Лекции.Орг


Поиск:




Чинники і прийоми управління тривогою і стресом




Чинниками,уменьшающимистрессогенность середовища проживання і її негативний вплив наорганизм, є передбачуваність зовнішніх подій, можливість заздалегідь підготуватися до них, і навіть можливість контролю за подіями, що дуже знижує силу впливу несприятливих чинників.Значительную роль подоланні негативного впливу несприятливих зі стоянь на діяльність людини почали відігравати вольові якості. «Прояв вольових якостей (сили волі) — це, передусім, переключення свідомості людини та вольового контролю з переживання несприятливого стану нарегуляцию діяльності (їхньому продовження, подачу внутрішньої команди до началу діяльності, для збереження якості діяльності)» [43].Переживание стану у своїй відсувається у свідомості другого план. Важливу роль регуляції психічних станів, у цьому, як людина реагує на впливстрессоров довкілля, граютьиндивидуально-типичес киє особливості нервової системи та особистості. Відомо, що перші особи із високим силою нервової системи характеризуються більшої сталістю, кращоїпереносимостью стресових ситуацій проти індивідами, мають слабку силу нервової системи. Так знайдено підтвердження, що життєрадісні люди стійкіші, здатні зберігати контроль і критичність у непростих ситуаціях.

Вплив самооцінки в тому, що з низькою самооцінкою виявляють вищого рівня страху чи тривожності в небезпечній ситуації. Вони сприймають себе як мають неадекватно низькі здібності у тому, щоб довідатися із ситуацією, тому діють менш енергійно, схильні підпорядковуватися ситуації, намагаються хаті гатку труднощів, оскільки переконані, що не силах дати їм раду.

Отже, бачимо, що стрес значною мірою єиндиви дуальним феноменом.

Важливий напрямок психологічної допомоги є навчання чоло століття певним прийомів і вироблення навичок поведінки у стресових ситуаціях, підвищення впевненості у собі й центральноїсамопринятие.

У дослідженнях Сельє [50, із 18-ї] і численних наступних роботах поки заале, що непередбачені та некеровані події небезпечніші, ніж перед присудки і керовані. Коли люди розуміють, як протікають події, можуть ними чи, хоча б частково, захистити себе віднеприятностей, ймовірність стресу значно знижується. Що стосується навчальної діяльності можна сказати, що йвозможность управління ситуацією дуже низька, а напруженість роботизначитель на, така робота як така є стресором [59,с.11].

Розглянемо можливі реакції організму на стрес:

Реакція стресу. Людина свідомо чи несвідомо намагається пристосуватися до абсолютно новій ситуації. Потім настає вирівнювання, чи адаптація. Людина або знаходить рівновагу у сформованій ситуації стреси це не дає ніяких наслідків, або адаптується до неї – це звана погана адаптація. Як наслідок виникатимуть різні психічні чи фізичні відхилення.

Пасивність. Вона проявляється в людини, адаптаційний резерв якого недостатній і організм неспроможний протистояти стресу. Виникає стан безпорадності, безнадійності, депресії. Але така стресова реакція то, можливо минущої.

Дві інші реакції активні і підпорядковані волі людини.

Активна захист від стресу. Людина змінює сферу роботи і знаходить щось більш корисне і підходяще задля досягнення душевної рівноваги, що сприяє поліпшенню стану здоров'я.

Активна релаксація (розслаблення), яка підвищує природну адаптацію організму людини – як психічну, і фізичну. Ця реакція найбільш дієва.

Стрес може бути чинниками, пов'язані з роботою та діяльністю організації, або подіями особистому житті людини.Студенту можна надати такі поради [45, з. 28 ]:

1. Розробіть систему пріоритетів у роботі.

2. Навчіться говорити “немає”, коли досягнете краю, після чого ви не можете прийняти більше роботи.

3.Наладьте особливо ефективні і тривкі стосунки з вашими викладачами.

4. Не згоджуйтеся з кимось, хто починає виставляти суперечливі вимоги.

5. Повідомте своєму викладачеві, як ви відчуєте, що очікування чи стандарти оцінки завдання не зрозумілі.

