Лекции.Орг


Поиск:




Порядок проходження практики




На початку практики студент повинен ознайомитися з організацією виробничої діяльності, організаційною структурою управління та організацією роботи бухгалтерії на підприємстві.

Порядок проходження практики регламентується програмою та затвердженими тематичним планом та графіком проходження практики.

 

Тематичний план проходження виробничої практики

 

1. Загальна характеристика організаційно-виробничої структури підприємства та основи організації бухгалтерського обліку та звітності на підприємстві.

2. Облік грошових коштів та фінансових інвестицій.

3. Облік основних засобів, інших необоротних матеріальних активів.

4. Облік нематеріальних активів.

5. Облік виробничих запасів і МШП.

6. Облік витрат виробництва.

7. Облік готової продукції та товарів.

8. Облік розрахунків з дебіторами.

9. Облік власного капіталу.

10. Облік довгострокових зобов’язань.

11. Облік розрахунків з оплати праці.

12. Облік розрахунків зі страхування.

13. Облік розрахунків по податкам і платежам.

14. Облік доходів, витрат і результатів діяльності.

15. Фінансова звітність підприємства.

 

Методичні поради, щодо виконання тематичного плану

1. Загальна характеристика організаційно-виробничої структури підприємства та основи організації бухгалтерського обліку та звітності на підприємстві.

Ознайомитись: з організаційно структурою підприємства, побудовою бухгалтерської служби; функціональними обов’язками і графіком роботи працівників бухгалтерії, формою бухгалтерського обліку і технологією обробки облікових даних; документообігом, робочим планом рахунків бухгалтерського обліку.

Додатки: витяг з наказу про облікову політику, щодо організації обліку на підприємстві; посадові інструкції бухгалтерів, графік документообігу, робочий план рахунків бухгалтерського обліку.

 

2. Облік грошових коштів та фінансових інвестицій.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку грошових коштів та фінансових інвестицій; документальним оформленням операцій з обліку руху грошових коштів в касі, на рахунках в банку, довгострокових і фінансових інвестицій; перевіркою і обробкою документів, складанням звітності та облікових регістрів за рахунками № 30, 31, 33, 34, 35.

Додатки: прибутковий касовий ордер, видатковий касовий ордер, виписка банку, платіжне доручення та облікові регістри по рахунках № 30, 31, 33, 34, 35.

 

3. Облік основних засобів, інших необоротних матеріальних активів.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку основних засобів та інших необоротних матеріальних активів, документуванням господарських операцій, руху основних засобів та інших необоротних матеріальних активів, їх ремонту та амортизації; організацією аналітичного і синтетичного обліку.

Додатки: акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів, акт списання основних засобів, акт приймання-здачі відремонтованих реконструйованих та модернізованих об’єктів, інвентарну картку обліку основних засобів, аркуш інвентарного опису, розрахунок амортизації, облікові регістри аналітичного і синтетичного обліку.

 

4. Облік нематеріальних активів.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку нематеріальних активів, документуванням господарських операцій, руху нематеріальних активів, їх ремонту, поліпшення та амортизації; організацією аналітичного і синтетичного обліку.

Додатки: первинні документи з обліку нематеріальних активів, які застосовуються на підприємстві та облікові регістри аналітичного і синтетичного обліку.

 

5. Облік виробничих запасів і МШП.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку виробничих запасів і МШП; документуванням господарських операцій, руху виробничих запасів і МШП; складським обліком та порядком здачі документів в бухгалтерію, їх перевіркою та обробкою; порядком обліку виробничих запасів і МШП в бухгалтерії, проведенням і оформленням їх інвентаризації.

Додатки: накладна, акт приймання матеріалів, вимога, лімітна-забірна картка, акт списання матеріалів, картка складського обліку, матеріальний звіт, розрахунок транспортно-заготівельних витрат, інвентаризаційний опис, регістри аналітичного і синтетичного обліку.

 

6. Облік витрат виробництва.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку витрат виробництва і калькулюванням собівартості продукції; документальним оформленням витрат на виробництво, оцінка незавершеного виробництва, обліком роботи допоміжних виробництв.

Додатки: відомості розподілу матеріальних витрат, витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, інших прямих витрат та загально виробничих витрат за об’єктами обліку основного і допоміжного виробництва, регістри аналітичного і синтетичного обліку.

