Лекции.Орг


Поиск:




Навчальна програма по темах




 

1. Предмет і метод історії економіки та економічної думки.

2. Еволюція господарства общинного суспільства.

3. Розвиток господарства та економічної думки суспільств ранніх цивілізацій.

4. Господарський розвиток та економічна думка в період формування суспільств Східної цивілізації (VІІІ ст. до н. е –V ст. н. е).

5. Господарство країн європейської цивілізації в період її формування (VІІІ ст. до н. е –V ст. н. е).

6. Господарство та економічна думка феодальних країн Європи (кінецьV – ХVст.).

7. Розвиток господарства та економічної думки в централізованих монархіях Європи (ХVІ – ХVІІ ст.)

8. Виникнення ринкового господарства в суспільствах європейської цивілізації та його відображення в економічній думці (ХVІІ – 60-ті роки ХІХ ст.).

9. Виникнення ринкового господарства в суспільствах європейської цивілізації та його відображення в економічній думці (ХVІІ – 60-ті роки ХІХ ст.).

10. Розвиток ринкового господарства провідних Європейських суспільств в умовах монополістичної конкуренції та його відображення в економічній думці (остання третина ХІХ ст.

11. Особливості становлення ринкових форм господарства та напрями економічної думки України (друга половина ХVІІ – пер. пол. ХІХ ст.).

12. Ринкові економічні системи суспільств Європейської цивілізації в умовах державно-монополістичної конкуренції (перша половина ХХ ст.).

13. Еволюція ринкових систем господарств провідних країн світу (50-80-ті рр. ХХ ст.).

14. Економічна політика провідних країн світу (Західна Європа, США, Японія)

15. Функціонування національних господарств у системі глобальної економіки (90-ті рр. ХХ ст. - початок ХХІ ст.).

16. Господарство України та його трактування в економічній думці в умовах адміністративно-командної економічної системи.

17. Відновлення функціонування ринкової системи господарювання в Україні (останнє десятиріччя ХХ – початок ХХІ ст.).

 

Методичні вказівки до користування посібником

по європейській кредитно-трансовій системі (ЕСТ5)

 

Вищий навчальний заклад повинен забезпечити опанування випускниками системою умінь вирішувати типові задачі діяльності при здійсненні виробничих функцій. Досвід підготовки кваліфікованих спеціалістів – у вищих навчальних закладах освіти свідчить про необхідність надання студентам комплексу знань з політичної економії. Сучасний фахівець в галузі фінансів повинен мати фундаментальну загальнонаукову, спеціальну та практичну підготовку, досконало володіти своєю спеціальністю, безперервного оновлювати свої знання, уміти на практиці застосовувати принципи наукової організації праці, володіти передовими методами управління.

Завдання дисципліни «Історія економіки та економічної думки» - на методологічному підґрунті цивілізаційної парадигми розкрити генезис та розвиток господарств країн Європейської цивілізації від давнини до сучасності та наукове відображення цих процесів у світовій економічній думці з урахуванням теоретичних, філософських та національних особливостей її наукових шкіл та напрямів.

Рекомендується такий порядок роботи з методичним посібником з «Історія економіки та економічна думка» на основі європейської кредитно-трансової системи. Насамперед слід ознайомитись з навчальною та робочою програмою даної дисципліни, приділивши особливу увагу структурі дисципліни. Вона згрупована у п’ять основних модулів, кожен з яких закінчується комплексом завдань для перевірки знань.

 

Змістовний модуль 1 «Основні засади господарського розвитку на етапі ранніх цивілізацій» розкриває процес історико-економічного розвитку господарства, його типів і форм з притаманними йому зв’язками та відносинами, способами організації господарських спільнот первісного суспільства.

Змістовний модуль 2 «Етап формування світових цивілізацій» розкриває основні риси осьового часу, його вплив на формування сучасних цивілізацій – Східної та Західної. Розглядає основні форми господарств, їх еволюцію, аналізуються економічні погляди мислителів осьового часу, зокрема Платона, Аристотеля, та римських авторів аграрних трактатів (Катона Старшого, Варрона, Колумелли).

Змістовний модуль 3 «Становлення ринкового господарства» розкриваються загальні закономірності формування ринкового господарства в період становлення національних держав, так і особливості його розвитку в окремих країнах Європейської цивілізації. Розкриває зміст економічної думки зазначеного періоду, яка була представлена класичною школою політичної економії.

