Лекции.Орг


Поиск:




Голова НМК д.е.н., професор Козюк В.В.




Р О Б О Ч А П Р О Г Р А М А

з дисципліни «Економічна теорія»

Освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр.

Галузь знань: 0305 «Економіка та підприємництво».

Галузь знань: 0201 «Культура»

Напрям підготовки: 6.030508 «Фінанси і кредит».

6.030509 «Облік і аудит».

6.030504 «Економіка підприємства».

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці».

6.030502 «Економічна кібернетика».

6.030503 «Міжнародна економіка».

6.030507 «Маркетинг».

6.010205 «Документознавство та інформаційна діяльність».

Кафедра економічної теорії

Форма навчання Курс Семестр Лекції, год Семінари, год ІРС, год Разом, год СРС, год Екзамен, семестр
Денна І І           І
Заочна І, ІІ І, ІІ         ІІ

ІРС – індивідуальна робота студентів, СРС – самостійна робота студентів.

Тернопіль – 2011


 

Робоча програма складена на основі програми курсу «Економічна теорія», затвердженою Вченою Радою ТНЕУ протокол № 8 від 25 червня 2011 року.

 

Робочу програму розробила: канд.екон.наук, доцент Вергелес Т.І.

 

 

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри економічної теорії, протокол № 1 від 25 серпня 2011 р.

 

Завідувач кафедри, проф. Козюк В.В.

 

Розглянуто і схвалено науково-методичною комісією з дисциплін циклу природничо-наукової та загальноекономічної підготовки, протокол № 1 від 31 серпня 2011 р.

 

 

Голова НМК д.е.н., професор Козюк В.В.


СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

дисципліни «Економічна теорія»

1. Опис навчальної програми дисципліни «Економічна теорія»

Дисципліна – Політична економія Напрям підготовки, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
Кількість кредитів ECTS - 5 Галузь знань: 0305 «Економіка та підприємництво». 0201 «Культура» Нормативна дисципліна
Кількість залікових модулів -6 Напрям підготовки: 6.030508 «Фінанси і кредит». 6.030509 «Облік і аудит». 6.030504 «Економіка підприємства». 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці». 6.030502 «Економічна кібернетика». 6.030503 «Міжнародна економіка». 6.030507 «Маркетинг». 6.010205 «Документознавство та інформаційна діяльність». Рік підготовки: Денна – 1 Заочна –1 Семестр: Денна – 1 Заочна -1, 2
Кількість змістових модулів - 4 Освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр Лекції: Денна – 54 год. Заочна – 12 год. Семінарські заняття: Денна – 54 год. Заочна – 4 год.
Загальна кількість годин - 180   Самостійна робота: Денна – 66 год. Заочна – 164 год. Індивідуальна робота (ІНДЗ) – 6 год.
Тижневих годин: Денна форма навчання 1 семестр – 10 год., з них аудиторних – 6 год   Вид підсумкового контролю – екзамен

 

2. Мета і завдання вивчення курсу «Економічна теорія»

Мета вивчення дисципліни

Мета: формування системи знань про економічні відносини як суспільну форму виробництва, проблеми ефективного використання обмежених виробничих ресурсів і шляхи забезпечення суспільних потреб у різних суспільно-економічних формаціях.

Завдання: вивчення загальних засад економічного життя суспільства; розкриття закономірностей розвитку економічної системи та діалектики взаємозв'язку її структурних елементів; з'ясування механізму дії економічних законів і механізму використання їх людьми у процесі господарської діяльності; визначення принципових рис основних соціально-економічних систем та напрямів їх еволюції, ролі економічної теорії у розробленні шляхів ринкової трансформації національної економіки.

Предмет: Економічна теорія – це наука про поведінку людини і груп людей у виробництві, розподілі, обміні та споживанні життєвих благ з метою задоволення потреб за умови обмеженості (рідкісності) ресурсів, що породжує проблему економічного вибору та конкуренцію за їх використання.

 

Завдання курсу

Завдання курсу полягає в одержанні студентами систематичних теоретичних знань в галузі економіки на лекціях, семінарських заняттях, консультаціях, під час самостійної та індивідуальної роботи під керівництвом викладачів та практичних навичок у їх застосуванні. У процесі вивчення курсу студенти повинні засвоїти методологію економічних досліджень для розуміння тих ринкових перетво­рень, що відбуваються у національній економіці, виробити вміння здійснювати економічний аналіз та робити практичні висновки. Вони мають опанувати загальні засади економічного життя суспільства, закономірності розвитку та функціонування економічної системи, вивчити механізм дії економічних законів і принципів, використання їх людьми у господарській діяльності, з’ясувати роль політичної економії у формуванні економічної політики та економічному регулюванні.

Завдання лекційного курсу полягає у викладенні студентам у відповідності з програмою та робочим планом системи політичної економії як науки, її методологічних і теоретичних принципів, фор­мування у них уявлень про суть та механізм функціонування економічної системи в цілому та окремих її елементів, засвоєння цілісної системи економічних знань. Більшість лекцій викладається проблемно – у розрахунку на попередню самостійну роботу студентів над спеціально підготовленим для цього курсом лекцій.

Завдання семінарських занять полягає у закріпленні теоретичних знань студентів, здобутих ними під час лекцій та вивчення навчальної літератури, опануванні окремих економічних категорій, принципів та законів у процесі їх дискусійного обговорення, коллективному знаходженні правильних шляхів розв’язання теоретичних та практичних проблем, виробленні вміння застосовувати одержані знання у практичній і фаховій діяльності. На семінарських заняттях студенти розв’язують практичні задачі, виконують письмові та тестові контрольні завдання.

Завдання самостійної роботи студентів над курсом політичної економії полягає в опрацюванні навчальних тем через конспект лекцій та навчальну літературу, самостійному вивченні тих розділів, які для цього визначені, веденні словника окремих категорій і понять економічної науки для їх глибшого розуміння та наступного застосування одержаних знань на семінарських заняттях та у майбутній фаховій діяльності. Під час самостійної роботи над предметом студенти готуються до проблемних лекцій, семінарських занять, консультацій, працюють у бібліотеках, інтернеті тощо, готують виступи з реферативними повідомленнями на семінарських заняттях, самостійно виконують задачі та практичні завдання, здобувають навички роботи над тестами у відповідності з планами семінарських занять та індивідуальними завданнями. Під час самостійної роботи студенти працюють над науковими джере­лами по обраній темі курсової роботи з політичної економії, збирають матеріал та готують текст курсо­вої роботи.

Завдання індивідуальної роботи (навчального проекту) студентів з курсу політичної економії полягає у ґрунтовному вивченні окремих вузлових проблем курсу, які лягають в основу індивідуальних навчально-дослідних завдань та індивідуальних студентських наукових досліджень, зокрема за темати­кою реферативних виступів та студентського наукового гуртка з політичної економії.

 

3. Програма курсу «Економічна теорія»

Змістовий модуль І.

ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

ВСТУП

Тема 1. Методологічні основи економічної теорії

Походження та предмет економічної науки. Еволюція предмету економічної науки в процесі розвитку економічної теорії. Функції економічної теорії. Специфіка наукового економічного пізнання та методологія економічної науки (позитивна та нормативна сторони економічної теорії, раціоналізм та емпіризм).

Структура економіки та її рівні (мікроекономіка, мезоекономіка, макроекономіка, міжнародна економіка, глобальна економіка). Економічні ресурси. Фактори виробництва та економічний продукт. Поняття та класифікація економічних показників.

Економічні закони (закон зростання потреб, закон спадної віддачі, закон обмеженості ресурсів, закон спадної граничної корисності). Крива виробничих можливостей та економічний зміст обмеженості ресурсів. Оптимальний вибір в умовах обмеженості ресурсів. Фактори зміщення кривої виробничих можливостей.

Теорія власності та обмеженість ресурсів (К.Менгер). Форми власності: наслідки для економіки та ефективності господарювання.

Тема 2. Економічні системи

Поняття економічних систем, структурні складові економічної системи. Детермінанти формування структури економічної системи. Цивілізаційні та формаційні підходи до визначення структури та еволюції економічних систем.

Поняття технологічного способу виробництва. Економічна система доіндустріального, індустріального, постіндустріального та інформаційного типів. Формування економіки знань і поява «нової економіки».

Функціональні економічні системи та їх типологія: система вільної ринкової економіки (лесе фер), адміністративно-командна (планово-розподільча) економічна система; змішана економічна система; економічна система традиційної економіки; трансформаційні (транзитивні) економічні системи. Ключові характеристики функціональних економічних систем та їх компаративний аналіз. Сучасні моделі ринкової економіки.

 

 

РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

Тема 3. Товарний тип виробництва – основа ринкової економіки

Історичні типи організації виробництва. Характеристика натурального та товарного господарства. Фактори переходу від натурального до товарного господарства.

Поняття ринку та ринкова форма функціонування товарного господарства. Ринок та ринкова економіка: структурні взаємозв'язки. Функціональна диференціація та класифікація ринків.

Товар та його властивості. Економічний зміст категорії «товар». Класичний політекономічний підхід до вартості товару та основи теорії вартості. Концепція корисності. Корисність благ та поняття граничної корисності. Оптимальна поведінка економічного агента в концепції корисності.

Кардиналістська і ординалістська версії граничної корисності блага. Умови рівноваги споживача за кардиналістською версією. Умови рівноваги споживача за ординалістською версією корисності. Грани­чна норма заміщення. Криві байдужості, лінія бюджетних обмежень та їх графічний вираз.

 

Тема 4. Теорія грошей і грошового обігу

Теоретичний аналіз походження та змісту грошей. Функції грошей (одиниця рахунку, засіб обігу, засіб збереження вартості). Форми грошей та їх еволюція. Класичний поділ на товарні та символічні гроші. Сучасний поділ на субстанціональні та хартальні гроші. Функціональні форми грошей та сучасні готівкові, депозитні, кредитні та електронні гроші.

Основні теорії грошей та їх еволюція (металістична, номіналістична, товарна, кількісна). Сучасні дискусії довкола ендогенних та екзогенних грошей.

Поняття грошової системи та її складові елементи. Історичні системи біметалізму та монометалізму і їх еволюція. Етапи ево­люції золотого монометалізму: золотомо­нетний, золотозливковий та золотодевізний стандарти. Сучасна система хартальних грошей (часткове резервування, інституціоналізація емісії).

Історичне тлумачення закону грошового обігу. Кількісне тлумачення оптимального обсягу грошей у «рівнян­ні обміну» І. Фішера та його інтерпретація М. Фрідменом. Поняття грошових агрегатів та концепція ліквідності. Альтернативи концепції грошових агрегатів. Поняття грошової мультиплікації. Визначення кількості грошей з урахуванням грошового мультиплікатора.

Інфляція та дефляція як форми виходу за межі оптимального обсягу грошей. Економічна природа, форми, типи, рівні і наслідки інфляції та дефляції. Інфляція та дефляція в історичній перспективі. Сучасні проблеми інфляції в Україні та глобальній економіці.

 

Змістовий модуль ІІ.

МІКРОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

РОЗДІЛ ІІ. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: МІКРОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

Тема 5. Ціна і ринкова рівновага

Ціна товару. Функції ціни в економіці та теоретичні дискусії довкола проблеми визначення ціни товару.

Закон попиту. Характер залежності обсягів попиту на товар від коливань ринкової ціни. Парадокси Гіффена та Веблена. Функція попиту, її графіки та рівняння. Нецінові чинники та графічне відображення їх впливу на попит.

Закон пропозиції. Характер залежності обсягів пропозиції товару від коливань ринкової ціни. Функ­ція пропозиції, її графіки та рівняння. Нецінові чинники пропозиції і графічне відображення їх впливу на пропозицію товару.

Еластичність попиту і пропозиції. Цінова еластичність попиту і мето­ди її визначення. Еластичність попиту від доходу. Перехресна еластич­ність. Цінова еластичність пропозиції. Роль часової протяжності ринкового періоду у визначенні коефіцієнту еластичності пропозиції товару.

Ціна ринкової рівноваги та механізм її досягнення. Поняття рівноважної ціни. Павутиноподібна модель забезпечення ринкової рівноваги. Причини та наслідки порушення ринкової рівноваги. Рівновага за умов монопольних і державних обмежень ринкового ціноутворення.

 

Тема 6. Підприємництво та його суб'єкти

Підприємництво як економічна категорія і як метод господарювання. Суть, функції, форми і види підприємницької діяльності. Суб'єкти підприємництва: домашнє господарство, фірма (підприємство), держава.Розвиток теорії підприємництва. Сучасне підприємництво та його моделі: модель функціонального поділу на підприємця та власника; модель функціонального розмежування між власником та менеджером.

 

Тема 7. Фірма як суб'єкт підприємницької діяльності

Теорія фірми: ринки, контрактні відносини та трансакційні витрати. Теорія трансакційних витрат і організаційні форми існування фірми та інституціональні моделі ринків.

Організаційно-правові форми підприємства. Одноосібне підприєм­ство (власне діло). Господарські товариства. Публічні та приватні корпорації.

Форми підприємств за рівнем концентрації і централізації виробництва. Поняття горизонтальної та вертикальної інтеграції. Характерні риси та економічна природа функціонування малого, середнього та великого бізнесу.

Класифікація фірм з точки зору функціональної спеціалізації та форм власності.

Еволюція теорій фірмового управління. Історичні та сучасні концепції менеджменту та маркетингу.

 

Тема 8. Витрати підприємства

Поняття витрат фірми: концепції визначення. Принцип альтернативності у визначенні еконо­мічної природи витрат підприємства. Поняття виробничих і реалізаційних витрат. Бухгалтерські (наявні) та економічні (імпліцитні) витрати. Зовнішні і внутрішні витрати. Постійні і змінні витрати: їх економічна природа та структура. Валові та середні значення витрат фірми. Поняття гранич­них витрат.

