Лекции.Орг


Поиск:




Поради і рекомендації щодо розвитку пам’яті




Поради і рекомендації для батьків:

Варто знати, що розвиток уміння користуватися пам’яттю залежить від того, як забезпечується управління цим процесом. Необхідно створювати умови, що прискорюють навчання, дають можливість краще засвоїти й зберегти в пам’яті знання. Адже від неповного використання уяви вміння пригадувати погіршується. Розвиток пам’яті у молодшому шкільному віці насамперед залежить від зацікавленості дитини, тому варто це враховувати при підготовці та проведенні уроку. Яскраві образи, цікаві нестандартні порівняння, зрозумілі дитині запам’ятовуються набагато ефективніше, ніж багаторазове повторення незрозумілих понять.

Слабка пам’ять не існує сама по собі. Це є не що інше, як слабка увага, від відсутності інтересу до матеріалу, а тому спостережливість розпорошена, спрямована одночасно на кілька предметів. Вдосконалення пам’яті вимагає постійних тренувань. Регулярне звернення до пам’яті стає звичкою, створює умови для формування продуктивної пам’яті. Тренування не повинно бути ізольованим актом, штучним повторенням одного і того самого. Не треба надмірно лякати себе невдачами, вдосконаленню пам’яті дуже шкодить перенапруження, негативні емоції, пасивність і лінощі. Завдання крок за кроком повинні збільшуватись, а їх виконання свідчитиме про зростання тренувального ефекту.

Правила для ефективного запам’ятовування:

· Запам’ятовувати треба в доброму настрої й на свіжу голову, коли ще не настала втома.

· Під час запам’ятовування не треба чергувати матеріал, близький за формою і змістом.

· Слід обробляти інформацію для запам’ятовування, порівнюючи різні дані, спираючиь на асоціації, виділяючи опорні сигнали.

· Потрібно творчо застосовувати прийоми, штучно наділяючи інформативний матеріал смисловими зв’язками, змістом, значенням, залучаючи різні види пам’яті.

· Коли ваша дитина щось вивчає,налаштовуйте її на уявлення, а не на запам’ятовування.

· Не порівнюйте здібності та успіхи вашої дитини з іншими, акцентуйте її увагу на досягненнях, а не на помилках.

· Не примушуйте дитину щось зазубрювати,краще разом з нею пограйте з інформацією. [15,11]

Поради і рекомендації для вчителя:

· Навчити дітей правил розвитку пам’яті.

· Навчити дітей прийомів заучування різних видів матеріалу.

· Провести роботу з батьками з навчання прийомів розвитку пам’яті для використання їх для занять із дітьми вдома.

· Забезпечити кожну дитину пам’ятками, як правильно запам’ятовувати навчальний матеріал.

· За аналогією із запропонованими іграми для розвитку пам’яті скласти ігри, які містять матеріал уроку, і регулярно використовувати під час заняття, переважно пропонуючи їх дітям із низьким рівнем розвитку пам’яті.

· Вводити ігри, що розвивають пам’ять, у фізкультхвилинки, в програми свят та інші позакласні заходи.

 

2.3.ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ ІІ

Провівши досліди за методиками « Пам'ять на числа» та «Пам'ять на образи», було встановлено, що пам’ять у дітей віком від 6 до 9 років, краще запам’ятовують зовнішні особливості предметів, що вивчаються, ніж їх логічну смислову сутність. Дітям цього віку ще складно зіставити в своїй пам’яті окремі частини явища, з складністю уявляють собі спільну структуру, його цілісність і взаємозв’язок частин.

Багато молодших школярів мають конкретне мислення, для них характерна цілеспрямованість, орієнтованість на конкретну діяльність, чіткий кінцевий результат. Але помітна частина досліджуваних мала схильність до абстрактного типу мислення, ці діти відносяться до "розумового типу", причому до такого, який організовує свій розумовий процес у напрямку узагальнення. Ці діти вже здатні критично ставитися до тих чи інших ситуацій, формувати про них певні судження, робити відповідні висновки. Звертає також на себе увагу те, що серед досліджуваних було небагато школярів з сюжетним типом мислення, тобто з наявністю художніх здібностей, достатньої фантазії та уяви.

Більшість молодших школярів мають переважно зоровий тип запам’ятовування інформації, що обумовлено схильністю дітей молодшого шкільного віку до більш легкого запам’ятовування і відтворення наочного, образного матеріалу. Встановлено, що у більшості молодших школярів до 6-9 років обсяг короткочасної памяті є достатньо великим.

 

 

Висновки
1. Пам'ять є складною системою процесів, які здійснюють повний цикл перетворень інформації суб'єктом: запам'ятовування, зберігання, відтворення і забування. У структурі цілеспрямованої діяльності людини ці мнемічні процеси є важливою умовою її ефективності. Пам'ять слушно вважають основою навчання, і його продуктивність пов'язують з повнотою засвоєння знань, тривалістю їх зберігання у часі, готовністю до адекватного використання в різних ситуаціях пізнавальної і практичної діяльності.

При проведенні теоретичного аналізу ми зробили наступні висновки:
1)Молодший шкільний вік є сенситивним періодом для розвитку пам'яті, коли особливо динамічно змінюється співвідношення мимовільного й довільного запам'ятовування.
2) Пам'ять у дітей молодшого шкільного віку розвивається у двох напрямках – довільності і усвідомлення. Вона поступово набуває рис довільності, стає свідомо регульованою і опосередкованою.

