Лекции.Орг


Поиск:




Прибуток як економічна категорія. Види прибутку




 

Розпочинаючи будь-яку справу, підприємець прагне отримати певну надбавку до початкового витраченого капіталу, яка виступає як прибуток. Виявити цю надбавку (прибуток) можна лише за умови…

Під час написання дипломної роботи слід витримувати структуру й обсяг її окремих частин (підрозділи, пункти підрозділів не повинні бути менше, ніж 5 сторінок).

Текст дипломної роботи, по необхідності, ілюструється таблицями, які розмі­щуються безпосередньо після посилання на них у тексті. Якщо таблиця велика, або не вміщується на сторінці безпосередньо після посилання на неї, то вона розміщується на наступній сторінці.

При складанні і оформленні таблиць рекомендується враховувати такі вимоги.

Таблиці в тексті пояснювальної записки мають нумерацію. Нумерація таблиць проводиться послідовно арабськими цифрами в межах розділу. Наприклад, Таблиця 1.4 – четверта таблиця першого розділу.

Таблиця повинна мати текстовий заголовок, який розміщується над таблицею по­середині. Заголовок пишеться із великої літери без крапки в кінці після слова “Таблиця” і вказівки номера таблиці. Знак № перед цифрами не ставиться. Між номером таблиці і її назвою ставиться знак “тире” (–). Назва таблиці повинна відображати її зміст, бути точною, стислою.

При перенесенні таблиці на другу сторінку над другими її частинами пишуть слова “Продовження табл. 2.1” і повторюють “шапку” таблиці.

При посиланні на таблицю в тексті дипломної роботи потрібно писати: …показники руху основних виробничих фондів наведені у таблиці 2.2.

Цифри в графах таблиць розміщуються так, щоб шкали чисел по всій графі були точно одні під другими.

Якщо таблиця складена на основі власних досліджень, то про це слід вказати у примітці, якщо ж вона взята із літературних джерел, то обов’язково зробити посилання на джерела.

Допускається розміщувати таблицю уздовж довшої сторони аркуша дипломної роботи, але таким чином, щоб читати її можна було після повороту аркуша за годинниковою стрілкою.

У таблиці обов’язково слід показувати одиниці виміру. Якщо всі показники мають однакову розмірність, то вони виносяться в заголовок. У випадку різної розмірності одиниці виміру надаються окремо в заголовках граф чи строк. Одиниці виміру вказуються в скороченому вигляді відповідно до діючих стандартів.

Таблиця повинна бути повністю заповненою. Якщо цифри чи інші дані в будь-якому рядку таблиці не наводяться, то в ньому ставлять прочерк.

Зразок оформлення таблиці:

 

Таблиця 2.4 – Динаміка виробництва продукції

приватним підприємством “Світайс”, тис.грн.

Виробництво продукції Роки 2012 у % до 2008
         
             
Вироби хлібобулочні 1329,5 1381,6 1542,1 1883,9 1956,1 147,1
Вироби хлібобулочні здобні 133,5 167,1 108,7 178,2 184,5 138,2
Води мінеральні та газовані 155,4 168,3 215,0 295,4 300,4 193,3
Води з додаванням цукру і речовин підсолоджувачів 198,1 222,0 263,8 166,8 178,5 90,1
Морозиво 78,0 90,9 155,6 187,0 193,0 247,4

 

 

Кількість ілюстрацій (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми) в дипломній роботі має бути достатньою для пояснення тексту, що викладається.

Ілюстрації в дипломній роботі слід розташовувати в роботі безпосередньо після тексту, у якому вони зазначаються вперше, чи на наступній сторінці.

Ілюстрація в дипломній роботі повинна мати назву, яку розміщують під ілюстрацією. При необхідності під ілюстрацією подають пояснюючі дані шрифтом не менше 10 пунктів. Ілюстрація позначається словом Рисунок і нумерується в межах розділу, за винятком ілюстрацій, що наводяться в додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу дипломної роботи й порядкового номера ілюстрації через крапку, наприклад: Рисунок 3.2 - другий рисунок третього розділу дипломної роботи. Після номеру ілюстрації розміщують її назву, наприклад: Рисунок 3.2 - Система оціночних показників.

На всі ілюстрації повинні бути дані посилання в тексті дипломної роботи. При посиланнях на ілюстрації слід писати:...відповідно до рисунку 1.2.

Якщо ілюстрації, розміщені в дипломній роботі, створені не автором, надаючи їх, обов’язково слід вказати джерело їх походження.

