Лекции.Орг


Поиск:




аняття № 3. Складання розкладки продуктів за нормою №1 – загальновійськова №9 - дієтична.




аняття № 3. Складання розкладки продуктів за нормою №1 – загальновійськова №9 - дієтична.

 

 

Одеса

 

ВІЙСЬКОВА АКАДЕМІЯ

 

ФАКУЛЬТЕТ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ

Кафедра військово-спеціальної підготовки

 

 

ЗАТВЕРДЖУЮ Завідувач кафедри ВСП працівник О.О.МОСКАЛЮК “____”_______________201 р.

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення практичного заняття

з програми військової підготовки студентів

за військово-обліковою спеціальністю:

“Організація продовольчого забезпечення”

 

МОДУЛЬ 2.ВП.07.

“ОРГАНІЗАЦІЯ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ПО СЛУЖБІ ТИЛУ”

 

 

ТЕМА 6. Організація харчування військовослужбовців в стаціонарних умовах.

 

аняття № 3. Складання розкладки продуктів за нормою №1 – загальновійськова №9 - дієтична.

 

 

Обговорено

на засіданні кафедри

"____"___________201 року

Протокол № ______

 

Одеса

ТЕМА 6. Організація харчування військовослужбовців в стаціонарних умовах.

 

аняття № 3. Складання розкладки продуктів за нормою №1 – загальновійськова №9 - дієтична.

Навчально - виховна мета:

1. Навчити студентів складати розкладку продуктів на один день за нормою №1 – загальновійськова №9 - дієтична.

2. Виховувати у тих, хто навчається свідоме відношення до оволодіння військовою спеціальністю.

 

Час: 4 години

 

Місце проведення: клас

Метод: практична робота, пояснення з демонстрацією правил складання розкладки продуктів.

 

Інформаційне забезпечення:

 

1. Постанова КМУ від 29 березня 2002 року № 426 «Про норми харчування військовослужбовців ЗС та інших військових формувань».

2. Наказ МО України від 20.03.2008 р. № 106 «Тимчасова інструкція про організацію продовольчого забезпечення військовослужбовців та годування штатних тварин Збройних Сил України шляхом залучення суб’єктів господарювання».

3. Керівництво щодо приготування їжі у військових частинах і закладах. Воєніздат 1980 р.

4. Керівництво з організації харчування у військових частинах і закладах. Воєніздат 1978 р.

5. Керівництво щодо утримання військових їдалень - Київ, 2000 р.

Матеріальне забезпечення:

1. Ноутбук;

2. Мультимедійний проектор.

3. Бланки розкладки продуктів ф.66.

 

Завдання на самостійну роботу:

 

1. Скласти розкладку продуктів за нормою №1 – загальновійськова на один день.

І. Розрахунок часу:

 

№ з/р Навчальні питання Час (хв.)
І. Вступна частина 1. Перевірка готовності студентів до заняття  
ІІ. Основна частина Вступ Навчальні питання: 1. Складання розкладки продуктів за нормою № 1 - загальновійськова на один день. 2. Складання розкладки продуктів № 9 – дієтична на один день. Закінчення      
ІІІ. Заключна частина 1. Висновки по заняттю 2. Завдання на самостійну роботу.  

ІІ. Методичні вказівки

 

2.1. Загальні організаційно-методичні вказівки.

На попередньому занятті викладач дає студентам завдання на самостійну підготовку, оголошує їм час, місце проведення, тему і навчальні питання наступного заняття, звертає увагу на необхідність глибоких знань в складанні розкладки продуктів, оголошує студентам порядок проведення заняття, мету, його матеріальне забезпечення, оголошує запитання, по яких буде проведене опитування, нагадує літературу для самостійної роботи і які положення керівних документів необхідно вивчити і законспектувати, проводить консультацію.

 

2.2. Методичні вказівки по вступу.

Підкреслити актуальність і важливість вивчення теми для практичної роботи у військах (привести приклад з досвіду: свого, роботи продовольчої служби військових часин, випускників і відгуки на них).

Відзначити, що важливе місце, як в мирний, так і у воєнний час, для якісної та своєчасної організації харчування особового складу займає розкладка продуктів.

