.


:




:

































 

 

 

 


Udělal jsem to. A ty? - Já jsem to neudělal.




Vzpomněl jsem si na to. A ty? - Dokázal bych to asi. A Zuzka? - Seznámil jsem se s ní. A vy? - Bál jsem se mu to říct. A Zdeněk? - Dostala jsem se tam. A ty? - Dal bych mu to asi. A vy s Martou? - Zapomněl jsem na to už. A ty? - Zaplatil bych mu to. A vy se Zuzkou?

5. Tvořte otázky podle uslyšených pokynů. Sloveso klaďte na začátek věty. Pozor na intonaci!

Vzor: Zeptejte se, zda Mirek přinesl pomeranče. - Přinesl Mirek pomeranče?

Zeptejte se, zda Zdeněk pojede zítra do Ostravy. - Zeptejte se, zda si Olga koupila ten kostým. - Zeptejte se, zda se děti byly včera koupat. - Zeptejte se, zda by to Milan mohl zařídit. - Zeptejte se, zda si to Olga už rozmyslela. - Zeptejte se, zda se už všichni vrátili z výletu.

6. Rozvitý přívlastek klaďte před substantivum.

Vzor: Přijali jsme řešení, navržené vámi. - Přijali jsme vámi navržené řešení.

Našel jsem lístek, napsaný tužkou. - Pracujeme podle plánu, vypracovaného jím. - Řídíme se podle pokynu, schváleného ministerstvem. - Dívali jsme se na město, zahalené mlhou. - Šli jsme po ulicích, osvětlených neony. - Přijali jsme řešení, navržené vámi.

7. Výrazy uvedené v závorkách doplňujte postupně do vět. (Pozor na slovosled.)

Vzor: Přečetli jsme knihy (ty, vaše, tři, dobrodružné). - Přečetli jsme ty knihy. Přečetli jsme ty vaše knihy. Přečetli jsme ty vaše tři knihy. Přečetli jsme ty vaše tři dobrodružné knihy.

Chtěli jsme napsat dopis (vám, již, včera, dlouhý). - Budete litovat (toho, vy, všichni, moc). - Potkali jsme známé (včera, večer, tři, naše, dobré). - Neviděli jsme film (ten, hezký, barevný, ještě, nikdy). - Vypište slova (všechna, obtížná, čitelně, do sešitu). - V moři se ještě nekoupali (Jaderském, nikdy, chlapci, průzračném, tom). - Kostkovým synům napadlo (jednou, a tak, třem, za vedra, velikého), že pojedou k moři. - Všichni kluci se koupali (starší, z vesnice, tam, již, mnohokrát).

8. Jednotlivá slova v sloupcích sestavte do vět podle vzoru:

šel s Blaženou krejčímu ke nazítří Bor pan Nazítří šel pan Bor s Blaženou ke krejčímu.

věta jednoduchá: na sluníčku veselo výletu

hodinu v zimě nemohli

asi bylo chlapci

leželi vždy již

tak na vesnici prvního

se dočkat

toho

svého

9. Doplňte do vět tvary slov celý, samý, jeden:

... škola měla pochodové cvičení. - Naše zahrada byla... květ. - Kolem dokola byl... písek. -... lítostí se rozplakala. Mluvil jsem o tom... hodinu s... mým dobrým známým. - Pro... starosti
nevěděl, kde mu hlava stojí. -... dne se chlapci vypravili... do města. - Máme s ním jen... starosti. - Blažena spadla s kola a byla... modřina. - Sjeli se k nám turisté z... světa. - Po... dobu si hrála
na Robinsona. - Byla štěstím... bez sebe. - Polní cesty jsou na podzim... bláto.

10. Vyberte vhodné adjektivum:

Bydlíme v (módním, moderním) bytě. - Je to velmi (nafoukaný, nafouknutý) člověk. - Nejraději bychom ho poslali do (hořící, horký, horoucí) pekel. - Měl na sobě zimník (mužského, panského, pánského) střihu. - To je (štípací, štiplavá) otázka. - Nevstupujte do (jezdecký, jízdní) dráhy! - Pouliční (plynný, plynový, plynárenský) lampy byly již dávno nahrazeny elektrickými. - Helenka měla na sobě (kostkový, kostkovaný) plášť. - Vrhla na něho (stydlivý, stydnoucí) pohled. - Nářadí koupili v železný, železitý, železářský) obchodě.

