Лекции.Орг


Поиск:




Район контактної мережі ЕЧК-11




Введення

 

Залізничний транспорт є одним з найбільших споживачів електричної енергії.

На Львівській залізниці спочатку проводилась електрифікація карпатських ліній. У 1956 р. проведена електрифікація на дільниці Мукачево-Лавочне довжиною 77 км.

У 60-70 рр. були електрифіковані дільниці Львівської залізниці: Мукачево-Чоп-Держкордон, Львів-Самбір-Чоп, Львів-Стрий, Здолбунов-Красне-Львів, Самбір-Турка-Сянки, Ужгород-Сянки, Львів-Мостиська П, Стрий-Дрогобич-Трускавец, Самбір-Дрогобич У 1994 році почалася електрифікація дільниці Красне-Золочів (26 км), 1997-1998 рр. Золочів-Тернопіль-Підволочиськ (95 км), 1999 р. Здолбунів-Рівне (12 км), 2001 р. Рівне-Ківерці (65 км), Ківерці-Ковель (71 км). Всього електрифіковано на Львівській залізниці 3207 км шляхів.
Електрифікацією загального напряму завершилися роботи по переходу на електротягу транс’європейської магістралі Москва-Київ-Львів-Чоп-Прага.

У наступні роки були електрифіковані ділянки Дарниця-Яготин (1972-1973 рр.), Козятин-Жмеринка (1977р.), Тетерів-Коростень (1978-1983рр.), Київ-Московський-Трипілля-Миронівка (1986-1987рр.), Янів-Чернігів (1988 р.), Жмеринка - Вапнярка (1989 р.)

За станом на 1995 рік в Україні переведено на електричну тягу 8511 км. експлуатаційної довжини залізниць, що складає більше ніж 36,4% загальної протяжності. На вересень 1997 року всього електрифіковано 8615 км., зокрема 4008 км. на змінному струмі.

За останні 10 років тільки Одеська і Південно-Західна залізниці вели інтенсивні роботи.

В кінці 1994 року введена ділянка довжиною 47,5 км. Яготин-Гребінка, вихід з Південно-Західної дороги на Південну. На базі майстрового пункту в Яготині організований район контактної мережі. Ділянка була запущена без будівництва додаткових підстанцій, з можливістю виведення однієї підстанції в ремонт і забезпечення електропостачання контактної мережі по тяговій підстанції Баришівка. У 1996 році - Жмеринка-Деражня, а в 1997 році -Деражня-Хмельницький-Гречани.

У 1998 році була електрифікована ділянка Гречани-Підволочиськ (експлуатаційна довжина електрифікованих шляхів 60,3 км., розгорнена довжина контактної мережі - більше 160 км.). Електрифікація цієї ділянки дозволила перевести на електротягу головний міжнародний пасажирський хід Москва-Київ-Хмельницкий-Тернопіль-Львів, з виходом в країни Східної Європи.
2. Опис роботи ЕЧ-3

Рівненська дистанція електропостачання – це основний структурний підрозділ господарства електрифікації і енергопостачання на дирекції Рівненської залізниці і входить до складу госпрозрахункової служби електропостачання Львівської залізниці.

Дистанція створена у 1964 р. з метою забезпечення безперебійного та якісного електропостачання тяги поїздів та споживачів залізничного транспорту.Основними задачами дистанції електропостачання є обслуговування і поточний ремонт пристроїв і обладнань контактної мережі, обладнання, пристроїв і апаратури тягових підстанцій, постів секціювання, фідерних і високовольтних ліній електропередач, трансформаторних підстанцій і пересувних технічних засобів, які входять в склад дистанції, обслуговування і ремонт електропроводок, електрообладнання і освітлюючих установок в виробничих і комунальних спорудах, які знаходяться на балансі залізниці, на перегонах і станціях включаючи освітлення стрілочних вказівників, а також до завдань дистанції електропостачання входить забезпечення безперебійного електропостачання споживачів і виконання плану по переробці електроенергії, капітальний ремонт об’єктів електрифікації і енергетичного господарства підсобних підприємств, які знаходяться на балансі дистанції.

Основними напрямками діяльності дистанції електропостачання є забезпечення надійної роботи та утримання в технічно справному стані пристроїв зовнішнього електропостачання залізничних споживачів, що перебувають на балансі дистанції, згідно з Правилами технічної експлуатації залізниць України, Правилами технічної експлуатації електроустановок споживачів, Правил та інструкцій з охорони праці, безпеки руху.

Дистанція проводить контроль за раціональним споживанням електроенергії, здійснює відомчий енергонагляд за електропристроями підприємств і підрозділів залізниці.

Дистанція здійснює розробку та виконання планів робіт по технічному утриманню та капітальному ремонту. Здійснює заходи по підвищенню надійності роботи пристроїв, технічному переозброєнню і реконструкції виробничо-технічної бази. Самостійно планує свою діяльність у відповідності до обсягів робіт і послуг.

