Лекции.Орг


Поиск:




що присвоюються СТУДЕНТАМ за проходження практики. 4.1 Визначення баз практики здійснюється керівництвом Київського міжнародного університету на підставі прямих договорів і усних домовленостей з органами

IV. БАЗИ ПРАКТИКИ

 

4.1 Визначення баз практики здійснюється керівництвом Київського міжнародного університету на підставі прямих договорів і усних домовленостей з органами державної влади, підприємствами, установами. Студенти можуть самостійно з дозволу кафедри підбирати для себе місце проходження практики і пропонувати його для використання.

4.2 Базами практики можуть обиратися підприємницькі структури різних форм власності та організаційно-правових форм, які відповідають вимогам програми. Базами практики студентів IV курсу напряму підготовки 6.030503 Міжнародна економіка є Міністерство закордонних справ України, підприємства, організації, фірми, торгові представництва та інші заклади, діяльність яких спрямована на формування навичок планування, організації та управління підприємствами.

V. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

 

Тематичний план проходження виробничої практики наведено у додатку Б.

VI. ОРГАНІЗАЦІЯ І КЕРІВНИЦТВО ПРАКТИКОЮ

 

6.1. Відповідальність за організацію, проведення і контроль практики покладається на Деканат економічного факультету та кафедру економіки та менеджменту. Навчально-методичне керівництво й виконання програм практик забезпечує кафедра економіки та менеджменту.

6.2. До керівництва практикою студентів залучаються досвідчені викладачі кафедри економіки та менеджменту.

6.3. Керівник практики:

- перед початком практики контролює підготовленість баз практики;

- забезпечує проведення всіх організаційних заходів перед від’їздом студентів на практику: інструктаж про порядок проходження практики, надання студентам-практикантам необхідних документів (направлення, програми, щоденника, календарного плану, методичних рекомендацій);

- повідомляє студентів про систему звітності з практики, прийняту на кафедрі: подання письмового звіту, вимоги до його оформлення та структуру;

- у тісному контакті з керівником практики від бази практики забезпечує високу якість її проходження згідно з робочою програмою;

- контролює виконання студентами-практикантами правил внутрішнього трудового розпорядку, веде або організовує ведення табеля відвідування студентами бази практики;

- у складі комісії приймає заліки з практики;

- подає завідувачу кафедри письмовий звіт про проведення практики із зауваженнями й пропозиціями щодо поліпшення практики студентів.

6.4. При проходженні практики студенти зобов’язані:

- до початку практики одержати від керівника консультації щодо оформлення всіх необхідних документів;

- своєчасно прибути на базу практики;

- у повному обсязі виконувати всі завдання, передбачені робочою програмою практики і вказівками її керівників;

- нести відповідальність за виконану роботу;

- своєчасно скласти звіт з практики.

 

VII. ФОРМИ Й МЕТОДИ КОНТРОЛЮ

 

7.1. Контроль за проведенням практики має виявляти й оперативно усувати недоліки такої діяльності, надавати конкретну допомогу студентам у виконанні програми практики.

7.2. Контроль з боку КиМУ здійснює завідувач кафедри та керівники практик, а з боку установ – їхні працівники. Основним документом для контролю за роботою студента є щоденник практики, який видається практикантам «на руки» і ведеться ними протягом всього періоду проходження практики. В кінці практики відповідні розділи щоденника заповнюються і підписується керівниками практики від університету.

VIII. ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИКИ

8.1. Протягом поточного навчального року декан Економічного факультету та завідувач кафедри економіки та менеджменту забезпечують бази практики шляхом укладання прямих договорів із органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями на проходження студентами виробничої практики в наступному навчальному році (згідно з графіком).

8.2. Під час проходження практики студент повинен виконати ряд завдань, які оцінюються за кредитно-модульною системою (Таблиця 1, 2). Максимальна кількість одержаних балів за практику: Змістовий модуль 1 – 30 балів, Змістовий модуль 2 – 30 балів, захист практики – 30 балів, заохочувальні бали – 10 балів, разом – 100 балів (максимально).