На даному занятті будуть розглянуті ці питання.

 

2.3. Методичні вказівки по перевірці готовності студентів до заняття.

Викладач перевіряє підготовку студентів до заняття шляхом виконання ними завдання, яке дано для самостійної роботи (конспектування статей керівних документів, доповнення конспектів лекції із рекомендованих джерел).

Потім викладач проводить контрольне опитування студентів по наступним питанням:

1. Норма № 1 - загальновійськова.

2. Обов’язки посадових осіб продовольчої служби з питань ведення обліку.

3. Технологія приготування страв.

4. Виходи готових порцій.

Опитування проводиться усно.

Після відповіді кожного студента викладач вказує на допущені помилки і повному відповіді, оголошує оцінку. По закінченні опитування – робить висновок про загальну підготовку взводу до заняття.

 

2.4. Методичні вказівки по проведенню заняття.

Заняття проводити методом практичного відпрацювання навчального матеріалу з демонстрацією слайдів. Роздати через чергового взводу бланки розкладки продуктів ф.66 та видати завдання для її складення Наголосити, що помилки в оформленні облікових документів можуть привести до матеріальної відповідальності. Звернути увагу слухачів, що знання даного матеріалу будуть постійно використовуватись начальником продовольчої служби при складанні розкладки продуктів для організації харчування особового складу Збройних Сил України.

 

2.5. Методичні вказівки по заключній частині

Викладач робить висновки по заняттю, відзначає активних студентів. За результатами активності в процесі заняття кожен студент може бути оцінений.

Дає вказівки на самостійну підготовку.

Відповіді на запитання.

 

ІІІ. Хід заняття

 

Дії керівника заняття Дії студентів
І. Вступна частина – 10 хв.
Прийом доповіді ЧВ про готовність взводу до проведення заняття. Перевірка наявності о/с, зовнішнього вигляду, готовності до заняття. Встановлюю зв’язок заняття з навчальним матеріалом, що вивчався раніше. Перевіряю о/с, готовність до заняття. Заповнюю журнал обліку занять навчальної групи. Висвітлюю слайди. Довожу інформаційне забезпечення. Оголошую тему заняття, навчально-виховну мету заняття, навчальних питань і час на їх викладання. Роздаю студентам через ЧВ бланки розкладки продуктів ф.66 Доповідь ЧВ про готовність взводу до проведення заняття.     Студенти записують до конспектів тему, навчальні питання заняття, інформаційні джерела.  
ІІ. Основна частина – 165 хв.
Вступ – 3 хв. 1. Складання розкладки продуктів за нормою № 1 - загальновійськова на один день. - 80 хв. Висвітлюю слайди. Проводжу опитування студентів про правила складання розкладки продуктів ф.66. Нагадую вимоги, що ставляться до розкладки продуктів. Ставлю завдання студентам для складання розкладки продуктів ф.66 за нормою №1 – загальновійськова на один день. Перевіряю правильність складання розкладки, оголошую помилки. Підведення підсумків вивчення першого навчального питання.     Відповідають на поставлене питання про правила складання розкладки продуктів ф.66 за нормою №1 – загальновійськова та вимоги до ній.   Отримав завдання для складання розкладки продуктів ф.66 приступають до її складання. Після складання розкладки продуктів за нормою №1 – загальновійськова на один день надають її до перевірки.  
2. Складання розкладки продуктів № 9 – дієтична на один день. - 80 хв. Висвітлюю слайди. Нагадую вимоги, що ставляться до розкладки продуктів за нормою №9 - дієтична. Ставлю завдання студентам для складання розкладки продуктів ф.66 за нормою №9 - дієтична на один день. Перевіряю правильність складання розкладки, оголошую помилки. Підведення підсумків вивчення другого навчального питання. Закінчення – 2 хв.   Відповідають на поставлене питання про правила складання розкладки продуктів ф.66 за нормою №9 - дієтична та вимоги до ній. Отримав завдання для складання розкладки продуктів ф.66 приступають до її складання. Після складання розкладки продуктів за нормою №9 - дієтична на один день надають її до перевірки.  
ІІІ. Заключна частина – 5хв.
Оцінюю практичні навички студентів з порядку і правилах оформлення облікових документів, оголошую оцінки. Підводжу підсумки заняття. Запрошую та відповідаю на запитання тих, хто навчається. Даю завдання на самостійну роботу.. При необхідності ставлять запитання. Записують завдання на самостійну роботу.  

