Лекции.Орг


Поиск:




Список використаної та рекомендовано* літератури. 1. Готтсданкер Р. Основы психологического эксперимента




1. Готтсданкер Р. Основы психологического эксперимента. — М.: Изд-во МГУ, 1982. — С. 267-370.

2. Дружинин В. Н. Экспериментальная психология. — СПб.: Питер, 2000. — С. 112-133.

3. КэмпбеллД. Модели эксперимента в социальной психологии и приклад-ных исследованиях. — СПб.: Соц.-психол. центр, 1996. — 392 с.

4. Корнилова Т. В. Введение в психологический эксперимент. — М.: Изд-во МГУ; Изд-во ЧеРо, 2001. — С. 132-172.

5. Пайнс Э., Маслач К. Практикум по социальной психологии. — СПб.: Пи­тер, 2000. — 528 с.

6. Небылицын В. Д. Избранные психологические труды / Под ред. Б. Ф. Ло­мова. — М.: Педагогика, 1990. — 408 с.

7. Фресс П. Экспериментальный метод // Экспериментальная психология / Под ред. П. Фресса, Ж. Пиаже. — Вып. 1-2. — М.: Прогресс, 1966. — С. 120-155.

8. Хекхаузен X. Мотивация и деятельность: В 2 т. - М.: Педагогика, 1986. —Т. 1. — 408 с.


9. Хикс Ч. Основные принципы планирования эксперимента. — М.: Мир, 1967. — 406 с.

10. Шихирев П. Н. Современная социальная психология. — М.: Ин-т психол. РАН; КСП+; Екатеринбург: Деловая книга, 2000. — 466 с.

11. Шмелев А. Г. Введение в экспериментальную психосемантику: теорети­ко-методологические основания и психодиагностические возможнос-ти. — М.: Изд-во МГУ, 1983. — 157 с.

12. Ядов В. А. Социологическое исследование: Методология, программы, методы. — Самара: Самарский ун-т, 1995. — 331 с.

 


Тема 7. Інтерпретація результатів експериментального дослідження психіки

• поняття про інтерпретацію результатів експерименту;

• складові інтерпретації експериментальних результатів;

• особливості обробки результатів експериментального достижен-ия у психології;

• типи пояснения результатів психологічного дослідження;

• проблема узагальнення результатів дослідження;

• типові помилки узагальнення експериментальних даних.

Під інтерпретацією розуміють сукупність значень (смислів), які приписуються певним чином різним даним. Отже, інтерпретувати екс-периментальні дані означав надати певний смисл отриманим у дослі-дженні результатам [12].

Виокремлюють такі рівні інтерпретації даних експериментально­го дослідження психіки:

змістовий, який передбачає якісний аналіз сукупності емпірич-них об’єктів (наприклад, учасників малої групи) і стосунків між ними (наприклад, міжособистісних взаємин), побудову моделі реальності (наприклад, соціометричну);

формальный, який полягає у кількісному аналізі сукупності ре-зультате вимірів, коли кожному об’єкту приписується певний фор-мальний символ (як правило, число) таким чином, щоб зв’язки між елементами системи відображали відповідні відношення між емпірич-ними об’єктами (наприклад, кількість виборів у групі певного ії чле-на співвідноситься з його статусом у цій групі) [3].

Інтерпретація результатів експериментального дослідження пе-редбачає оцінку правильності прийняття рішення про експеримен-тальний ефект насамперед на основі міркувань щодо достовірності статистичного рішення, ймовірності помилок 1-го і 2-го роду, а також щодо особливостей переходу між різними рівнями гіпотез: статистич-них і експериментальних, експериментальних і теоретичних. При цьо-му важливо зіставити ймовірність основного і конкуруючих психоло-гічних пояснень фактів, які були отримані в експерименті.

