Лекции.Орг


Поиск:




Зміст проходження практики для студентів напряму підготовки 8. 03050801 “фінанси і кредит” в підприємствах аграрного сектору, в торгівельних та промислових компаніях




11.1. Організація грошових розрахунків підприємств

Вивчити порядок розрахунків підприємства з постачальниками і обслуговуючими організаціями по окремих видах матеріальних цінностей і послуг, форми розрахунків, що застосовуються.

Ознайомитися з порядком розрахунків, своєчасністю розрахунків, санкціями за порушення розрахункової, платіжної і договірної дисципліни.

 

11.2. Грошові надходження підприємств

Ознайомитись зі складом грошових надходжень на підприємстві, джерелами їх надходження: від реалізації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, нематеріальних активів, оренди, операцій з цінними паперами, від здійснення страхових операцій, застосування фінансових санкцій, бюджетних дотацій, субсидій, субвенцій.

Навести структуру формування виручки від реалізації продукції підприємства (в схематичному і табличному виді).

Ознайомитись із рівнем і ефективністю організації маркетингової діяльності на підприємстві.

11.3. Формування і розподіл прибутку

Ознайомитися з позареалізаційними надходженнями і витратами, залучених додаткових засобів шляхом випуску акцій підприємства і пайових внесків членів трудового колективу, визначенням фактичного і чистого прибутку.

11.4. Оподаткування підприємств

Дослідити структуру і порядок здійснення платежів підприємства в бюджет (податок на прибуток, податок на прибуток фізичних осіб, ПДВ, акцизний збір, мито, ФСП і інше), їх розрахунок.

Дослідити порядок формування і використання джерел соціального страхування і пенсійного фонду.

11.5. Обігові кошти підприємств

Ознайомитися зі структурою обігових коштів і джерел їх формування. За даними річного звіту підприємства розрахувати їх необхідність на наступний звітний рік.

Дослідити порядок нормування оборотних коштів по окремих статях зведеного нормативу і квартального розрахунку цього показника

Визначити ступінь забезпечення господарства власними і прирівняними до них засобами, їх цільове використання, відповідність фактичних залишків товарно-матеріальних цінностей і витрат по видах нормативів, причини відхилень, оборотність оборотних коштів.

Визначити показники оборотності оборотних коштів.

11.6. Фінансове забезпечення відтворення основних засобів

Вивчити структуру власного капіталу, порядок утворення і призначення статутного капіталу, пайового капіталу і всіх його складових частин.

Привести методику розрахунку дивідендного фонду, індивідуального земельного та майнового паю.

Ознайомитись із методами формування і напрямками використання амортизаційного фонду на підприємстві.

Розрахувати і навести показники абсолютної та відносної ефективності капітальних вкладень.

Ознайомитись з рівнем розвитку лізингових відносин на підприємстві.

11.7. Аналіз фінансового стану підприємств

Ознайомитись з внутрішнім станом і структурою активів підприємства, які формуються за рахунок власних і прирівняних до них джерел (акціонерний капітал, пайові внески, прибуток від основної діяльності, цільові надходження і фінансові ресурси, які мобілізуються на фінансовому ринку в результаті операцій з цінними паперами) і позичених (кредитів банку, позичок, кредиторської заборгованості).

Навести горизонтальний, вертикальний, трендовий аналіз стану активів підприємства, розрахувати і проаналізувати наступні коефіцієнти: коефіцієнт зносу основних засобів; коефіцієнт оновлення; коефіцієнт вибуття; коефіцієнт швидкої ліквідності; коефіцієнт абсолютної ліквідності; коефіцієнт фінансування; коефіцієнт маневреності власного капіталу; коефіцієнт платоспроможності (автономії); коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами; коефіцієнт оборотності активів (сукупного капіталу); коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості; коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості; строк погашення дебіторської заборгованості; строк погашення кредиторської заборгованості; коефіцієнт оборотності запасів (в оборотах); коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача); коефіцієнт оборотності власного капіталу; коефіцієнт рентабельності продукції; коефіцієнт рентабельності діяльності; коефіцієнт рентабельності власного капіталу; період окупності власного капіталу; коефіцієнт рентабельності активів; коефіцієнт прибутковості акцій; коефіцієнт дивідендного доходу; коефіцієнт виплати дивідендів.(Додаток А)

 

11.8. Фінансове планування на підприємстві

Вивчити організацію планування, ступінь участі спеціалістів, керівників виробничих підрозділів у цій роботі.

Взяти участь в упорядкуванні фінансової частини плану економічного і соціального розвитку і госпрозрахункових завдань господарства.

Ознайомитись із здійсненням фінансового планування на підприємстві. Навести в додатках приклади оперативного, календарного і річного фінансового плану.

Ознайомитися з упорядкуванням фінансової частини бізнес-плану підприємств.

Тематичний план переддипломної практикив підприємствах аграрного сектору, в торгівельних та промислових компаніях наведено в таблиці 11.1.

Таблиця 11.1.

Тематичний план переддипломної практики в підприємствах аграрного сектору, в торгівельних та промислових компаніях

Назва роботи Тривалість, годин
1. Організація грошових розрахунків підприємств  
2. Грошові надходження підприємств  
3. Формування і розподіл прибутку  
4. Оподаткування підприємств  
5. Обігові кошти підприємств  
6. Фінансове забезпечення відтворення основних засобів  
7. Аналіз фінансового стану підприємств  
8. Фінансове планування на підприємстві  
Всього  

 

 

ФОРМИ І МЕТОДИ КОНТРОЛЮ

Робота практиканта з виконання програми практики контролюється керівниками практики від підприємства та викладачами відповідних кафедр. Практикант повинен дотримуватися режиму роботи та правил внутрішнього розпорядку на підприємстві - базі практики.

Студент-практикант веде щоденник, у якому коротко описує зміст виконаної роботи за кожний день, вносить відповідні записи.

Після закінчення практики керівник практикою від підприємства виставляє в щоденник студента загальну оцінку за чотирибальною шкалою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»), яка характеризує обсяг знань та навиків, отриманих студентом за час проходження практики, сумлінність його ставлення до виконання програми практики.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 375 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

1226 - | 1198 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.