Лекции.Орг


Поиск:




Розділ1. Аналітичний огляд джерел.




Вступ

Актуальність теми дослідження. У процесі діяльності людини, будь-якого обєкта, субєкта чи підприємства, установи, організації створюються документи, які відображають цю діяльність. Документи використовують у всіх сферах діяльності людини, відображають факти, явища обєктивної дійсності та розумової діяльності людини та перш за все виконують інформаційну функцію. В управлінській діяльності на перший план виступає управлінська функція. У сучасних умовах система управління України висуває високі вимоги щодо складання та обробки документів, так як вони є інструментами управління, бо на їх основі приймаються управлінські рішення. Документи є головним аргументом у спірних ситуаціях, закріплюючи права особи і виступаючи способом доказу. Процес прийняття обґрунтованих управлінських рішень ґрунтується на зборі і обробці об'єктивної і достовірної інформації. Інформація про фактичний стан справ у системі управління міститься в різних джерелах, але найважливіше місце серед них займають довідково-інформаційні, бо вони подають відомості, які спонукають приймати певні рішення, інакше кажучи, ініціюють управлінські рішення, дозволяють вибрати той чи інший спосіб дії. І для того, щоб управлінські рішення були максимально обєктивними, потрібно вміти правильно складати довідково-інформаційні документи, вивчивши їх структуру та необхідні реквізити і на основі цього здійснювати керівництво закладом. Особисто для мене дослідження документаційного забезпечення управлінської діяльності підприємства є дуже важливим як майбутньому спеціалісту в галузі документознавства чи будь-якій іншій, тому що вміння правильно їх скласти та систематизувати дозволить установі успішно діяти на ринку.

Загальні правила документування управлінської діяльності викладені в Примірній інструкції з діловодства у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, Раді міністерств автономної республіки Крим. Вона регламентує порядок роботи з документами з моменту їх створення або надходження до відправлення або передачі в архів установи. Положення інструкції поширюються на всю службову документацію, що не має таємного характеру, у тому числі створену засобами обчислювальної техніки. Також, при здійсненні діловодства, на підприємствах, в установах чи в організаціях повинні керуватись: Інструкцією з діловодства за зверненням громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об`єднання громадян на підприємствах, в установах, в організаціях, незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої Кабінетом міністрів України від 11 січня 1997 р., Державним класифікатором управлінської документації, ДСТУ 4163-2003 «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів», ДСТУ 2732-2004 «Діловодство і архівна справа. Терміни і визначення понять».

Освітня установа за законодавством України - установа, що здійснює освітній процес, тобто реалізує одну або кілька освітніх програм та забезпечує утримання і харчування учнів, вихованців. Освітні установи є юридичною особою. Освітні заклади за своїми організаційно-правовими формами можуть бути державними, муніципальними, недержавними (приватними, громадських або релігійних організацій). До освітніх відносяться установи наступних типів: дошкільні; загальноосвітні (початкової, базової, повної загальної освіти); початкової професійної, середнього професійної та вищої професійної освіти; спеціальної (корекційної) для учнів, вихованців з відхиленнями у розвитку; установи дошкільної освіти; установи для дітей сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків; інші установи, які здійснюють освітній процес.

Управління освітньою установою здійснюється на основі відповідної нормативно-правової бази, яка в тому числі визначає компетенцію, права, відповідальність засновників та самого освітнього закладу.

Необхідною умовою управління школою є його інформаційне забезпечення. Таке забезпечення управління школою полягає у виборі та відповідній обробці відомостей, що характеризують стан її освітньої системи.

Основні функції, які виконує система інформаційного забезпечення управління школою полягають у наступному:

- задовольняти потреби учнів, вчителів, керівників школи та її структурних підрозділів у відомостях, необхідних у їхній діяльності і у взаємодії;

- інформувати про стан освітнього простору в школі, про забезпеченість засобами освіти, про освіченість учнів, про професійну кваліфікацію вчителів;

- передавати учням, вчителям, керівникам школи відомості та документи, адресно-спрямовані їм;

- систематично виявляти рівні розвитку інтелекту, емоційно-психічного і фізичного здоров'я, освітні потреби учнів;

- інформувати педагогічних працівників про залучення батьків у процес виховання і навчання своїх дітей, утрудненнях, які вони відчувають при цьому.

У школі склалася система документаційного забезпечення управління. Документаційне забезпечення управління школою включає комплекс взаємопов'язаних документів:

- організаційні документи;

- розпорядчі документи;

- інформаційно-довідкові документи;

- навчально-педагогічна документація.

Кожен з комплексів представлений відповідними документами, що регламентують структуру, завдання і функції школи; організацію її роботи, права та обов'язки, відповідальність керівника та працівників; розпорядчу діяльність установи і т.д.

Обєкт дослідження – документаційне забезпечення управлінської діяльності.

Предмет дослідження - документи управлінської діяльності Боровичівської школи I-III ступенів.

Мета дослідження - здійснити аналіз документів з управлінської діяльності та їх реквізитів Боровичівської школи I-III ступенів.

Відповідно до мети поставлено такі завдання:

- розглянути роль управлінських документів в системі діловодства;

- навести особливості оформлення службових документів;

- охарактеризувати види управлінських документів;

- прослідкувати особливості використання управлінських документів школи;

- проаналізувати окремі види управлінських документів та їх реквізити Боровичіської школи I-III ступенів.

Для розвязання поставлених завдань та мети використано такі методи дослідження як: абстрагування, аналіз, синтез, дедукція та описовий метод. Метод абстрагування використано при оперуванні численних понять, виділенні найважливіших рис управлінських документів, а за допомогою методу аналізу розглянуто службові документи як частину всього документаційного забезпечення закладу. Метод синтезу застосовано при характеристиці сфер застосування документів, тоді як метод дедукції - при аналізі реквізитів, необхідним при складанні довідково-інформаційних документів.

 

Розділ1. Аналітичний огляд джерел.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 518 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

794 - | 718 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.