Розподіл балів,

що присвоюються СТУДЕНТАМ за проходження практики

Шкала оцінювання: національна та ECTS

Сума балів Оцінка ЕСТS Оцінка за національною шкалою
екзамен залік Пояснення
90-100 A відмінно     зараховано Відмінно (відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок)
82-89 B добре Дуже добре (вище середнього рівня з кількома помилками)
75-81 C Добре (в цілому правильне виконання з певною кількістю суттєвих помилок)
67-74 D задовільно Задовільно (непогано, але зі значною кількістю помилок)
60-66 E Достатньо (виконання задовольняє мінімальним критеріям)
35-59 FX незадовільно не зараховано Незадовільно (з можливістю повторного складання)
1-34 F Незадовільно (з обов’язковим повторним курсом)

Таблиця 1

Система оцінювання знань студентів за кредитно-модульною системою з виробничої практики

Модуль 1 Модуль 2 Захист практики Заохочувальні бали Сума  
       
     

Таблиця 2

Оцінювання окремих видів практичної роботи студента

Змістовий модуль 1 Змістовий модуль 2
Вид роботи Мах. к-ть балів Вид роботи Мах. к-ть балів
Аналіз нормативної та законодавчої бази, що регламентує функціонування бази практики в Україні   Визначення особливостей організації ділових контактів підприємства із зовнішнім середовищем та його позиціонування  
Пошук періодичної літератури щодо організації міжнародної економічної діяльності підприємств, напрямів вдосконалення процесів планування, управління та контролю за напрямом діяльності бази практики   Розроблення ефективної організації міжнародної фінансово-інвестиційної діяльності та міжнародного науково-технічного співробітництва.  
Виявлення та аналіз існуючих методів планування міжнародної торгівельної діяльності, оцінки ефективності діяльності підприємства (установи, організації) та ефективності використання ресурсів   Вивчення порядку та механізмів контролю експортно-імпортної діяльності на підприємстві. Визначення ефективності міжнародної економічної діяльності підприємства (установи, організації) та контроль за виконанням управлінських рішень і аналіз їх ефективності  
Визначення особливостей діяльності підприємств відповідно до специфіки бази практики   Діагностування конкурентного середовища підприємства. Визначення особливостей розроблення ефективних систем мотивації праці та створення сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі на підприємстві  
Вивчення досвіду організації процесів управління міжнародною економічною діяльністю, прийняття господарських рішень і контролю за їх виконанням   Додержання вимог щодо оформлення звіту практики  
Усього за змістовим модулем 1   Усього за змістовим модулем 2  

 


IX. ДОКУМЕНТАЦІЯ, НЕОБХІДНА ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ І ЗВІТНОСТІ

 

9.1. Перед виходом (виїздом) на практику студент повинен одержати від керівника практики щоденник – із закладеною в ньому програмою та заповненими путівками.

9.2. По закінченні практики він зобов’язаний подати викладачеві-керівнику практики:

а) матеріали практики (матеріали усіх практик студента зберігаються на кафедрі);

б) щоденник, належно оформлений студентом і його наставником;

в) детальний звіт про практику.

Щоденник – основний документ, який свідчить про хід виконання студентом-практикантом поставлених завдань керівництвом бази практики, а також документ, в якому міститься оцінка практичної діяльності студента з боку бази практики і Університету.

Щоденник практики містить (додаток А):

– назву установи, де відбувається проходження практики;

– посаду, прізвище, ім’я по батькові керівника від університету;

– посаду, прізвище, ім’я по батькові керівника від установи;

– печатку університету;

– графік проходження виробничої практики (заповнюється студентом-практикантом).

Наприкінці практики у щоденник вноситься:

– відгук на студента практиканта від керівника практики від установи;

– відгук на студента практиканта від керівника практики від університету;

Щоденник засвідчується підписами керівників практики і печатками бази практики.

Матеріали практики – це основне підтвердження виконаної студентом роботи. Тому вони, відповідним чином оформлені (звіти про проходження практики та ін.), повинні зберігатися протягом навчання студента.

X. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИКИ:

ФОРМИ ЗВІТНОСТІ Й МЕТОДИ КОНТРОЛЮ

10.1. Після закінчення терміну практики студенти звітують про виконання програми. Звіт має містити відомості про виконання студентом усіх розділів програми практики, висновки і пропозиції, список використаної літератури.

10.2. Після завершення практики студенти IV курсу напряму підготовки 6.030503 Міжнародна економіка захищають звіт з практики (з диференційованою оцінкою) в комісії, призначеній завідувачем кафедри економіки та менеджменту або проректором КиМУ. До складу комісії входять керівники практики від університету і викладачі кафедри.

10.3. Комісія приймає залік у студентів в останні дні її проходження. Оцінка за практику вноситься в заліково-екзаменаційну відомість і в залікову книжку студента за підписами членів комісії.

