Лекции.Орг


Поиск:




Характеристика умов праці на робочих місцях




Наявний у даний час у нашій країні комплекс розроблених організаційних заходів і технічних засобів захисту, накопичений передовий досвід роботи ряду обчислювальних центрів показує, що мається можливість домогтися значно великих успіхів у справі усунення впливів на працюючих небезпечного і шкідливого виробничого факторів. Однак стан умов праці і його безпеки в ряді підприємств що використовують ПЕОМ ще не задовольняють сучасним вимогам.

Оператори ПЕОМ, оператори по підготовці даних, програмісти й інші працівники ще зіштовхуються з впливом таких фізично небезпечних і шкідливих виробничих факторів, як підвищений рівень шуму, підвищена температура зовнішнього середовища, чи відсутність недостатня освітленість робочої зони, електричний струм, статична електрика й інші.

Багато користувачів ПЕОМ зв'язані з впливом таких психофізичних факторів, як розумова перенапруга, перенапруга зорових і слухових аналізаторів, монотонність праці, емоційні перевантаження. Вплив зазначених несприятливих факторів приводить до зниження працездатності, викликаний стомленням, що розвивається. Поява і розвиток стомлення пов'язано зі змінами, що виникають під час роботи в центральній нервовій системі, з гальмовими процесами в корі головного мозку. Наприклад, сильний шум викликає труднощі з розпізнаванням колірних сигналів, знижує швидкість сприйняття кольору, гостроту зору, зорову адаптацію, порушує сприйняття візуальної інформації, зменшує на 5 - 12 % продуктивність праці. Тривалий вплив шуму з рівнем звукового тиску 100 дБ знижує продуктивність праці на 30 - 60 %.

Робота на персональному комп'ютері відноситися до роботи з обслуговування електро - устаткування не електотехнічним персоналом і повинна вестися з дотриманням правил техніки безпеки і технічної експлуатації електроустановок споживачів. Вимоги до робочого місця повинні відповідати ДСТ 218810-76/7/.

Вимоги до технічних характеристик

Ці вимоги не поширюються на робоче місце для керування технологічним процесом. Вимоги на робочому місці до виробничого середовища складається з:

- вимоги до висвітлення;

- вимога до мікроклімату;

- вимога до робочого столу;

- вимоги до шуму.

Вимоги до технічних характеристик персонального комп'ютера складаються з:

- вимоги до дисплея;

- вимоги до клавіатури;

- вимоги до системного блоку;

- вимоги до принтера;

- вимоги до маніпулятора типу «миша».

Вимоги до освітлення

- Освітленість на робочому столі в горизонтальній площині від висвітлення повинна бути від 300 до 500 лк;

- освітленість на пюпітрі вертикальної площини повинна бути не менш 300 люкс;

- для висвітлення зони документів і для вирівнювання загальної освітленості допускається установка світильника місцевого висвітлення;

- відношення яскравості в зоні спостереження (екран, документ, робочий стіл) повинне бути не більш 10:4;

- у поле зору повинні бути відсутні прямі і відбиті бліки.

Для зниження відблиску екрану приміщення необхідно обладнати сонцезахисними пристроями (шторами, регульованими жалюзі, зовнішніми козирками і т.д.), використовувати для місцевого висвітлення світильники з непросвічуючим відбивачем, розміщати робочий стіл так, щоб віконний проріз знаходився з боку (праворуч чи ліворуч), при цьому дисплей повинний розташовуватися на поверхні столу праворуч чи ліворуч оператора, використовувати дисплей, що має антибликове покриття.

Вимоги до мікроклімату

- На робочому місці повинні забезпечуватися оптимальні мікрокліматичні умови в холодний і теплий періоду року;

- температура повітря на робочому місці в холодний період року повинна бути від 22 до 24 градусів Цельсія, а в теплий період року - від 23 до 25 градусів Цельсія;

- різниця температури на рівні підлоги і рівні голови оператора в положенні сидячи не повинна перевищувати 3 градусів Цельсия;

- відносна вологість повинна складати 40-60 %;

- швидкість руху повітря на робочому місці повинна бути 0.1 м/с.