6. Знайдіть день, час для відключення відпочинку. До іншим чинникам, що з зниженням ймовірності стресу, ставляться дотримання належного харчування, підтримку себе у формі з допомогою фізичних вправ і досягнення загального рівноваги у житті.

Стрес можуть викликати й особистісні чинники. Щоб запобігти подальші наслідки, які б появі різноманітних психічних відхилень і психосоматичних захворювань, можна надати ряд рекомендацій, які допоможуть своєчасно підготуватися дострессогенному події чи життєвої ситуації та послабити їх негативний вплив на організм:

1. Зібрати достатню інформацію про можливість наступу недопущення схожих ситуацій.

2.Продумать способи попередження конкретних життєвих небезпек, спробувати знайти спосіб їх пом'якшення.

3. Не намагатися напередодні самого події робити поспішні умовиводи.

4. Усвідомити, що більшість викликають стрес ситуацій людина спроможна вирішити сам, не вдаючись до сторонньої допомоги.

5. Прагнути активно втручатися у ситуацію, що викликає стрес. Активний спосіб життя сприяє створення організмі захисного фону проти стресу, поліпшуючи діяльність адаптаційних організмів.

6. Зрозуміти і прийняти, що серйозні зміни – це невід'ємний елемент життя.

7. Пам'ятати, щострессогенними життєвими ситуаціями швидше, і краще опановують ті, хто вміє використовувати методи релаксації.

Можна виділити чотири основних методи боротьби з стресом: релаксація,противострессовий розпорядок дня, надання першої допомоги при гострому стрес іаутоанализ особистого стресу. Використання цих методів за необхідності доступно кожному.

Однією з ефективних засобів захисту від стресу є релаксація. Відповідно до теорії Р. Сельє, автоматична реакція тривоги складається з трьох послідовних фаз: імпульс, стрес, адаптація. Отже, Якщо людина хоче направити свої зусилля зберегти здоров'я, то, на стресовий імпульс він має усвідомлено відповідати релаксацією. З допомогою цього виду активного захисту то вона може завадити впливу стресового імпульсу, затримати його послабити стрес, запобігши цим психосоматичні порушення у організмі.

Подих може бутизатрудненним і важким при фізичному напрузі чи стресовій ситуації. Людина має можливість, свідомо керуючи диханням використати його для заспокоєння, зі зняттям напруги – як м'язового, і психічного, в такий спосіб,ауторегуляция дихання може стати дійовим засобом боротьби з стресом, поруч із релаксацією і концентрацією.

Виявити і пояснити реакції свого організму на стресові ситуації допомагає методаутоанализа особистого стресу у вигляді ведення “щоденника стресів”. Метод цей вимагає фіксації у щоденнику протягом кількох тижнів того, що й за жодних обставин знайшли ознаки стресу. Аналіз записів у щоденнику допомагає це й швидко визначати, які чи життєвих ситуацій сприяють виникненню стресу. Саме регулярно повторювані ситуації, достойні щоденнику, може бути причиною виникнення стресу.

Розглянемо методи першої допомоги при гострому стресі.

Несподівано опинившись у стресовій ситуації, спершу треба зібрати в кулак все своє волю і скомандувати собі зупинитися, щоб різко загальмувати розвиток гострого стресу. Щоб зуміти вийти зі стану гострого стресу і заспокоїтися, необхідно знайти ефективний засіб самодопомоги, щоб у критичну ситуацію швидко зорієнтуватися, застосувавши цьому методу допомоги при гострому стресі: 1.Противострессовое подих; 2.Релаксация; 3. Раціональне сприйняття навколишнього середовища; 4. Зміна обстановки; 5. Зайнятися будь-який (що відволікає) діяльністю. У разі стресовій ситуації це виконує роль “громовідводу”, допомагаючи абстрагуватися від внутрішнього напруги. 6. Локальна концентрація (допомагає витіснити зі свідомості внутрішній діалог, насичений стресом).

22 прийому попередження стресу студентам по М.Власовой [>цит. по 45,с.31-33].

Конче важливо:

Дати зрозуміти їм, що довіряєш і віриш у тому спроможності російських і можливості. Помітити насамперед кращі боку у процесі роботи.

