Лекции.Орг


Поиск:




сновні завдання навчальної дисципліни.

ета навчальної дисципліни.

Метою навчальної дисципліни " Патентознавство та авторське право " є формування у студентів здатностей:

· використовувати методологію творчої діяльності, сучасні методи розв’язання творчих задач і принципи інженерної психології і дизайну при створенні нової техніки і нових технологій, в тому числі інформаційних;

· використовувати нормативно-правові акти та міжнародні договори, що регулюють відносини в сфері інтелектуальної власності;

· виконувати патентно-інформаційні дослідження для визначення рівня техніки і прогнозування її розвитку;

· виявляти об'єкти права інтелектуальної власності;

· визначати права та обов'язки власників охоронних документів на об'єкти права інтелектуальної власності;

· використовувати положення про оформлення заявок на різні об’єкти інтелектуальної власності;

· використовувати методи оцінки об’єктів права інтелектуальної власності для подальшої їх комерціалізації, в тому числі для продажу ліцензій і трансферу технологій;

 

сновні завдання навчальної дисципліни.

Згідно з вимогами освітньо-професійних програм студенти після засвоєння навчальної дисципліни " Патентознавство та авторське право " мають набути:

· знання системи інтелектуальної власності і, зокрема, промислової власності в винахідницькій та патентно-ліцензійній діяльності, методологічних основ створення об’єктів промислової власності і інженерної психології, міжнародного співробітництва у галузі інтелектуальної власності, захисту патентних прав, авторського права та суміжних прав, а також системи патентної інформації;

· вміння застосовувати на практиці нормативно-правові акти при забезпечені правової охорони науково-технічних досягнень та творчої продукції, провести патентні дослідження в певній галузі техніки та оформити заявку на винахід або інший об’єкт промислової власності, заявку на об’єкт авторського права, зокрема на комп’ютерні програми і бази даних, документи на комерційну таємницю, використати патентну інформацію та документацію при проведенні науково-дослідних, проектно-конструкторських, проектно-технологічних розробок з метою створення конкурентоспроможної продукції;

· досвід роботи з нормативно-правовими документами, патентною документацією, в оформленні матеріалів заявки на об’єкт права інтелектуальної власності (винахід, корисну модель, промисловий зразок, знак для товарів та послуг, топографію інтегральної мікросхеми, твори науки, літератури і мистецтва тощо), а також ліцензійного договору на передачу права або використання об’єкту права інтелектуальної власності.

 

2. Структура навчальної дисципліни

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 72 години 2 кредита ЄКТС.

Рекомендований розподіл навчального часу

Форма навчання Семестр Розподіл за семестрами та видами занять Семестрова атестація
Всього Лекції Практ. СРС
Денна           Залік
Заочна           Залік

3. Зміст навчальної дисципліни

Розділ 1

Система охорони інтелектуальної власності

Тема 1.1. Система інтелектуальної власності в Україні

Основні поняття і визначення. Роль інноваційної діяльності в соціально-економічному розвитку країни. Інтелектуальна власність як складова інтелектуального капіталу. Структура державного управління системою інтелектуальної власності. Законодавча діяльність в системі інтелектуальної власності.

Тема 1.2. Міжнародне співробітництво у сфері інтелектуальної власності

Всесвітня організація інтелектуальної власності «ВОІВ»: історія створення, функції, співробітництво у цілях розвитку. Міжнародні угоди по охороні промислової власності. Міжнародні угоди по охороні авторського права і суміжних прав. Світова організація торгівлі та перспективи приєднання до неї України. Інші міжнародні договори й угоди. Євразійська патентна конвенція (ЄАПК). Нові світові тенденції у сфері інтелектуальної власності.

Розділ 2

Створення і патентно-інформаційні дослідження об’єктів прав промислової власності

Тема 2.1. Методологічні основи створення об’єктів прав промислової власності

Поняття «системи» і системний підхід в творчому процесі. Методологічна основа і соціальні аспекти науково-технічної творчості. Рівні творчої діяльності і винахідницьких задач. Етапи розробки винаходу. Психологічні особливості науково-технічної творчості. Роль творчого колективу і особи в процесі створення об’єктів промислової власності. Етика творчості та історія деяких відкриттів, винаходів і винахідників. Методи розв’язання винахідницьких задач (метод морфологічного аналізу, метод фокальних об’єктів, алгоритм розв’язання винахідницьких завдань та інші методи). Основи інженерної психології і дизайну. Основи художнього конструювання.