Електроенергію дистанція отримує від Рівнеобленерго і Волиньобленерго напругою 110 кВ, 35 кВ. Ця енергія проходить через трансформатори тягових підстанцій і райони електропостачання і відпускається на контактну мережу, живить електроенергією станції Дирекції залізничних перевезень.

До складу дистанції електропостачання входять три стаціонарні тягові підстанції (Дубно, Радивилів, Здолбунів) і дві пересувні тягові підстанції (Ківерці, Ковель), шість районів контактної мережі (Здолбунів, Радивилів, Заболотці, Ківерці, Ковель), три мережеві райони електропостачання (Здолбунів, Ковель, Сарни) і ремонтно–ревізійна дільниця (РРД). Довжина високовольтних кабельних ліній складає 578 км, низьковольтних 136 км, розгорнута довжина контактної мережі 647 км, експлуатаційна довжина контактної мережі 296,4 км.

Тягові підстанції – ЕЧЕ - займаються переробкою електроенергії з 110-35-27,5 кВ. Від шин 27,5 кВ подається живлення на КМ для тяги поїздів. Від шин 35 кВ отримують живлення транспортні споживачі.

Райони електричних мереж – ЕЧС - займаються переробкою електроенергії для транспортних і нетранспортних споживачів. До транспортних входить освітлення станцій, переїздів, посадочних платформ, вантажно-контейнерних площадок. До нетранспортних включається обслуговування населення та інших сторонніх споживачів.

Для експлуатаційного обслуговування і поточного ремонту контактної мережі в енергодільницях створені райони контактної мережі, кількість яких встановлюється в залежності від колійного розвитку, інтенсивності руху поїздів з врахуванням того, що одна дистанція обслуговує від 50 до 80 км колії.

Ревізії і ремонт маслонаповненої апаратури, перевірку і ремонт електровимірювальних приладів, швидкодіючих вимикачів, акумуляторних батарей і іншої апаратури і деталей виконує ремонтно-ревізійна дільниця дистанції електропостачання РРД. Крім того, дистанція електропостачання має майстерні, які ремонтують і виготовляють деталі контактної мережі, обладнання для тягових підстанцій, інструмент і інвентар, а також пересувні бази масляного господарства, установки для регенерації відпрацьованого трансформаторного масла, пересувні майстерні і пересувні електротехнічні лабораторії.

Дистанція електропостачання має право планувати свою діяльність у відповідності до обсягів робіт і послуг, які виконує, встановлювати та затверджувати структуру своїх підрозділів, самостійно, у відповідності до діючого законодавства та відомчих нормативних документів, вирішувати питання оплати праці працівників.

Дистанція зобов¢язана здійснювати капітальний ремонт та реконструкцію основних фондів, забезпечувати освоєння нових виробничих потужностей та якнайшвидше вводити в дію придбане обладнання, здійснювати оперативну діяльність по матеріально-технічному забезпеченню виробництва, створювати належні умови для високопродуктивної праці, забезпечувати додержання законодавства про працю, правил та норм охорони праці, соціального страхування.

Підприємство здійснює бухгалтерський оперативний облік та веде статистичну звітність згідно з чинним законодавством. Начальник дистанції та головний бухгалтер несуть персональну відповідальність за додержання порядку ведення і достовірність обліку та статистичної звітності. Дистанція здійснює заходи по вдосконаленню організації заробітної плати працівників з метою посилення їх матеріальної зацікавленості, забезпечує використання фонду споживання і своєчасні розрахунки з працівниками.


Структура ЕЧ-3

Штат інженерно-технічних робітників і службовців апарата управління дистанції електропостачання (без лінійних підрозділів) складає для дистанції групи 20-24 чол., групи 15-19 чол., групи 10-12 чол., групи 7-10 чол..

Штат працівників на Рівненській дистанції електропостачання 327 чоловік Апарат упраління дистанції складається з 13 чоловік на чолі з начальником і головним інженером, а також замісник ЕЧЗ-3 куруючий ТП, і замісник ЕЧЗ-3 куруючий КМ, технічний відділ, і відділ кадрів.

Дистанції електропостачання на неелектрифікованних лініях мають більш просту скруктуру управління. В цьому випадку апарат упраління дистанції складається з 7-10 чоловік на чолі з начальником і головним інженером. До лінійних підрозділів такої дистанції відносяться райони електропостачання і ремонтно-механічні майстерні.

Район контактної мережі ЕЧК-11

ЕЧК-11 належить до рівненської дистанції електропостачання ЕЧ-3.

