Лекции.Орг


Поиск:




Каталог інтерактивних технологій навчання




НАЗВА ТЕХНОЛОГІЇ ОПИСАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ
  «АЖУРНА ПИЛКА» Технологія використовується для створення на уроці ситуації, яка дає змогу учням працювати разом для засвоєння великої кількості інформації за короткий проміжок часу. Ефективна і може замінити лекції у тих випадках, коли початкова інформація повинна бути донесена до учнів перед проведенням основного(базисного) уроку або доповнює такий урок. Заохочує учнів допомагати один одному, вчитися навчаючи.
  «АКВАРІУМ» Декілька учнів розігрують ситуацію в колі, а інші спостерігають і аналізують.
  «АСОЦІОГРАМА» Метод асоціограми слугує для графічного представлення та структурування занять. Під час застосування цього методу, виходячи з теми, як із центру, представляються подальші деталі та ідеї в якості відгалужень.
  «БРОУНІВ-СЬКИЙ РУХ» Припускає рух учнів по всьому класу з метою збору інформації із запропонованої теми.
  «БОРТОВИЙ ЖУРНАЛ» Це спосіб візуалізації матеріалу. Бортові журнали – узагальнююча назва різних прийомів навчального письма і читання, згідно з якими учні під час вивчення теми записують свої думки. Коли бортовий журнал застосовується в найпростішому варіанті, перед читанням або іншою формою вивчення матеріалу, учні записують відповіді на такі питання:
Що мені відомо з цієї теми? Що нового я дізнався з тексту?

Зустрівши в тексті ключові моменти, учні заносять їх у свій бортовий журнал. При читанні, під час пауз і зупинок, учні заповнюють графи бортового журналу, пов'язуючи досліджувану тему зі своїм баченням світу, зі своїм особистим досвідом. Проводячи таку роботу, вчитель разом з учнями намагається продемонструвати всі процеси зримо, щоб потім учні могли цим користуватися.

  «ВІЛЬНЕ ПИСЬМО» Аргументоване письмо. Протягом декількох хвилин учні висловлюють власні думки на цю тему. Це може бути есе. Обґрунтування вибору того чи іншого афоризму, прислів'я в якості основної думки
  «ВЗАЄМО- ОПИТУВАННЯ» Читання тексту парами по одній частині. Ролі учня і вчителя змінюються. Учні ставлять складні і прості запитання з прочитаного один одному. Питання записуються. Кращі питання ставляться класу.
  «ГАЛЕРЕЯ» Після «каруселі» вивішуються роботи учнів на дошці. Кожен учень віддає свій голос за найбільш точну відповідь на кожне питання. Таким чином можна визначити, яка група дала найкращу відповідь.
  «ДВОЧАСТИННІ ЩОДЕННИКИ» Цікавим прийомом є "Двочастиннний щоденник". Цей прийом дає можливість читачеві пов'язати зміст тексту зі своїм особистим досвідом. Подвійні щоденники можуть використовуватися при читанні тексту на уроці, але особливо продуктивна робота з цим прийомом, коли учні отримують завдання прочитати текст великого обсягу вдома.
Цитата Коментарі
   

У лівій частині щоденника учні записують ті моменти з тексту, які справили на них найбільше враження, викликали якісь спогади, асоціації з епізодами з їх власного життя, спантеличили їх, викликали протест або, навпаки, захоплення, здивування, такі цитати, на яких вони "спіткнулися". Праворуч вони повинні дати коментар: що змусило записати саме цю цитату. На стадії рефлексії учні повертаються до роботи з подвійними щоденниками, з їх допомогою текст послідовно розбирається, учні діляться зауваженнями, які вони зробили до кожної сторінки. Учитель знайомить учнів з власними коментарями, якщо хоче привернути увагу учнів до тих епізодів у тексті, які не прозвучали в ході обговорення.
«Тричастинні щоденники» мають третю графу – «питання до вчителя». Цей прийом дозволяє працювати не тільки з текстом, але й проводити діалог з учителем з приводу прочитаного.

Цитати Коментарі. Чому ця цитата привернула вашу увагу? Питання до вчителя
     
     

Щоденник складається з двох частин: цитати і думки, почуття, асоціації. При читанні нового тексту звертається увага на цитати, які змусили замислитися, викликали будь-які почуття, емоції. Робляться записи в щоденнику.