11. Uveďte synonyma příslovcím k slovním spojením s příslovci a utvořte s nimi věty:

nazítří; cestou; uhrančivě se díval; úmyslně; záměrně; nejdříve nemluvili vůbec; moc peněz; bedlivě sledovat; občas dostat; konejšivě říci; bolestínsky řekla; bouřlivě vítat; dveře dokořán; toužebně vyhlížet; tak dalece nebýt informován; draze zaplacený žert; úzce ohraničený prostor; dlouze vyprávět; hluboce dojat.

12. Otázky k textu:

Po čem nejvíce toužila Blaženka Borová?

Jak si chtěla ušetřit na kolo?

Vyprávějte o setkání Blaženy s Duchoněm.

Vyprávějte, jaké překvapení čekalo na Blaženu po štědrovečerní večeři.

13. Přeložte do češtiny:

. ? , . , , . , , -, . , -. . , -, .

, -? - . . () - .

, , ? - . - , - . , - . . , . . .

 

Slovníček

v duchu

zápal

 

Poslechová cvičení

TROCHU HUMORU

Jak se jmenuješ? Prodavač k malé Věrušce:

Jako můj otec. Co si přeješ?

A tvůj otec? Glóbus.

Jako já. V jaké velikosti?

A oba dohromady? To je jedno, třeba ve skutečné.

Stejně.

 

* * *

 

Jeník přišel od zubního lékaře a povídá mamince:

Říkala jsi, že ten doktor je bezbolestný.

A tebe to bolelo?

Ne mě, ale když jsem ho kousl do prstu, hrozně vykřikl.

 

* * *

 

Učitelka:... z toho plyne, že mráz stahuje a teplo roztahuje. Řekni mi nějaký případ, třeba ty, Vašku.

Vašek: V zimě jsou dny krátké a v létě dlouhé.

 

* * *

 

Tohle je nejzdravější kraj v celé zemi, říká průvodce cizinců.

To je tak zdravý kraj, že tu vlastně nikdo ani neumírá.

Oho, ozval se kdosi, a co ten pohřeb, co jsem viděl včera?

Průvodce mávl rukou: To nic, to byla výjimka. To umřel majitel pohřebního ústavu... Hlady...

 

* * *

 

Ředitel: Cože? Tři dny dovolené, abys mohl pomáhat ženě při generálním úklidu? Vyloučeno!

Zaměstnaný: Děkuju, pane mistr. Já věděl, že se na vás mohu spolehnout.

 

Slovníček

průvodce cizinců pohřební ústav   generální úkiid

 

* * *

 

Zapamatujte si:

RYCHLE - RYCHLOST - RYCHLÝ

Bude to, než řekneš švec (=rychle).

Je tady co by dup (=rychle).

Je jako vítr (=je rychlý, dovede rychle dělat).

Je do práce jako drak (=umí rychle a dobře dělat).

To je spěch, jako když hrom bije (=velice spěchat).

Práce kvapná málo platná (=spěchat se nevyplácí).

 

LEKCE 32

 

. . . -. -oucí, -ící. , , . , , . . - .

 

ŠTUDÁCI1 A KANTOŘI2

(humor do kapsy)

(Úryvky)

(Podle Jaroslava Žáka)

Třída před zvoněním a po zvonění.

Škola, jak známo trvá od osmi do jedné. Po obědě bývá zpěv, tělocvik, těsnopis a sem tam i nějaký důležitý předmět. Ale hlavní zápolení kantorů a študáků se odehrává při ranním vyučování, kdy obě strany jsou ještě svěží. Tato doba je rozdělená na pět vyučovacích hodin, mezi něž jsou vsunuty čtyři přestávky, mylně nyzývané respiria, kteréžto slovo znamená oddech.

