Лекции.Орг


Поиск:




Вітер на всьому білому світі




Вітровий напрям користується в світі найбільшою популярністю Є дані по сумарній потужності вітрових агрегатів в світі на 2006 рік: більше за 74 тис МВт, з них 15 тис. МВт було введено в 2006 році, тобто галузь швидко росла. Зараз на частку вітроенергетики доводиться 1% світових вироблення електроенергії. $ Росії вітер забезпечує 0,01% енергобалансам (в 100 раз менше середньосвітового рівня),

Декілька прикладів того, як йде справа з вітровими електростанціями на планеті. Найбільша в світі вітрова ферма побудована в Техасе і носить назву HorseHollow. Тут вітер вертить 420 турбін, які виробляють 735 МВт рівень середнього розміру ТЕЦ «Мосенерго». Штати Мен і Техас в законодавчому порядку переводять свої фермерські господарства на енергію вітру. 1 якщо поки віз роїв електростанції в СИТА виробляють тільки 1% від загального об'єму електроенергії, то через 20 років^ Міністерство енергетики планує довести цю цифру до 20% (піднявши вироблення від 11,6 ГВт до 300 ГВт). На це буде потрібний$43 млрд. Велику частину ветряков встановлять у відкритому морі, де швидкість вітру на 10-20 % вище. США збираються «зайняти глобальні лідерські позиції в індустрії вітру», причому вітрова енергетика буде грати ведучу роль в забезпеченні енергетичної безпеки Сполучених Штатів.

Цікавий варіант розробили в Канаді. Як вмістити вітряк туди, де дують самі сильні вітру, а це означає - як можна вище? Адже у щогл і веж є конструктивні обмеження, пов'язані з підняттям деталей споруди на велику висоту і їх балансуванням. Канадська компанія MagennPo запропонувала розташувати вітряк на аеростаті, так що «прив'язана» кабелем конструкція обертається на висоті 300 м. де швидкість вітру досягає 100 км/ч. Прі загрозі урагану вона просто опускається на землю і ховається в ангарі Правда, в холодних країнах літаючому вітряку загрожує миттєве заледеніння, так що у високих широтах він навряд чи знайде застосування.

У Європі землі не так уже багато, ще і тому ветряки стали виносити у відкрите море. Німеччина прийняла план будівництва в Північному і Балтійському морях на 40-метровій глибині ЗО вітрових електростанцій, сполучених з берегом 100-километровыми кабелями. їх загальна потужність досягне 25 тис. МВт. а коштувати кожна станція буде $1,57 млрд. У Данії на шельфі вже крутяться цілі ліси ветряков, укріплених на бетонних підмурівках. У ЗО км від бельгійського Остенде, на Торнтонської банку, глибина якої становить 40 м, монтуються 184-метрові вітрові установки з розмахом крил 63 м. Найближчим часом перша черга з шести установок буде через підводний кабель підключена до енергосистеми, а всього вітряків буде 54, і все разом вони будуть проводити 1000 ГВт-год. в рік. Персонал буде працювати в морі по 3-4 тижні, так що до вартості самої станції (7 млн. евро за вітроустановку) додається вартість кваліфікованого обслуговування. Цікаво, що Норвегія, будучи одним з головних експортерів нафти і газу, дуже серйозно підходить до обладнання вітряками своєї 2500-километровой берегової лінії. Норвезька StatoilHydroзапустив в 2011 році першу надводну вітрову турбіну на 2,3 МВт Вона буде дрейфувати в десятках кілометрах від берега, ловлячи найбільш сильні вітри. До речі, німці також ’думають ставити деякі свої вітряки не на підмурівки, а на плавучі платформи. Ще ближче до кордонів Росії - найбільший на Балтії естонський вітропарки з 13 ветряков по 3 МВт кожний. Він буде давати 1,3 % енергії, споживаної в Естонії. А через п'ять років той же концерн EestiEnergiaприступить до споруди вітропарки на Чудському озері, потужність його становитиме вже 900 МВт.

За оцінками Європейської асоціації вітрової енергетики, до 2020 року загальна потужність вітростанційЄвросоюзможе становити 180 ГВт в рік, забезпечуючи 12 15 % споживаної в Європі

енергії.

Не за будемо і про Азію. Найбільшу в світі плавучу вітрову електростанцію потужністю в 1,1 ГВт планує побудувати китайська компанія CNOOC, добувна нафта і газ на морському шельфі КНР. Планові інвестиції в проект, перша черга якого буде запущена в 2018 році, становитимуть $2.99 млрд. Як тільки китайці оголосили про свои плани, до них тут же прибули інвестори, готові вкластися у вітер. По розрахунках експертів CNOOC, вітровий потенціал прибережного Китаю біля 750 ГВт. Для порівняння в джерелах приводиться така цифра: потужність всієї електроенергетики Росії на сьогодні 200 ГВт.