Змістовний модуль 4 «Розвиток національних господарств провідних країн світу (ХХ – поч. ХХІ ст.)» пояснює причини і сутність глибоких якісних змін, що охопили економіку країн в останній третині ХІХ ст. Ринкова економіка набуває державно-монополістичнго характеру. Важливою потребою цього періоду стала радикальна перебудова економічної системи. Включення в неї регулюючого механізму. Відбувається перегляд моделі досконалої конкуренції та формування теорій монополістичної конкуренції (Е. Чемберлін, Дж. Робінсон), з’являються нові економічні теорії – інституціоналізм, кейнсіанство та неолібералізм.

Змістовний модуль 5 «Становлення національних господарств в умовах глобалізації економіки» розглядаються глобалізація та міжнародна економічна інтеграція, аспекти х впливу як на національні господарства, так і на світове господарство в цілому. Одне з центральних питань – розгляд сучасної НТР та її особливостей. Поглиблення інтеграційних процесів призводить до розширення сфери міжнародної торгівлі. Пд. Впливом змін у господарській практиці та пошуку нової парадигми відбувається зміна в домінуванні теоретичних систем, і на місці кейнсіанської течії з’являються сучасні неокласичні (неоліберальні й неоконсервативні) та інституціональні, які відіграють усе більшу роль у трансформаційних економічних процесах.

 

Після роботи над кожним змістовним модулем обов’язковим є виконання всіх запропонованих завдань (як усно так і письмово): завдання по термінологічному словнику, самостійна робота, виконання творчих робіт (презентацій).

Питання з термінології, які виникають в процесі засвоєння навчального матеріалу, необхідно вирішувати звертаючись до тлумачного словника та списку скорочень і абревіатур, які надають повні й чіткі відповіді на питання про значення наукових термінів і понять.

 

ВСТУП ДО ДИСЦИПЛІНИ

 

Метою даного курсу є формування ґрунтовних історико-економічних знань про історичні факти та події, що справили особливий вплив на розвиток господарських систем суспільства Європейської цивілізації, встановлюється логіка змін в них, висвітлення економічної думки, що відображає еволюцію господарських систем.

Завдання дисципліни: розширити світогляд, сформувати культуру майбутнього спеціаліста, посилити фундаменталізацію економічної освіти, підвищити професійний рівень підготовки майбутніх економістів та менеджерів.

Предмет історико-економічної науки включає в себе господарські одиниці (економічні суб’єкти), економічні інститути та механізми (процеси) взаємодії структурних елементів господарської системи.

Сформувати навички для самостійних і нетенденційних оцінок розвитку світової і вітчизняної економічної думки, напрацювання альтернативних варіантів господарської політики.

У курсі планується використати:

- тестовий контроль знань по тематиці даної дисципліни.

По завершенню курсу студенти повинні знати:

- предмет і метод економічної історії та економічної думки;

- загальні основи соціально-економічного розвитку;

- формування та розвиток світових цивілізацій;

- способи організації суспільства;

- господарські системи суспільства.

Уміти:

- аналізувати і розуміти еволюцію економічного мислення;

- аналізувати рівень розвитку суспільного поділу праці та зумовленого ним стану господарської сфери як натурального або товарного господарства;

- досліджувати форми власності на засоби виробництва та характеризувати взаємодію господарських одиниць;

- виявляти способи організації господарської системи, що дає змогу визначати її як господарську систему централізованого, децентралізованого або змішаного типу;

- аналізувати форми взаємодії усіх сторін господарської системи, узгоджуваності їх економічних інтересів та ефективність функціонування системи.

 

Для цього необхідно: систематично працювати над навчальним матеріалом лекцій і практичних занять; конспектувати, запам’ятовувати новий матеріал і контролювати його засвоєння; регулярно опрацьовувати додаткову навчально-методичну літературу.

Працюючи з опорним конспектом лекцій (теоретичним матеріалом), потрібно самостійно аналізувати й узагальнювати його положення, виділяючи основні думки, визначення економічних категорій і процесів, ключові фрази, самостійно добирати з періодичної літератури та навчальних посібників потрібний ілюстрований цифровий і статистичний матеріал тощо.