Вимоги до робочого місця

6.6.1 Вимоги до робочого столу

Конструкція робочого столу повинна забезпечувати можливість розміщення на робочій поверхні необхідного комплекту устаткування і документів з урахуванням характеру виконуваної роботи. Висота робочої поверхні столу при нерегульованій висоті повинна складати 725 мм. Оптимальні розміри робочої поверхні столу: глибина 800 мм; ширина 1600 мм.

6.6.2 Вимоги до робочого стільця

Робочий стілець (крісло) повинний забезпечувати підтримка фізіологічно раціональної робочої пози оператора в процесі трудової діяльності, створюючи умови для зміни пози з метою зниження статичної напруги м'язів шийно-плечової області і спини, а також для виключення порушення циркуляції крові в нижніх кінцівках. Робочий стілець повинний бути підйомно-поворотним і регульованої по висоті і кутам нахилу сидіння і спинки, а також відстані спинки від переднього краю сидіння. Регулювання повинне бути незалежним, легко здійсненним і мати надійну фіксацію. Висота поверхні сидіння повинна регулюватися в межах від 400 до 500 мм. Опорна поверхня спинки стільця (крісла) повинна мати висоту (300+20)мм, а ширину не менш 380 мм і радіус кривизни в горизонтальній площині 400 мм. Кут нахилу спинки у вертикальній площині повинний регулюватися в межах 0 градусів до 30 градусів від вертикального положення.

6.6.3 Вимоги до шуму

Основним джерелом шуму при роботі на персональному комп'ютері є друкуючий пристрій (матричний принтер). Якщо рівень шуму на робочому місці перевищує допустимий, друкуючі пристрої необхідно встановлювати на звукопоглинаючій поверхні чи в окремо відведеному приміщенні, облицьованому звукопоглинаючою плиткою.

6.6.4 Вимоги до дисплея

Дисплей на робочому місці оператора повинний розташовуватися так, щоб зображення в будь-якій його частині було помітно без необхідності піднімати чи опускати голову. Дисплей на робочому місці повиннен бути встановлений нижче рівня очей оператора. Кут спостереження екрана оператором щодо горизонтальної лінії погляду не повинний перевищувати 60 градусів. Вимоги до конструкції дисплея, візуальних параметрів екрана повинні відповідати:

- електричний потенціал екрана дисплея не повиннен перевищувати 500В;

- напруженість електричної складової перемінного електромагнітного полючи на відстані 50 див. від екрана дисплея (40 див. від центра клавіатури портативного комп'ютера) не повинна перевищувати 25 В\м у діапазоні частот 5...2 кгц, 5 В\м у діапазоні частот 2... 400 кгц;

- щільність магнітного потоку на растоянии 50 див від екрана дисплея (40 див від центра клавіатури портативного комп'ютера) не повинна перевищувати 250 нтл у діапазоні частот 5... 2000 кгц, 25 нтл у діапазоні частот 2...400000Гц;

- потужність дози ренгеновского випромінювання на растояний 5див від екрана не повинна перевищувати 100 мкР\год;

- конструкція дисплея повинна забезпечувати можливість фронтального спостереження екрана шляхом повороту корпуса навколо вертикальної і горизонтальної осі в предах 30 градусів з фіксацією в заданому положенні;

- конструкція дисплея повинна передбачати наявність органів регулювання яскравості і контрасту;

- зерно (пиксель) екрана дисплея повинне бути не більш 0.3 мм;

- частота зміни кадрів на екрані дисплея повинна забезпечувати мінімальною частотою не нижче 75 Гц;

З огляду на, що спектр поглинання світла оком не збігається зі спектром випромінювання маються програмні засоби для підстроювання передачі кольору дисплея під "щирі" кольори в залежності від характеру зовнішнього висвітлення. У виді того, що велике навантаження несуть органи зору необхідно правильно чергувати час роботи і відпочинку за дисплеєм (після 20 хв. роботи необхідно 5 хв. відпочинку).