Nezasvecenci totiž, to jest laikové a vrchní školní odborníci3 se domnívají, že vyučovací hodiny jsou vyplněny intenzivní prací, po které je nutno načerpat nových sil, čemuž jsou určeny přestávky. Odtud klamný názor, že žáci v přestávkách odpočívají, pojídají párky a čerpají síly, vitamíny a po případě kyslík v školní zahradě.

Ve skutečnosti je přestávka dobou horečné činnosti. Za několik minut musí student opsat matematické nebo jiné cvičení, které si zapomněl doma vypracovat, vstřebat do sebe deset stránek dějepisného opáčka4, připravit taháky5 na kompozici, vykouřit na záchodě cigaretu, naučit se básničku a tak podobně.

Naproti tomu v hodině odpočívá po vysilující práci a čte lehkou literaturu.

Zde musíme, ač neradi, zaznamenat smutný fakt, že někteří nesvědomití učitelé ustavičně odpočívající žáky ruší vyvoláním, napomínáním, zkoušením.

Študáci se vyskytují v menších smečkách po třiceti až šedesáti jedincích. Takový studentský kolektiv se zove klasa, nebo kláda. Jako celek bývá kantory nazývána miláčkové, synkové, milí přátelé, skotáci, chytráci, hlupáci, mládež, banda mizerná.

Trudný den středoškoláků zpříjemňuje třídní komik zvaný kanaďan, jenž výborně napodobuje hlasy zvířat a panů profesorů6. Kanaďan umí kreslit karikatury kantorů a dělá polohlasně vtipy při vyučování, znepokojuje sousedy drzými poznámkami.

Mezi třídními komiky se najdou vynikající akrobaté. Znal jsem žertovného mládence, který dovedl v okamžiku, kdy pan profesor psal na tabuli, udělat na lavici stojku, a když se učitel otočil, seděl zase na svém místě jakoby nic.

V každé třídě bývá několik vousatých seniorů, kteří prohráli ligu, to jest byli poraženi knock out7. Pro své bohaté zkušenosti se stávají rádci a oporou celé třídy. Dovedou mistrovským způsobem užívat taháků. Tak například nezkušený, studentík vpíše si latinský překlad mezi řádky Ovidia, nebo si vloží do knihy lísteček. Naproti tomu zkušený repetentský vlk má tištěný překlad stejně vázaný jako originál a čte s klasickým klidem přímo z českého textu. Marně slídí podezíravý prófa8 okolo vyvolaného. V knize vpisků nezjistí a odchází zahanben.

Mezi študáky jsou dříči9, jinak biflouni, rváči, štváči, pilnici nebo šprtáci. Jsou individua povahy tiché a zakřiknuté. Přicházejí do školy první a plouží se samotářsky chodbami, ustavičně tiše mumlajíce poučky, slovíčka, básničky a vzorce. Žijí ve stavu úzkosti, že se něco zapomněli naučit. Kdykoli zvoní do hodiny, chytí se šprták zoufale za hlavu a s výkřikem Šmarja, já jsem dutej jako bambus10, řítí se do třídy. Spolužáci ovšem vědí, že šprták je bezvadně nadřen.

Šprtáci se dělí na dobrosrdečné a na krkouny. Dobrosrdeční se těší oblibě třídy, neboť ochotně vysílají na krátké vlně, to jest napovídají. Rovněž při kompozici posílají vypracované příklady a překlady, zvané taháky. Dávají před hodinou opsat cvigro11 a vůbec to jsou tvorové kolektivu prospěšní.

Zato krkouni odmítají poskytnout jakoukoli pomoc svým bližním, trpí za to různé ústrky a jsou v obecném opovržení.

Každá klasa má svého primusa neboli extratřídu, kteří bývají povahy různé. Jsou to dříči, jindy vytahovací. Primus je mladý muž, je mistrem v napovídání a bývá obyčejně duchovním vůdcem třídy.