Витрати підприємства у короткостроковому ринковому періоді. Граничний продукт. Закон спадної віддачі, або закон спадного граничного продукту. Ринкова рівновага фірми у короткостроковому періоді та її графічний вираз.

Витрати підприємства у довгостроковому ринковому періоді. Віддача від масштабу виробництва, її позитивний і негативний ефекти. Ринкова рівновага фірми у тривалому періоді. Концепція мінімального ефективного розміру підприємства і структура галузі.

Зниження витрат та економічна ефективність. Технологічні фактори зниження витрат. Оптимізація структури фірми як засіб зниження витрат.

 

Тема 9. Доходи та прибуток фірми

Економічна природа доходу фірми. Класифікація доходів фірми. Валовий і чистий дохід. Доходи від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Поняття граничних доходів.

Прибуток фірми. Економічний зміст категорії прибуток. Теоретичні підходи до визначення прибутку. Валовий і чистий прибуток. Бухгалтерський, нормальний та економічний прибуток.

Ефективність підприємницької діяльності фірми: поняття та система показників. Показники прибутковості бізнесу. Показники оборотності активів. Відмінності в прибутковості та оборотності активів в різних секторах економіки. Модель Дю Пон. Показники інвестиційної привабливості фірми.

Теоретичні проблеми формулювання кінцевої мети та оцінки ефективності бізнесу. Сучасна концепція максимізації вартості фірми. Альтернативні підходи до визначення цілей фірми.

 

Тема 10. Активи і пасиви фірми

Економічний зміст та структура пасивів фірми. Поняття власного капіталу. Статутний капітал: функціональне призначення та характеристика як елементу власного капіталу. Економічний зміст запозичень фірми. Поточні зобов'язання фірми.

Економічний зміст та структура активів фірми. Основний капітал. Класифікація основних фондів. Поняття амортизації та її економічна характеристика. Поняття поточних активів, їх структура та функціональне призначення. Оборотність основного капіталу та поточних активів. Інвестиції та їх економічний зміст. Інвестиції як джерело примноження основного та оборотного капіталу. Класифікація інвестицій. Реальні (капітальні) та портфельні інвестиції.

Взаємозв'язки та кругообіг активів і пасивів фірми. Проблеми оптимального поєднання строкової структури активів та пасивів.

 

Тема 11. Поведінка фірм у різних ринкових структурах

Ринкова структура та критерії визначення її типів. Чотири моделі галузевих ринків та їх характерні ознаки.

Ринкова поведінка фірми на ринку досконалої (вільної) конкуренції. Конкуренція як іманентна фор­ма функціонування ринкової економіки, досконала конкуренція як особливий тип ринкової структури. Логіка ціноутворення і визначення обсягів виробництва та доходу за умов досконалої конкуренції. Гра­фічне відображення моделі досконалої конкуренції. Чиста конкуренція та економічна ефективність.

Поведінка фірми за умов чистої монополії. Монополія у широкому розумінні. Умови, причини вини­кнення і форми монополії. Особливості функціонування моделі ринку чистої монополії. Специфіка ціно­утворення та формування доходів у монополістичній ринковій структурі. Економічні та соціальні наслі­дки монополізації економіки. Рівень монопольної ринкової влади і система показників її оцінки. Графічне відображення логіки бізнесової поведінки фірми за умов чистої монополії. Необхідність і методи антимонопольного регулювання.

Поведінка фірми за умов монополістиичної конкуренції. Монополістична конкуренція як форма недосконалої конкуренції. Особливості ціноутворення і формування доходів фірми в моделі монопо­лістичної конкуренції. Роль нецінової конкуренції. Графічне відображення логіки бізнесової поведінки фірми в умовах монополістичної конкуренції.

Поведінка фірми за умов олігополії. Олігополія як форма недосконалої конкуренції. Випадок дуопо­лії. Модель Курно. Особливості ціноутворення та формування доходів підприємств за умов олігопо­лістичної конкуренції. Принцип взаємореакції та ламаний характер кривої попиту на олігополістичних ринках. Олігополія та економічна ефективність.

Ризики господарської поведінки підприємства. Суть, причини виникнення, види та способи оцінки господарських ризиків. Крива ризику.

Змістовий модуль ІІІ.

МЕЗОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

РОЗДІЛ ІІІ. РИНКИ ФАКТОРІВ ВИРОБНИЦТВА І ФАКТОРНІ ДОХОДИ

Тема 12. Ринок праці і заробітна плата

Ринок праці, його суть та історичні умови виникнення. Робоча сила як товар.

Заробітна плата як ціна фактора праці. Концепція граничної продуктивності. Теорія людського капі­талу. Ефект взаємозаміщення у визначенні ринкової ціни фактора праці.

Економічна рівновага та моделі ринку праці. Попит і пропозиція на ринках праці та чинники, що їх визначають. Конкурентна, монопсонічна і профспілкова моделі ринку праці та особливості їх рівноваж­ного функціонування. Випадок двосторонньої монополії на ринку праці.

Неповна зайнятість. Порушення рівноваги ринків праці і виникнення безробіття за марксистською, класичною і кейнсіанською теоріями.

Заробітна плата як форма факторного доходу. Суть, форми і системи заробітної плати як доходу на фактор праці.

Кількісні визначення заробітної плати. Номінальна і реальна заробітна плата. Індекс реальної заро­бітної плати. Мінімальна заробітна плата і прожитковий мінімум. Диференціація національних рівнів заробітної плати та чинники, що її визначають. Динаміка реальної заробітної плати та її вплив на продук­тивність праці.

 

Тема 13. Фінансовий ринок, капітал та основи теорії процента

Економічні передумови виникнення ринку грошей та капіталів. Особливості економічної категорії «капітал» і її зв'язок з фізичною та фінансовою економікою.

Процентні ставки та механізм функціонування ринку грошей та капіталів. Номінальні ставки та реальні ставки процента. Рівноважна процентна ставка. Теорія процента. Процент як дохід на капітал. Зв'язок доходності фінансового капіталу та доходів від підприємницької діяльності. Проблема природного рівня процентних ставок в теорії К. Вікселя та Дж.М. Кейнса. Процентні ставки, баланс заощаджень та інвестицій, інфляція та стимули для виробництва і зайнятості. Процентні ставки та ефективність інвестицій. Основи дисконтування грошових потоків.

Особливості кредиту як економічної категорії. Закономірності функціонування ринку кредитів. Банки, банківська діяльність та банківська система. Вільно регульована та централізована дворівнева банківська система. Виникнення центральних банків, їх історичні та сучасні функції.

Фінансовий ринок та фінансова система. Банківська та ринкова моделі фінансових систем: особливості, переваги та недоліки. Особливості розвитку небанківських фінансових інституцій. Фондова біржа в структурі фінансової системи. Особливості функціонування біржового механізму, біржові курси та біржові індекси. Класифікація біржових операцій та біржових інструментів.

Фінансові кризи. Основні теорії фінансових криз. Проблема подолання наслідків фінансових криз та підтримання фінансової стабільності.

