Лекции.Орг


Поиск:




Методика обстеження психомоторних функцій




 

Обстеження рухової памяті, що переключає рухи самоконтролю при виконанні рухових проб. Прийом: педагог показує шість рухів для рук підліткам, дорослим, чотири рухи — учням, три рухи — дошкільникам і пропонує їх повторити.

Відмітити: правильність, послідовність виконання.

Вправи для рук: руки вперед, вверх, в сторони, перед грудьми, на пояс, вниз.

Прийом: повторити за логопедом вправи з відставанням на одну. Кількість вправ те ж.

Прийом: повторити за педагогом рухи, за виключенням одного, на перед обговореного, «забороненого» руху.

Відмітити: якість, правильність, послідовність виконання рухів.

Обстеження неконтрольованого заторможення рухів.

Прийом для дорослих и підлітків: виконати одночасно три рухи однією рукою і два рухи іншою. Правою: вперед, в сторону, вниз. Лівою: вперед, вниз.

Відмітити: чи плавні і чіткі рухи обох рук; чи одночасно починають рухи дві руки і чи одночасно їх закінчують, чи рухи рук нечіткі при роздільному русі.

Для дошкільників: марширувати і зупинитися неочікувано по сигналу.

Обстеження статистичної координації рухів. Прийом для дорослых, підлітків: стоять з заплющеними очима, стопи ніг поставити на одній лінії так, щоб носочок однієї ноги впирався в п’ятку іншої, руки витянуті вперед. Час виконання — 15 секунд, проба виконується по три рази для кажної ноги.

Для дітей шкільного віку і дошкільників: проба та сама, час виконання – 5 секунд, по два рази для кожної ноги.

Прийом для пацієнтів всіх вікових груп: стояти з заплющеними очима на правій, а потім на лівій нозі, руки вперед. Час виконання – 15 секунд для підлітків і дорослих, 5 секунд – для дітей шкільного віку і дошкільників.

Відмітити: вільно втримуються положення чи з напруженням, чи сильно розкачується зі сторони в сторону: чи балансує тулубом, руками, головою: сходить з місця, чи робить ривок в сторони; чи торкається підлоги іншою ногою; чи іноді падає, відкриває очі, чи відмовляється виконувати пробу.

Обстеження динамічної координації рухів. Прийом для дорослих и підлітків: виконати одночасно асиметричні і протилежні рухи руками на рахунок «4». Правою: рух на рахунок «1» - підняти руки перед з відкритою долонею, на рахунок «2» - стиснути кулак, на рахунок «3» - розжати кулак, на рахунок «4» - опустити руку вниз. Завдання повторити чотири рази, щоб пацієнт запам’ятав рух. Лівою: рух на рахунок «1» - відвести руку в сторону, кулак зжатий, «2» - розжати кулак, на рахунок «3» - стиснути кулак, на рахунок «4» - опустити руку вниз. Завдання повторити чотири рази також. Потім зєднати рухи правої і лівої руки.

Відмітити: чи виконується проба правильно чи з невеликим напруженням, з другої – третьої спроби; чи не заповільнений темп, чи використовується зоровий контроль; або пробу виконати не вдається.

Прийом для дітей шкільного віку і дошкільників: марширувати чередуючи крок і хлопок долонями. Хлопок виконується в проміжках між кроками.

Відмітити: чи правильно виконується з першого разу; чи правильно виконується з другого – третього разу; чи спостерігається напруження, скованість рухів рук і ніг або чергування кроку і хлопка не вдається.

Прийом для всіх вікових груп: виконати підряд шість плавних присідань. Не торкатися п’ятками підлоги, виконувати тільки на носочках (для дошкільників – три присідання).

Відмітити: чи правильно виконується, чи з напруженням або розкачуванням, балансуючи тулубом чи руками; напружується або стає на всю стопу.

Обстеження уваги. Прийом для вивченя стійкості уваги впідлітків, дорослих, дітей шкільного віку: виконати за логопедом 15 – 20 рухів, але на один рух пізніше.