Тема 2.2. Патентна інформація та документація

Патентна документація і нормативна база патентно-інформаційної діяльності. Державна система патентної інформації. Національні і міжнародна класифікації об’єктів промислової власності. Пошук патентної інформації.

Тема 2.3. Патентні дослідження

Зміст і порядок патентних досліджень за ДСТУ 3575-97. Життєвий цикл об’єкта господарської діяльності. Патентний формуляр (ДСТУ 3574-97). Нові інформаційні технології. Документування етапів правової охорони об’єктів промислової власності. Використання патентної інформації при прогнозуванні, створенні і засвоєнні нової техніки. Прогнозування і блокування масиву винаходів методом морфологічного аналізу (приклади).

 

Розділ 3

Набуття прав на об’єкти промислової власності

Тема 3.1. Порядок набуття прав на винаходи і корисні моделі

Об’єкти винаходів і їхні ознаки. Критерії патентоспроможності: новизна, винахідницький рівень, промислова придатність. Автори та власники охоронних документів. Збори з набуття прав. Порядок одержання патенту: дата подання заявки, пріоритет заявки, відкликання та зміна заявки. Тимчасова правова охорона, публікації про видачу патенту, експертиза заявки, реєстрація патенту, видача патенту. Патентування винаходу (корисної моделі) в іноземних державах і особливості міжнародної експертизи заявки. Державне стимулювання та використання винаходів (корисних моделей).

Тема 3.2. Оформлення винаходу (корисної моделі)

Перелік матеріалів при поданні заявки на винахід (корисну модель) в Україні. Формула винаходу (призначення, структура, складання, особливості).

Вимоги до опису винаходу. Вимоги до графічних матеріалів, які пояснюють опис винаходу. Реферат винаходу. Оформлення документів заявки. Приклади формул винаходів на пристрій, спосіб, речовину, штам, застосування. Приклади оформлення опису винаходів і публікацій відомостей про них. Оформлення міжнародної заявки на винахід.

Тема 3.3. Порядок набуття прав на промислові зразки

Умови надання правової охорони та умови патентоспроможності промислового зразка: новизна (або оригінальність), промислова придатність. Перелік матеріалів при поданні заявки та порядок одержання патенту. Збори з набуття прав. Вимоги щодо оформлення заявки на одержання патенту. Експертиза. Приклади публікацій відомостей про промисловий зразок.

 

 

Тема 3. 4. Порядок набуття прав на фірмові найменування, торговельні марки і географічні зазначення

Умови надання правової охорони фірмових найменувань, торговельних марок (знаків для товарів і послуг) і географічних зазначень. Збори з набуття прав. Порядок реєстрації та одержання свідоцтва. Вимоги до оформлення заявки на знак для товарів і послуг. Перелік класів товарів і послуг за МКТП. Приклад оформлення заявки. Приклади публікації відомостей про зареєстровані знаки. Поняття про бренд і приклади.

Розділ 4

Нетрадиційні об’єкти права інтелектуальної власності

Тема 4.1. Порядок набуття прав на сорти рослин і породи тварин

Порядок реєстрації та одержання охоронного документу. Перелік матеріалів при поданні заявки. Збори з набуття прав.

Тема 4.2. Набуття прав на топографії інтегральних мікросхем

Умови надання правової охорони топографії інтегральних мікросхем. Оформлення документів заявки. Збори з набуття прав. Експертиза заявки. Реєстрація заявки. Одержання правової охорони в іноземних державах. Приклад оформлення заявки.

Тема 4.3. Набуття пряв на комерційну таємницю

Поняття про комерційну таємницю. Види та зміст нерозкритої науково-технічної інформації. Особливості конфіденційної інформації. Заходи щодо збереження комерційної таємниці та конфіденційної інформації. Часткова правова охорона нерозкритої інформації. Оформлення і реєстрація опису «ноу-хау». Реалізація «ноу-хау». Приклади опису «ноу-хау».

