Лекции.Орг


Поиск:




Дайте визначення наступних понять і категорій.




Макроекономічна рівновага –    
Загальна рівновага –    
Товарний ринок -    
Сукупний попит –    
Сукупна пропозиція -    
Шоки попиту і пропозиції –    
Стабілізаційна політика –    

 

3. Тести і задачі

3.1. У моделі сукупного попиту — сукупної пропозиції (AD—AS) економічне зростання виражається таким чином: а) зрушення вліво довгострокової кривої сукупної пропозиції; б) зрушення управо кривої сукупного попиту; в) зрушення вліво кривої сукупного попиту; г) зрушення управо довгострокової кривої сукупної пропозиції; д) правильна відповідь відсутня  
3.2. Класична інтерпретація загальної моделі макроекономічної рівноваги припускає: а) стабільність цін і заробітної плати; б) сукупний попит як головний імпульс до економічного зростання; в) здатність ринку до саморегулювання; г) необхідність втручання держави для досягнення збалансованого стану економіки із забезпеченням повної зайнятості.  
3.3. У кейнсіанській теорії крива сукупної пропозиції: а) круто піднімається вгору; б) горизонтальна; в) вертикальна; г) опускається вниз  
3.4. У кейнсіанській теорії зменшення сукупного попиту: а) збільшує рівень цін, але знижує випуск і зайнятість; б) зменшує випуск і зайнятість, але не рівень цін; в) зменшує і рівень цін, і випуск, і зайнятість; г) зменшує рівень цін, але не випуск і зайнятість.  
3.5. Збільшення пропозиції грошей в економіці графічно (за допомогою моделі «Сукупний попит - сукупна пропозиція») може бути представлене зрушенням: а) вліво-вгору кривої AS; б) вправо—вниз кривої AS; в) вліво—вниз кривої AD; г) вправо—вгору кривої AD  
3.6. У класичній теорії зменшення сукупного попиту: а) збільшує рівень цін, але знижує випуск і зайнятість; б) зменшує випуск і зайнятість, але не рівень цін; в) зменшує і рівень цін, і випуск, і зайнятість; г) зменшує рівень цін, але не рівні випуску і зайнятості  
3.7. Загальна рівновага – це: а) оптимальна збалансованість економічної системи; б) рівновага, що встановилася у окремих галузях та сферах економіки; в) рівновага економічної системи в цілому;  
3.8. Сукупний попиту включає у себе наступні елементи: а) попит на споживчі товари; б) попит на інвестиційні товари; в) попит на послуги з боку держави; г) попит з боку зовнішнього ринку.  
3.9. До нецінових чинників сукупного попиту НЕ відносять: а) пропозицію грошей; б) зростання доходів населення; в) зміну загального рівня цін; г) політику державних витрат.  
3.10. Якщо державні витрати збільшуються, то: а) скорочується і сукупний попит і сукупна пропозиція; б) сукупна пропозиція скорочується, а сукупний попит збільшується; в) збільшується і сукупний попит і сукупна пропозиція; г) сукупний попит зростає, а сукупна пропозиція не змінюється.  
3.11. Якщо індивідуальні податки зростають, то: а) скорочується і сукупний попит і сукупна пропозиція; б) зростає і сукупний попит і сукупна пропозиція; в) збільшується і сукупний попит і сукупна пропозиція; г) сукупний попит зростає, а сукупна пропозиція не змінюється.  
3.12. У довгостроковому періоді при збільшенні державних витрат: а) обсяг виробництва збільшується при незмінних цінах; б) обсяг виробництва повертається до потенційного рівня за більш високого рівня цін; в) обсяг виробництва повертається до потенційного рівня за нижчого рівня цін.  
3.13. У довгостроковому періоді внаслідок зростання пропозиції грошей: а) збільшується рівень цін без змін обсягу випуску; б) збільшується випуск без зміни рівня цін; в) паралельно ростуть і ціни і випуск; г) відсутні зміни як у рівні цін та і у рівні випуску.  
3.14. Якщо споживачі вирішать збільшити долю, яку вони витрачають на споживання, то у короткостроковому періоді: а) збільшиться обсяг випуску і зайнятість; б) скоротиться обсяг випуску і зайнятість; в) збільшить рівень цін за незмінного рівня виску і зайнятості; г) скоротиться рівень цін за незмінного випуску і зайнятості.  

 

3.15. Економіка спочатку знаходилася у стані повної зайнятості. Рівняння кривої сукупного попиту мало вигляд: У = 2400 – 200Р. Потім збільшення державних закупівель зсунуло цю криву у положення, що описується рівнянням: У = 2500 – 200Р. Потенційний ВВП дорівнює 2000 млрд. грн. покажіть графічно і розрахуйте координати (обсяг випуску і рівень цін) точок короткотермінової і довготривалої рівноваги в економіці.

 

3.16. Економіка знаходилася у стані повної зайнятості. Рівняння довготривалої кривої сукупної пропозиції: У = 4000 млрд.грн. Рівняння короткотермінової кривої сукупного попиту: Р = 1,2. Рівняння кривої сукупного попиту: У = 4М/Р. у вихідному стані грошова маса дорівнювала 1200 млрд.грн. Визначити координати точок рівноваги у короткотерміновому та довготривалому періодах після збільшення грошової маси на 5%.

 

 

3.17. Внаслідок різкого збільшення цін на ресурси короткотермінова крива сукупної пропозиції прийняла вигляд: Р = 2,1. Потенційний ВВП, на рівні якого спочатку знаходилася економіка, складав 2000 млрд.грн. Рівняння кривої сукупного попиту у вихідному стані мало вигляд: У = 3М/Р. пропозиція грошей дорівнювала 1200 млрд.грн. У результаті стабілізаційної політики Національного банку, що змінив величину грошової маси, економіка повернулася у стан повної зайнятості. На скільки збільшилася пропозиція грошей в економіці?

 

 

4. ЕСЕ

Як вплинуть наступні чинники на сукупний попит і сукупну пропозицію:

1) страх споживачів перед депресією;

2) 5% підвищення акцизного податку на бензин;

3) зменшення процентних ставок при різному рівні цін;

4) скорочення витрат на освіту;

5) зниження світових цін на нафту;

6) очікування різкого підйому загального рівня цін;

7) 10% зменшення ставок прибуткового податку;

8) збільшення продуктивності праці;

9) 20% підвищення номінальної заробітної плати;

10) падіння національного доходу у торгових партнерів країни.

Опишіть відповідну ситуацію словесно і графічно, показавши, яким буде передбачуваний вплив на рівень рівноважного реального ВВП і рівноважний рівень цін за умови, що вся решта чинників буде постійна.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 340 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

812 - | 738 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.