3) В цьому віці краще розвинута зорова пам'ять, ніж слухова, проте, переважання в навчальному матеріалі словесного змісту починає швидко розвивати в них уміння запам’ятовувати словесний, часто абстрактний матеріал. У словесному матеріалі вони краще запам'ятовують назви предметів і важче - абстрактні поняття.

4)В молодшому шкільному віці значно зростають здатність заучувати і відтворювати інформацію, продуктивність і міцність запам'ятовування навчального матеріалу, а з часом підвищується точність упізнавання збережених у пам'яті об'єктів.

5)З’ясовано, що у навчанні необхідно враховувати індивідуально-типологічні особливості мнемічної діяльності кожного учня, давати завдання і вправи на розвиток недостатньо сформованих видів пам’яті для повноцінного її розвитку.

2. Для дослідження були обрані та використані такі методики «Пам'ять на числа», «Пам'ять на числа», «Піктограма»». У дослідженні прийняло участь 5дітей різних вікових груп. Дослідження проводилося на базі навчального закладу № 2 м.Снігурівки.

Дослідження складалося з чотирьох етапів:

1) Аналіз наукових джерел та підбір методів дослідження.

2) Проведення дослідження, застосування методик.

3) Аналіз результатів дослідження та проведення аналізу використаних методик.

4) Розробка рекомендацій для батьків та вчителів щодо розвитку пам’яті

3. Під час проведення дослідження за допомогою обраних методик, було виявлено який тип пам’яті притаманний дітям молодшого шкільного віку та які методики ефективні і доцільні у використанні при дослідженні пам’яті учнів. Для таких методик затрачається мінімум ресурсів, вони прості у проведенні.
4. Були розроблені рекомендації для батьків та педагогів щодо розвитку пам’яті. Головною порадою є регулярне тренування пам’яті, але без великих навантажень. Вчителі також відіграють важливу роль в становленні пам’яті і повинні частіше використовувати методики та прийоми щодо її розвитку.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Дитяча психологія: навч. посіб. / Р. В. Павелків, О. П. Цигипало. - К.: Академвидав, 2008. -431с.

2. Дитяча психологія/ Т. В. Дуткевич/ Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури,2012. – 424 с.

3. Дитяча психологія:/ Я.Л. Коломенський, Е.А. Панько, А.Н. Білоус та ін.; -/ Навч. посіб.-К.: Університетське видавництво., 2005. - с. 399

4. Эмоциональная память и ее механизмы. /Громова Е. Л.— М.: Наука, 1980. — 381 с.

5. Загальна психологія: / О. В. Скрипченко, Л. В. Долинська, 3. В. Огороднійчук, Т. М. Лисянська. — К.: Либідь, 2005. — С. 464

2012. – 296 с.

6. Загальна психологія / О. П. Сергєєнкова, О. А. Столярчук,

7. Загальна психологія/ Варій М. Й/ навч. посібник- Львів: Край, 2005. — 420с.

8. Индивидуальные особенности памяти человека/ Голубева Э. А.. — М.: Педагогика, 1980. — 520с.

О. П. Коханова, О. В. Пасєка/ Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури,

9. Пізнай себе: Розвиток пам'яті та інтелекту/Аткінсон В., Скотт Дж.

10. Психология XXI века: / Под ред В. Н. Дружинина. — М.: ПЕР СЭ, 2003 — 462с.

11. Психология памяти / Под ред. Ю.Б. Гиппенрейтер и В.Я. Романова.. - М.: ЧеРо, 2002. - 419 с

12. Розум та пам’ять/Іванов-Муромський К.А. - К.: Наук, думка, 1987. - 413с.

13. Социальная психология / Под ред. А.В. Петровского. – М.: Просвещение, 1987. – 224 с.

14. Школа памяти/ Гарибян С. А.. — М.: Цицеро, 1992. — 648с

 

15.. Помогите слабым! Как развить память у первоклассника / Зайцев В/

Учительская газета. – 1998. – № 13.

16. Память /Занков Л. В.. – М.: Учпедгиз, 1949. – 167с.

17. Память школьника / Ипполитов Ф. В.. – М.: Знание, 1978. – 48с.

 

 

ДОДАТОК А

Досліджуваний Кількість правильних відповідей Оцінка результату
Артем (8 років)    
Ілья (6 років)    
Діана (9 років)    
Максим(6 років)    
Ольга (7 років)    
       
Оцінка                  
Кількість правильних відповідей 16-15 14-13 12-10 9-7         2-1

ДОДАТОК Б

Кількість правильних відповідей(%) 90 - 100% 70 - 89% 50 - 69% 30 - 49% 10 - 29% 0 - 9%
Результат відмінний результат дуже хороший результат хороший результат задовільний результат поганий результат дуже поганий результат
Досліджуваний Кількість правильних відповідей Оцінка результату
Артем (8 років) 80% Дуже хороший
Ілья (6 років) 56% хороший
Діана (9 років) 84% Дуже хороший
Максим(6 років) 60% хороший
Ольга (7 років) 74% Дуже хороший
       





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1806 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

772 - | 712 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.