Тема 4.4. Набуття прав на наукові відкриття і раціоналізаторські пропозиції

Ознаки наукового відкриття. Порядок оформлення, реєстрації та одержання диплому на наукове відкриття в СССР. Приклади наукових відкриттів і їх значення для науки і техніки. Ознаки раціоналізаторської пропозиції. Оформлення раціоналізаторської пропозиції.

Розділ 5

Авторське право та суміжні права

Тема 5.1. Авторське право

Об’єкти авторського права: твори науки, літератури і мистецтва. Перелік матеріалів заявки для реєстрації твору, Державна реєстрація авторських прав.Збори з набуття прав при державній реєстрації. Приклади оформлення заявки на твори науки: комп’ютерні програми, бази даних, монографії тощо. Авторські договори.

Тема 5.2. Суміжні права

Об’єкти суміжних прав. Суб’єкти суміжних прав: виконавці, виробники фонограм, організації мовлення.

Розділ 6

Економіка і управління інтелектуальної власності

Тема 6.1. Комерціалізація об’єктів права інтелектуальної власності

Мета і основні способи комерціалізації об’єктів права інтелектуальної власності: використання у власному виробництві, передача прав (поступання прав або продаж), внесення прав до статутного капіталу товариств або надання дозволу(видача ліцензії) на використання. Структура і зміст ліцензійного договору. Оформлення ліцензії щодо надання дозволу на використання винаходу. Винагорода: пряма, грошова винагорода, непряма грошова винагорода. Договори на створення і використання результатів у науково-технічній діяльності. Договір на роботи і послуги по забезпеченню науково-технічною інформацією. Франчайзинг і франчайзинговий договір. Інженірінг. Трансфер технологій.

 

Тема 6.2. Економічна ефективність використання об’єктів інтелектуальної власності

Випробовування і сертифікація об’єктів промислової власності. Ефективність використання об’єктів промислової власності. Поняття ринка, вартості, ціни. Розрахунок вартості грошей в часі. Цілі оцінки. Визначення бази оцінки. Розрахунок ціни ліцензії. Визначення ставок дисконту та роялті. Оцінка вартості прав на об’єкти інтелектуальної власності. Експертиза об’єкта оцінки і визначення мети оцінки. Методи оцінки. Вибір підходу до оцінки та методу оцінки. Постанова інтелектуальної власності на бухгалтерський облік. Застосування елементів інвестиційного аналізу та аналіз вихідних даних при оцінці інтелектуальної власності.

Тема 6.3. Управління правами інтелектуальної власності

Управління об’єктами права інтелектуальної власності на етапах: створення, набуття прав, використання прав, захисту прав, утилізації. Організація патентно-ліцензійної діяльності на підприємствах і установах. Інноваційні процеси і конкурентоспроможність об’єктів промислової власності у ринкових умовах. Доцільність і порядок зарубіжного патентування.

4. Рекомендована тематика практичних занять (відбір з орієнтацією на спеціальність)

Мета – закріплення знань з лекційного матеріалу і вміння їх використовувати.

Тема 2.1.: 2.1.1. Підбір прикладів винаходів, промислових зразків, знаків для товарів і послуг (торговельних марок) з написанням структур рубрик відповідно МПК, МКПЗ, МКТП по бюлетенях «Промислова власність».

2.1.2. Синтез не менше п’яти варіантів технічної системи одним із методів пошуку нових технічних рішень і вибір кращого варіанту методом парних порівнянь.

Тема 2.2.: 2.2.1. Ознайомлення з ДСТУ 3575-97 «Патентні дослідження. Основні положення та порядок проведення»

2.2.2. Проведення патентного дослідження синтезованого в п.2.1.2 об’єкту або за темою магістерської роботи (самостійно під наглядом наукового керівника та лектора курсу).

2.2.3. Вивчення ДСТУ 3574-97 «Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформлення».

Тема 3.1.: 3.1.1. Підбір аналогів і вибір прототипу на винахід.

Тема 3.2.: 3.2.1. Складання формули винаходу на пристрій, спосіб, речовину або штам мікроорганізму з використанням основних законів логіки.

3.2.2. Оформлення заявки на пристрій.

3.2.3. Оформлення заявки на спосіб.

3.2.4. Оформлення заявки на речовину:

3.2.5. Оформлення заявки на штам мікроорганізму.

Тема 3.3.: 3.3.1. Оформлення заявки на промисловий зразок.