Тема 14. Ринок природних ресурсів і рента

Суть і специфіка ринку природних ресурсів. Рідкісність і невідтворюваність природних ресурсів та їх вплив на співвідношення попиту і пропозиції. Нееластичність пропозиції природних ресурсів.

Ефективність економіки і ціни на природні ресурси. Технологічні фактори подолання обмеженості природних ресурсів.

Поняття ренти. Основи теорії ренти. Рента як ціна фактору природних ресурсів. Рента в структурі розподілу доходів. Особливості земельної ренти та її сучасні форми. Особливості ренти в добувній та будівельній промисловості. Особливості інтелектуальної ренти.

 

Тема 15. Розподіл і перерозподіл факторних доходів

Розподіл доходів. Теоретичні підходи до пояснення структури розподілу доходів між факторами виробництва. Проблема ефективності та рівності в процесі розподілу факторних доходів. Нерівність у розподілі факторних доходів: інституціональні та структурні імперфекції.

Методи вимірювання нерівності в розподілі доходів. Крива Лоренца та коефіцієнт Джині.

Теоретичні аргументи на користь необхідності перерозподілу доходів. Критерії обґрунтування перерозподільчих рішень (критерій Парето, критерій Калдора-Хікса (критерій компенсації)). Інструменти політики перерозподілу доходів.

Споживання як кінцевий результат розподілу та перерозподілу доходів. Споживання та споживчий бюджет. Споживання, доходи та добробут. Специфіка трактування поняття добробуту. Вплив добробуту на економічну поведінку. Закон Енгеля.

Економічний зміст поняття бідності. Економічні наслідки бідності та інструменти політики подолання бідності. Сучасні форми бідності: феномен інформаційної бідності.

Змістовий модуль ІV.

МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ І МЕГАЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

РОЗДІЛ IV. НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

Тема 16. Національний продукт

Теоретичні засади обрахунку та виміру результатів функціонування економіки країни. Поняття національного продукту та його структура (кінцевий продукт, проміжний продукт, додана вартість).

Система національних рахунків: теоретичні та методологічні засади її побудови (секторальний поділ, еквівалентність доходів і витрат, поділ на потоки і запаси).

Основні показники системи національних рахунків та методики їх обрахунку. Валовий внутрішній та валовий національний продукт. Аналіз структури ВВП за категоріями використання та за категоріями доходу. Відображення зовнішньоекономічної діяльності країни в системі національних рахунків. Чистий національний продукт та валова додана вартість. Національний дохід та наявний використовуваний дохід.

Концепція національного багатства. Національне багатство, ВВП на душу населення та рівень розвитку країни. Базові категорії рівня життя.

Сучасні альтернативи системі національних рахунків: індекс людського розвитку. Структура індексу людського розвитку. Зв'язок індексу людського розвитку з рівнем ВВП на душу населення.

 

Тема 17. Економічне зростання національної економіки

Статичні та динамічні підходи до аналізу економічних процесів. Поняття, види та форми економічної динаміки. Економічне зростання як панівна форма економічної динаміки. Критерії економічного зростання, поняття рецесії та економічного спаду. Відображення економічної динаміки у макроекономічних показниках. Поняття тренду. Тренд як згладжена функція показників динаміки.

Поняття номінального та реального продукту. Дефлятор ВВП та його економічний зміст. Індексні методи відображення номінальних та реальних факторів зростання національного продукту.

Фактори економічного зростання. Аналіз внеску факторів виробництва в зростання економіки з допомогою виробничих функцій. Економічний зміст функції Кобба-Дугласа. Технологічні фактори економічного зростання та їх відображення у виробничих функціях на прикладі функції Кобба-Дугласа-Тінбергена. Модель Солоу як базовий неокласичний варіант функції економічного зростання. Людський капітал у функціях економічного зростання.

Фактори споживання, заощадження та інвестування в динаміці національного продукту. Гранична схильність до споживання та заощаджень. Поняття мультиплікатора. Інвестиції та стимулювання економічного зростання в моделі акселератора. Фондовіддача як фактор економічного зростання в моделях Р. Гаррода та О. Домара.

 

Тема 18. Рівновага, нестабільність та циклічні коливання національної економіки

Теоретичні основи підходів до визначення макроекономічної рівноваги. Аналіз основних моделей макроекономічної рівноваги. Кейнсіанська базова та розширена версія моделі макрорівноваги. Основи аналізу макропроцесів з допомогою моделей AD-AS та IS-LM.

Порушення макроекономічної рівноваги: причини та форми прояву. Інфляція та безробіття як основні форми прояву макроекономічної нерівноваги.

Основи макроекономічного аналізу інфляції: інфляція попиту та інфляція пропозиції (витрат) в моделях номінальної негнучкості. Інфляційні очікування: причини формування, наслідки та форми прояву.

Безробіття як форма макроекономічної нерівноваги. Взаємозв’язок між інфляцією та безробіттям. Крива Філіпса. Зрушення кривої Філіпса та фактори, що їх викликають. Прямий зв'язок між інфляцією та безробіттям. Проблема стагфляції в економіці. Гіпотеза природного рівня безробіття. Зв'язок між інфляцією та безробіттям в моделях Фрідмена-Фелпса (адаптивні очікування) та Лукаса (раціональні очікування).

Циклічні коливання як форма макроекономічної нестабільності. Основи теорії циклічних коливань: ендогенні та екзогенні фактори циклів. Класифікація теоретичних підходів до циклічних коливань. Класифікація циклів. Циклічні хвилі та теорія довгих хвиль. Основи макроаналізу ділових циклів (фази циклів, поведінка економічних змінних в залежності від фази циклу, проблема ідентифікації поворотних точок циклу). Основи антициклічної політики.

Тема 19. Регулювання національної економіки

Теоретичні основи державного втручання в економіку. Економічна політика як панівна форма державного втручання. Основи теорії економічної політики: проблема вибору цілей та інструментів, правило Тінбергена. Класифікація видів та інструментів економічної політики.

Фіскальна політика. Бюджет як макроекономічний та соціальний регулятор. Податкові та видаткові засоби впливу на економіку. Крива Лаффера. Бюджетний дефіцит та профіцит. Поняття державного боргу. Зв'язок між сальдо бюджетом та державним боргом.

Центральний банк та монетарна політика. Поняття складових монетарної політики: монетарний режим, трансмісійний механізм, інструменти монетарної політики. Особливості операцій центральних банків з регулювання грошового ринку.

Соціальна політика. Проблема егалітаризму та основні моделі соціальної політики. Форми та інструменти соціальної політики.

Основи структурної політики. Проблема структурних викривлень в економіці та способи структурної корекції. Державний вплив на структурні трансформації.

 

РОЗДІЛ V. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА ТА ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

Тема 20. Світове господарство та його глобалізація

Поняття міжнародного поділу праці. Міжнародні економічні відносини та їх основні форми. Інтернаціоналізація економіки та формування світового господарства. Концепції інтернаціоналізації. Міжнародна економічна інтеграція та регіоналізація. Теоретичні основи економічної інтеграції, її стадії та форми. Європейський Союз як інтеграційне об'єднання.