Mezi studentstvem se objevují vědečtí fanouškové. Bývají pro kantory tvrdým oříškem. Fanouš chemický například pořídí si doma magickou kuchyni a s oblibou pracuje s třaskavinami, jedovatými plyny a takovým neřádstvem. Mnohdy zakouší krutou perzekuci od neuvědomělých rodičů a mívá svůj arzenál ukryt na záchodě.

Švěncování čili lidově chození za školu je sice výborný způsob úniku z dosahu kantorstva, ale je také velmi riskantní a nebezpečný. Zde ukážeme například švenčíře12 Kadlečka.

Student Kadleček si opatřil od známého medika potvrzení, že trpí těžkou nervovou chorobou, jež vyžaduje nejméně měsíc klidu a porušení školní docházky. Což vzali důvěřiví pedagogové na vědomí.

A právě tehdy napadlo otce Kadlečkova, že se půjde přeptat do školy, zda si synek opravil známku z fyziky. Třídní, muž velice rozšafný, přeslechl otázku a pravil vlídně: Ovšem, ovšem, takové nervové záchvaty jsou vážná věc, ale doufám, že se váš syn brzy zotaví. Otec opakoval důrazně, že se chce něco dovědět o prospěchu sextána Bořivoje Kadlečka. Na to třídní ujistil, že se nervové choroby dají klidem a studenými lázněmi zejména u mladých lidí rychle vyléčit. Otec Kadleček zdvořile poděkoval a šel domů léčit nervovou chorobu syna Bořivoje. Přicházeje po poledni s aktovkou plnou knih, divil se student Kadleček, že ho tatíček očekává jíž ve dveřích. Nic netuše, vlezl Bořivoj do nastražené pasti. Položil aktovku na židli a pravil vesele: To vám byla zas ve škole legrace.13 Tato slova považoval otec za signál útoku a odepnuv řemen vrhl se naň.

Děvy pak jakožto takové představují živel daleko méně agilní než junáci, jsou učenlivé a poslušné a vynikají ve šprtání nazpaměť. Občas se mezi nimi vyskytne dívka vlastností nevšedních, takzvaná vejtržnice14, která hraje fotbal, nečte dívčí romány a nezajímá se o mladé svobodné profesory. Bývá postrachem sboru a předmětem obdivu pohlaví klukovského.

Zmiňme se ještě o třídním detektivovi, který tajně touží objevit mezi členy sboru zakukleného zločince. Zato raději pomlčíme o protekčním děcku, kterýžto případ trapný se vyskytuje naštěstí jen sporadicky.

Otcové, matičky a rodičové vůbec.

Ve svém boji proti kantorům jsou žáci podporováni údernou skupinou svých rodičů. Je to pomoc sice vydatná, protože mezi rodiči jsou osobnosti vlivné, vysoce postavené, veřejně činné a vůbec hrůzu budící. Není sporu o tom, že kdyby rodiče postupovali svorně, byli by kantoři smeteni jako plevy. Této impozantní jednoty však nebude nikdy dosaženo, neboť každý rodič dělí studující dítky na dvě přesně ohraničené kategorie. Skupinu prvou tvoří vlastní dítko rodičovo, které je předurčující k velkým věcem. Rozvoj dítka je bržděn tím, že většina profáků8 na něm sedí. Ke druhé skupině patří všechna ostatní děcka, která jsou podle názoru rodičů přiblblá a neschopná, jsou kantory protěžována a mírně posuzována. Mělo by se s nimi pořádně zatočit a co nejvíce je nechat propadat15.

V dobré snaze prospět svým milovaným dítkám, užívají rodiče lstí, uskoků, domluv, proseb, hrozeb a všech ostatních přípustných prostředků.

Von si už, pane profesore, ve všem polepšil, jen z tý němčiny mu nejde, tvrdí matička, útočíc na neoblomného němčináře16, ačkoli nadějný synek propadá z šesti předmětů.

V prostičké víre v geniálnost a světové poslání svých dítek stíhají kantory po celém ústavě, přepadají je na ulicích, vnikají do jejich bytů, vyhrožují, protože prófové jsou jedinou překážkou, která stojí v cestě jejich miláčkům, aby dosáhli životního štěstí.