У Росії крім Чукотки вітростанції є на Камчатці, в Башкири. Комі, Калінінградської області. У 2006 році був запущений вітроагрегат на 1 МВт в Калмики!, причому, крім досвідченого вітропарки РусГИДРО, там будується чеський вітропарки, так що конкуренти не дрімають. У РусГИДРО роздумують про будівництво вітропарки морського базування на 60 МВт на Балтика, а також на Азовському і Чорноморському побережжі Між іншим, Еврокоміссия виділила в 2006 році 2 млн. евро на дослідження в області альтернативних джерел, які охопили три регіони Росії. Так шо інтерес іноземних інвесторів присутній Вони вже добре вивчили російський вітропотенціал. Але проблема в тому, що найкращі умови в регіонах, де немає великих споживачів, це побережжя Північного Ледовітого і Тихого океанів.

Перший по-справжньому великий вітроенергокомплекс, можливо, з'явиться на Кольськом півострові, у селища Теріберка, яке стане наземною базою розробки шельфового ІІІтокмановського родовища. Його потужність буде поступатися багатьом світовим аналогам, становивши 200 МВт. На повну потужність станція буде працювати 3000 годин в рік, середня собівартість кВт-год. коливається в кордонах 32 - 75 копійок Планується, що комплекс буде обслуговувати споживачів в зв’язці з чотирма гідроелектростанціями, так що він стане не єдиним джерелом енергії для газоконденсатного заводу в Теріберка і інших інфраструктурних об'єктів Вартість вітрової ферми -58 млрд. рублів, будувати її збираються разом з голландськими фахівцями. А взагалі вітровий потенціал Мурманської області дозволяє поставити вітроагрегат із загальною потужністю не менше за 2000 МВт. тобто в 10 раз більше спланованого. Найбільша швидкість вітру в прибережних район Баренцева моря, де її середні величини досягають 7-9 м/с. Ето вище, ніж на побережжі Німеччини, Данії або Голландії, де вітрова енергетика розвивається найбільш успішно,

В області виробництва вітроагрегат Росія співробітничає з Україною, де на «Южмаше» вони запущені в серію, РусГИДРО стурбоване тим, як упорядити цю кооперацію, визначивши, які частини вітроагрегат виготовляти в Росії (на підприємствах колишнього Мінавіапрома), а які в Україні У Росії можна виготувати і саму вежу', і гондолу, і лопаті, і супницю, і опорно-поворотний пристрій, і генератори. Україна пропонує кооперацію у виробництві вітроагрегат на 100, 250, 600 і 2000 кВт. Видимо, розібравшись з цим питанням, можна буде нарешті поставити на потік виробництво вітряків і запчастин для них.

V ряд РФ готово заохотити ці зусилля. У відповідній держпрограмі закладається пільговий тариф для вітрових енергетичних установок:

виробник буде продавати енергію по 2,5 крб. за кВ-год. За рахунок різних заходів до 2020 року виробництво вітрової енергії планують підняти з 12 МВт до 7 ГВт, а це вже солідна величина (2 3 % всіх енергопотужностей країни), хоч і далеко відстаюча від планових показників ведучих країн Америки. Європи і Азії. Серед всіх видів альтернативної (нафті, природному газу і вугіллю) енергетики вітер буде давати 28 %.

Якщо тепер, уявляючи собі глобальні процеси, подивитися на чукотський досвід з постановкою десятка ветряков на мисі Обсервації, можна резюмувати, шо цей невеликий експеримент не тільки вирішив поставлену перед ним відносно скромну задачу, але і виявився в руслі могутнього світового

проекту.

Інша справа, що в Росії він ще не міг спиратися ні на серйозну промислову кооперацію, ні на досвід впровадження вітрових технологій, ні на якісні сервісні структури, ні на законодавчу базу, якій просто не було.

Зате досвід дав фахівцям матеріал для узагальнень, які допоможуть від коректувати майбутні проекти, а Чукотки відкрив шлях в сучасне, «низко вуглеводне» енергетичне суспільство. І хто знає, скільки мегават виробить чукотський вітер, коли економіка округу встане на нога, виробнича і сервісна база вітроенергетики в країні буде налагоджена, а правовий механізм, що спирається на ухвалені в 2008 році закони, і розроблена державна програма запрацюють в повну силу.

Вітрові ресурси Чукотки досягають 1,5 трильйонів кВт-год. в рік, становлячи майже 15 % загальноросійських. Гак що вітру, виявляється, не прокляття Чукотки, а одне з її головних багатств.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 261 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

824 - | 746 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.