Глобалізація та формування глобальної економіки. Основні концепції глобалізації. Відмінність між інтернаціоналізацією та глобалізацією. Модель «центр-периферія»: особливості прояву.

Актуальні проблеми функціонування глобальної економіки. Глобальна нерівність доходів, глобальна бідність, глобальна продовольча криза, асиметричні вигоди від участі в процесах глобалізації.

 

Тема 21. Міжнародна торгівля і світовий ринок

Економічна природа міжнародної торгівлі. Ключові теоретичні концепції міжнародної торгівлі та їх еволюція (теорія абсолютних переваг А. Сміта, теорія відносних переваг Д. Рікардо, теорія факторної забезпеченості Гекшера-Оліна, еклектичні теорії торгівлі, нова теорія торгівлі П. Кругмена). Поняття міжнародних конкурентних переваг та фактори, що їх визначають, та основні форми прояву.

Поняття торговельної відкритості країни та способи її вимірювання. Еволюція міжнародних торгівельних відносин та формування світового ринку. Поняття світового та глобального ринку. Особливості функціонування світових ринків. Ціни світового ринку та фактори їх формування. Поняття умов торгівлі та шоки світових цін.

Регулювання міжнародної торгівлі. Базові теоретичні засади фритредерства та протекціонізму. Національне та наднаціональне регулювання міжнародної торгівлі. Світова організація торгівлі: ключові теоретичні та практичні домінанти функціонування. Проблеми участі України у міжнародній торгівлі.

 

Тема 22. Міжнародна валютна система

Поняття фінансової відкритості економіки. Торгівельні потоки та потоки капіталу: їх відображення в платіжному балансі. Базова концепція платіжного балансу. Валютний курс та валютна система. Поняття конвертованості валюти. Класифікація валют за ступенем та типами конвертованості. Теоретичні підходи до трактування економічного змісту валютного курсу та основі підходи до визначення факторів впливу на валютний курс. Особливості організації та моделі валютних ринків. Основи класифікації валютних операцій.

Міжнародна валютна система: поняття та основні складові елементи. Еволюція міжнародної валютної системи: міжнародний золотий стандарт, міжвоєнний період, Бреттон-вудська система, Ямайська система. Особливості функціонування Європейської валютної системи. Резервні активи, резервні валюти та валюти прив'язки. Поняття світової валюти та критерії світових валют.

Особливості функціонування міжнародної валютної системи в глобальних умовах. Валютні кризи та потоки капіталів. Поняття та проблема коливань глобальної ліквідності.

Система регулювання функціонування міжнародної валютної системи. МВФ та Світовий банк: роль в глобальній економіці. Перспективи трансформації міжнародної валютної системи в глобальних умовах.


4. Структура залікового кредиту курсу «Економічна теорія»

Денна форма навчання

Теми курсу Кількість годин
Лекції Семінари СРС ІРС
Змістовий модуль І. Загальні основи ринкової економіки
Тема 1. Методологічні основи економічної теорії        
Тема 2. Економічні системи      
Тема 3. Товарний тип виробництва – основа ринкової економіки      
Тема 4. Теорія грошей і грошового обігу      
Змістовий модуль ІІ. Мікроекономічний аналіз господарської діяльності
Тема 5. Ціна і ринкова рівновага        
Тема 6. Підприємництво та його суб’єкти      
Тема 7. Фірма як суб'єкт підприємницької діяльності      
Тема 8. Витрати підприємства      
Тема 9. Доходи та прибуток фірми      
Тема 10. Активи і пасиви фірми      
Тема 11. Поведінка фірми у різних ринкових структурах      
Змістовий модуль ІІІ. Мезоекономічний аналіз господарської діяльності
Тема 12. Ринок праці і заробітна плата        
Тема 13. Фінансовий ринок, капітал та основи теорії процента      
Тема 14. Ринок природних ресурсів і рента      
Тема 15. Розподіл і перерозподіл факторних доходів      
Змістовий модуль ІV. Макроекономічний і мегаекономічний аналіз
Тема 16. Національний продукт        
Тема 17. Економічне зростання національної економіки      
Тема 18. Рівновага, нестабільність та циклічні коливання національної економіки      
Тема 19. Регулювання національної економіки      
Тема 20. Світове господарство та його глобалізація      
Тема 21. Міжнародна торгівля і світовий ринок      
Тема 22. Міжнародна валютна система      
ВСЬОГО        

 

СРС – самостійна робота студента, ІРС – індивідуальна робота студента.


Заочна форма навчання

Теми курсу Кількість годин
Лекції Семінарські заняття Самостійна робота
Тема 1. Методологічні основи економічної теорії    
Тема 2. Економічні системи  
Тема 3. Товарний тип виробництва – основа ринкової економіки -    
Тема 4. Теорія грошей і грошового обігу  
Тема 5. Ціна і ринкова рівновага -  
Тема 6. Підприємництво та його суб’єкти  
Тема 7. Фірма як суб'єкт підприємницької діяльності    
Тема 8. Витрати підприємства  
Тема 9. Доходи та прибуток фірми  
Тема 10. Активи і пасиви фірми  
Тема 11. Поведінка фірми у різних ринкових структурах  
Тема 12. Ринок праці і заробітна плата   -  
Тема 13. Фінансовий ринок, капітал та основи теорії процента  
Тема 14. Ринок природних ресурсів і рента    
Тема 15. Розподіл і перерозподіл факторних доходів  
Тема 16. Національний продукт -    
Тема 17. Економічне зростання національної економіки  
Тема 18. Рівновага, нестабільність та циклічні коливання національної економіки    
Тема 19. Регулювання національної економіки  
Тема 20. Світове господарство та його глобалізація    
Тема 21. Міжнародна торгівля і світовий ринок  
Тема 22. Міжнародна валютна система  
ВСЬОГО      

 

 

5. Теми семінарських занять з «Економічної теорії»

Денна форма навчання

(54 години)

Змістовий модуль І.

ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

ВСТУП

Тема 1. Методологічні основи економічної теорії

(2 години)

1. Економічна теорія як наука.

Походження та предмет економічної науки. Еволюція предмету економічної науки в процесі розвитку економічної теорії. Функції економічної теорії. Специфіка наукового економічного пізнання та методологія економічної науки (позитивна та нормативна сторони економічної теорії, раціоналізм та емпіризм).

2. Поняття економіки, її рівні, показники і ресурси.

Структура економіки та її рівні (мікроекономіка, мезоекономіка, макроекономіка, міжнародна економіка, глобальна економіка). Економічні ресурси. Фактори виробництва та економічний продукт. Поняття та класифікація економічних показників.

3. Економічні закони і проблема економічного вибору.

Економічні закони (закон зростання потреб, закон спадної віддачі, закон обмеженості ресурсів, закон спадної граничної корисності). Проблема економічного вибору і виробничі можливості. Крива трансформації. Оптимальний вибір в умовах обмеженості ресурсів. Фактори зміщення кривої виробничих можливостей.