Ілюстрації на аркушах формату, більшого за А4, розміщують серед додатків у тому порядку, в якому вони зазначаються в тексті дипломної роботи.

Ілюстрації в дипломній роботі мають бути розташовані так, щоб їх було зручно розглядати без повороту роботи або з поворотом за годинниковою стрілкою.

Зразок оформлення ілюстрації:

 

Рисунок 2.7 – Рух робочої сили приватного підприємства

“Світайс” за 2008-2012 роки

 

Формули і рівняння в дипломній роботі розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони подаються, посередині сторінки. Вище й нижче кожної формули чи рівняння повинно бути залишено не менше одного вільного рядка.

Формули й рівняння в дипломній роботі слід нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу. Номер формули чи рівняння складається з номера розділу та порядкового номеру формули чи рівняння в межах цього розділу дипломної роботи, розділених крапкою, наприклад: (4.3) - третя формула четвертого розділу.

Номер формули чи рівняння вказують на рівні формули чи рівняння в круглих дужках у крайньому правому положенні на рядку.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули чи рівняння, слід наводити безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій їх подано у формулі чи рівнянні.

Пояснення кожного символу й числового коефіцієнта слід надавати з нового рядка. Перша строка пояснень має починатися з абзацу словом "де" без двокрапки.

Для виконання формул рекомендується застосування редактора формул Місгоsoft Еquation.

Переносити формули чи рівняння на наступний рядок допускається тільки на знаках виконаних операцій, причому знак операції на початку наступної рядка повторюють. При переносі формули чи рівняння на знаку операції "множення" застосовують знак «х».

Формули, що подаються одна за іншою, і не розділені текстом, відокремлюють комою.

При посиланні в тексті на формулу слово “формула” пишеться повністю, наприклад: ….відповідно до формули (4.3) ….

Якщо формули наводяться в теоретичній частині дипломної роботи, їх слід використовувати і при аналізі фактичного матеріалу.

 

Часто в дипломних роботах застосовують перерахування.

Перед перерахуванням ставлять двокрапку. Перед кожною позицією перерахування слід ставити малу літеру українського алфавіту з дужкою або нумерувати. Наприклад:

а) споживчий ринок;

б) ринок організацій.

Або:

1) ринок продукції виробничо-технічного призначення;

2) ринок перепродажів;

3) ринок державних установ.

Перерахування першого рівня деталізації в дипломній роботі пишуть (друкують) малими літерами з абзацного відступу, другого рівня – з відступом щодо місця розташування перерахувань першого рівня.

Оформлення списку використаних джерел починається з нової сторінки зі слів СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ посередині рядка великими літерами 14 шрифтом. Відступ від назви до першого джерела – 2 рядки.

Список використаних джерел може бути оформлений за двома ознаками:

1) відповідно до порядку згадування джерела інформації в дипломній роботі;

2) за абеткою, залежно від першої літери прізвища автора або від першої літери назви книги, статті.

Вся література підрозділяється на дві групи: книги і періодичний друк.

До книг відносяться підручники, монографії, довідники і енциклопедії, а до періодичного друку – журнали і газети.

Книги бувають як "з автором", так і "під редакцією". У списку ставитися спочатку прізвище автора, а потім – назва книги. Книги "під редакцією" вносяться до списку, починаючи з назви книги. Обов'язково має бути вказане видавництво: місто, потім – назва видавництва. Якщо це Київ, то пишеться К:, якщо Львів, то – Львів:.

Статті журналів і газет можуть бути як "з автором", так і "без нього". Спочатку вказується прізвище автора, ініціали, а потім – назва статті. Якщо стаття не має автора, то пишеться назва статті. В кінці має бути вказаний рік випуску даного видання, його номер.

Зразок оформлення списку використаних джерел наведено в додатку Е.

У тексті дипломної роботи слід обов’язково посилатися на літературні джерела із списку використаних джерел. Посилання надаються у квадратних дужках, де спочатку вказується порядковий номер джерела (без знаку №), потім ставиться ко­ма, пишеться літера “с”, після якої ставиться крапка і вказується номер сторінки, на якій в даному джерелі надрукована цитата, на яку робиться посилання, або з якої запозичена певна інформація. Нап­рик­лад: [2, с.5] – другий порядковий номер в списку джерел, сторінка 5.

 

Додатки складаються з особливо громіздких таблиць, ілюстрацій, розрахунків. Звичайно, таблиці та ілюстрації можна поміщати усередині тексту, але, якщо вони великі, то бажано – в додатках.