При самостійному виконанні практичних завдань потрібно вдумливо відповідати на кожне поставлене завдання, коротко конспектуючи зміст своєї відповіді, звіряючи її з наведеними у підручниках та навчальних посібниках відповідями на ключові питання кожної теми, намагаючись творчо, логічно і грамотно висловлювати зміст відповіді.

При поточному контролі студент повинен самостійно відповідати на поставлені завдання до кожної теми відповідно до планів семінарських занять.

Самостійна робота з підручниками, посібниками та конспектами має завершуватись написанням самостійної роботи – конспекту, рефератів, таблиць, схем.

Під час проміжного та підсумкового контролю (модульні контрольні роботи, комп’ютерне тестування, іспит) студент повинен продемонструвати глибоке знання основних положень курсу, вміння самостійно відповідати на поставлені у завданнях запитання.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ

ДЛЯ ВИВЧЕННЯ КОЖНОГО ЗМІСТОВНОГО МОДУЛЯ

Модульно-рейтингова система навчання висуває певний комплекс вимог до студента, який самостійно опрацьовує значну частину навчального матеріалу. З-поміж них головними є ретельність і послідовність у вивченні дисципліни, а також закріплення набутих знань.

При вивченні кожної теми завдання мають таку структуру:

- Семінарські заняття (усне опитування);

- Основні поняття і терміни (дати письмове пояснення);

- Тести (комп’ютерне тестування);

- Самостійна робота (модульні завдання письмово);

- Творча робота (презентація);

- Література.

 

При опрацюванні кожної теми студент пише конспект (веде зошит для семінарських занять і самостійної роботи) по вищевказаній структурі і здає викладачеві, за що отримує відповідну кількість балів.

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

з дисципліни

«ІСТОРІЯ ЕКОНОМІКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ»

МОДУЛЬ 1

Основні засади господарського розвитку на етапі ранніх цивілізацій

Семінар 1

Предмет і метод історії економіки та економічної думки

План

1. Характеристика суспільства на засадах формаційної та цивілізаційної парадигми.

2. Еволюція господарської системи суспільства (типи господарських систем і способи організації).

3. Предмет історії економіки та економічної думки.

4. Методи історії економіки та економічної думки.

 

І.Основні поняття й терміни

Цивілізація, палеоліт, мезоліт, неоліт, натуральне господарство, товарне господарство, парадигма, діалектика, криза, мейнстрим.

 

ІІ. Самостійна робота

Особливості розвитку сучасної парадигми економічної теорії.

Творча робота:

1) Періодизація історичного розвитку господарських систем.

2) Розвиток господарства в епоху палеоліту (стародавній кам’яний вік: 5 млн. – 12 тис. р. до н.е.).

 

ІІІ. Література

1. Арутюнов В. Х., Мішин В. М., Свінціцький В. М. Методологія соціально-економічного пізнання: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2005. С. 130 – 197.

2. Історія економіки та економічної думки: підручник / П.І. Юхименко, П.М. Леоненко. – К.: Знання, 2011. – 646 с.

3. Історія економіки та економічної думки: навч. посіб. / [С. В Степаненко, С. Н. Антонюк, В. М. Фещенко, Н. О. Тимочко]; за ред. проф. С. В. Степаненка. – К.: КНЕУ, 2010. – 743, [1] с. С. 9 – 68.

4. Історія економічних учень: Підручник / За заг.ред. В.Д. Базилевича: У 2ч. – 2-ге вид., випр. – К.: Знання 2005. – Ч.І – С. 7-32.

5. Кульчицький Б. Сучасні економічні системи: Навч. посіб. – Львів; Афіша, 2004. – С. 5 – 84.

6. Цивилизационные модели современности и их исторические корни. – К.: Наук. думка, 2002. – С. 8.

7. Чухно А. А., Юхименко П. І., Леоненко П. М. Сучасні економічні теорії: Підручник / За ред. А. А. Чухна. – К.: Знання, 2007. – С. 13 – 27.

8. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Економічна історія: Підручник. – К.: Знання-Прес, 2008. – С. 9-47.

9. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Історія економічних учень: Підручник. – К.: Знання, 2005. – С. 8-32.

 

Семінар 2

Еволюція господарства общинного суспільства

(до VІІІ ст. до н.е.)

План

1. Особливості та етапи розвитку господарства первісного суспільства.

2. Неолітична революція та її наслідки.

