Лекции.Орг


Поиск:




Розділ 2. Характеристика господарства регіону.




Промисловість.

За структурою господарства область індустріально-аграрна. У сукупному випуску товарів і послуг питома вага промисловості становить 42%. Структура промислового виробництва області характеризується такими показниками: - добувна промисловість становить 2,2% загальнообласного обсягу. В неї входять дві підгалузі: видобування енергетичних матеріалів (торфу) та видобування неенергетичних матеріалів (нерудної сировини для промисловості та будівництва);
- обробна промисловість – 86,9% загальнообласного обсягу;
- виробництво та розподілення електроенергії, газу, тепла, води – 10,9% загальнообласного обсягу.

У промисловому виробництві переважають харчова (39,9%) та хімічна (26,9%) промисловість. Машинобудування і металообробка складають 8%, легка промисловість – 1,5%.

На Черкащині функціонують понад 300 промислових підприємств, які виробляють електроенергію, випускають мінеральні добрива, аміак, хімічні волокна, засоби автоматизації та обчислювальної техніки, технологічне обладнання для переробних галузей, машини та обладнання для тваринництва та кормовиробництва, товари народного вжитку продовольчої та непродовольчої груп. В харчовій промисловості найбільш розвинуті такі галузі як цукрова, м'ясопереробна, молочна, борошномельно-круп'яна, лікеро-горілчана, консервна.

У січні-листопаді 2012 року в промисловому комплексі області темпи росту обсягів виробництва промислової продукції порівняно з відповідним періодом 2011 року становлять 95,4%. Реалізовано промислової продукції на
26,6 млрд. грн.

За 11 місяців 2012 року в області вироблено від загальнодержавних обсягів (у відсотках):

· 23,9 - добрив азотних мінеральних чи хімічних;

· 17,8 - аміаку синтетичного;

· 17,4 - легкових автомобілів;

· 37,1 - вантажних автомобілів;

· 20,0 - автобусів.

Сільське господарство.

У Черкаській області діє 688 агроформувань на засадах приватної власності на землю та майно, та 1011 фермерських господарств.

Площа сільськогосподарських угідь – 1,5 млн. га, тобто 3,5% угідь в Україні, в тому числі ріллі –1,3 млн. га.

У структурі сільськогосподарського виробництва рослинництво складає 62%, тваринництво – 38%.

Поголів’я у тваринницькому комплексі: велика рогата худоба – 388,5 тис. голів, свині – 610,5 тис. голів, птиця – 6,6 млн. голів.

Валова продукція сільського господарства (у порівняних цінах 2000 року) – майже 2,9 млрд. грн., що складає 5% сільськогосподарського виробництва України, або 2055 грн. на душу населення.

Черкащина відрізняється від інших областей високим рівнем виробництва зерна (1947 тис. тонн – виробництво в 2002 р.), цукрового буряка (1005 тис. тонн), соняшника (85,5 тис. тонн), овочів і картоплі (281 і 710 тис. тонн відповідно) і тваринництвом м’ясо-молочного напрямку (м’яса – 127 тис. тонн, молока – 560 тис. тонн).

Черкаська область цілком забезпечує себе основними сільськогосподарськими продуктами. Науковим забезпеченням агропромислового комплексу займаються 2 науково-дослідних інститути сільськогосподарського профілю.

 

Структура сільськогосподарських угідь області станом на 01.01.2011

рілля – 1273,8 тис.га;

пасовища – 79,4 тис.га;

сіножаті – 65,9 тис.га;

багаторічні насадження – 27,4 тис.га;

перелоги – 8,2 тис.га.

2.3. Транспортне забезпечення розвитку регіону.
Територію Черкаської області перетинає велика кількість залізничних доріг і автомобільних магістралей. Залізниці зв'язують південь і північ України, а основні автомобільні магістралі сполучають захід і схід держави.

Залізничні перевезення в області забезпечують підприємства й організації Шевченківської дирекції залізничних перевезень. Дирекція розташована на перетині двох головних напрямків: Москва-Одеса та Донбас-Карпати. Довжина колії становить 840 км.

Автобусне сполучення мають майже всі населені пункти області. Довжина автомобільних доріг загальнодержавного, обласного і місцевого значення – 6,2 тис. км.

Авіаційний транспорт: Черкаський аеродром може приймати і відправляти літаки вантажопідйомністю до 40 тонн, і використовуватися для регулярних рейсів місцевими авіалініями України. Злітно-посадкова смуга має довжину 2,5 км.

Річковий транспорт: В області функціонує Черкаський річковий порт і три пристані в м. Канів, смт. Іркліїв і с. Адамівка. Річковим транспортом виконується доставка народногосподарських вантажів по Дніпру.

 

Розділ 3. Сучасні проблеми та перспективи розвитку регіону.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 268 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

801 - | 733 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.