Тема 3.4.: 3.4.1. Оформлення заявки на торговельну марку (знак для товарів та послуг).

Тема 4.3.: 4.3.1. Оформлення «ноу-хау» на пристрій, технологію, алгоритм або програмний продукт.

Тема 5.1.: 5.1.1. Оформлення заявки на державну реєстрацію прав автора на твори науки, літератури, і мистецтва (комп’ютерні програми, бази даних тощо).

Тема 6.1.: 6.1.1. Складання ліцензійного договору, обґрунтування виду та вартості ліцензійної винагороди.

Тема 6.2.: 6.2.1. Оцінка прав на винахід.

6.2.2. Оцінка прав на промисловий зразок.

6.2.3. Оцінка прав на торгівельну марку.

6.2.4. Оцінка прав на програму для ЕОМ (комп’ютерну програму або базу даних).

 

 

5. Рекомендована література

Основна література

1. Кузнєцов Ю.М. Патентознавство та авторське право: Підручник/ Ю.М. Кузнєцов – К.: ТОВ «Кондор», 2005. – 428 с., 2-е видання, перероблене і доповнене, 2009. – 446 с.

2. Кузнєцов Ю.М. Практикум з дисципліни «Патентознавство та авторське право». Навчальний посібник/ Ю.М. Кузнєцов, О.В. Самойленко. – К.: ТОВ «ГНОЗІС», 2010. – 306 с.

Додаткова література

3. Андрошук Г.О. Патентне право: правова охорона винаходів: Навчальний посібник/ Г.О. Андрошук, Л.І. Работягова– К.: МАУП, 1999. – 216 с.

4. Андрощук Г. Право интеллектуальной собственности: торговые аспекты. Науч.-практ. изд./ Г. Андрощук, П. Крайнев, И. Кавасс – К.: Издательский дом «Ин Юре», 2000. -164 с.

5. Большаков А.П. Основы теории изобретательства. Учебное пособие/ А.П. Большаков, Ч.Ф. Якубов, А.У. Абдулгазис, Э.Р. Ваниев – Симферополь: КРП «Издательство «Крымучпедгиз», 2007. – 192с.

6.Бондаренко С.В. Авторське право і суміжні права: Навчальний посібник/С.В. Бондаренко. – К.: ІІВП, 2004.-260 с.

7.Верба І.І. Основи інтелектуальної власності [Електронний ресурс]: навчальний посібник / І. І. Верба, В. О. Коваль; за ред. С. В. Чікіна; НТУУ «КПІ». – 2-ге вид., перероб. і доп. – Електронні текстові дані (1 файл: 2,20 Кбайт). – Київ: НТУУ «КПІ», 2013. – 262 с.: 23 іл. – Режим доступу http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/2387

8. Виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на об’єкти промислової власності. Порядок складання та оформлення патентного формуляра. За ред. В.Л. Петрова, К: Нора-прінт, 2000.

9. Гаркавий А.Д. Інтелектуальна власність в аграрному виробництві. Навчальний посібник/ А.Д. Гаркавий, Л.П. Середа, Ю.М. Кузнєцов– Вінниця: Тірас, 2004. – 216 с.

10.Добриніна Г.П. Патентна інформація та документація. Патентні дослідження: Конспект лекцій/ Г.П. Добриніна, В.Д. Пархоменко– К.: ЗАТ «ПВП», 2000. – 84 с.

11. Збірник тестових питань з дисципліни «Патентознавство та авторське право» для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» [Електронний ресурс] / НТУУ «КПІ»; уклад. А. С. Ромашко. – К.: НТУУ «КПІ», 2013. – 34 с. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ela.kpi.ua/handle/123456789/2663.

12.Інтелектуальна власність: словник-довідник / За ред. О. Д. Святоцького. – У 2-ч т. –К: Видавничий дім «Ін Юре», 2000. – Т. 1 – 356 с, Т.2 – 272 с.

13.Каміл Ідріс. Інтелектуальна власність – потужний інструмент економічного зростання. Всесвітня організація інтелектуальної власності. Переклад з англ. Укрпатент, 2006. – 371 с.

14.Козинец В.П. Патентоведение: Учебное пособие/В.П. КОзинец, В.В. Малый, И.В. Межебовский – Днепропетровск: НметАУ, 2000. – 253с.