 

Slovníček

ač () agilní , bezvadně ,   brzdit domluva, - f , domnívat se ,
dosah, -u m dovést , drzý , ; hlupák, -a m , ; horečný hrozba, - f chytrák, -a m jedinec, -n m , - jedovatý junák, -a m ; . , klamný , klukovský , krkoun, -a m (.) , laik [lajk], -a m , - lázeň, -ně f miláček, -čka m 1. ; 2. - mizerný , , mumlat , mylný , nadřít se , napodobovat napomínat názor, -u m , nazpaměť neřádstvo, -a n ; . nesvědomitý neuvědomělý , - nevšední nezasvěcenec, -nce m nezkušený obliba, - f , ; s ob- libou odborník, -a m odehrávat se odepnout opatřit , opovržení, -í n oříšek, -šku m past, -i f , perzekuce, -e f podezíravý podporovat pohlaví, -í n pořídit (si) poskytnout (pomoc) () posuzovat potvrzení, -í n poučka, - f , primus, -a m ,   prospěch, -u m , ( ) prospěšný přiblblý přípustný repetent, -a m riskantní rozšafný , - rušit ; . řádek, -dku m , řítit se , samotářsky , sbor, -u m , sexstán, -a m skoták, -a m (.) smečka, - m , svorně těsnopis, -u m trapný trudný , třaskavina, - f , třídní, -ího m tušit , tvor, -u m učenlivý , ujistit , únik, -u m , uskok, -u m , útočit , vlivný vousatý , vrhnout se , vstřebat vsunout , vtip, -u m , vysilující vytahovač, -e m vyvolávat vzorec, -rce m záchvat, -u m zakřiknutý , zakuklený , zápolení , zjistit zločinec, -nce m , znepokojit zoufalý , zpříjemnit žertovný , živel, -vlu m

Lexikálně-gramaticke poznámky

1. Študák - , . šťuďas student.

 

2. kantor (.) , (=učitel, pedagog)

 

3. vrchní školní odborník

4. opáčka - opakovačí cvičení , -

 

5. tahák . .

 

6. profesor . . profesor, profesorka.

 

7. být poražen knouk out

 

8. prófa - profesor. , -ík, -ák, -ous: profík, profák, profous .

 

9. dříč , ( dřít ). -: bifloun, rváč, štváč, pilník...

 

10. Šmarja, já jsem dutej jako bambus. , .

 

11. Cvigro cvičení.

 

12. švencíř ( švencovat ). . ulejvák ( ulejvat se ). .

 

13. To vám byla zas ve škole legrace. .

. :

dělat si z někoho legraci -.,

-.

Udělal to z legrace. .

 

14. vejtržnice . . , - (=(.) výtržnice, . 33).

 

15. nechat propadat

 

16. němčinář . . .: češtinář , ruštinář .

 

Gramatické výklady

(Přechodník)

.

(Prechodník přítomný)

, - , -, , - , . . : Jdouc se mnou, vyprávěla mi (vypravuje mi) o svém životě , () . . :...Blažena odpověděla, domnívajíc se, že taťka uhodl její touhu ... , , . Pan Bor stál na krok od ní, vleká ji za sebou , . Přicházejí do školy první a plouží se samotářsky chodbami, ustavičně tiše mumlajíce poučky, slovíčka, básničky a vzorce. , , () , , .

. , 3- . -ou, - - , -ouc -ouce . . , 3- . , (-ej) í, (-aj) í, - - () . , -íc . . -íce . .

 

3- .
. .
. ., .
nést mnout si brát tisknout nesou mnou si berou tisknou nesa mna si bera tiskna nesouc mnouc si berouc tisknouc nesouce mnouce si berouce tisknouce
dělat sázet trpět pít kupovat dělají sázejí trpí pijí kupují dělaje sázeje trpě pije kupuje dělajíc sázejíc trpíc pijíc kupujíc dělajíce sázejíce trpíce pijíce kupujíce

 

. mazat, česat ( - ) ( ) dělat: česat - češe/česaje, tesat - teše/tesaje, lízat - líže/lízaje, klouzat - klouzaje.