Відмітити: на якому рахунку рух логопата помилково зіллється з рухом логопеда.

Прийом для вивчення переключення уваги у підлітків і дорослих: пропонується вивчити чотири рухи для рук в певній послідовності, наприклад: в сторони, вперед, вгору, вниз; потім пропонується подумки виконати їх, дотримуючись певного темпу; по сигналу логопат показує рух, на якому він подумки зупинився.

Відмітити: чи немає порушень темпу руху, порушень послідовності виконання рухів.

Прийом для обстеження розподілу уваги в дошкільників: виконати одночасно два рухи однією рукою і один рух іншою. Правою: в сторону, вверх; лівою: вперед. Кожною рукою виконуються рухи по два рази, потім зєднати рухи обох рук.

Відмітити: чи чітко, одночасно, плавно виконується.

Обстеження координації рухів. Прийоми для всіх вікових груп: виконати рухи – ноги всторони, на ширині плечей, руки вгору; ліву ногу виставити вперед на носочок, руки на поясі.

Обстеження переключення рухів. Прийоми для всіх вікових груп: запропонувати підняти руки всторони на рівні плечей, зігнути в ліктях, торкнутися плечей, розігнути руки на пояс, присісти, випрямитися, руки опустити вздовж тулуба. Пройти по колу кроком, підскоками, бігом і знуву кроком (характер руху по сигналу).

Обстеження наявності чи відсутності руху. Прийом для всіх вікових груп: запропонувати підняти руки вгору, в сторони, на пояс. Зігнути руку в лікті, стиснути пальці в кулак, розкрити долоню. Повернутися корпусом вправо, вліво, не відриваючи ніг від підлоги.

Узагальнити по всім прийомам розділу: присутність (відсутність) руху; чи виконуються завдання з першої, другої, третьої спроби; не виконуються завдання.

Обстеження просторової організації руху. Прийом для всіх вікових груп.

Наслідування. Повторити за педагогом рухи на ходьбу по колу, в протилежному напрямку, через коло. Почати ходьбу вд центра кола направо, пройти коло, повернутися в центр зліва. Пройти кабінет (зал) з правого кута через центр по діагоналі, обійти кабінет (зал) навколо і повернутися в правий кут по діагоналі через центр з протилежного кута. Повернутися на місці навколо себе і підстрибуючи пробігти по кабінету (залу), починаючи рух праворуч; ліворуч.

По словесній інструкції. Виконати ці завдання. Зазначити: помилки в просторовій координації — незнання сторін, провідної руки, невпевненість виконання.

Обстеження довільної моторики пальців рук. Прийоми для всіх вікових груп.

Наслідування. Виконати під рахунок: пальці стиснути в кулак — розтиснути (5-6 разів); тримаючи долоні на поверхні столу, роз'єднати пальці, з'єднати разом (5-6 разів); скласти пальці в кільце — розкрити долоню (5-6 разів); поперемінно з'єднувати всі пальці руки з великим пальцем, спочатку правої руки, потім лівої, потім обох рук одночасно (для дошкільнят провести у вигляді ігрового вправи «Здрастуй, пальчик»). На обох руках одночасно показати другий і третій пальці, другий і п'ятий пальці (5-6 разів). На обох руках одночасно покласти другі пальці на треті, і, навпаки, треті на другі (5-6 разів).

По словесній інструкції. Те ж саме.

Відмітити: плавно, точно і одночасно виконує проби і чи спостерігається напруженість, скутість рухів; порушення темпу виконання руху (не за рахунок логопеда); невиконання; наявність ліворукості.

Обстеження орального праксису

Обстеження обсягу й якості рухів губ. Прийоми для всіх вікових груп.

По словесній інструкції: витягнути губи вперед («трубочкою»), утримати положення. Розтягнути губи в «посмішці» (зубів не видно), утримати положення. Підняти верхню губу вгору, видно верхні зуби. Опустити нижню губу вниз, видно нижні зуби. Одночасно підняти верхню губу вгору і опустити нижню губу вниз.

