Лекции.Орг


Поиск:




инаміка і періодизація сімейного життя.




У функціонуванні сім'ї простежуються третього аспекту, які утворюють єдність, доповнюють один одного, переплітаються:

Підтримка стійкого стану сім'ї як відкритої системи (цей процес називається асимілятивні).

Пристосування до змін. Заради чого налагоджене рівновагу дещо порушується, іноді дуже навіть добре порушується. Чим більше стресогенний фактор, тим більше порушується рівновага (процес називається аккомодатівную).

Пошук балансу між 1-им і другим.

Дослідники вивчають періодизацію сімейного життя. Класифікацію сімейних відносин не так легко зробити.

Періодизація сімейних відносин

1. Рудольф Нойберт і Баркан (німецькі автори). Підстави для своєї періодизації вони беруть з зміни місця дітей в сімейній структурі. Виділяють наступні етапи:

Життя удвох (до народження дитини).

Життя після народження дитини.

Життя з дітьми дошкільниками.

Життя з дітьми - молодшими школярами.

Життя з дітьми - старшими школярами.

Відділення дорослих дітей від батьків.

Участь у вихованні онуків.

2. Автори Грізіцкіс і Малярова. Будують періодизацію в зв'язку з сімейними кризами. Статистично кризові періоди життя відносяться до: 4-6 і 17-25 рокам. Ці кризи можна пов'язати з фактором зміни функції сім'ї та у відповідності з цим, зі зміною в її структурі. Такі зміни викликаються труднощами, які П. Бос називає нормативними стресами (так як їх відчуває приблизно 95% сімей).

3. Можна виділити етапи розвитку по задачам сім'ї, відповідні етапам розвитку сім'ї:

Дошлюбні спілкування. Тут досягається часткова психологічна та матеріальна незалежність від батьківської сім'ї. Відбувається досвід спілкування, збагачується досвід спілкування з представниками іншої статі, відбувається вибір партнера, набувається досвід емоційного і ділового взаємодії з цим партнером.

Період оформлення шлюбу. Це період прийняття подружніх соціальних ролей, при цьому відносини в парі включаються в більш широкий контекст відносин.

Медовий місяць. Він характеризується створенням атмосфери інтимності, первинним узгодженням сімейних ролей. На цьому етапі з'являється досвід взаємодії у вирішенні організаційних побутових питань. Встановлення психологічної та просторової дистанції з генетичними сім'ями (з батьками. Якщо молода сім'я живе разом з батьками, то просторова дистанція не встановлюється, а тільки - психологічна).

Етап молодої сім'ї. Починається з вирішення про продовження роду, про народження дитини і закінчується моментом надходження дитини в дитячий дошкільний заклад. Якщо дитина не відданий в дитячий сад, то цей період закінчується поверненням дружини в професійну діяльність. Якщо і дружина не працює, тоді то приблизно в 3,5-5,5 років. Диференціація (поділ) ролей батька і матері, узгодження ролей йде від матеріального обеспечивания нових (з дитиною) умов життя родини. Йде пристосування до великих фізичних і психологічних навантажень, обмежується загальна активність за межами сім'ї, можливість побути одному практично відсутня. Багато дружини втомлюються від психоемоційної перевантаження (заїдає побут).

Період зрілої сім'ї. Це сім'я, успішно виконала свої функції і що вирішила всі завдання попереднього етапу. Створюються нові структури відносин. Дитина, звичайно, вимагає уваги, але такий безоглядної опіки вже не потрібно, подружжя може приділяти увагу один одному. Етап закінчується, коли діти досягають часткової незалежності від батьків.

Сім'я людей старшого віку. На даному етапі сімейні функції мають нові змісту, йде повна перебудова структури відносин, з'являються нові сімейні ролі - бабусі й дідусі. Тому виховна функція зміщується з виховання власних дітей на виховання онуків.

труктура сім'ї.

Існує безліч різних варіантів складу, або структури, сім'ї:

• «нуклеарна сім'я» складається з чоловіка, дружини та їхніх дітей;

• «поповнена сім'я» - збільшений за своїм складом союз: подружня пара і їх діти, плюс батьки інших поколінь, наприклад бабусі, дідусі, дядьки, тітки, що живуть всі разом або в тісній близькості один від одного і складають структуру родини;

• «змішана сім'я» є «перебудованої» сім'єю, що утворилася внаслідок шлюбу розведених людей. Змішана сім'я включає нерідних батьків і нерідних дітей, так

як діти від попереднього шлюбу вливаються в нову одиницю сім'ї;

• «сім'я батька-одинака» є господарством, яке ведеться одним батьком (матір'ю або батьком) через розлучення, відходу або смерті чоловіка або тому, що шлюб ніколи і не був укладений;

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 298 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Люди избавились бы от половины своих неприятностей, если бы договорились о значении слов. © Рене Декарт
==> читать все изречения...

1020 - | 838 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.