3. М. Зібер про общинну організацію первісного суспільства.

4. Фактори, що впливали на господарську діяльність людини в епоху первісної історії України.

 

І.Основні поняття й терміни

Неолітична революція, палеоліт, мезоліт, неоліт, община, суспільний поділ праці, трипільська культура.

 

ІІ. Самостійна робота

Трипільська культура та господарська діяльність трипільців.

Творча робота:

1) Економічний розвиток Нововавілонського царства (VІІ – VІ ст. до н.е.).

2) Розвиток господарства в епоху мезоліту (стародавній кам’яний вік: 12 – 8 тис. р. до н.е.).

1. ІІІ. Л Історія економіки та економічної думки: підручник / П.І. Юхименко, П.М. Леоненко. – К.: Знання, 2011. – 646 с.

2. Історія економіки та економічної думки: навч. посіб. / [С. В Степаненко, С. Н. Антонюк, В. М. Фещенко, Н. О. Тимочко]; за ред. проф. С. В. Степаненка. – К.: КНЕУ, 2010. – С. 70 - 84.

3. Зибер Н.И. Избранные экономические произведения: В2 т. – М. Соцэкгиз, 1959. – Т. 2. – 694 с.

4. Злупко С.М. Економічна історія України: Навч. посіб. – К.: Знання, 2006. – 367с.

5. Історія економічних учень: Підручник / За заг.ред. В.Д. Базилевича: У 2ч. – 2-ге вид., випр. – К.: Знання 2005. – Ч.І – С. 7-32.

6. Корнійчук Л.Я. Історія економічної думки України: Навч.посіб. – К.: КНЕУ, 2004. – 431с.

7. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Економічна історія: Підручник. – К.: Знання-Прес, 2008. – С. 9-24.

8. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Історія економічних учень: Підручник. – К.: Знання, 2005.

Семінар 3

Господарство та економічна думка суспільств ранніх цивілізацій

План

1. Господарство держав Месопотамії та розвиток економічної думки (ХІ- І тис. до н.е.).

2. Господарський розвиток Стародавнього Єгипту та його відображення в економічній думці.

3. Особливості розвитку суспільства та господарської сфери Крито-Мікенської цивілізації.

 

І.Основні поняття й терміни

Осьовий час, держава, влада, власність, іригаційне землеробство, міста-держави, станово-кастова система.

 

ІІ. Самостійна робота

Звід законів царя Хаммурапі (бл. 1780 р. до н.е.) – перші письмові узагальнення економічної думки.

Творча робота:

1) Економічний розвиток Ассирії (ХVІІ – VІІ ст. до н. е.).

2) Розвиток господарства в епоху бронзового і залізного віку (ІІІ – І тис. до н.е.).

 

ІІІ. Література

1. Історія економіки та економічної думки: підручник / П.І. Юхименко, П.М. Леоненко. – К.: Знання, 2011. – 646 с.

2. Історія економіки та економічної думки: навч. посіб. / [С. В Степаненко, С. Н. Антонюк, В. М. Фещзенко, Н. О. Тимочко]; за ред. проф. С. В. Степаненка. – К.: КНЕУ, 2010. – С. 85 - 103.

3. Історія економічних учень: Підручник / За заг.ред. В.Д. Базилевича: У 2ч. – 2-ге вид., випр. – К.: Знання 2005. – Ч.І – С. 7-32.

4. Павленко Ю.В. История мировой цивилизации. Философский анализ. - 2-е изд. – К.: Феникс, 2005. – 1111с.

5. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Економічна історія: Підручник. – К.: Знання-Прес, 2008. – С. 17 - 47.

6. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Історія економічних учень: Підручник. – К.: Знання, 2005. – С. 19 - 20.

МОДУЛЬ 2

Етап формування світових цивілізацій

Семінар 4

Господарський розвиток та економічна думка в період формування суспільств Східної цивілізації

(VІІІ ст. до н. е –V ст. н. е)

План

1. Загальна характеристика суспільств Східної цивілізації.

2. Особливості економічного розвитку Стародавньої Індії та його відображення в економічній думці.

3. Утворення держави в Китаї і розвиток економіки.

4. Характеристика реформ в Стародавньому Китаї.

 

І. Основні поняття й терміни

Храмове господарство, конфуціанство, ранг, варна, торговельне мито, натуральна плата, ремесло, наука..