, (přijda, přijdouc, přijdouce; přinesa, přinesouc, přinesouce), , : Přijdouce do lesa, najdete tam chalupu ( ) , .

. - (přechodník budoucí).

vidět - vida, vidouc, vidouce jet - jeda, jedouc, jedouce

vědět - věda, vědouc, vědouce být - jsa, jsouc, jsouce

 

(Přechodník minulý)

, , - , , -: Tato slova považoval otec za signál k útoku a odepnuv řemen, vrhl se na syna , , .

(- ) . - , . - , . . -ši, . - -še. , -v, -vši, -vše.

 

. .
. ., .
přinést odvést otisknout nakoupit zavolat utrpět přines- odved- otisknu- nakoupi- zavola- utrpě- přines* odved* otisknuv nakoupiv zavolav utrpěv přinesši* odvedši* otisknuvši nakoupivši zavolavši utrpěvši přinesše* odvedše* otisknuvše nakoupivše zavolavše utrpěvše

 

. , , - .

-nout , , -nu: zaslechnout - zaslechnuv, zaslechnuvši, zaslechnuvše; odběhnout - odběhnuv, odběhnuvši, odběhnuvše. být : byv, byvši, byvše; jmout (se): jal (se) - jav (se), javši (se), javše (se).

 

(Užívání přechodníků)

. - . , , . ( ) .

, ; kleče, leže, sedě, stoje, vyjma (vyjímajíc), nehledě (nehledíc), takřka, počínaje (počínajíc) ( ).

Chodí tam každý den vyjímajíc / vyjma čtvrtek.

.

Muž / žena / děvče čte leže / vleže. / / .

, ( . ) , , vkleče, vleže, vstoje: čtu vleže, spím vstoje.

: (Otec) Když odepnul řemen, vrhl se na syna.

. , , , , (přechodníková vazba), : Děti, slyšíce babiččin hlas, vyběhly do síně. Žena, stojíc u stromu, dívala se za mužem.

 

 

-oucí, -ící

(Příčestí a přídavná jména slovesná na -oucí, -ící)

-oucí, -ící (nesoucí, rostoucí, jednající, usilující, pracující) , -, -, -, - (, ). . . -ouc, -íc :

nést - nesouc - nesoucí jet - jedouc - jedoucí

růst - rostouc - rostoucí jednat - jednajíc - jednající

šít - šijíc - šijící kupovat -kupujíc - kupující

vést - vedouc - vedoucí házet - házejíc - házející

(jednat o plánu - jednající o plánu, usilovat o něco - usilující o mír, myslit si na někoho - pořád si myslící na koho, nač) ( - bojující lid).

, : kvetoucí strom , nehynoucí sláva .

: pracující , vedoucí .

-oucí, -ící : kupující, kupujícího, kupujícímu, o kupujícím, s kupujícím.

-oucí, -ící -cí, ( ) . . .:

psací stůl šicí stroj

spací vůz

žací stroj plnicí pero

bicí hodiny

. -cí -cí ( ). .: píšící (člověk) - psací (stroj), šijící žena - šicí stroj.

 

(Vedlejší věty příslovečné)

, - , - , , (), , , , .

 

(Vedlejší věty místní)

- : kde, odkud, kam, kudy, kamkoli, kdekoli. - : tam...(kde), tam...(kam), tudy... (kudy), odtud... (odkud), všude... (kde).

. :

Choď tam, kde se můžeš něčemu naučit. ,

.

Půjdu zase tam, odkud jsem přišel. , .

Kamkoli jsme se podívali, všude byla jen voda. ,

.

. kamkoli, kdekoli () , () : Ať jsem šel kamkoli, všude mě hezky přijali , . Ať byl kdekoliv, nikde se mu nelíbilo , . (. 26.)

(Vedlejší věty časové)

: když, jakmile, sotva, sotvaže, , zatím co, dříve než, co, jen co, hned jak, kdykoli, kdy, dokud, pokud. když, kdy, . . 6 18; dokud, pokud - yp. 15.