4. Власність як економічна категорія.

Теорія власності та обмеженість ресурсів (К.Менґер). Форми власності: наслідки для економіки та ефективності господарювання.

 

Тема 2. Економічні системи

(2 години)

1. Поняття економічної системи, її елементів та типів.

Економічна система та її структурні складові. Детермінанти формування структури економічної системи. Цивілізаційні та формаційні підходи до визначення структури та еволюції економічних систем.

2. Поняття технологічного способу виробництва.

Економічна система доіндустріального, індустріального, постіндустріального та інформаційного типів. Формування економіки знань і поява «нової економіки».

3. Функціональні економічні системи та їх типологія.

Система вільної ринкової економіки (лесе фер), адміністративно-командна (планово-розподільча) економічна система; змішана економічна система; економічна система традиційної економіки; трансформаційні (транзитивні) економічні системи. Ключові характеристики функціональних економічних систем та їх компаративний аналіз. Сучасні моделі ринкової економіки.

Розділ 1. ЗАГАЛЬНІ ОСНОВИ ТЕОРІЇ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

Тема 3. Товарний тип виробництва – основа ринкової економіки

(2 години)

1. Історичні типи організації виробництва.

Характеристика натурального та товарного господарства. Фактори переходу від натурального до товарного господарства.

2. Поняття ринку та ринкова економіка.

Ринок та ринкова економіка: суть, структурні взаємозв'язки. Функціональна диференціація та класифікація ринків.

3. Товар та його властивості.

Економічний зміст категорії «товар». Корисність (споживна вартість) і цінність (мінова вартість) як властивості товару.

Визначення економічної природи мінової вартості за класичним політекономічним, марксистським та неокласичним підходами. Поняття граничної корисності блага. Цінність і закон спадної цінності товару.

4. Кардиналістська і ординалістська версії граничної корисності блага.

Умови рівноваги споживача за кардиналістською та ординалістською версіями. Гранична норма заміщення. Криві байдужості, лінія бюджетних обмежень та їх графічний вираз.

Тема 4. Теорія грошей і грошового обігу

(2 години)

1. Закономірності виникнення, суть, функції і форми грошей.

Теоретичний аналіз походження та змісту грошей. Функції грошей (одиниця рахунку, засіб обігу, засіб збереження вартості). Форми грошей та їх еволюція. Класичний поділ на товарні та символічні гроші. Сучасний поділ на субстанціональні та хартальні гроші. Функціональні форми грошей та сучасні готівкові, депозитні, кредитні та електронні гроші.

2. Теорії грошей та їх еволюція.

Металістична, номіналістична, товарна і кількісна теорії грошей. Сучасні дискусії довкола ендогенних та екзогенних грошей.

3. Система грошового обігу та еволюція її типів.

Історичні системи біметалізму та монометалізму і їх еволюція. Етапи ево­люції золотого монометалізму: золотомонетний, золотозливковий та золотодевізний стандарти. Сучасна система хартальних грошей (часткове резервування, інституціоналізація емісії).

4. Закон грошового обігу. Грошова маса та грошові аґреґати.

Історичне тлумачення закону грошового обігу. Кількісне тлумачення оптимального обсягу грошей у «рівнянні обміну» І.Фішера та його інтерпретація М.Фрідменом. Поняття грошових аґреґатів та концепція ліквідності. Альтернативи концепції грошових аґреґатів. Поняття грошової мультиплікації. Визначення кількості грошей з урахуванням грошового мультиплікатора.

5. Інфляція і дефляція: економічна природа, види й наслідки.

Інфляція та дефляція як форми виходу за межі оптимального обсягу грошей. Економічна природа, форми, типи, рівні і наслідки інфляції та дефляції. Інфляція та дефляція в історичній перспективі. Сучасні проблеми інфляції в Україні та глобальній економіці.

 

Змістовий модуль ІІ.

МІКРОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Розділ 2. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ:

МІКРОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

 

Тема 5. Ціна і ринкова рівновага

(2 години)

1. Економічна природа ціни товару.

Ціна товару за трудовою теорією вартості і за теорією граничної корисності блага. Сучасна маржиналістська версія

економічної природи ціни товару.

2. Закон попиту і закон пропозиції.

Характер залежності обсягів попиту на товар та його пропозиції від коливань ринкової ціни. Парадокси Ґіффена та Веблена. Функції попиту і пропозиції, їх графіки та рівняння. Цінові і нецінові чинники попиту і пропозиції та їх графічний

аналіз.

3. Еластичність попиту і пропозиції.

Цінова еластичність попиту і методи її визначення. Еластичність попиту від доходу. Перехресна цінова еластичність

попиту. Цінова еластичність пропозиції. Вплив ринкового періоду на еластичність пропозиції товару.

4. Ціна ринкової рівноваги та механізм її досягнення. Ринковий механізм самореґулювання.

Поняття рівноважної ціни. Павутиноподібна модель забезпечення ринкової рівноваги. Причини та наслідки порушення

ринкової рівноваги. Рівновага за умов монопольних і державних обмежень ринкового ціноутворення. Принцип «невидимої руки» А.Сміта та сучасні тлумачення механізму його прояву. Графічний вираз моделей самореґульованого і реґульованого ринків товарів.

 

Тема 6. Підприємництво та його суб’єкти

(2 години)

1. Підприємництво як економічна категорія і як метод господарювання.

Суть, функції, форми і види підприємницької діяльності. Поняття бізнес-діяльності.

2. Суб’єкти структури підприємництва. Інфраструктурні суб’єкти економічної системи.

Домашнє господарство, фірма (підприємство), держава.

3. Теорії підприємництва і їхній аналіз.

Розвиток теорій підприємництва. Сучасне підприємництво та його моделі: модель функціонального поділу на підприємця та власника; модель функціонального розмежування між власником та менеджером.

 

Тема 7. Фірма як суб'єкт підприємницької діяльності

(2 години)

1. Теорія фірми та її взаємовідносини з ринком.

Поняття фірми. Теорія трансакційних витрат і організаційні форми існування фірми та інституціональні моделі ринків.

2. Організаційно-правові форми підприємства.

Одноосібне підприємство (власне діло). Підприємницьке товариство (спілка): повне товариство, товариство з обмеженою відповідальністю (лімітед) і командитне підприємницьке товариство. Корпорація (акціонерне товариство).

3. Форми організації корпоративних підприємств.

Спільні риси та відмінності форм корпоративних об’єднань, що утворюються на основі горизонтальної і вертикальної

інтеґрації та диверсифікації виробництва.

4. Великі, середні і малі підприємства.

Форми підприємств за рівнем концентрації і централізації виробництва, їх переваги та недоліки. Венчурні та лізинґові

фірми. Характерні риси та економічна природа функціонування малого, середнього та великого бізнесу.

4. Види підприємств за формами власності.

Приватні, колективні, державні, змішані та спільні підприємства.

5. Управління підприємством.