  «ДЕРЕВО ПЕРЕДБАЧЕННЯ» Цей прийом допомагає будувати припущення з приводу розвитку сюжетної лінії розповіді або оповідання. Правила роботи з цим прийомом такі: можливі припущення учнів моделюють подальший фінал даного оповідання або розповіді. Стовбур дерева - тема, гілки - припущення, які ведуться за двома основними напрямками - "можливо" і "ймовірно" (кількість "гілок" не обмежена), і, нарешті, "листя" - обґрунтування цих припущень, аргументи на користь тієї чи іншої думки. «Дерево прогнозів» доцільно використовувати на стадії закріплення аналізу будь-якої проблеми, обговорення тексту, прогнозування подій. Оскільки цей прийом будується саме на припущенні і прогнозуванні, то в мові учнів активно використовуються конструкції майбутнього часу і умовного способу.
  «ДЕРЕВО РІШЕНЬ» Клас ділиться на 3 або 4 групи. Кожна група обговорює питання і робить записи на своєму «дереві» (аркуш ватману), потім групи міняються місцями і дописують свої ідеї.
      «ДІАЛОГ» Групи шукають погоджене рішення, а результат роботи повинен бути відображений у вигляді схеми, перерахування ознак, кінцевому тексті, що потім записується в зошитах. Ця методика включає протистояння й критику позицій тієї або іншої групи, а вся увага зосереджена на сильних моментах позиції інших.
  «ЗИГЗАГ» 1 етап - учні діляться на групи, у групах розраховуються на таку кількість, скільки груп 2 етап - розсідаються в групи експертів / за номерами /, кожна група отримує певне завдання, в групі вивчають, складають опорні схеми 3 етап - повертаються в домашні групи, по черзі розповідають новий матеріал - взаємонавчання.
      «ЗХУ» Заповнення таблиці:
Знаю Хочу знати Узнав
     

На першому етапі учні відновлюють власні знання з теми уроку, записують ті, що їх цікавлять, у таблицю. Протягом вивчення теми заповнюється третя колонка / відповіді на поставлені питання, нова інформація з теми.

      «ІНСЕРТ» Для заповнення таблиці Вам знадобиться знову повернутися до тексту, таким чином, забезпечується вдумливе, уважне читання. Технологічний прийом "Інсерт" і таблиця "Інсерт" зроблять зримими процес накопичення інформації, шлях від "старого" знання до "нового". Важливим етапом роботи стане обговорення записів, внесених до таблиці, або маркування тексту. ТАБЛИЦЯ Інсерт
I - interactive N - noting S - system E - effective R - reading and T - thinking Самоактивізуюча системна розмітка для ефективного читання та розмірковування " V " - вже знав " + " - нове " - " – думав інакше "? " - не зрозумів, є питання

Начало формы

Під час читання тексту необхідно попросити учнів робити на полях позначки, а після прочитання тексту заповнити таблицю, де значки стануть заголовками граф таблиці. У таблицю коротко заносяться відомості з тексту.

