Лекции.Орг


Поиск:




Аналіз ліквідності підприємства




 

Фінансовий стан підприємства в короткостроковій перспективі оцінюється показниками ліквідності і платоспроможності, що характеризують можливість своєчасних і повних розрахунків по короткострокових зобов'язаннях перед контрагентами. Аналіз платоспроможності і ліквідності важливий не тільки для підприємства, але і для зовнішніх інвесторів. Ліквідність балансу визначається як ступінь покриття зобов'язань підприємства його активами, термін перетворення яких у гроші відповідає терміну погашення зобов'язань. Від ліквідності балансу варто відрізняти ліквідність активів, що визначається як величина, зворотна часу, необхідному для перетворення їх у кошти. Чим менше часу, що буде потрібно, щоб даний вид активу був переведений у грошову форму, тим вище його ліквідність.

Аналіз ліквідності балансу полягає в порівнянні засобів по активу, згрупованих за ступенем їх ліквідності і розташованих у порядку убування ліквідності, із зобов'язаннями по пасиву, згрупованими за термінами їх погашення і розташованими в порядку зростання таких термінів. У залежності від ступеня ліквідності, тобто швидкості перетворення в кошти, активи підприємства розділяються на групи.

 

1) Л1. Найбільш ліквідні активи. До них відносяться всі статті коштів підприємства і поточні фінансові інвестиції.

 

(6.1)

Розкрити економічну сутність рядків балансу.

2) Л2. Швидко реалізовані активи. До цієї групи відносяться активи, для звертання яких у грошову форму потрібно більш тривалий час:

 

(6.2)

Розкрити економічну сутність рядків балансу.

 

Ліквідність цих активів залежить від ряду суб'єктивних і об'єктивних факторів: своєчасності відвантаження продукції, оформлення банківських документів, швидкості документообігу в банках, від попиту на продукцію і її конкурентноздатності, платоспроможності покупців, форм розрахунків.

 

3) Л3. Повільно реалізовані активи. До них відносяться активи, для яких знадобиться набагато більший термін для перетворення виробничих запасів і витрат у незавершеному виробництві в готову продукцію, а потім у кошти.

 

(6.3)

Розкрити економічну сутність рядків балансу.

 

4) Л4. Важко реалізовані активи. До цієї групи відносяться необоротні активи підприємства, вартість яких відбита в першому розділі активу балансу:

 

(6.4)

Розкрити економічну сутність рядків балансу.

 

Пасиви балансу групуються за ступенем настання терміну їх оплати. Зобов'язання підприємства групуються відповідно до передбачуваних термінів погашення. Використовуючи цей критерій, зобов'язання підприємства можна згрупувати в такий спосіб:

 

1) П1. Найбільш термінові зобов'язання. До них відноситься кредиторська заборгованість за придбані товари, роботи, послуги:

 

(6.5)

Розкрити економічну сутність рядків балансу.

 

2) П2. Короткострокові пасиви. До цієї групи відносяться статті четвертого розділу пасиву балансу за винятком кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги, і статті другого і п'ятого розділів пасиву балансу.

 

(6.6)

Розкрити економічну сутність рядків балансу.

 

3) П3. Довгострокові пасиви. Ця група представлена довгостроковими зобов'язаннями підприємства, відбитими в третьому розділі пасиву балансу, а також статтями другого і п'ятого розділів пасиву балансу, не віднесеними до другої групи:

 

(6.7)

Розкрити економічну сутність рядків балансу.

 

4) П4. Постійні (стійкі) пасиви – це статті першого розділу пасиву балансу:

(6.8)

Розкрити економічну сутність рядків балансу.

 

Для визначення ліквідності балансу необхідно зіставити підсумки приведених груп з активу і пасиву. Баланс вважається абсолютно ліквідним, якщо дотримуються нерівності:

 

Л1 >= П1

Л2 >= П2

Л3 >= П3

Л4 <= П4

Для характеристики ліквідності аналізованого підприємства скористаємося таблицею 6.1.

 

 

Таблиця 6.1 - Аналіз ліквідності балансу

 

Актив На початок року На кінець року Пасив На початок року На кінець року Платіжний надлишок (+) або недолік (-)
            7=2-5 8=3-6
1.Найбільш ліквідні активи (Л1)     1.Найбільш термінові зобов'язання (П1)        
2.Швидко реалізовані активи (Л2)     2.Коротко-строкові пасиви (П2)        
3.Повільно реалізовані активи (Л3)     3.Довгострокові пасиви (П3)        
4.Важко реалізовані активи (Л4)     4.Постійні пасиви (П4)        
Баланс     Баланс        

 

Зробити висновки, навести приклади.

Для того, щоб проаналізувати здатність підприємства перетворити актив у гроші швидко і без втрат його ринкової вартості, необхідно дати оцінку його ліквідності. Для цього розраховуються коефіцієнт загальної (поточної) ліквідності, коефіцієнт термінової (проміжної) ліквідності і коефіцієнт абсолютної ліквідності. Результати розрахунків зводяться в таблицю 7.1.

1) Коефіцієнт загальної ліквідності дає загальну оцінку ліквідності активів, показуючи, скільки гривень поточних активів підприємства, приходиться на 1 гривню поточних зобов'язань. Якщо поточні активи перевищують за величиною поточні зобов'язання, то підприємство може розглядатися як успішно функціонуюче.

 

, (7.1)

 

де Кзаг - коефіцієнт загальної ліквідності,

Об.А - оборотні активи,

Витр.м.п. - витрати майбутніх періодів,

Пот.за. - поточні зобов'язання,

Дох.м.п. - доходи майбутніх періодів.

 

2) Коефіцієнт термінової ліквідності. На відміну від попереднього, він враховує якість оборотних активів і є більш строгим показником ліквідності, тому що при його розрахунку враховуються найбільш ліквідні поточні активи (запаси не враховуються).

 

, (7.2)

 

де Ктерм. - коефіцієнт термінової ліквідності,

З. – запаси.

У літературі приводиться орієнтоване нижнє значення цього коефіцієнта, рівне 1. Однак ця оцінка носить умовний характер. Якщо, наприклад, коефіцієнт швидкої ліквідності дорівнює 0.5 (менше 1), то це означає, що на кожну гривню поточної заборгованості підприємство має лише 50 копійок ліквідних активів. Це є низьким показником за мірками більшості галузей. Однак, у роздрібній торгівлі цей коефіцієнт невисокий, тому що велика частина коштів вкладена в запаси.

 

3) Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яка частина поточних (короткострокових) зобов'язань може бути погашена негайно. Коефіцієнт розраховується по формулі:

 

, (7.3)

 

де Кабс. - коефіцієнт абсолютної ліквідності,

КЕ - кошти і їх еквіваленти.

 

Як орієнтоване значення коефіцієнту абсолютної ліквідності застосовують його теоретичне значення, що повинне бути не менше 0.2-0.25.

 

Таблиця 7.1 - Зведена таблиця коефіцієнтів ліквідності

 

Показник На початок базового періоду На кінець базового періоду На кінець звітного періоду Норматив
         
1.Коефіцієнт загальної (поточної) ліквідності        
2.Коефіцієнт проміжної (термінової) ліквідності        
3.Коефіцієнт абсолютної ліквідності        




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 469 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Либо вы управляете вашим днем, либо день управляет вами. © Джим Рон
==> читать все изречения...

825 - | 678 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.