 

ВСТУПНА ЧАСТИНА

На початку заняття перевірити готовність студентів до проведення заняття.

Оголосити тему і навчальну мету заняття, порядок практичної роботи, підкреслити важливість засвоєння матеріалу в практичної діяльності начальника продовольчої служби.

Під час виконання студентами практичної роботи викладач повинен:

уважно стежити за тим, чим займаються студенти, не допускати відволікання їх від самостійної роботи;

мати уявлення про хід роботи кожного студента над виконанням практичної роботи;

підтримувати належну дисципліну та порядок під час практичної роботи.

 

1-ше навчальне питання. СКЛАДАННЯ РОЗКЛАДКИ ПРОДУКТІВ ЗА НОРМОЮ № 1 - ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВА – 80 хв.

 

Складання розкладки продуктів – складний процес, котрий вимагає від НПС глибоких знань, творчості, ініціативи, натренированості та великих практичних навичок.

Приготування їжі для особового складу ЗС України проводиться тільки по розкладці продуктів.

Згідно Статуту Внутрішньої служби ЗСУ та наказу МО України 2002 р. № 402, розкладку продуктів складає начальник продовольчої служби спільно з начальником медичної служби військової частини, начальником їдальні і кухарем-інструктором (ст. кухарем) окремо по кожній нормі харчування на підставі котрої проводиться приготування їжі для особового складу. Підписується вона заступником командира в/ч з тилу, начальником медичної та начальником продовольчої служб і затверджується командиром військової частини.

Розкладка продуктів ф.66 являється плануючим та керівним документом в організації харчування. Вона дозволяє найбільш вірно і раціонально використати продукти пайка для приготування різноманітної та фізіологічно повноцінної їжі.

Розкладка продуктів одночасно являється контролюючим документом.

По розкладці продуктів можна проконтролювати:

- перевірити вірність виписаних по накладній продуктів і відповідність маси кількості осіб, що харчуються;

- ознайомити особовий склад та посадових осіб, що контролюють організацію харчування, з асортиментом запланованих на тиждень страв, кількістю продуктів, що повинні бути закладені у котел на одного чоловіка, розрахунковою масою виходу готових страв, масою м’ясних і рибних порцій;

- визначити вірність розходу окремих продуктів на кожен прийом їжі і на приготування окремих страв.

Розкладка продуктів за лікувальною і дієтичною нормами харчування у військовій частині складається начальником медичної служби за участю начальника продовольчої служби і кухаря-інструктора.

В розкладці продуктів вказується:

1. Дата і дні тижня.

Прийоми їжі (сніданок, обід, вечеря)

2.Найменування страв, що плануються на протязі кожного дня, тижня.

3.Перелік і кількість запланованих продуктів у грамах на 1-го чоловіка:

а) у кожну страву по прийомам їжі;

б) всього продуктів за кожен день;

в) всього по розкладці;

г) в середньому за добу.

4.Додаткові продукти за рахунок підсобного господарства.

5.Загальна маса готової страви у грамах.

6.Маса м’ясних і рибних порцій в грамах.

Роботу по складанню розкладки продуктів необхідно починати в середу або четвер для того, щоб у п’ятницю можна було б представити її на затвердження командиру. Розкладку продуктів на затвердження командиру частини подає заступник командира з тилу.

Розкладка продуктів, як правило, складається на тиждень у трьох примірниках:

- перший примірник залишається у діловодстві продовольчої служби військової частини для виписування продуктів у їдальню;

- другий – вивішується на місці контролю для ознайомлення військовослужбовців з розкладкою продуктів

- третій – видається кухарю-інструктору для керівництва під час приготування їжі і закладці продуктів у котел.

Вносити зміни в затверджену розкладку продуктів без дозволу командира військової частини – з а б о р о н я є т ь с я.

Вихідні дані для складання розкладки продуктів.

Під час складання розкладки в першу чергу враховується:

1. Норми харчування військовослужбовців.

