Лекции.Орг


Поиск:




Ізокоста та її властивості. Карта ізокост.




Ізокоста – це лінія, точки якої відображають всі можливі комбінації факторів виробництва, які можна придбати за даного рівня сумарних витрат.

Сумарні витрати виробництва можна розрахувати як суму витрат на придбання кожного фактора:

ТС = rС + wL

де: TC – валові витрати фірми. C – обсяг капіталу. L – кількість праці. r – вартість капіталу. w – рівень з/п.


Мал.. 4.4. Ізокоста.

Кожна точка ізокости – m (мал..4.4) відповідає одній із комбінацій двох ресурсів, які фірма має змогу придбати при заданому обсязі сумарних витрат та певних цінах на ресурси. Точка перетину ізокости з віссю Y показує який обсяг капіталу придбає п/п, коли відмовиться від найму робочої сили. Його можна визначити: .Точка перетину ізокости з віссю Х показує яку кількість робітників найме п/п, на всю суму сумарних витрат: .Ізокоста показує можливості фірми у придбанні факторів виробництва. Всі комбінації капіталу та праці, що відповідають точкам над ізокостою, фірма придбати не має можливості. Всі точки під або на ізокості відповідають комбінаціям факторів виробництва які фірма має можливість придбати при заданих сумарних витратах. Ізокоста повністю за змістом та геометрією аналогічна бюджетній лінії споживача і має аналогічні властивості:

- Нахил будь-якої ізокости можна виразити через співвідношення цін на ресурси. Він дорівнює співвідношенню рівня заробітної плати (w) і вартості капіталу (r): .

- Збільшення сумарних витрат на фактори виробництва зсуває ізокосту паралельно вгору та праворуч, а зменшення сумарних витрат зсуває ізокосту паралельно вниз та ліворуч.

- Пропорційна зміна цін на фактори виробництва паралельно зміщує ізокосту: вгору та праворуч, якщо ціни на ресурси зменшуються, вниз та ліворуч, якщо ціни на ресурси збільшуються.

- Зміна ціни на працю чи капітал змінює нахил ізокости, зниження ціни капіталу та зростання ціни праці збільшує кут нахилу; кут нахилу зменшується при зниженні ціни праці та зростанні ціни капіталу.

Зміна ціни капіталу повертає ізокосту до нової точки на осі Y, не змінюючи її точки на осі Х (мал..4.6,а); зміна рівня зарплати повертає ізокосту до нової точки на осі Х не змінюючи її точки на осі Y (мал..4.6, б).

Мал. 4.6. Зміна нахилу ізокости під впливом: а) – зниження ціни капіталу; б) – зростання ціни праці.

Кожен рівень затрат праці та капіталу має свою ізокосту. При незмінних цінах на ресурси ізокости будуть паралельними, причому кожна наступна ізокоста, яка розташована на більшій відстані від початку координат, відповідає більшим сумарним витратам ніж попередня. Таке сімейство ізокост носить назву карти ізокост.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1972 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

801 - | 734 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.