Дисплеї, що не мають внутрішнього захисного фільтра, повинні бути забезпечені зовнішнім захисним фільтром, з надійним заземленням для зняття статичної напруги, тому що розряд статичної напруги може вивести комп'ютер з ладу.

6.6.5 Вимоги до клавіатури

Клавіатура на робочому місці опратора повинна розташовуватися так, щоб забезпечувалася оптимальна видимість екрана. Клавіатура повинна мати можливість вільного переміщення. Клавіатуру необхідно розташовувати на поверхні столу на відстані від 100 до 300 мм від переднього краю, зверненого до оператора, чи на спеціальній регульованій по висоті робочої поверхні, відділеної від основної стільниці.

6.6.6 Вимоги до системного блоку

Системні блоки мають три види виконання: Desktop, моноблок, Minitower. Перші два види мають на увазі установку на підлогу. У будь-якому випадку усі види системних блоків повинні бути надійно заземлені. Особливо ця вимога повинна строго дотримуватися при включенні комп'ютерів у загальну локальну мережу.

6.6.7 Вимоги до принтерів

Принтери при роботі створюють шум, особливо матричні. Для зниження шуму принтер повинний установлюватися на звукопоглинаючій підставці чи повинен бути поміщений в окремому приміщенні, облицьованому звукопоглинаючою плиткою (високошвидкісні мережні принтери).

6.6.8 Вимоги до маніпулятора типу "миша"

Маніпулятор типу "миша" повинний розташовуватися на робочому столі, на спеціальному килимку, і для роботи з ним необхідно забезпечити визначений робітники простір. Поверхня маніпулятора повинна підбиратися таким чином, щоб долоня цілком і невимушено на ній лежала (мати округлі обриси) і вказівний палець легко міг здійснити натискання лівої і правої кнопки. Періодично механізм позиціювання маніпулятора типу "миша" повинний очищатися і протиратися спиртом.

6.6.9 Вимоги до експлуатації персонального комп'ютера

- Правила експлуатації конкретних пристроїв (дисплеїв, принтера і т.д.) викладені у відповідних інструкціях поставляються з цими пристроями.

- з появою запаху чи диму пристрій повинний бути виключений і повинний бути викликаний фахівець відділу комп'ютерного забезпечення;

- забороняється користувачу самостійно відкривати корпус: (принтера для витягу зам'ятого папера, дисплея - для регулювання зображення, клавіатури - для витягнення запалого предмета, системного блоку - для модернізації внутрішньої архітектури);

- забороняється ставити предмети з рідиною на корпус дисплея, системного блоку, принтера, а також поблизу клавіатури і маніпулятора типу "миша";

- необхідно включати і виключати комп'ютер тільки за схемою визначеною фахівцем відділу комп'ютерного забезпечення;

- без виклику фахівця не можна робити відділення комп'ютерних складових (дисплей, клавіатура, маніпулятор типу "миша"). В випадку екстреної необхідності це потрібно виконати на виключеному комп'ютері і вийнятої з розетки мережної вилки;

- не можна відключати кабель локальної обчислювальної мережі (навіть при виключеному стані комп'ютера) від комп'ютера, не погодивши свій дії з відділом комп'ютерного забезпечення, тому що це може привести до втрати мережних даних на інших комп'ютерах;

- забороняється закривати ґратчасту поверхню дисплея предметами (наприклад, лист папера, книги, зошита і т.д.), тому щовсе це приведе до перегрівання і виходу з ладу;

- забороняється всім користувачам локальної обчислювальної мережі самостійно встановлювати різні програмні компоненти (гри, заставки і т.д.), не погодивши свій дії з відділом комп'ютерного забезпечення. Це може привести до зараження комп'ютера вірусами (а також усіх комп'ютерів, що знаходяться в мережі), що руйнують файлову систему і базу даних.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 317 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

741 - | 763 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.