XI. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ТА СТРУТКУТРА ЗВІТУ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

 

11.1. Звіт з проходження практики – це основний підсумковий документ, що надає можливість проаналізувати і оцінити діяльність студента ІV курсу під час проходження практики.

Звіт умовно поділяють на:

- вступну частину (титульний аркуш, зміст);

- основну частину;

- додатки.

Титульний аркуш. Має єдину форму та реквізити і оформляється за зразком, який наведений у додатку В.

До змісту включають: послідовно перелічені назви всіх структурних елементів суті роботи; список використаних джерел; назви додатків і номери сторінок, які містять початок матеріалу.

Основна частина містить наступні елементи:

1. Характеристика бази практики.

2. Термін проходження практики.

3. Основні завдання відповідно до тем плану.

4. Аналіз виконання завдань.

Обсяг основної частини звіту повинен становити 20-25 сторінок тексту формату А-4.

Додатки розміщують після основної частини роботи. В додатках необхідно відобразити:

1. Аналітичну довідку відповідно до структури (додаток Г).

2. Приклад оформленого офіційного документу (договору, контракту і т. ін.), який використовує у господарській діяльності підприємство-база практики.

11.2. Складений студентами ІV курсу звіт має бути зшитий і повинен мати наскрізну нумерацію сторінок. Номери сторінок розміщують у верхньому правому кутку аркуша.

Звіт оформлюється на сторінці аркуша білого паперу формату А4 (210 х 297) з додержанням таких розмірів полів: верхнє, нижнє – 20 мм., праве – 10 мм, ліве – 30 мм..

Звіт виконується українською мовою. Текст друкують за допомогою текстового редактору Word, використовуючи шрифт Times New Roman, розміром 14 п. через півтора міжрядкових інтервали.

 
 

Додаток Б

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

проходження виробничої практики

Студентами 4 курсу

напряму підготовки 6.030503 Міжнародна економіка

 

Тиждень Завдання Місце проходження Примітка
       
  Оформлення підготовчих документів практики КиМУ До початку практики
1.1 Оглядова лекція з питань проходження практики, оформлення звітних документів КиМУ Отримання завдання на практику, щоденника, вимог до оформлення і структури звіту, вимог до оцінювання від керівника практики
1.2 Пошук періодичної літератури щодо організації міжнародної економічної діяльності підприємств, напрямів вдосконалення процесів планування, управління та контролю за напрямом діяльності бази практики Бібліотеки, мережа Інтернет Пошук не менше 4 статей періодики за напрямом діяльності бази практики
1.3 Аналіз нормативної та законодавчої бази, що регламентує функціонування бази практики в Україні Бібліотеки, мережа Інтернет Визначення переліку та змісту вітчизняних законодавчих документів, якими керується у роботі база практики
1.4 Виявлення та аналіз існуючих методів планування міжнародної торгівельної діяльності, оцінки ефективності діяльності підприємства (установи, організації) та ефективності використання ресурсів Бібліотеки, мережа Інтернет Визначення: - переліку та змісту методів планування міжнародної торгівельної діяльності підприємства (установи, організації); - визначення показників оцінки ефективності діяльності підприємства (установи, організації); - визначення показників оцінки ефективності використання ресурсів підприємства (установи, організації).
1.5 Визначення особливостей діяльності підприємств відповідно до специфіки бази практики Бібліотеки, мережа Інтернет Визначення: - особливостей діяльності підприємств на вітчизняних та зарубіжних ринках.
  Продовження додатку Б
       
2.1 Ознайомча лекція на підприємстві, аналіз структури підприємства в цілому, функціональних обов’язків посадових осіб економічного відділу База практики (відділ та архів) Визначення: - організаційної, виробничої та технологічної структури підприємства (установи, організації); - історії становлення бази практики; - структури і особливостей роботи відділу, пов’язаного із спеціальністю; - ознайомлення з посадовими обов’язками; - переліку і змісту нормативних документів бази практики; - переліку і змісту нормативних документів відділу (інструкцій, угод, проектів, контрактів).
2.2 Вивчення досвіду організації процесів управління міжнародною економічною діяльністю, прийняття господарських рішень і контролю за їх виконанням База практики Вивчення: - діяльності підприємства, асортименту його продукції (послуг), розмірів; - форм організації виробництва і праці на підприємстві; - досвіду організації роботи щодо управління міжнародною економічною діяльністю; - досвіду прийняття та виконання управлінських рішень.
2.3 Визначення особливостей організації ділових контактів підприємства із зовнішнім середовищем та його позиціонування База практики Вивчення: - питань впливу факторів зовнішнього середовища на діяльність підприємства; - можливості зовнішньоекономічних зв’язків, - здійснення пошуку перспективних іноземних партнерів; - місця підприємства у відповідному сегменті ринку; - вітчизняних та зарубіжних ринків, перспектив їх розвитку.