    «КАРУСЕЛЬ» Групова робота. Формулюються проблемні питання відкритого характеру за кількістю груп. Необхідно підготувати кольорові маркери, аркуші з написаними на них питаннями /по одному на кожному/. За сигналом вчителя аркуші передаються за годинниковою стрілкою. Учні спільно дають відповідь на кожне проблемне питання, не повторюючись.
    «КЛАСТЕР» Карта мислення. 1. Робота з текстом: виділення смислових одиниць тексту і графічне їх оформлення у вигляді грона (тема і підтема): 2. 1 етап - мозковий штурм (ідеї) 2 етап - систематизація, оформлення в кластер 3 етап - знаходження взаємозв'язків між гілками. 3. Проведення асоціацій до теми у вигляді кластера.
    «КОЛА НА ВОДІ» Цей прийом є універсальним засобом інтенсифікувати знання учнів і їх мовну активність на стадії дзвінка. Опорним словом до цього прийому може стати досліджуване поняття, явище. Воно записується в колонку і на кожну букву підбираються іменники (дієслова, прикметники, стійкі словосполучення). По суті, це невелике дослідження, яке може початися в класі і мати продовження вдома.
      «КОЛО ІДЕЙ» Метою є вирішення гострих спірних питань, складання списку ідей і залучення всіх учнів до обговорення питання. Всі групи повинні виконувати одне і те ж завдання, яке представляються групам по черзі. При відповідях кожна з груп озвучує тільки один аспект проблеми, а вчитель ставить запитання по колу доти, поки ідеї не закінчаться. Це виключає можливість доповіді всієї інформації однією групою.
  «КРУГЛИЙ СТІЛ» Ця технологія, яка застосовується, як правило, в комбінації з іншими. Її метою є прояснення певних положень, привертання уваги учнів до складних або проблемних питань у навчальному матеріалі, мотивації пізнавальної діяльності, актуалізація опорних знань.
    «КУБИК» Графічна організація матеріалу. На гранях кубика дається завдання. У групах учні заповнюють на розвороті грані кубика. Опитування – викидається кубик, відповідь учні дають на завдання з грані, що випала.
  «МІКРОФОН» Різновидом загальногрупового обговорення є технологія «Мікрофон», яка надає можливість кожному сказати щось швидко, по черзі, відповідаючи на запитання або висловлюючи свою думку чи позицію.
  «МОЗКОВИЙ ШТУРМ» 1) з'ясування того, що знають діти з теми; 2) «накидання» ідей, припущень з теми; 3) активізація наявних знань.
  «НАВЧАЮЧИ-НАВЧАЮ» Метод використовується при вивченні блоку інформації або при узагальненні та повторенні вивченого. Він дає можливість учням узяти участь у передачі своїх знань однокласникам. Використання цього методу дає загальну картину понять і фактів, що їх необхідно вивчити на уроці, а також викликає певні запитання та підвищує інтерес до навчання.
  «ОСТАННЄ СЛОВО ЗА МНОЮ» На останній стадії суперечки учням пропонується записати з тексту цитату, яка доводить їх думку, прокоментувати її. Учинь читає цитату вголос, опонент коментує її, а останній учень читає своє пояснення. На цьому суперечка закінчується.
  «ПАЗЛ» Клас ділиться на групи. Кожна група розглядає певну тему, проте, кожен член групи бере на себе лише певний аспект цієї теми. Таким чином, у кожній групі є лише один «експерт» з певного аспекту проблеми. Потім учасники груп переходять до інших експериментів і складають цілісну тему з іншими «експертами».
  «ПЕРЕПЛУТАНІ ЛОГІЧНІ ЛАНЦЮГИ» Уривки з тексту, цитати, події необхідно розташувати в хронологічному порядку, скласти логічний ланцюжок
  «ПЕРЕХРЕСНА ДИСКУСІЯ» За прочитаним текстом дається бінарне питання. Учні працюють в парах, виписують аргументи на користь кожної версії. Діляться на групи з протилежною думкою. Висловлюються різні точки зору, доводяться. Аргументи однієї групи – контраргументи іншої. Групи сидять у різних кутках кімнати. Учні можуть змінювати свою точку зору і переходити з групи в групу протягом дискусії.
  «ПОШУК ІНФОРМАЦІЇ» Метод застосовується тоді, коли потрібно пожвавити сухий, найчастіше нецікавий матеріал. Відбувається командний пошук інформації, що доповнює вже наявну, прочитану вчителем лекцію або домашнє завдання. Для груп розробляються питання, відповіді на які можна знайти в підручниках, роздавальному матеріалі, документах, тощо.
  «ПРОГНОЗУВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ВІДКРИТИХ ПИТАНЬ»     Читання тексту частинами і постановка відкритих питань: що буде з героями далі? Чому так думаєте? Як виглядали герої? Опишіть подальші події і т.д. Токсономія питань: Прості / фактичні / Уточнюючі / Ти так вважаєш? Тобто ти сказав..? / Пояснюють / «Чому?» / Творчі / У питанні є частка «б», елементи умовності, припущення, прогнозу. / Оціночні / З'ясування критерії оцінки тих чи інших подій, явищ, фактів: «Чим щось відрізняється від того-то?» / Практичні / Питання спрямовано на встановлення взаємозв'язку між теорією і практикою: «Як вчинили б Ви на місці героя?», «Де в звичайному житті...?» / Запитання можна оформити у вигляді ромашки. Використовувати і при проведенні опитування, при роботі в групах.
      «ПРОСУНУТА ЛЕКЦІЯ» На першій стадії уроку активізуються знання учнів з теми, обговорюються в парах, групах. Групуються поняття. Складається конспект. На другій стадії - активне слухання. 1 учень відзначає те, що підтверджує інформацію 2 учні виписують нову інформацію Обмін думками з проблемних питань.
  «РОЛЬОВА ГРА» Мета: зацікавити учнів, здивувати, створити ефект несподіванки, постановка проблем. Інсценування
  «СИНТЕЗ ДУМОК» Учні роблять записи на аркуші, які потім передають іншій групі. У цьому аркуші підкреслюються думки, з якими ця група не згодна. Експерти обробляють ці аркуші, зіставляючи написане, роблять загальний звіт, який потім обговорює весь клас.
  «ТОВСТЕ І ТОНКЕ ПИТАННЯ» Метод використовується при організації взаємоопитування, опитування на уроці, парної та групової роботи.
  «ЧИТАННЯ ІЗ ЗУПИНКАМИ» Прийом «Читання із зупинками» допомагає опрацьовувати матеріал детально. Крім того, учні мають можливість пофантазувати, оцінити факт або подію критично, висловити свою думку.

 

Навчально-методичне видання

(українською мовою)

 

Ружин Катерина Михайлівна





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 563 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

780 - | 729 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.