Лекции.Орг


Поиск:




Програма для загальноосвітніх навчальних закладів 1-11 класи. ФОНЕТИКА




Клас Англійська Німецька Французька Іспанська
  Вимова вивчених слів та виразів достатня для розуміння. Усі звуки німецької мови. Довгі й короткі голосні. Приглушення приголосних у кінці складу і слова. Відсутність пом'якшення приголосних. Усі звуки французької мови. Інтонація розповідних, питальних, наказових речень. Вимова усіх звуків (голосних та приголосних) іспанської мови. Відсутність пом'якшення твердих приголосних перед е, і. Інтонація розповідних (стверджувальних та заперечних речень).
  Вимова вивчених слів та виразів достатня для розуміння. Наголос у словах і реченнях. Звуко-буквені відповідники. Удосконалення навичок і вмінь, набутих на першому році навчання, а саме: - усі звуки німецької мови; - довгі й короткі голосні; - приглушення приголосних у кінці складу і слова; - відсутність пом'якшення приголосних; - наголос у складних словах; Усі звуки французької мови. Інтонація розповідних, питальних, наказових речень. Дифтонги і трифтонги. Ритміка та мелодика речень різного типу. Злитна вимова допоміжних слів з повнозначними. Наголос у словах і реченнях.

 

Продовження таблиці

Клас Англійська Німецька Французька Іспанська
    - фразовий наголос; відсутність наголосу у службових словах. Поділ речень на смислові групи.    
  Вимова вивчених слів та виразів достатня для розуміння. Наголос у словах і реченнях. Особливості інтонації. Удосконалення знань, навичок і вмінь, набутих на першому і другому роках навчання. Особливості французької вимови (довгота, носові звуки, відкриті/закриті голосні). Поділ речень на ритмічні групи. Інтонація різного типу речень. Логічний наголос. Транскрипція. Злитність голосних. Інтонація кличних, наказових речень.
  Особливості інтонації речень з однорідними членами. Удосконалення знань, навичок і вмінь, набутих у попередні роки навчання. Особливості французької вимови (довгота, носові звуки, відкриті/закриті голосні). Поділ речень на ритмічні групи. Інтонація різного типу речень. Логічний наголос. Транскрипція. Інтонація речень з однорідними членами. Емфатичний наголос.

 


Продовження таблиці

Клас Англійська Німецька Французька Іспанська
  Інтонація речень з порівняннями. Випадки наголошення прийменників, сполучників у реченнях. Удосконалення знань, навичок і вмінь, набутих у попередні роки навчання. Особливості французької вимови (довгота, носові звуки, відкриті/закриті голосні). Поділ речень на ритмічні групи. Інтонація різного типу речень. Логічний наголос. Транскрипція. Інтонація повного перерахування. Деякі випадки асиміляції звуків в іспанській мові.
  Інтонація реплік погодження. Інтонація складного речення. Інтонація реплік поради та висловлення почуттів. Удосконалення знань, навичок і вмінь, набутих у попередні роки навчання. Інтонація розповідних, питальних, складносурядних речень. Поглиблення знань про особливості французької вимови. Поділ речень на ритмічні групи. Транскрипція. Удосконалення слуховимовних та інтонаційних навичок. Інтонація речень з альтернативними запитаннями.
  Особливості інтонації складносурядних та складнопідрядних речень. Удосконалення знань, навичок і вмінь, набутих у попередні роки навчання. Інтонація розповідних, питальних, складносурядних речень. Поглиблення знань про особливості французької вимови. Поділ речень на ритмічні групи. Транскрипція. Удосконалення слуховимовних та інтонаційних навичок.

 


Продовження таблиці

 

Клас Англійська Німецька Французька Іспанська
  Вимова в цілому досить чітка для розуміння, незважаючи на присутність помітного акценту. Під час спілкування може виникати необхідність перепитувати та повторювати. Наголос у складних іменниках, прикметниках, прислівниках тощо. Удосконалення знань, навичок і вмінь, набутих у попередні роки навчання. Інтонація розповідних, питальних, складносурядних речень. Поглиблення знань про особливості французької вимови. Поділ речень на ритмічні групи. Транскрипція. Вимова в цілому досить чітка для розуміння, незважаючи на присутність помітного акценту. Під час спілкування може виникати на необхідність перепитувати та повторювати. Удосконалення слуховимовних та інтонаційних навичок.

 

В старших класах усіх типів шкіл вимоги до розділу “фонетика” стосуються переважно інтонації. Основне ж завдання полягає в підтримці сформованих фонетичних навичок, що досягаються завдяки фонетичної зарядки, широкого використання пісень, віршів, римовок, постійною роботою над фонетичним аспектом говоріння і читання.

Фонетична зарядка як спеціальні вправи для підтримки і удосконалення вимовних навичок має бути складовим етапом уроку, але мета її змінюється залежно від етапу навчання іноземної мови.

Так, в початковій школі мета фонетичної зарядки – формування фонетичних навичок у слуханні і відтворенні на прикладі конкретних звуків, типів речень.

В основній і старшій школах – фонетична зарядка має на меті удосконалення навичок букво-звукових і звуко-буквенних відповідностей, а також підтримання і удосконалення слухомовних навичок в процесі формування мовленнєвих умінь (аудіювання, читання, говоріння). При цьому – це може бути робота із аудитивними текстами, текстами для читання, з текстами віршів, пісень. Значне місце посідає також робота з аутентичними аудіо та відео текстами, де аудіювання неможливе без спеціально проведеної попередньої роботи по активізації фонетичних навичок.

 
 


ô Матеріалом фонетичної зарядки можуть бути:

s Окремі звуки s Звукосполучення s Слова s Речення s Невеликі тексти, які включають фонетичні явища, які містять в змісті текстів, поетичні тексти (вірші, пісні) s Скоромовки, прислів'я, діалоги в електронному пред’явленні
   
Місце фонетичної зарядки на уроці: s На початку уроку (як правило, у початковій школі) s Перед вправами з усного мовлення або читання s При роботі над новими словами і граматичними структурами (місце визначається структурою уроку)

ô Основні вимоги до іншомовної вимови учнів

 

 
 


Основні вимоги до вимови учнів

  Фонематичність правильне оформлення мовлення, достатнє для безпосереднього розуміння його співрозмовником  
  Швидкість автоматизованість вимовних навичок, які дозволяють учню говорити і розуміти мовлення у нормальному темпі: для англійської і французької мови – 130-150 слів за хв., для німецької мови – 110-130 слів за хв.
  Іншомовне оформлення структур   правильне оформлення структур з точки зору наголосу, ритму, мелодики і розподілу пауз




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 365 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

997 - | 760 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.