 

.
kdykoli (=pokaždé, když; vždycky, když) , ; , Kdykoli jsem tam přišel, neměl čas. Kdykoli (vždycky, když) tatínek přišel, přinesl dárky.
jakmile (=jak jenom); hned jak; sotva (že) ; ; , Jakmile na ni začal mluvit, rozplakala se. Sotva se dotkl zvonku, otevřely se dveře.
dříve než (=než-li), než ; ; , , , Dříve než tam doběhli, promokli na kůži. Než to začnu dělat, musím si to řádně promyslet.
zatím co ; Zatím co se Jeník učil, Mařenka hrála na klavír. Zatímco jsme obědvali, začalo pršet.

 

()

(Vedlejší věty srovnávací)

: jak - tak, čím - tím, více - než, jako - když, jako - kdyby, než - aby, jako - než.

. :

Dělala, jako že ho nevidí. , .

Čím více se bude vyrábět, tím lépe se -

nám povede. , .

Všechno dopadlo jinak, než jsem si ,

představoval. .

 

(Vedlejší věty účinkové)

že. : tak, takový, do té míry.

. :

Tak hlasitě přednášel, že ho bylo slyšet ,

v celém poschodí. .

Byl jsem do té míry rozrušen, že jsem do rána ,

neusnul. .

Je to takový člověk, že ho mají všichni rádi. () ,

.

:

) takže

Měli jsme nehodu, takže jsme nedojeli včas. ,

.

) (tak) aby . , -. .:

Musíte mluvit tak, aby vám bylo rozumět. , -

.

 

(Vedlejší věty příčinné)

: protože

poněvadž ;

(proto), že ,

jelikož ;

ježto ;

. :

Musím to vykonat, poněvadž jsem ,

se k tomu zavázal. .

Nepřišel na schůzi, protože byl nemocen. ,

.

Dělala to všechno proto, že měla ráda své děti. , -

.

: 1. že , , proto.

2. jelikož ježto , .

 

(Vedlejší věty účelové)

: aby

jen aby ;

proto.

Přišel jsem proto, abych vám pomohl. , .

Píšeme vám již dnes, abyste mohli přijet ,

včas. .

Dělal vše možné a nemožné, jen aby zůstal ,

na fakultě. .

 

(Vedlejší věty podmínkové)

: jestliže
-li

kdyby

když ;

jestli

když jestli .

: jestliže, -li, když:

Vyhovím vám, bude-li to možné. ,

.

Jestliže mi to přinesete včas, zítra vám ,
napíšu článek. .

- kdyby:

Kdyby ses učil, nebyl bys musel opakovat ( ),

třídu. .

. (. 29), :

Přijít včas, mohli jsme ten vlak ještě stihnout. ,

.

 

(Vedlejší věty přípustkove)

, - . - :

ačkoli, ač \

třebaže, třeba(s) ;

přestože ,

i když ;

jakkoliv

třebaže, třebas, i když, jakkoliv . .:

Dokázal to, třebaže byl ještě mlád. , .

Ačkoli jsem hodně češtinu studoval, přece se ( , ) -
bojím mluvit. ,

.

Šli jsme na procházku, přestože venku , ,

bylo zima. .

Musím ti to říct, í když se mi do toho ,

moc nechce. .

 

CVIČENÍ

1. Souvětí měňte na věty s přechodníkovou vazbou:

Kostkovi synové si vzali chleba a šli se koupat. Když přišli k řece, vyhledali si stinné místo. Koupali se a vesele na sebe pokřikovali. Potom leželi na sluníčku a přemýšleli, co budou dělat dále. Rozhodli se, že budou rybařit, a znovu vstoupili do řeky. Jan se posadil do stínu a naléval do džbánku vodu. Seděl na kameni a koupal si nohy ve vodě. Přicházel k nim strážmistr a utíral si zpocené čelo. Když spatřil ve džbánku ryby, vyhodil je zpět do řeky.

2. Měňte ve větách podmět a zároveň i tvar přechodníku podle vzoru:





:


: 2017-02-24; !; : 421 |


:

:

.
==> ...

1318 - | 1151 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.356 .