Примітка: при здійсненні підприємством невиробничих видів діяльності описати порядок обліку витрат підприємства, їх документальним оформленням та вказати обліковий регістр.

 

7. Облік готової продукції та товарів.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку готової продукції та товарів, документальне оформлення надходження та реалізації готової продукції та товарів, організацією аналітичного і синтетичного обліку.

Додатки: накладна, товаротранспортна накладна, податкова накладна, рахунок-фактура, звіти з обліку готової продукції та товарів, регістри аналітичного і синтетичного обліку.

Примітка:

При здійсненні підприємством невиробничих видів діяльності описати порядок обліку руху товарів в оптовій та роздрібній торгівлі або виконанню робіт чи надання послуг, їх документальним оформленням та вказати обліковий регістр.

 

8. Облік розрахунків з дебіторами.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку розрахунків з дебіторами та створення резерву сумнівних боргів, документальним оформлення нарахування, погашення та списання дебіторської заборгованості, розрахунком резерву створення сумнівних боргів та порядком списання дебіторської заборгованості за рахунок резерву, організацією аналітичного і синтетичного обліку.

Додатки: рахунок-фактура, звіт про використання коштів на відрядження і під звіт, платіжне доручення, журнал реєстрації посвідчень про відрядження, регістри аналітичного і синтетичного обліку.

 

9. Облік власного капіталу.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку власного капіталу, оформленням засновницьких документів, статуту, договору тощо, порядком розрахунку нерозподіленого прибутку або непокритого збитку, порядком створення та використання резервного додаткового та інших видів власного капіталу, організацією аналітичного і синтетичного обліку.

Додатки: Звіт про власний капітал, бухгалтерська довідка і розрахунки, облікові регістри.

 

10. Облік довгострокових зобов’язань.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку довгострокових зобов’язань, умовами та формами кредитування банком підприємства, іншими видами довгострокових зобов’язань підприємства, їх документальним оформленням.

Додатки: Зразок кредитного договору, зразок графіку повернення кредиту, зразок договору оренди, розрахунки погашення довгострокових зобов’язань та копій довгострокового векселя.

 

11. Облік розрахунків з оплати праці.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку розрахунків за виплатами працівникам; документальним оформленням нарахування, утриманням та відрахувань з оплати праці; організацією особового складу; організацією аналітичного та синтетичного обліку з оплати праці.

Додатки: табель обліку робочого часу, наряд на відрядну роботу, розрахунок допомоги з тимчасової непрацездатності; розрахунок відпускних, розрахунок утримань податку з доходів фізичних осіб та внесків до соціальних фондів, розрахунково-платіжна відомість, регістр синтетичного обліку.

 

12. Облік розрахунків зі страхування.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку розрахунків зі страхування; порядком утримань, відрахувань і перерахувань до соціальних фондів.

Додатки: розрахунки утримань, відрахувань до соціальних фондів. Регістри аналітичного і синтетичного обліку по рахунку № 65 «Розрахунки зі страхування», звітність до соціальних фондів.

 

13. Облік розрахунків по податкам і платежам.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку розрахунків по податкам і платежам; порядком утримань, і перерахувань до бюджеті податків і платежів; організацією аналітичного і синтетичного обліку та порядком складання звітності.

Додатки: розрахунки утримань і нарахувань податків і платежів до бюджету. Регістри аналітичного і синтетичного обліку по рахунку № 64 «Розрахунки по податкам і платежам. Податкова звітність.

 

14. Облік доходів, витрат і результатів діяльності.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань регулювання обліку доходів, витрат та фінансових результатів, документальним оформленням господарських операцій; організацією аналітичного і синтетичного обліку.

Додатки: договір купівлі-продажу (продукції, товарів, робіт, послуг), товаротранспортна накладна, акт виконаних робіт (наданих послуг), рахунок-фактура, довідка (розрахунок) бухгалтерії по списанню доходів, витрат та фінансових результатів. Регістри аналітичного і синтетичного обліку, звіт про фінансові результати.

 

15. Фінансова звітність підприємства.

Ознайомитись з: законодавчо-нормативними актами з питань складання та подання фінансової звітності, підготовчими роботами перед складанням річної фінансової звітності та порядком складання фінансової звітності.

Додатки: форми фінансової звітності підприємства.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 220 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

780 - | 730 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.