 

ІІ. Самостійна робота

Винахідницька думка в Стародавньому Китаї та її практичне використання.

Творча робота:

1)Розвиток науки в Стародавній Індії.

2) Соціально-економічна концепція конфуціанства.

ІІІ. Література

1. Історія економіки та економічної думки: підручник / П.І. Юхименко, П.М. Леоненко. – К.: Знання, 2011. – 646 с.

2. Історія економіки та економічної думки: навч. посіб. / [С. В Степаненко, С. Н. Антонюк, В. М. Фещенко, Н. О. Тимочко]; за ред. проф. С. В. Степаненка. – К.: КНЕУ, 2010. – С. 104 – 108.

3. Історія економічних учень: Підручник: У 7 ч. / За заг. ред. В.Д. Базидевича. – 2-ге вид., випр. – К.: Знання, 2005. – Ч.І.

4. Крижанівський О.П. Історія Стародавнього Сходу. – К.: Либідь, 2006.

5. Павленко Ю. Історія світової цивілізації: Соціокультурний розвиток людства: Навч. посіб. для студ. гуманіт. ф-тів вузів. – К.: Либідь, 1996.

6. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Економічна історія: Підручник. – К.: Знання-Прес, 2008. – С. 36 - 47.

7. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Історія економічних учень: Підручник. – К.: Знання, 2005. – С. 20 - 23.

 

 

Семінар 5

Господарство країн європейської цивілізації в період її формування

(VІІІ ст. до н. е –V ст. н. е)

План

1. Господарський розвиток Давньої Греції.

2. Розвиток економічної думки в добу Давньої Греції (економічні ідеї Арістотеля).

3. Господарський розвиток Давнього Риму.

4. Економічна думка у Давньому Римі (Платон, Варрон).

5. Розвиток системи класичного рабства.

 

І.Основні поняття й терміни

Ергастерій, метеки, ілоти, евпатріди, геомори, демігури, сімейне землеволодіння, раб.

 

ІІ. Самостійна робота

Особливості розвитку економіки періоду Римської республіки (VІ-І ст.до н.е.).

Творча робота:

1) Реформаторські ідеї братів Гракхів.

2) Розвиток господарства в епоху пізньої Римської імперії (ІV – V ст.).

ІІІ. Література

1. Історія економіки та економічної думки: підручник / П.І. Юхименко, П.М. Леоненко. – К.: Знання, 2011. – 646 с.

2. Історія економіки та економічної думки: навч. посіб. / [С. В Степаненко, С. Н. Антонюк, В. М. Фещенко, Н. О. Тимочко]; за ред. проф. С. В. Степаненка. – К.: КНЕУ, 2010. – С. 108 - 135.

3. Історія економічних учень: Підручник / За заг. ред. В.Д. Базилевича: У 2 ч. – 2-ге вид., випр. – К.: Знання 2005. – Ч.І.

4. Інституціонально-інформаційна економіка: підручник / А.А. Чухно, П.М. Леоненко, П.І. Юхименко; за заг. ред. акад. НАН України А.А. Чухна. – К.: Знання, 2010. – 687 с.

5. Павленко Ю. Історія світової цивілізації: Соціокультурний розвиток людства: Навч. посіб. для студ. гуманіт. ф-тів вузів. – К.: Либідь, 1996.

6. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Економічна історія: Підручник. – К.: Знання-Прес, 2008. – С. 48-67.

7. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Історія економічних учень: Підручник. – К.: Знання, 2005. – С. 23 - 39.

 

Семінар 6

Господарство та економічна думка феодальних країн Європи

(кінець V - ХV ст.)

План

1. Основні форми ведення господарств у ранньофеодальних та феодально-роздроблених державах Європи.

2. Розвиток ремесла і торгівлі у господарській системі феодального суспільства.

3. Економічний розвиток українських земель в епоху середньовіччя (за часів Київської Русі).

4. Розвиток економічної думки в Україні в епоху раннього середньовіччя («Руська правда», «Повість временних літ»).

5. Господарський розвиток українських земель під владою Польщі та Литви.

6. Розвиток економічної думки епохи Середньовіччя (іслам про торгівлю, ідеї Ібн-Хальдуна).