 


Продовження додатку Б

       
2.4 Розроблення ефективної організації міжнародної фінансово-інвестиційної діяльності та міжнародного науково-технічного співробітництва База практики Вивчення: - потреби в інвестиційних і фінансових ресурсах; - методів оцінки фінансової ефективності та розрахунку фінансових показників інвестиційних проектів; - інформаційного забезпечення учасників науково-технічного співробітництва.
2.5 Вивчення порядку та механізмів контролю експортно-імпортної діяльності на підприємстві База практики Оцінка: - проектів зовнішньоекономічних договорів з експорту та імпорту товарів; - процесу збирання і систематизації інформації про стан виконання планових завдань з експортно-імпортної діяльності по структурних підрозділах і підприємству в цілому.
3.1 Визначення ефективності міжнародної економічної діяльності підприємства (установи, організації) та контроль за виконанням управлінських рішень і аналіз їх ефективності База практики Оцінка: - міжнародної економічної діяльності бази практики за останні 5 років; - документарного забезпечення міжнародної економічної діяльності; - нормативних показників діяльності підприємства на зовнішніх ринках; - інформаційної, організаційної підтримки прийняття управлінських рішень.
3.2 Діагностування конкурентного середовища підприємства База практики Оцінка: - інформаційної бази щодо конкурентного середовища підприємства; - опрацювання параметрів становища підприємства в порівнянні з конкурентами; - визначення конкурентних переваг підприємства

 


Продовження додатку Б

       
3.3 Визначення особливостей розроблення ефективних систем мотивації праці та створення сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі на підприємстві База практики Оцінка: - узгодження інтересів працівників з інтересами підприємства; - визначення ефективності використання чинних форм і систем заробітної плати, матеріального стимулювання; - пропозицій щодо удосконалення ефективних систем мотивації праці; - методів пропаганди у створення сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі на підприємстві.
3.4 Оформлення звітних матеріалів за результатами практики та подання на кафедру звіту, щоденника практики КиМУ  
3.5 Складання заліку з практики КиМУ  

 


Додаток В

Київський міжнародний університет

Економічний факультет

 

Кафедра економіки та менеджменту

 

 

ЗВІТ

про результати проходження виробничої практики

студентом 4 курсу напряму підготовки

6.030503 Міжнародна економіка

денного (заочного) відділення

Економічного факультету

Київського міжнародного університету

 

(прізвище, ім’я по-батькові)

Керівник практики

від бази практики __________________________ ________________

(посада, П.І.Б., підпис)

 

Керівник практики

від КиМУ __________________________ _________________

(посада, П.І.Б., підпис)

Київ – 2011


Додаток Г

 

Структура звіту з

виробничої практики

Розділ І. Інтеграція бази практики в економічну систему

1.1. Загальна характеристика діяльності підприємства

1.2. Аналіз нормативної та законодавчої бази, що регламентує функціонування бази практики в Україні

 

Розділ ІІ. Особливості функціонування бази практики

2.1. Організаційно-виробнича структура бази практики

· Загальна характеристика управлінського апарату;

· Визначення основних департаментів та аналіз сфери їхньої діяльності;

· Кількісна оцінка персоналу (кваліфікованого, некваліфікованого) на підприємстві.

2.2. Історія заснування та становлення бази практики

2.3. Аналіз досвіду функціонування бази практики в сучасних умовах

 

Розділ ІІІ. Інформаційна частина

3.1. Аналіз міжнародної економічної діяльності бази практики за останні 5 років (подати в додатках до Звіту про проходження практики загальнообов’язкові форми звітності бази практики)

3.2 Оцінка ефективності діяльності бази практики (у випадку, якщо базою практики виступають міністерства чи комітети, в рентабельності слід враховувати успішно реалізовані проекти, розроблені та прийняті нормативні акти)

 



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Женские мастера – Индивидуальный вид | Требования к структуре работы
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 255 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

779 - | 700 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.