1. Надати самостійність і політичну волю, припинити жорсткий і дріб'язковий контроль, демонструє недовіру. Свобода і довіра до окриляють навіть, хто вміє літати.

2. Забезпечити студентів коштів вирішення її проблем, але з вирішувати ці проблеми самому. Пам'ятай біблійну істину: показати голодному людині як полязоваться вудкою - краще, ніж дати їй рибу.

3. Не інформувати їх про передчасних і непотрібних проблемах. Вони можуть виникнути, але очікування нервує людей.

4. Гарантувати працівникам допомогу в труднощі, але з влазити повністю у тому подолання. Це повинні це робити самі.

Також дуже важливо:

6. Подбати про засоби зняття вже накопичених стресів. Дайте відпочити студентам, вигадайте, як він розрядитися, розважитися.

7. Не бути авторитарним. Тримайтеся зі студентами однакові.

8. Створити атмосферу довіри й шанування ним. Якщо вже ви поважаєтелюдей, вони вибачать вашу вимогливість.

9. Оцінювати обставини, у яких потрапив людина, а чи не її особистість.

>10.Уметь висловлювати свою ворожість до людини прямо, але з принижуючи її особистість.

Так само важливо:

11. Не шукати причини невдача Італії й винних у ній. Краще це водночас витратити до пошуку виходу із означеної ситуації. І самого винуватця долучити до цього пошуку. Краще витратити енергію на виправлення своєї помилки, ніж захист і виправдання.

12. Бути терпимою інакомислення й до особистісним особливостям людей. Ви їх однак непеределаете. Пошукайте позитивні якості в студента, який вас дратує, і використовуйте їх у благо спільної справи.

13. Не боятися вдатися до компроміс, поступки, вибачення. По-перше, цього можуть наважитися лише зрілі і незакомплексовані особистості. По-друге, виисправляете помилки у власних очах студентів. По-третє, вони після вашого вибачення потягнуть ковдру провини він. Ніхто не дозволить вам одному бути шляхетним.

14. Згадуючи обов'язки своїх студентів і їхніх завданнях навчити, обрати і право й можливості.

15. У суперечках, зіткненнях ліній не прагнути перемагати. Такапобе-

так – це спринт. А кінцевий успіх дасть перемога в марафоні. Інакше переможений візьме реванш і «розгладить манишку», стверджуючи, що він був прав. Шукайте варіант, щоб обидві сторони України відчули себе переможцями. Тоді досягне фінішу усі ваші опоненти будуть союзниками.

І це:

16. Не прагнути, щоб студенти для вас розгорнутою книжкою, тоді як ви вже хочете бути їм закритою.

17. Пам'ятати, що ви як викладач розташовуєте інституційними важелями влади (можна покарати, винагородити), але в них є також особистісні важелі впливу (авторитет, інформація,профессионализм). Пам'ятаєте, що особистісні важелі влади більш приємні людей і більшдейственни.

>18.Никогда не використовувати знаки переваги, сарказм, іронію, гумор, направленний на студента. Гумор допускається нейтральний («Ми - всесмешние») або про собі самому.

Але важливо:

19. Управляти людьми з їхньої позитивнимотклонениям.Замечайте будь-які позитивні зрушення поведінці та зовнішньоекономічної діяльності учнів і давайте їм знати про це. Успіх - каталізатор подальшої роботи.

20. Без потреби не критикувати. Критика - засіб, а чи не мета. Та якщо є його необхідність, тримайте правила етичною критики. Не будьте дріб'язковим іпридирчивим.Тратьте свої сили лише з генеральні завдання.

21. Не лаяти, не повчати, не спантеличувати втомленого людини. Навіть найбільшсправедливие ваші зауваження може бути зустрінуті у багнети.

22. Зіштовхуючись із будь-який проблемою, подумати спочатку, варто боротисяибраться ми за неї.

Головний висновок можна сформулювати в такий спосіб. Стрес – це неминучість, про яку слід знати і завжди пам'ятати. У цьому стрес можна припустити, можна підготуватися для її приходу і треба постаратися ефективно справитися з нею.

 

Укладання

Ця робота присвячувалася вивченню особливостей інформаційного стресу у навчальній діяльності студентівВУЗа.