Розкладка продуктів складається окремо по кожній нормі, що застосовується у даній в/частині.

2. Наявність і асортимент продуктів на складі військової частини.

НПС в/ч повинен мати відомості про наявність і асортимент продуктів, що знаходяться на складі в/частини.

3. Встановлений для даного контингенту військовослужбовців режим харчування.

4. Особливості і характер навчально-бойової підготовки на період, що планується.

5. Фізичне і нервово-психічне навантаження на військовослужбовців.

6. Наявність і технічний стан технологічного та холодильного обладнання.

Обладнання їдальні військової частини має важливе значення під час вибору і планування страв. Так, наприклад, неможливо планувати котлети в розкладку продуктів, якщо немає механічної м’ясорубки.

7. Кваліфікація та кількість кухарів.

Плануючи ту чи іншу страву, слід бути впевненим, що кухарський склад справиться з її приготуванням. В необхідних випадках потрібно забезпечити завчасним інструктажем кухарський склад.

8. Можливість використання продуктів підсобного господарства на додаткове харчування.

У дні напруженого навчання та державних свят, ювілею частини харчування солдат, матросів частини, як правило, покращується за рахунок додаткової видачі продуктів, отриманих від підсобного господарства і засобів грошового фонду частини.

Додаткова видача продуктів обов’язково вказується у розкладці в спеціальних графах окремо на сніданок, обід і вечерю.

9. Побажання особового складу.

10. Крім цього, для складання розкладки продуктів, необхідно знати і вірно застосовувати:

Норми виходів напівфабрикатів.

Рецептуру страв (приклади норми закладки продуктів на одну порцію).

Особливості технології приготування страв національної кухні.

Заказну систему приготування їжі у їдальнях з числом осіб, що харчуються до 500 осіб, а також приготування нетрадиційних страв і гарнірів.

Вимоги, що ставляться до розкладки продуктів.

Вірно складена розкладка продуктів повинна відповідати наступним вимогам.

Добова норма продуктів повинна повністю видаватись з застосуванням необхідних замін продуктів, наприклад, заміна крупи овочами, макаронними виробами і навпаки, не допускаючи недовитрати або перевитрати продуктів.

Асортимент страв на кожен прийом їжі і перерозподіл продуктів норми харчування по прийомам їжі повинні співпадати з режимом харчування.

Набір продуктів по асортименту і кількості для закладки в однотипні страви в різні дні і вихід цих страв повинен бути однаковим. Це полегшує роботу кухаря в приготування їжі і її видачі, а також привчає тих, що харчуються до отримання визначеного об’єму і маси страв та забезпечує рівномірну калорійність по дням і прийомам їжі.

В розкладці продуктів повинно бути передбачено достатня різноманітність страв. Не допускаються одні і ті самі страви в розкладці продуктів на тиждень більше двох разів, а страви з одних продуктів на протязі доби (наприклад, суп пшоняний і каша пшоняна у вигляді гарніру до другої страви).

Круп’яні гарніри слід чергувати з овочевими, при цьому овочеві гарніри краще подавати з рибними стравами.

Різноманітність приготування їжі досягається: застосуванням різноманітних продуктів харчування. Використанням різних способів кулінарної обробки одних і тих самих страв (смаження, варіння, тушкування і т.д.), шляхом вмілого застосування комбінацій окремих продуктів (комбіновані гарніри, страви).

Другі м’ясні страви у смаженому або тушкованому виді викликають більш тривале почуття ситості. Тому по загальновійськовій нормі харчування на сніданок або вечерю необхідно планувати гуляш, азу, рагу, плов, жарке по домашньому; не обід – м’ясо смажене та тушковане, свинину в сухарях і в тісті, м’ясо шпиговане і інші страви, а взимку – котлети, біточки, тефтелі, біфштекс рублений.

Рибні страви також слід планувати в широкому асортименті: риба смажена, тушкована, під маринадом, запечена в соусі, тісті і т.д.

На гарніри до других страв необхідно по можливості передбачати розсипчасті каші, замість в’язких.

Забороняється планувати оселедець солений, як самостійну страву на сніданок або вечерю.

