі отримання студентом за рейтинговим показником оцінки "F", то він повинен пройти повторний курс вивчення цієї дисципліни протягом наступного семестру (навчального року) за графіком, встановленим деканатом. Бали, отримані студентом при вивченні дисципліни у попередній період, анулюються.

Розподіл і затвердження за кожним видом робіт балів поточно-модульного контролю:

· модульний контроль у вигляді письмових тестів – 50 балів.

· робота на практичних заняттях – 40 балів.

· самостійна робота, яка оцінюється написанням рефератів, доповідей, виконанням практичних завдань, кожне з яких оцінюють максимально 5 балів.

При виконанні модульних (контрольних) завдань оцінюванню в балах підлягають теоретичні знання і практичні уміння, яких набули студенти після опанування певного модуля. Модульний контроль може проводитись у формі тестів, відповідей на теоретичні питання або розв'язання практичних завдань під час проведення контрольних робіт, виконання індивідуальних завдань.

За рішенням кафедри студентам, які брали участь в позанавчальній науковій діяльності (в роботі конференцій, підготовці наукових публікацій, у турі олімпіади ВНЗ, у конкурсі студентських наукових робіт, у всеукраїнських предметних олімпіадах) можуть присуджуватись додаткові бали за результати поточного контролю. При цьому загальна кількість балів, що вноситься до відомості за поточну роботу не може перевищувати 50 балів.

Підсумковий контроль – іспит, який оформлюють за результатами поточного та модульного контролю упродовж семестру.

Орієнтовні форми поточно гоконтролю (ПМК) знань на семінарських заняттях та їх оцінка:

- доповідь (виступ на задану тему) – до 5 балів;

- доповнення доповіді – до 3 балів;

- експрес опитування – до 3 балів;

- самостійна робота – до 4 балів;

- вирішення задач – до 4 балів;

- тестування (з набору суджень вибрати вірні) – до 3 балів;

- доповідь, реферат (змістовна письмова робота на задану тему з аналізом літератури та висновками) – до 5 балів;

- участь в дискусії – до 2 балів.

 

Рейтинговий показник з дисципліни - це числова величина, яка дорівнює сумі набраних студентом балів під час вивчення та контролю знань з усіх модулів дисципліни за встановленою для даної дисципліни шкалою розподілу балів.

У випадку відсутності студента на лекції або семінарському занятті він зобов’язанийвідпрацювати пропущене заняття через усне опитування в поза аудиторний час (час консультацій викладача) або відпрацювати пропущене заняття шляхом написання реферату на тему, задану викладачем (але не більше половини від загальної кількості лекцій та семінарських занять). Невідпрацьовані заняття вважаються незданими і за них не нараховується оцінка в балах. За 10 днів до початку екзаменаційної літньої сесії викладач припиняє приймати відпрацювання.

Таким чином, за цю дисципліну студентом може бути отримано максимально 100 балів. У підсумку, оцінені за 100-бальною системою, знання студента відображаються у заліковій книжці.

Шкала оцінювання знань студента встановлює взаємозв'язки між рейтинговим показником з дисципліни, національною шкалою оцінювання знань студента і шкалою оцінок ECTS.

Сума балів за всі види навчальної діяльності Оцінка ECTS Оцінка за національною шкалою
для екзамену, курсового проекту (роботи), практики для заліку
90-100 А відмінно зараховано
82-89 В добре
74-81 С
64-73 D задовільно
60-63 Е
35-59 FX незадовільно з можливістю повторного складання не зараховано з можливістю повторного складання
0-34 F незадовільно з обов'язковим повторним вивченням дисципліни не зараховано з обов'язковим повторним вивченням дисципліни
Оцінка ECTS Оцінка в балах За національною шкалою
Екзаменаційна оцінка іспит
А 90-100   Відмінно  
В 81-89   Дуже добре
С 71-80 Добре
D 61-70   Задовільно
Е 51-60 Достатньо

Зараховано – студент добре знає програмний матеріал, грамотно і за суттю викладає його, не допускає суттєвих неточностей, вибирає правильну відповідь, правильно застосовує теоретичні знання під час розв’язання практичних завдань. Знає основні завдання безпеки життєдіяльності та визначає оптимальні умови для життя і діяльності людини. Із загального обсягу контрольних завдань студент правильно виконав не менше 51%.

Не зараховано – студент не знає значної частини програмного матеріалу, допускає багато суттєвих помилок, з великими труднощами виконує практичні завдання. Із загального обсягу контрольних завдань студент правильно виконав менше, ніж 51%.

 


Програма КУРСУ

«ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

 

Модуль 1.

Змістовий модуль 1.

Теоретичні основи зовнішньоекономічної діяльності.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 281 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

864 - | 775 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.