Необхідними є також міркування щодо припустимих рівнів уза­гальнення в психологічній реальності, що досліджувалася в експери-менті, можливості переносу виявленого ефекту на інші ситуації, попу-


ляції тощо. Часто це також розв’язання питания про співвідношення випадкового і закономірного стосовно даної сфери психічної реаль­ность

Крім того, необхідним є співвіднесення обґрунтованості зроблених узагальнень з іншими теоретичными позщіями чи “здоровим глуз-дом”, з іншими інтерпретаціями, які можна припустити, маючи на увазі асиметрію висновків щодо істинності узагальнених тверджень.

Отже, складовими інтерпретаційного етапу експериментального дослідження в психології є обробка даних, їх пояснения і узагальнен-ня [12].

Обробка даних у цілому спрямована на переведения “сирих” даних у значущі результата, пошук основних параметрів розподілу даних — показників центрально! тенденції (моди, медіани, середнього арифме-тичного тощо) і дисперсії значень навколо цієї центрально! тенденції.

Першим кроком обробки еупорядкування даних, тобто їхня класи-фікація і групування через табулювання (складання таблиць, в яких результати розбиті по трупах “сирих” значень, частот або відсотків), геометричне зображення залежностей між змінними (побудова полі-гонів частот, гістограм, графіків, графів, діаграм тощо).

Далі, як правило, проводиться статистична обробка даних. Зокре-ма, у функціональних експериментах на основі графічного зображен-ня даних проводиться пошук закону, який пов’язує залежну і незалеж-ну змінні:

У = (*), (як, наприклад, закон Вебера — Фехнера, що пов’язує інтенсивність подразника і силу відчуття). Крім того, здійснюється пошук значущих відмінностей з метою висновку про неможливість прийняття чи відхи-лення статистичної нуль-гіпотези або встановлення наявності та інте-нсивності зв’язку між змінними. За необхідності проводиться фактор-ний, кластерний, дисперсійний аналіз тощо [2].

Пояснения експериментальних результатів полягає в кожному кон­кретному випадку у визначенні можливості характеристики встанов-леного типу відношень як часткового випадку вже відомого закону. Тобто при поясненні дослідник орієнтований на пошук більш широ­ко! системи зв’язків, в яку можна долучити експериментальні факта.

Взагалі розпізнають такі схеми пояснень:

дедуктивна схема, за якої те, що пояснюється, являє собою логіч-ний наслідок певних пояснювальних посилань;


імовірнісна схема, за якою те, що пояснюється, хоча і не випливае формально з пояснювального, але уявляється ймовірним за певних значень пояснювальних посилок;

функціональне пояснения через висвітлення функції, яку відіграє те, що пояснюеться, у складній системі дійсності;

генетичне пояснения через виведення характерных властивостей і особливості того, що пояснюеться, як результату його попередніх ета-шв[11].

Детально проблема пояснения в психології розглянута Ж. Піаже, який зазначає такі ознаки причинного пояснения, як можливість дедук-тивного виведення і відповідність цього логічного зв’язку певному “реально існуючому” зв’язку [9].

Виходячи з цього, Ж. Піаже виокремлює три фази пояснения екс-периментальних результатів, які були отримані в “істинному” (лабо­раторному) експерименті:

1) встановлення загальних фактів або законів, констатація певної залежності; висновок про ії вид;

2) дедуктивне виведення наслідку із причини (формально-логічний підхід), коли даний закон виводится з інших, що його пояснюють;

3) змістовий підхід, тобто побудова реальної моделі (“субстрату” дедукції), або, інакше кажучи, реальності, на яку поширюється дедук-ція, що дає можливість зрозуміти, як виявиться встановлена законо-мірність у реальних фактах; при цьому субстратом може виступати поведінка особистості, група, суспільство в цілому.

Для експериментів, які проводяться з практичними цілями, логіка пояснения іноді спрощується. У цьому випадку встановлені психологі-чні закономірності безпосередньо співвідносять з їхніми проявами в реальній діяльності. Наприклад, у випадку перевірки гіпотези про біль-шу ефективність нового методу навчання порівняно з традиційними отримання відповідних даних в експерименті прямо інтерпретується як доведения того, що новий метод навчання є “кращим”, ніж тради­цией [4].

