.


:




:

































 

 

 

 


.




: .

 

By Hilde Thunem ([email protected])

: . (https://vk.com/skuld_ragnarovna)
..

 

, ( serk, , ), , , .

, . , , -, , ? J

 

: .

 

 

1870 , . , , - , . ( 1938) ո ( 1974 1986). , ո 1986 , , , , , ո 1974 , , , , .

 

, , 9- 10- . ո 1974 , 52 , , , , .

 

Det linne som finns kvar i spännbucklorna härrör tillmycket stor del från hängselkjolens linneöglor och mera sällan från särken. Enstaka gånger har särklinnet av en tillfällighet pressats in mot botten av spännbucklan, varvid större stycken kunnat bevaras.

För övrigt återfinns rester av särken i regel på följande ställen: a) mot undersidan av spännbucklornas brätten eller kanter; b) mitt på järnnålen i spännbucklorna, mellan hängselkjolens övre och nedre öglor och på den sida av nålen som varit vänd in mot kroppen - alltså på utsidan; c) emellanåt som det yttersta textillagret på kniv, sax etc., vilket burits utanpå dräkten och vars rost trängt igenom de närmaste textilskikten, dvs från kjolen, och utanpå dessa bundit ett til flera lager av det därunder befintliga plagget, särken.

De jämförelsesvis ogynnsamma bevaringsomständigheterna har medverkat til att särken hör till de mindre väl kjända plaggen i Birkas kvinnodräkt.
Inga Hägg: Kvinnodräkten i Birka, 12

.

52 , , (31) . 21 , , , 2-3 . ո, , , , , , .

, , 10- , 3 21, 9- .

517, . . , , , , .

517. De största sammanhängande styckena goffrerad linneväv i hela birkamaterialet kommer från spännbucklorna i denna grav. Goffrerat linne förekommer även på ena skänkeln til en sax, som låg ungefär i midjehöjd.

Linnet är numera rostfärgat men kan ha varit vitt eller naturfärgat. Vid behandling i EDTA-lösning forsvagas den rostbruna färgen något, men eftersom linnet ligger i direkt kontakt med järnnålen i båda spännbucklorna, är det mycket hårt rostbemängt. De goffrerade vecken är täta, jämna och omkring 2 mm djupa. En del veck av sekundär karaktär har dessutom uppstått i graven, när tyget pressats in i spännbucklorna.

Det är tydligt, att särklinne och hängselöglor inte befinner sig i ursprungligt läge i den ena spännbucklan. Kjolens öglor har förskjutits från nålfästet mot mitten av nålen, och en del av det goffrerade linnet har vikts rakt upp. Spännbucklan har av någon anledning kommit at glida eller vridas något under ett så tidligt stadium av förmultningsprocessen, att öglorna fortfarande satt stadigt fast vid kjolen. Högt uppe på bröstet låg ett litet runt spänne. Det är numera helt utan textilier.
Inga Hägg: Kvinnodräkten i Birka, 15, 123

( Inga Hägg: Kvinnodräkten i Birka, 27. , )

, , , , , , .

, , , , , . , - , , , , , .

 

 

.

, , , , , . , .

, 60. , , , . - , , ( ). - , , , .
, , , . . .

60 A. Från graven kommer linne av tre olika typer, FH 8, FH 10 og FH 11*. Både FH 10 och FH 11 är blåfärgade. Vid behandling av den ena spännbucklans textilfragment i oxidlösande EDTA forblev den blå färgen opåverkad av lösningen, vilket kan tyda på at linnet också ursprungligen haft denna färg.

FH 10 finns på flera stället i botnen av spännbucklan samt over nål och nålfäste. Trådriktningen sneddar mot spännets längdaxel. Tyget tycks inte någonstans vara gjenomstunget av nålen, men textilpartiet kring nålfästet är härt bundet i korrosion och det är inte möjligt att t.ex. vika undan de övre skikten för att kontrollera detta förhållande och studera underliggande lager. De utgjörs dock med största sannolikhet av en eller flera öglor från kjolen. En sådan linneögla är synlig upptil kring nålhållaren i samma spänne. Det är alltså uppenbart att dessa linnerester härrör från särken.

FH 10 finns vidare på saxen, där linne från särken emellanåt kan utgöra ett eller flera av de fastrostade textiliernas yttre lager, utanpå eventuella lämninger av kjolen. Interessant är, att FH 10 även återfinns på baksidan av et litet rundt spänne. Två vikta kanter av linnet möts utan överlappning bakom nålen, som sticker igenom tyget på båda sidor. Framsidan av samma spänne finns avbildad på en äldre teckning. Av teckningen framgår, att det tidligare måste ha funnits en större yta bevarad av linnet samt att dess trädriktning överensstämmer med den hos spännbucklornas särklinnerester.

Kvinnan i denna grav har altså under hängselkjolen haft en slät, kanskje blå, särk av linne med sprund i halsöppningen, som hölls samman med ett litet rundt spänne.
Inga Hägg: Kvinnodräkten i Birka, 14, 121

* Agnes Geijers' Birka III. , , , FH "˸ ".

(762) , , . . , . , , , , . , , .

˸ , , , , .

762. Linnet på spännets baksida är numera starkt rostfärgat. Om även detta från början varit rött har inta kunne fastställas vid behandling av fragmentet i rostlösande EDTA. En del rost kunde lakas ur det, utan att den kraftig brunröda färgen försvagades. Det är alltså möjligt, at linnet på kniven och på spännets baksida kommer från ett och samma plagg. Linnet på spännet är genomstunget av nålen på två ställen, det ena invid en fållkant, som ligger tilbakavikt över nålfästet. Spännet har alltså hållit samman ett loddrätt sprund i tyget.
Inga Hägg: Kvinnodräkten i Birka, 16

, , ( smokkr), 563, , , , . , , , , , .





:


: 2017-02-28; !; : 1046 |


:

:

, , .
==> ...

1833 - | 1484 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.012 .