Лекции.Орг


Поиск:




Рульове керування (2 год.)




Схеми повороту колісними транспортними засобами. Вимоги, класифікація рульових керувань. Технічні параметри рульових керувань. Рульові механізми: основні типи, параметри оцінки рульових механізмів. Рульові приводи. Підсилювачі рульового приводу, основні схеми і принцип дії гідравлічних підсилювачів. Механізми повороту гусеничних тракторів.

Керування вертольотом. Керування циклічним кроком, шляхове керування вертольотом. Об'єднане керування загальним кроком несучого гвинта і двигунами.

 

Гальмове керування (4 год.)

Призначення і вимоги до гальмових керувань. Робоча, стоян очна, запасна і допоміжні системи, багатоконтурність, схеми контурів. Гальмівні механізми, дискові і барабанні гальмівні механізми. Конструкція, області застосування, принцип роботи гальмівних приводів: механічного, гідравлічного, пневматичного, пневмогідравлічного. Підсилювачі вакуумний і гідровакуумний. Гальмівний пневмопривід, одно- і двопровідні системи, комбіновані системи.

Гальмо трансмісії вертольота і шасі. Керування гальмом трансмісії вертольота.

 

2.11 Підвіска (4 год.)

Призначення, вимоги до підвісок. Пружні елементи: конструкція; властивості; області застосування. Направляючі пристрої балансирних підвісок. Підвіска вертольота. Амортизатори: будова, робота і характеристика. Конструкція і принцип роботи амортизатора шасі вертольота.

Ходова частина гусеничних тракторів. Головне, направляюче колесо, натяг гусениць. Опорні і підтримуючі котки. Конструкції обідів і підтримуючих котків. Підвіска гусеничного трактора. Типи підвісок: жорстка, напівжорстка, пружна, балансирна, індивідуальна і змішана.

 

Несуча система (2 год.)

Рама автомобілів і тракторів. Властивості рамних і безрамних конструкцій кузовів, кузова з несучою підставою. Типи рам: лонжерона, хребтова і їхні різновиди. Види кузовів легкових автомобілів. Вимоги і класифікація конструкцій кістяків трактора: рамні-суцільні і шарнірно’єднанні, напіврамні, безрамні. Автомобільне колесо. Гусеничний рушій. Основні елементи гусеничного рушія.

Гідравлічні навісні системи тракторів. Довантажувачі ведучих коліс тракторів.

 

3 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Курс «Машини з ДВЗ» є необхідним для формування рівня професійного мислення майбутніх інженерів і магістрів спеціальності 8.090210 «Двигуни внутрішнього згоряння», так і з погляду повідомлення студентам певного обсягу знань, необхідних для вивчення наступних спеціальних дисциплін.

У результаті вивчення курсу студенти повинні знати:

- вимоги, запропоновані до основних агрегатів трансмісій транспортних машин в результаті інтенсивного поліпшення їх конструкцій, частого оновлення нових моделей, відповідаючи сучасним вимогам;

- їх класифікацію, щоб уміти оцінити експлуатаційні властивості на основі аналізу конструкцій різних агрегатів і вузлів однакового призначення;

- їх застосовність на різноманітних машинах і установках;

- загальні принципи їх будови і роботи;

- типові технічні рішення, прийняті у вітчизняному і закордонному транспортному машинобудуванні.

Вивчення даного курсу має на меті дати глибокі знання загальних принципів будови і роботи агрегатів, вузлів і систем транспортних машин при різному їх конструктивному виконанні.

Рекомендується наступна послідовність вивчення дисципліни:

Взявши який-небудь агрегат для вивчення, з’ясувати його призначення і місце розташування на машині, зв'язок і взаємодією із сусідніми агрегатами, класифікацію і застосовність агрегату, основні вимоги, пропоновані до його роботи.

Докладно вивчити будову агрегату на прикладі однієї найбільш характерної конструкції. При цьому треба звернути увагу на виконання необхідних регулювань, на способи мащення і матеріал основних деталей агрегату.

Познайомитися з загальними принципами роботи даного агрегату.

Познайомитися з відмінностями одного – двох різновидів агрегату, що значно відрізняються від вивченого, а також їх перевагами і недоліками.

Після вивчення будь-якого механізму необхідно вміти накреслити по пам’яті його принципову схему, по рисунку описати його роботу, відповісти на поставлені питання.

В процесі вивчення дисципліни студент виконує такі обов’язкові підсумкові заходи:

- денної форми навчання складає модулі, іспит, виконує контрольну роботу і складає модульні контролі, іспит, також по де яким питанням може писати один-два реферати;

- заочної форми виконує письмову контрольну роботу, складають іспит.

Складання модулів студентами очної форми навчання може здійснюватися на вибір викладача як за білетами, яки складаються з трьох питань, або згідно з тестовими завданнями.

 

3.1 Тема 1. Загальні відомості про машини (2 год.)

Література: [1], с.7-21, 272-273; [2], с.5-12; [3], с.5-18; [4], с.5-12; [5], с.4-24.

 

Вивчаючи тему необхідно знати: призначення різних машин, вимоги до конструкції, області її застосування. Категорії автотранспортних засобів. Класифікація автомобілів, тракторів, тепловозів, і вертольотів по схемі. Енергетичні, економічні, екологічні й інші експлуатаційні показники машин. Типаж машин. Загальна будова, основні агрегати, механізми і системи машин, функціональні зв’язки між ними, компонуючи схеми. Аналіз компонуючих схем різних машин.

 

Питання для самоперевірки

 

1. Назвіть ознаки, покладені в основу будови категорій автотранспортних засобів.

2. Поясніть заходи охорони навколишнього середовища, що проводяться в зв’язку із сучасними вимогами і темпами автомобілізації.

3. В чому переваги передньої привідної компоновочної схеми легкових автомобілів?

4. По яким класифікаційним ознакам будується типаж автомобілів, тракторів, інших машин?

5. Що розуміють під перспективними типажами автомобілів, тракторів, тепловозів?

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 332 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Бутерброд по-студенчески - кусок черного хлеба, а на него кусок белого. © Неизвестно
==> читать все изречения...

929 - | 971 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.