Нами була спроба виявити взаємозв'язок між тривогою як компонентом інформаційного стресу і екстремальній ситуацією у навчальній діяльності, якої є екзаменаційна сесія.

Проведений теоретичний аналіз проблем стресу і інформаційного стресу, зокрема показав, що характерною рисою навчальної діяльності під час вирішення навчальних завдань є періодичне виникнення проблемних (складних, позаштатних) ситуацій і вплив несприятливих, екстремальних екологічних таинформационних чинників, що призводять до розвитку у студента психічної напруги тапсихологичес кого стресу.

Аналіз особливостей генези психологічного стресу свідчить у тому, що у основі лежатьинформационно-когнитивние процеси, відбивають реальні івоображаемие умовистрессогенних ситуацій. Наявністьконкретних робочих причин появи цього стану, пов'язанийних з інформаційними особливостями навчальноїдеятельности (>полимодальность сигналів, різноманітні форми додирования повідомлень, імовірнісна структура сигналів, значимість ситуацій, поєднане діяльність й багатьох інших), роль когнітивних процесів у розвитку психологічного стресу, його прояви увегето-соматических і біохімічних реакціяхорганиз мало, а й у пізнавальної сфері, і навіть специфічні кожному за виду процесу порушенняработоспособности студента дозволяють виділити особливу форму професійного і психологічного стресу —информационний стрес у навчальній діяльності. Необхідність виділенония як самостійної форми інформаційного стресу обумовлюється, крім особливостей його «>етиопатогенетической» природи, і специфічністю засобів іспособов профілактики та подолання цього виду.

Формування концепції інформаційного стресу, як різновиду психологічного стресу нерозривносвяза але з відносно короткій історією розвитку вчення про стресі загалом, теорій і моделей біологічного,физиологического, соціального стресу. Серед інших концепцій стресу слід виділити когнітивну теорію стресу, разработанную Р.Лазарусом і його працівниками, а як і результати вивчення різних аспектів психічноїрегуляции процесів формування психологічного стресу, які отримані численними дослідниками і шппсобствуют системному аналізу даного функціонального зі стояння.

Як відомо, основним критерієм виділення ка або системи з навколишнього світу є його рассмотрение із боку цільового призначення. У цьому важливо вірно знайти системні підстави, тобто рівні, які у основі функціонуваннясисте ми. Віднесення тих чи інших психічних явищ досис темним утворенням визначає необхідністьустановления їх компонентного складу, взаємозв'язок харчування та ієрархії цих компонентів.

З цих позицій наведені матеріали вивчення механізмів розбудови Інформаційного стресу дозволяють розглядати процеси когнітивної регуляції цього стану як системну категорію.Системообразующим чинником цього процесу є співвідношення суб'єктивними

оцінками ступеня екстремальності ситуації та здібності її подолання, купірування, що написані в почутті тривоги, страху тощо. п. Як справедливо зазначає Р.Лазарус [35], оцінка є когнітивним медіа тором реакцію стрес,опосредуя вимоги середовища проживання і ієрархію цілей індивіда. Формування інформаційної основи поглядів на реальної чи потенційноїуг розі, збитки, втрати, складності ситуації приміром із по міццюкогнититвних процесів, що забезпечують, інтеграцию та інтерпретування інформації про суб'єктивнозначимих подіях. Ці перетворення інформації на основе функціонального взаємодії різних психіческих процесів супроводжуються виборчимотношением до неї, наданням інформації певнихзначений, побудовою її основі психічних образівситуаций, заповненням інформаційних «прогалин» у пам'яті, зниженням її невизначеності та т. буд.

Характер оціночних суджень вимогиситуационних впливів і ресурсах особистості, необхідні задоволення цих вимог обумовлюється такимиособенностями суб'єкта, як він емоційність, «особиста схема» і рівень очікування неприємних подій, ефективності особистого поведінки й власнихреакций в екстремальній ситуації. Цейуровень регуляції психологічного стресу обумовлюєтьсяактивационними процесами, які формуютьличностное відбиток, прояв когнітивної системи розвитку цього психічного стану.