 

І.Основні поняття й терміни

Феод, сеньйорія, манор, община, алод, серви, ценз, верв, феодальна рента, фільварок, цехи, гільдії, бюргери, бургомістр, вартість, кредит, ринкова ціна, процент.

ІІ. Самостійна робота

Економічна роль міст країн Західної Європи (ХІ - ХV ст.).

Творча робота:

1) Економічні ідеї в працях Фоми Аквінського (1224-1274).

2) Міста Західної Європи у ХІ – ХV ст. і їх економічна роль.

ІІІ. Література

1. Історія економіки та економічної думки: підручник / П.І. Юхименко, П.М. Леоненко. – К.: Знання, 2011. – 646 с.

2. Історія економіки та економічної думки: навч. посіб. / [С. В Степаненко, С. Н. Антонюк, В. М. Фещенко, Н. О. Тимочко]; за ред. проф. С. В. Степаненка. – К.: КНЕУ, 2010. – С. 137 - 171.

3. Інституціонально-інформаційна економіка: підручник / А.А. Чухно, П.М. Леоненко, П.І. Юхименко; за заг. ред. акад. НАН України А.А. Чухна. – К.: Знання, 2010. – 687 с.

4. Історія економічних учень: Підручник / За заг. ред. В.Д. Базилевича: У 2 ч. – 2-ге вид., випр. – К.: Знання 2005. – Ч.І.

5. Павленко Ю. Історія світової цивілізації: Соціокультурний розвиток людства: Навч. посіб. для студ. гуманіт. ф-тів вузів. – К.: Либідь, 1996.

6. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Економічна історія: Підручник. – К.: Знання-Прес, 2008. – С. 68 – 94.

7. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Історія економічних учень: Підручник. – К.: Знання, 2005. – С. 32 – 38.

 

Семінар 7

Розвиток господарства та економічної думки в централізованих монархіях Європи (ХVІ – ХVІІ ст.)

План

1. Розвиток товарно-грошових відносин, зародження та умови виникнення капіталістичного способу виробництва.

2. Великі географічні відкриття та первісне нагромадження капіталу як основа становлення капіталізму.

3. Особливості становлення капіталізму в країнах Європи: Голландії, Англії, Франції.

4. Економічні ідеї та політика меркантилізму.

5. Господарство українських земель у ХVІІ – ХVІІІ ст.

 

І.Основні поняття й терміни

Буржуазна революція, Навігаційний акт, фригольдер, копигольдер, лізгольдер, котер, капіталістичний фермер, меркантилізм, гроші, торговельний баланс.

ІІ. Самостійна робота

Економічні ідеї в Росії і в Україні у ХVІІ – ХVІІІ ст.

Творча робота:

1) Економічна таблиця Кене.

2) Економічні ідеї ранніх меркантилістів.

ІІІ. Література

1. Історія економіки та економічної думки: підручник / П.І. Юхименко, П.М. Леоненко. – К.: Знання, 2011. – 646 с.

2. Злупко С. М. Історія економічної теорії. – К.: Знання, 2005. – С. 129 – 157; 158 – 172.

3. Історія економіки та економічної думки: навч. посіб. / [С. В Степаненко, С. Н. Антонюк, В. М. Фещенко, Н. О. Тимочко]; за ред. проф. С. В. Степаненка. – К.: КНЕУ, 2010. – С. 173 - 223.

4. Інституціонально-інформаційна економіка: підручник / А.А. Чухно, П.М. Леоненко, П.І. Юхименко; за заг. ред. акад. НАН України А.А. Чухна. – К.: Знання, 2010. – 687 с.

5. Історія економічних учень: Підручник / За заг. ред. В.Д. Базилевича: У 2 ч. – 2-ге вид., випр. – К.: Знання 2005. – Ч.І. – С. 89 – 175.

6. Корнійчук Л. Я. Історія економічної думки України: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2004. – С. 41 – 70.

7. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Економічна історія: Підручник. – К.: Знання-Прес, 2008. – С. 117 - 171.

8. Юхименко П.І. Леоненко П.М. Історія економічних учень: Підручник. – К.: Знання, 2005. – С. 40 - 56; 66 - 71.

 

МОДУЛЬ





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 286 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Человек, которым вам суждено стать – это только тот человек, которым вы сами решите стать. © Ральф Уолдо Эмерсон
==> читать все изречения...

802 - | 763 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.