Еволюція теорій фірмового управління. Історичні та сучасні концепції менеджменту та маркетинґу.

 

Тема 8. Витрати підприємства

(2 години)

1. Економічна природа витрат підприємства.

Поняття витрат фірми: концепції визначення. Принцип альтернативності у визначенні економічної природи витрат підприємства. Поняття виробничих і реалізаційних витрат. Бухгалтерські (наявні) та економічні (імпліцитні) витрати. Зовнішні і внутрішні витрати. Постійні і змінні витрати: їх економічна природа та структура. Валові та середні значення витрат фірми. Поняття граничних витрат.

2. Витрати підприємства у короткостроковому ринковому періоді.

Граничний продукт. Закон спадної віддачі, або закон спадного граничного продукту. Ринкова рівновага фірми у короткостроковому періоді та її графічний вираз.

3. Витрати підприємства у довгостроковому ринковому періоді.

Віддача від масштабу виробництва, її позитивний і негативний ефекти. Ринкова рівновага фірми у тривалому періоді.

Концепція мінімального ефективного розміру підприємства і структура галузі.

4. Необхідність і напрями скорочення витрат підприємства.

Зниження витрат та економічна ефективність. Технологічні фактори зниження витрат. Оптимізація структури фірми як засіб зниження витрат.

Тема 9. Доходи та прибуток фірми

(2 години)

1. Дохід підприємства та його форми.

Економічна природа доходу фірми. Класифікація доходів фірми. Валовий і чистий дохід. Доходи від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Поняття граничних доходів.

2. Прибуток фірми.

Економічний зміст категорії прибуток. Теоретичні підходи до визначення прибутку. Валовий і чистий прибуток. Бухгалтерський, нормальний та економічний прибуток.

3. Ефективність підприємницької діяльності фірми.

Поняття ефективності та система її показників. Рентабельність господарської діяльності фірми та методи її визначення. Коефіцієнти прибутковості та оборотності активів фірми. Модель Дю Пон. Визначення ефективності підприємницької діяльності через стан біржових котирувань фондових цінних паперів фірми. Показники доходності акцій. Теоретичні проблеми формулювання кінцевої мети та оцінки ефективності бізнесу. Сучасна концепція максимізації вартості фірми. Альтернативні підходи до визначення цілей фірми.

 

Тема 10. Активи і пасиви фірми

(2 години)

1. Економічний зміст та структура пасивів фірми.

Поняття власного капіталу. Статутний капітал: функціональне призначення та характеристика як елементу власного капіталу. Економічний зміст запозичень фірми. Поточні зобов'язання фірми.

2. Економічний зміст та структура активів фірми.

Основний капітал. Класифікація основних фондів. Поняття амортизації та її економічна характеристика. Поняття поточних активів, їх структура та функціональне призначення. Оборотність основного капіталу та поточних активів. Інвестиції та їх економічний зміст. Інвестиції як джерело примноження основного та оборотного капіталу. Класифікація інвестицій. Реальні (капітальні) та портфельні інвестиції.

3. Взаємозв'язки та кругообіг активів і пасивів фірми.

Проблеми оптимального поєднання строкової структури активів та пасивів.

 

 

Тема 11. Поведінка фірм у різних ринкових структурах

(4 години)

Заняття 1

1. Ринкова структура та критерії визначення її типів.

Моделі галузевих ринків та їх характерні ознаки.

2. Ринкова поведінка фірми на ринку досконалої (вільної) конкуренції.

Економічна природа конкуренції. Досконала конкуренція як особливий тип ринкової структури та його графічний вираз.

Логіка ціноутворення і визначення обсягів виробництва та доходу за умов досконалої конкуренції. Чиста конкуренція та

Економічна ефективність.

3. Господарська поведінка фірми за умов чистої монополії.

Економічна природа монополії, умови й причини її виникнення і форми. Монополія у широкому розумінні. Особливості функціонування моделі ринку чистої монополії: специфіка ціноутворення та формування доходів.

4. Ринкова влада та методи визначення її рівня на галузевих ринках.

5. Необхідність і методи антимонопольного реґулювання.

Заняття 2

1. Ринкова поведінка фірми за умов монополістиичної конкуренції.

Монополістична конкуренція як форма недосконалої конкуренції. Особливості ціноутворення і формування доходів фірми на ринку монополістичної конкуренції. Роль диференціації продукту і нецінової конкуренції.

2. Ринкова поведінка фірми за умов олігополії.

Олігополія як форма недосконалої конкуренції. Випадок дуополії. Модель Курно. Особливості ціноутворення та формування доходів підприємств за умов олігополістичної конкуренції. Принцип взаємореакції та ламаний характер кривої попиту на олігополістичних ринках. Олігополія та економічна ефективність.

3. Ризики господарської поведінки підприємства.

Суть, причини виникнення, види та способи оцінки господарських ризиків. Крива ризику.

 

Змістовий модуль ІІІ.

МЕЗОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Розділ 3. РИНКИ ФАКТОРІВ ВИРОБНИЦТВА І ФАКТОРНІ ДОХОДИ

Тема 12. Ринок праці і заробітна плата

(2 години)

1. Ринок праці, його суть та історичні умови виникнення.

Робоча сила як товар. Історичні умови перетворення робочої сили на товар. Заробітна плата як ціна фактора праці. Концепція граничної продуктивності. Теорія людського капіталу. Ефект взаємозаміщення у визначенні ринкової ціни фактора праці.

2. Економічна рівновага та моделі ринку праці.

Попит і пропозиція на ринках праці та чинники, що їх визначають. Конкурентна, монопсонічна і профспілкова моделі

ринку праці та особливості їх рівноважного функціонування. Випадок двосторонньої монополії на ринку праці.

3. Повна і неповна зайнятість.

Порушення рівноваги ринків праці і виникнення безробіття за марксистською, класичною і кейнсіанською теоріями.

4. Заробітна плата як ціна праці і форма факторного доходу.

Концепція граничної продуктивності. Теорія людського капіталу. Ефект взаємозаміщення у визначенні ринкової ціни

фактора праці. Суть, форми і системи заробітної плати як доходу на фактор праці.

5. Кількісні визначення заробітної плати.

Номінальна і реальна заробітна плата. Індекс реальної заробітної плати. Мінімальна заробітна плата і прожитковий

мінімум. Диференціація національних рівнів заробітної плати та чинники, що її визначають. Динаміка реальної заробітної плати і її вплив на продуктивність праці.

Тема 13. Фінансовий ринок, капітал та основи теорії процента

(4 години)

Заняття 1

1. Капітал як економічна категорія.

Економічні передумови виникнення ринку грошей та капіталів. Особливості економічної категорії «капітал» і її зв'язок з фізичною та фінансовою економікою.

2. Процент як ціна і як дохід на фактор капіталу. Норма процента.