ЕЧК-11 було засновано в 1964р. Обслуговує дільницю Броди – Верба. На даний час на ЕЧК працюють 13чоловік, серед них є:

- Начальник ЕЧК;

- Старший електромеханік;

- Два електромеханіка;

- Електромонтер з п’ятою групою по електробезпеці, і п’ятим розрядом;

- Електромонтер з четвертою групою по електробезпеці і четвертим розрядом;

- Електромонтер з четвертою групою по електробезпеці і шостим розрядом, з правом керування машиною;

- П’ять машиністів дрезини з третьою групою по електробезпеці і сьомим розрядом;

- Прибиральниця.

В ЕЧК-11 восьмигодинний робочий день, з перервою на обід з 12.00 до 13.00. Машиністи дрезини працюють позмінно.

Серед техніки на ЕЧК-11 є:

- Дрезина АДМ-123;

- Грузова машина ГАЗ-66.

Експлуатаційна довжина:40 км

Розгорнута довжина електрифікованих колій: 104.1 км

Розгорнута довжина контактної підвіски: 82.6 км

Довжина контактної підвіски за типами:

Компенсованої з одним контактним проводом: 62.6 км

Напівкомпенсованої з одним контактним проводом: 21.5 км


Технічні засоби контактної мережі

 

¹п/п Показники Одиниця виміру Всього по цеху
1. Розгорнута довжина контактної підвіски км. 104.1
2. Розгорнута довжина фідерних ліній км. 4,7
3. Розгорнута довжина проводів відсмоктування км. 2,4
4. Опори,всього од.  
у т.ч.:. металеві од.  
5. Жорсткі поперечини од.  
6. Гнучкі поперечини од.  
у т.ч.:.зі сталевими тросами од.  
7. Консолі од.  
у т.ч.:ізольовані од.  
8. Ізолятори фарфорові тарілчаті т.од  
9. Ізолятори фарфорові стержневі т.од  
10. Ізолятори полімерні всіх видів т.од  
11. Ізолятори скляні тарілчаті т.од  
  Секційні ізолятори од.  
у т.ч.:.з терміном служби понад 20років од.  
13. Розрядники, всього од.  
14. Роз’єднувачі од.  
у т.ч. з дистанційним управлінням од.  

Межі перегонів:

- Броди – Радивилів 8.5 км

- Радивилів – Михайлівка 8.9 км

- Михайлівка – Рудня-Почаївська 9.3 км

 

 


3.2 Енергодиспетчерська ЕЧЦ

Диспетчерська система керівництва призначена для оперативного управління пристроями електрифікації і енергетики залізниць, забезпечення безперебійного руху потягів зі встановленими ваговими нормами, швидкостями і інтервалами між поїздами, нормального електропостачання споживачів і забезпечення безпечних умов виробництва робіт в пристроях електропостачання, відповідно до вимог ПТЕ і ПТБ електроустановок, споживачів і ПТБ при експлуатації контактної мережі і пристроїв електропостачання, автоблокування. У оперативному введенні енергодиспетчера знаходяться всі пристрої, які обслуговуються дистанцією електропостачання і призначені для забезпечення енергією тяги потягів, СЦБ і інших споживачів.

У оперативному підпорядкуванні ЕЧЦ знаходяться працівники, які обслуговують пристрої електрифікації і енергетики, а також персонал, що виконує будівельні, монтажні, ремонтні і налагоджувальні роботи в цих пристроях.

Для оперативного управління об'єктами енергодиспетчерські пункти обладнані пристроями телемеханіки: «Лісна», СТ-62 та мікропроцесорною системою «Граніт». У енергодиспетчерських пунктах встановлені щити з мнемосхемами та маніпуляторами, стійки телекерування, за допомогою яких ЕЧЦ проводить перемикання вимикачів, роз’єднувачів

Для оперативного управління об'єктами енергодиспетчерські пункти обладнані пристроями телемеханіки. У енергодиспетчерських пунктах встановлені стійки телекерування і маніпулятори, за допомогою яких ЕЧЦ проводить перемикання вимикачів і роз’єднувачів.

Енергодиспетчер має зв'язок з ЕЧЦ примикаючих дистанцій електропостачання а також з диспетчером енергосистеми. Порядок взаємодії з ними і межі обслуговування встановлені додатковими інструкціями. Переговори по енергодиспетчерському зв'язку можуть проводитися тільки службового характеру з дозволу енергодиспетчера. Знаходження в приміщенні осіб, що не мають безпосереднього відношення до роботи ЭЧЦ, не допускається.

У енергодиспетчера повинні фіксуватися всі виїзди і обходи пристроїв, в робочий час, керівниками дистанції електропостачання і начальниками лінійних підрозділів (або особами, виконуючими їх обов'язки), з вказівкою часу і місця виї

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 785 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Что разум человека может постигнуть и во что он может поверить, того он способен достичь © Наполеон Хилл
==> читать все изречения...

963 - | 875 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.