Перед усіма аркушами додатків (після списку використаних джерел) в дипломну роботу вкладається аркуш, на якому великими літерами жирним шрифтом вказано слово ДОДАТКИ. На цьому аркуші в правому верхньому кутку проставляється його номер – за загальною послідовністю аркушів. Цей аркуш є останнім, що нумерується арабськими цифрами.

Додатки теж мають нумерацію, яка ставитися у верхньому правому кутку. Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь (наприклад, Додаток А).

У тексті дипломної роботи не дозволяється:

а) використовувати скорочення слів, окрім встановлених правилами української орфографії та відповідними стандартами;

б) вживати математичні знаки, а також знаки "№" та "%" без цифр;

в) наводити скорочені позначення фізичних величин, якщо вони вживаються без цифр, за винятком їх наведення в таблицях.

 

Пояснювальну записку дипломної роботи зшивають типографським способом за допомогою твердої палітурки. На “зшивання” подають аркуші пояснювальної записки, складені у такій послідовності:

 

Титульний аркуш дипломної роботи (номер сторінки не проставляється)

Анотація (номер сторінки не проставляється)

Титульний аркуш пояснювальної записки (номер сторінки не проставляється)

Бланк завдання на дипломну роботу, виданий науковим керівником

(номер сторінки не проставляється)

ЗМІСТ (з’являється нумерація сторінок – 5)

ВСТУП

РОЗДІЛ 1

РОЗДІЛ 2

РОЗДІЛ 3

РОЗДІЛ 4

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ (номер сторінки проставляється лише на заголовному аркуші)

 

Графічна частина дипломної роботи виконується на аркушах креслярського паперу формату А1 стандартного розміру 594х841 мм.

У правому нижньому кутку кожного аркуша графічних матеріалів дипломної робо­ти ставиться штамп, в якому заповнюються всі необхідні реквізити.

 

 

Захист дипломної роботи

 

Допуском дипломної роботи до захисту є позитивний відгук на неї наукового керівника та рішення випускової кафедри, яке приймається на його основі.

Захист дипломної роботи проводиться на відкритому засіданні Державної іспитової комісії (ДІК) згідно положення про ДІК. Терміни роботи ДІК встановлюються у від­повідності з навчальним планом та графіком навчального процесу, затвердженим ректо­ром університету. Державній іспитовій комісії повинні бути представлені дипломна робота, рецензія на неї, відгук керівника про роботу студента під час дипломування, витяг з залікової книжки з оцінками, які він отримав з усіх дисциплін навчального плану за весь період навчання в університе­ті.

Захист проводиться згідно з графіком, який складається випускаючою кафедрою, затверджується ректором університету та оголошується за місяць до початку роботи ДІК. Переносити встановлені строки захисту не дозволяється. Порядок захисту дипломної роботи такий. В день захисту до початку засідання ДІК дипломник розміщує на стендах графічний матеріал. Голова ДІК оголошує прізвище, ім’я, по-батькові дипломника та тему дипломної роботи. Слово надається дипломнику. В своїй доповіді дипломник підкреслює актуальність обраної теми, називає мету роботи, дає коротку характеристику об’єкту дослідження та розкриває зміст дипломної роботи. Головну увагу в доповіді слід приділяти результатам здійсненого аналізу діяльності підприємства та обґрунтуванню пропозицій. Обов’язковим компонентом доповіді повинні бути результати розрахунків економічної ефективності пропозицій автора.

Під час доповіді дипломник повинен користуватися графічним матеріалом, що міс­титься на стендах.

Тривалість доповіді – 12-15 хвилин.

Після закінчення доповіді секретар ДІК оголошує витяг із залікової книжки дипломника (співвідношення оцінок) і зачитує рецензію, після чого дипломник дає відповіді на зауваження рецензента.

Далі члени ДІК, а також присутні на захисті, ставлять дипломнику питання. Всі питання спрямовані на з’ясування науково-теоретичного та професійного рівня економічної підготовки дипломника.

Після закінчення прилюдного захисту проводиться закрите засідання ДІК, на яко­му обговорюються результати захисту та висловлюється загальна оцінка роботи дипломника та захисту ним дипломної роботи. Після цього голова ДІК прилюдно проголошує результати захисту та оголошує про присвоєння кваліфікації.

Після успішного захисту оригінал дипломної роботи здається в архів ВНЗ, а його електронна копія – в архів випускової кафедри, яка веде електронну картотеку дипломних робіт.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 326 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Ваше время ограничено, не тратьте его, живя чужой жизнью © Стив Джобс
==> читать все изречения...

789 - | 800 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.