Відмітити: чи правильно виконує; який діапазон рухів; наявність співдружніх рухів; спостерігається надмірне напруження м'язів, вялість рухів.

Обстеження обсягу й якості рухів м'язів щік. Прийоми для всіх вікових груп.

По словесній інструкції: надути ліву щоку, надути праву щоку, надути обидві щоки одночасно.

Відмітити: чи правильно виконує; напружується чи протилежна випнута щока; вдається чи не вдається ізольоване надування однієї щоки.

Обстеження обсягу й якості рухів язика. Прийоми для всіх вікових груп.

По наслідуванню: показати язик «голочкою», утримати на три рахунки. Показати язик «лопаткою», утримати на три рахунки. Переводити кінчик язика по черзі з правого кута рота в лівий. Показати язик, підняти його до верхньої губи («дістати кінчик носа»). Показати язик, покласти його на нижню губу і опустити вниз до підборіддя. Поклацати (цокати) язиком.

Відмітити: чи правильно виконує; точний діапазон руху язика; спостерігаються у м'язах синхронні рухи; як рухається язик: незграбно, неточно, всією масою, повільно; вдається чи не вдається рух.

Обстеження довільної мімічної моторики:

Обстеження обсягу й якості рухів м'язів лоба. Прийоми для всіх вікових груп.

По словесній інструкції: насупити брови, підняти брови вгору, наморщити лоб.

Відмітити: чи правильно виконує, або рух виконується з синхронними рухами (мружаться очі, тремтять щоки і т. д.), або рух не вдається.

Обстеження обсягу і якості рухів м'язів очей. Прийоми для всіх вікових груп.

По словесній інструкції: легко стулити повіки, щільно зімкнути повіки, примружити очі, закрити по черзі праве і ліве око.

Відмітити: правильно виконує, або випробуваний заплющує очі, або виникають рухи синхронно, або рух не вдається.

Обстеження можливості довільного формування певних мімічних положень. Прийоми для всіх вікових груп: виразити мімікою обличчя здивування, сум, страх, радість, сумнів, підозрілість.

Пояснення: подив — брови підняті вгору, очі широко відкриті, рот відкритий, губи трохи витягнуті вперед; сум — брови злегка зводяться до перенісся, кути брів злегка опущені, губи стиснуті; жах — брови піднімаються вгору до межі, очі максимально розкриваються, рот відкритий; радість — губи розтягнуті в посмішку, очі злегка примружені; сумнів — брови підняті вгору, губи стиснуті, нижня губа підібгана, кутики рота опущені; підозрілість — губи стиснуті, одне або обидва ока примружені.

Відмітити: чи правильно виконує зазначені вище мімічні положення, або мімічна картина нечітка, або рухи не вдаються.

Обстеження тривалості видиху. Прийом для всіх вікових груп: зіграти на будь-якому духовому інструменті, піддувати пушинки, листок паперу і т. п.

Відмітити: яка тривалість видиху, чи укорочений видих (в залежності від віку випробуваного).

Обстеження темпу рухів. Прийоми для всіх вікових груп: протягом певного відрізку часу втримати заданий темп в рухах рук, які показуються педагогом. Потім за сигналом педагога пропонується виконувати рухи подумки, а за наступним сигналом (хлопок) показати, на якому русі випробуваний зупинився. Рухи рук вперед, вгору, в сторони, на пояс, опустити.

Відмітити: нормальний темп, сповільнений або прискорений.

Прийоми для дорослих, підлітків, школярів. Обстежити темп рухів за допомогою письмової проби: запропонувати накреслити на папері палички в рядок протягом 15 секунд в довільному темпі. Протягом наступних 15 секунд креслити якомога швидше, протягом наступних 15 секунд креслити в початковому темпі.

Відмітити: нормальний темп, сповільнений або прискорений.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1557 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

795 - | 739 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.