Для більшої різноманітності харчування два рази в неділю до холодних закусок дозволяється планувати по 20 г оселедця, зменшуючи відповідну кількість риби, що видається на сніданок або на вечерю.

Роботу по складанню розкладки продуктів рекомендується виконувати у такій послідовності:

1. Заповнити титульну частину і числа тижня.

2. Заповнити графу “Найменування страв”.

3. Розподілити продукти по стравам і прийомам їжі.

4. Підрахувати розхід продуктів за добу, тиждень і порівняти з нормою продовольчого пайка.

5. Розрахувати теоретичний вихід готових страв, в тому числі особливо м’ясних і рибних страв.

6. Підписати і затвердити розкладку.

І. Заповнити титульну частину і числа тижня розкладки, а саме:

· Умовна назва військової частини.

· На який період складається розкладка (з якого по яке число).

· Норма харчування (за загальновійськовою нормою харчування).

· Поставити дату у відповідні дні тижня.

Використовуючи типову картотеку страв заповнити графу “Найменування страв”. При розподіленні страв по дням тижня необхідно також користуватися “Керівництвом по організації харчування”., 1978 р., та “Керівництвом по приготуванню їжі”, 1980 р., стор. 239 – 253.

Продукти, що входять до загальновійськової норми харчування, дозволяють щоденно готувати на сніданок і вечерю по 1 м’ясній або рибній страві з овочевим або круп’яним гарніром, на обід холодну закуску з овочів, першу страву на кістковому бульйоні, другу – м’ясо з круп’яними або овочевими гарнірами, компот, а також запіканки, круп’яні котлети і інші нетрадиційні страви і гарніри.

У тижневій розкладці планується:

чотирнадцять холодних закусок;

сім перших страв;

двадцять одна друга гаряча страва;

з них 7 – на сніданок; 7 – на обід; 7 – на вечерю, в тому числі:

страви з риби повинні бути на сніданок – не більше 3 раз, на вечерю – 4 рази на тиждень.

Розподілити продукти по стравам і по прийомам їжі. Для цього необхідно знати приблизні норми закладки продуктів в страви.

М’ясо і риба по загальновійськовому пайку розподіляється:

м’ясо на сніданок або вечерю – 100 г на обід – 100 г, риба на сніданок або вечерю 150 г.

а) Жири

Прийоми їжі Масло коров’яче Жири тваринні та кулінарні Олія
Сніданок      
Обід      
холод. закуска      
1 страва      
2 страва      
вироб. із борошна      
Вечеря      
холод. закуска      
2 страва (рибна)      
Всього      

 

б) Хліб

Прийоми їжі Хліб із суміші борошна житнього обдирного і пшеничного 1 сорту Хліб із борошна пшеничного першого сорту
Сніданок    
Обід    
Вечеря    
Всього    

50 г. борошна пшеничного 1 сорту, 0,5 г. дріжджів планувати щодоби на приготування випічки на один із прийомів їжі за рішенням командира військової частини.

 

в) Цукор, сухофрукти.

 

Прийоми їжі В день приготування компоту
Цукор сухофрукти
Сніданок    
Обід    
Вечеря    
Всього    

г) Спеції і перець, гірчиця, оцет, лавровий лист, томат-паста по нормам заносяться в графу “Всього продуктів за день”.

д) Чай – по 0,6 г на сніданок і вечерю.

е) Яйця видаються по 2 шт. на тиждень у вареному вигляді.

Під час складання розкладки продуктів найбільш складним являється розподілення круп, бобових, макаронних виробів, борошна і овочів.

 

РОЗПОДІЛ ОВОЧЕВО-КРУП’ЯНОЇ ГРУПИ ЗА ПРИЙМАННЯМИ ЇЖІ:

на сніданок – 500 г;

у тому числі холодна закуска – 80 г;

друга страва – 420 г;

на обід – 780 г;

у тому числі холодна закуска – 120 г;

перша страва – 250 г;

друга страва – 410 г;

на вечерю – 420 г;





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1770 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Два самых важных дня в твоей жизни: день, когда ты появился на свет, и день, когда понял, зачем. © Марк Твен
==> читать все изречения...

756 - | 694 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.