Процентні ставки та механізм функціонування ринку грошей та капіталів. Номінальні ставки та реальні ставки процента. Рівноважна процентна ставка. Теорія процента. Процент як дохід на капітал. Зв'язок доходності фінансового капіталу та доходів від підприємницької діяльності. Проблема природного рівня процентних ставок в теорії К.Вікселя та Дж.М.Кейнса. Процентні ставки, баланс заощаджень та інвестицій, інфляція та стимули для виробництва і зайнятості.

3. Вплив фактора часу на ринок інвестиційних ресурсів.

Процентні ставки та ефективність інвестицій. Основи дисконтування грошових потоків. Визначення майбутньої і теперішньої вартості інвестицій.

 

Заняття 2

1. Кредит як форма руху ринку капіталів. Кредитно-банківська система.

Особливості кредиту як економічної категорії. Закономірності функціонування ринку кредитів. Банки, банківська діяльність та банківська система. Вільнореґульована та централізована дворівнева банківська система. Виникнення центральних банків, їх історичні та сучасні функції.

2. Фінансовий ринок та фінансова система.

Банківська та ринкова моделі фінансових систем: особливості, переваги та недоліки. Особливості розвитку небанківських фінансових інституцій. Фондова біржа в структурі фінансової системи. Особливості функціонування біржового механізму, біржові курси та біржові індекси. Класифікація біржових операцій та біржових інструментів.

3. Фінансові кризи: суть, причини і механізм подолання.

Основні теорії фінансових криз. Проблема подолання наслідків фінансових криз та підтримання фінансової стабільності.

Тема 14. Ринок природних ресурсів і рента

(2 години)

1. Сутність і специфіка ринку природних ресурсів.

Рідкісність і невідтворюваність природних ресурсів та їх вплив на співвідношення попиту і пропозиції. Нееластичність пропозиції природних ресурсів.

2. Особливості формування ціни природних ресурсів.

Ефективність економіки і ціни на природні ресурси. Технологічні фактори подолання обмеженості природних ресурсів.

3. Суть, економічна природа і форми ренти.

Поняття ренти. Основи теорії ренти. Рента як ціна фактору природних ресурсів. Рента в структурі розподілу доходів. Особливості земельної ренти та її сучасні форми. Особливості ренти в добувній та будівельній промисловості. Особливості інтелектуальної ренти.

Тема 15. Розподіл і перерозподіл факторних доходів

(2 години)

1. Первинний розподіл факторних доходів.

Теоретичні підходи до пояснення структури розподілу доходів між факторами виробництва. Проблема ефективності та рівності в процесі розподілу факторних доходів. Нерівність у розподілі факторних доходів: інституціональні та структурні імперфекції. Методи вимірювання нерівності в розподілі доходів. Крива Лоренца та коефіцієнт Джині.

2. Перерозподіл доходів.

Теоретичні арґументи на користь необхідності перерозподілу доходів. Критерії обґрунтування перерозподільчих рішень (критерій Парето, критерій Калдора-Хікса (критерій компенсації)). Інструменти політики перерозподілу доходів.

3. Споживання як кінцевий результат розподілу доходів.

Споживання як кінцевий результат розподілу та перерозподілу доходів. Споживання та споживчий бюджет. Споживання, доходи та добробут. Специфіка трактування поняття добробуту. Вплив добробуту на економічну поведінку. Закон Енґеля. Економічний зміст поняття бідності. Економічні наслідки бідності та інструменти політики подолання бідності. Сучасні форми бідності: феномен інформаційної бідності.

 

Змістовий модуль ІV (ректорська контрольна робота).

МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ І МЕГАЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Розділ 4. НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: МАКРОЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ

Тема 16. Національний продукт

(4 години)

Заняття 1

1. Сукупний продукт нації і проблема його оцінки.

Теоретичні засади обрахунку та виміру результатів функціонування економіки країни. Поняття національного продукту та його структура (кінцевий продукт, проміжний продукт, додана вартість).

2. Система національних рахунків: теоретичні та методологічні засади її побудови.

Секторальний поділ, еквівалентність доходів і витрат, поділ на потоки і запаси. Основні показники системи національного рахівництва.

3. Валовий внутрішній продукт (ВВП) та валовий національний дохід (ВНД): суть і методики обрахунку.

Валовий внутрішній продукт та валовий національний дохід. Аналіз структури ВВП за виробничим методом, категоріями використання та за категоріями доходу. Відображення зовнішньоекономічної діяльності країни в системі національних рахунків та валовий національний дохід.

Заняття 2

1. Чистий національний дохід та валова додана вартість. Національний дохід та наявний використовуваний дохід.

2. Концепція національного багатства та базові категорії рівня життя.

3. Новітні макроекономічні показники.

Сучасні альтернативи системі національних рахунків: індекс людського розвитку. Структура індексу людського розвитку. Зв'язок індексу людського розвитку з рівнем ВВП на душу населення.

Тема 17. Економічне зростання національної економіки

(4 години)

Заняття 1

1. Статичні та динамічні підходи до аналізу економічних процесів.

Поняття, види та форми економічної динаміки. Економічне зростання як панівна форма економічної динаміки. Критерії економічного зростання, поняття рецесії та економічного спаду.

2. Система показників макроекономічної динаміки.

Поняття тренду. Тренд як згладжена функція показників динаміки. Поняття номінального та реального продукту. Дефлятор ВВП та його економічний зміст.

3. Індексні методи відображення номінальних та реальних факторів зростання національного продукту.

Заняття 2

1. Фактори економічного зростання за неокласичними уявленнями.

Аналіз внеску факторів виробництва в зростання економіки з допомогою виробничих функцій. Економічний зміст функції Кобба-Дуґласа. Технологічні фактори економічного зростання та їх відображення у виробничих функціях на прикладі функції Кобба-Дуґласа-Тінберґена. Модель Солоу як базовий неокласичний варіант функції економічного зростання. Людський капітал у функціях економічного зростання.

2. Фактори економічного зростання за кейнсіанськими уявленнями.

Фактори споживання, заощадження та інвестування в динаміці національного продукту. Гранична схильність до споживання та заощаджень. Поняття мультиплікатора. Інвестиції та стимулювання економічного зростання в моделі акселератора. Фондомісткість як фактор економічного зростання в моделях Р.Харрода та О.Домара.

 

Тема 18. Рівновага, нестабільність та циклічні коливання національної економіки

(4 години)

Заняття 1

1. Поняття рівноваги національної економіки. Аналіз кейнсіанської базової та розширеної версії моделі макрорівноваги.

2. Основи аналізу макропроцесів з допомогою моделей AD-AS та IS-LM.

3. Поняття нестабільності національної економіки. Інфляція як форма макроекономічної нестабільності.

Основи макроекономічного аналізу інфляції: інфляція попиту та інфляція пропозиції (витрат) в моделях номінальної негнучкості. Інфляційні очікування: причини формування, наслідки та форми прояву.

Заняття 2

1. Безробіття як форма макроекономічної нестабільності.

Безробіття як форма макроекономічної нерівноваги. Взаємозв’язок між інфляцією та безробіттям. Крива Філліпса. Зрушення кривої Філліпса та фактори, що їх викликають





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 488 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

810 - | 734 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.