Подані судження про когнітивної системі регуляції інформаційного стресу слід розглядати лише як схему, що потребує уточнення та розвитку. Не виключено, що механізм регуляції процесів подолання, купірування інформаційного стресу різнитимуться від описаних вище, зокрема, у зв'язку з візрастанием ролі як когнітивних, а й особистісних ресурсів людини.

Отже, суть і стала специфіка інформаційного стресу у навчальній діяльності теоретично вивчена слабко і давно потребує подальшому вивченні з урахуванняммногофакторной зумовленості розвитку цього явища.

Висунута гіпотеза - про тому, що тривожність як компонент інформаційного стресу у навчальній діяльності вище студентам заочного відділення з порівнянню зі студентами денного відділення у початку екзаменаційної сесії і знижується після закінчення, повністю підтвердилася у ході експериментального вивченні. Проте проведений експеримент це не дає відповіді про механізми регуляції інформаційного стресу обожнює, і у цьому напрямі необхідні з погляду додаткові дослідження.

Подані у "справжній роботі матеріали свідокствуют у тому, що проблему інформаційного стресу студентівВУЗа поки що не отримала уваги у вітчизняній й зарубіжної літературі, хоча сучасний стан та перспективи розвитку діяльності в освітніх системах доводять безсумнівну її актуальність. Автором зроблено спробу визначити місце даного психічного стану у системі знання професійних особливостях навчальної роботи і результатах її психологічного вивчення, і навіть про вести аналіз змісту деяких аспектівинформационного стресу та її співвідношення з характеристиками псіхологического стресу. Данітеоретико-експеримен-тальних досліджень, представлені у роботі, відбивають основних напрямів і пояснюються деякі підсумки вивченняетиопатогенетических особливостейинформационного стресу, механізмів психічної регуляції цього зі стояння, особистісної детермінації стресового процесу, методів подолання та інших аспектів проблеми, що їхпредме тому подальших досліджень, і обговорень.

В Україні цього року було запущено нову процедуру закупівлі медикаментів. 12 національних програм, а це 60% усіх держзакупівель ліків, вже передано на аутсорс. Закупівлями будуть займатися три організації − ЮНІСЕФ, ПРООН та британське закупівельне агентство Crown Agents. Саме з цими компаніями міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі восени підписав договори на загальну суму 2,2 млрд гривень.

Плани уряду на наступний рік − повністю вивести з-під Міністерства охорони здоров'я функцію закупівлі лікарських засобів і передати 100% бюджету на ліки міжнародним організаціям. Forbes уже писав про те, що українські виробники де-факто опинилися «відлученими» від конкурсів.

 

На підставі даних, представлених Мінздравом, Forbes підрахував і порівняв, скільки і на які програми міністерство витрачало бюджетні кошти за останні чотири роки.

Всього за 2015 рік витрати на придбання медикаментів склали 4 млрд 098,9 млн гривень, що майже вдвічі більше, ніж за минулий рік. Для порівняння − в 2014 році МОЗ витратило на держзакупівлі 2 млрд 316,3 млн гривень.

У першу трійку витрат цього року увійшли програми з імунопрофілактики, реалізації Конвенції ООН про права дитини та боротьби з онкозахворюваннями. Більш ніж у 10 разів збільшилося фінансування надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю − на 143,8 млн гривень, проти 10,7 млн гривень минулого року. Скорочення витрат бюджету пройшло у напрямку лікування онкохворих дітей − майже на 100 млн гривень.

Незважаючи на загальну динаміку збільшення фінансування сфери, на практиці пацієнт навряд чи відчув покращення. Новий формат закупівель через міжнародні організації поки що не приніс результатів − ліки все ще не придбано, а тендери, покладені на МОЗ, проходять по старих корупційних схемах. Це стверджує глава Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

«Це той незручний момент, коли боротьба з корупцією сама по собі корупційна. Найважливішим є питання принципу відбору закупівель Міністерством охорони здоровʼя і закордонними організаціями», − каже він. Сердюк констатує: цифри йдуть врозріз із цим положенням фінансування. «На ліки потрібно витрачати мінімум у 10 разів більше. У реальності ж витрачається на 20% менше», − резюмує Сердюк.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: МОЗ держзакупівлі

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 293 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

1012 - | 844 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.