Існує багато форм психологічного пояснения унаслідок існування різноманітних моделей психічної реальності, серед яких виокремлю-ють:

психофізіологічнийредукціонізм, коли навіть для складних психіч-
них проявів прагнуть віднайти психофізіологічні механізми, як, на-
приклад, Г. Айзенк, який виокремлені ним базові характеристики ти-
пів особистості — “інтроверсію — екстраверсію” пов’язує з рівнями


кіркової активності, а “стабільність — нейротизм” — із силою реак-ції автономно! нервової системи; особлива увага при цьому зверта-ється до лімбічної системи, яка, на думку вченого, впливає на мотива-цію й емоційну поведінку [11];

психологічнийредукціонізм, тобто пояснения дій через зведення їх до одного й того ж причинного незмінного принципу, наприклад, у рамках фрейдизму активність людини пояснюється через переміщен-ня психічної енергії лібідо з органічної діяльності на власну (нарци-сизм) і на інших людей;

соціологічне зведення, коли психічний розвиток трактується як результат взаємодії в ході соціального життя (як, скажімо, в соціо-метріїДж. Морено);

непсихологічне зведення — фізикалістське, коли психічні феноме-ни порівнюються з фізичними структурами (наприклад, теорія поля К. Левіна), або органічне, коли психологічні явища зводяться до фізі-ологічних реакцій (наприклад, асоціації як елементарний психологіч-ний механізм зводяться до умовних рефлексів);

конструктивістські типы пояснения, за допомогою яких, не зво-дячи до простого, будують конструкції в галузі поведінки чи психіч-ної реальності, зокрема пояснения генетичного типу, представлене у теорії Ж. Піаже, в якій формування певних систем психічних операцій і, відповідно, різних рівнів інтелекту пояснюється через необхідність урівноваження процесів асиміляції й акомодації, тобто компенсацію зовнішніх порушень рівноваги під впливом середовища шляхом їх-нього перетворення [9; 12].

Можна також виокремити історшо-генетичний підхід до пояснен­ия експериментальних фактів дослідження психіки, запропонований Л. Виготським, який ввів новий пояснювальний конструкт — “зона найближчого розвитку”. Тут, як уже зазначалося раніше (див. тему 1), йдеться про опосередкований характер вищих психічних функцій, при цьому “опосередкованість” передбачає становления “психологіч-них знарядь” як стимулів-засобів, спочатку пов’язаних із взаємодією з партнером у ситуації спілкування, а потім звернутих суб’єктом на себе як засіб управління власною психікою.

Таке розуміння психічної реальності задало нові теоретичні схеми пояснень, зокрема стосовно діяльнісного опосередкування психіки (О. Леонтьев, П. Гальперін, О. Запорожець, Д. Ельконін, В. Давидов).

У вітчизняній психології пояснения відбувається на основі генети-ко-моделюючого підходу, згідно з яким інтерпретація експерименталь-


них даних щодо закономірностей психічного розвитку розглядається як необхідний логічний наслідок присвоения суб’єктом способів по-будови вищих психічних функцій у процесі перетворення ним певно-го змісту; при цьому способи перетворення виступають психологіч-ними механізмами предметної діяльності суб’єкта [5].

Останнім часом розвивається також вчинковий підхід як поясню-вальна модель психічного розвитку особистості й відповідних експе-риментальних фактів, що отримуються під час дослідження даного процесу[9].

Усі ці підходи розкривають різні типи можливих міркувань щодо природи психічної реальності, тлумачення змісту встановлених екс-периментальних даних.

Формальный аспект пояснения передбачає оцінку придатності гіпо-тези, що перевіряється в експерименті, на основі співвіднесення отри-маного емпіричного результату й оцінки валідності реалізованих форм експериментального контролю (табл. 12).

Таблщя 12





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 285 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лучшая месть – огромный успех. © Фрэнк Синатра
==> читать все изречения...

772 - | 737 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.