15.Конов Ю.П. Ускорение использования изобретений: (Прогнозирование, эффективность)/ Ю.П. Конов, С.Ф. Мазнев– М.: Машиностроение, 1989. – 152 с.

16.Кузнєцов Ю.М. Інтелектуальна власність. Навчальний посібник / Ю.М. Кузнєцов, Г.В. Косенюк, М.Г. Данильченко; за заг. ред.проф. Ю.М. Кузнєцова. – Тернопіль: Економічна думка, 2006. – 419 с.

17. Кузнєцов Ю.М. Теорія розв’язання творчих задач: Навчальний посібник/ Ю.М. Кузнєцов– К.: ТОВ «ЗМОК» - ПП «ГНОЗИС», 2003. – 294 с.

18. Кузнєцов Ю.М. Промислові зразки: охорона прав і оформлення: Навчальний посібник/ Ю.М. Кузнєцов, Г.В. Косенюк – Черкаси: НТУУ «КПІ» - ЧНУ імені Б. Хмельницького, 2004. -164 с.

19.Кузнєцов Ю.М. Прогнозування розвитку технічних систем: Навчальний посібник/ Ю.М. Кузнєцов, Р.А. Скляров– К.: ТОВ «ЗМОК» - ПП «ГНОЗИС», 2004. – 323 с.

20. Кузнєцов Ю.М. Засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг. Навчальний посібник / Ю.М. Кузнєцов, М.Г. Данильченко, Г.В. Косенюк, Ю.М. Данильченко, А.С. Ромашко За заг.ред. проф. Ю.М.Кузнєцова. – Черкаси: ЧНУ імені Б.Хмельницького – НТУУ «КПІ», 2005. – 244 с.

21.Кузнєцов Ю.М. Винаходи: створення, набуття, реалізація та захист прав. Навчальний посібник/ Ю.М. Кузнєцов, А.С. Ромашко, О.А. Гуменюк. За ред. Ю.М.Кузнєцова. – К.: ТОВ «ЗМОК» - ПП «ГНОЗІС», 2006. – 245 с.

22.Кузнєцов Ю.М. Теорія технічних систем: Підручник/ Ю.М. Кузнєцов, Ю.К. Новосьолов, І.В. Луців. – Севастополь: СевНТУ, 2010. – 151с. (рос.), 2011. – 246с. (укр.), 2012. – 246р.(англ.)

23.Кузнецов Ю.Н. Морфологический синтез станков и их механизмов: Монография/ Ю.Н. Кузнецов, Ж.А.Герра Хамуйела, Т.О. Хамуйела. – К.: ООО «ГНОЗИС», 2012.-516с.

24. Кузнєцов Ю.М. Дипломне проектування з інтелектуальної власності: Монографія – довідник/ Ю.М. Кузнєцов. – К.: ТОВ «ГНОЗІС», 2007. – 364с.

25.Методики вартісної оцінки прав інтелектуальної власності. Збірка / Укл. Прахов Б.Г., Цибульов П.М. – К.: УкрІНТЕІ, 1999. – 216 с.

26. Методичні вказівки до виконання домашньої контрольної роботи з дисципліни “ПАТЕНТОЗНАВСТВО ТА АВТОРСЬКЕ ПРАВО" для студентів спеціальностей освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” всіх спеціальностей НТУУ "КПІ"/ [Електронний ресурс] / НТУУ «КПІ»; Уклад. А.С. Ромашко, О.М. Кравець, О.В. Литвин. - К.: НТУУ "КПІ", 2012. - 161 с. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/; гриф НТУУ "КПІ".

27.Мікульонок І.О. Основи інтелектуальної власності: Навчальний посібник/ І.О. Мікульонок– К.: ІВЦ «Видавництво політехніка», Ліра – К, 2005. – 232 с.

28.Міжнародна реєстрація промислових зразків. Збірник нормативно-правових актів та витягів з них [Електронний ресурс]: навчальне видання / НТУУ «КПІ»; упоряд. С. В. Чікін. – Електронні текстові дані (1 файл: 1,29 Мбайт). – Київ: НТУУ «КПІ», 2012. – Назва з екрана. – Доступ: http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/2457.

29. Минков А.М. Международная охрана интеллектуальной собственности/ А.М. Минков– СПб.: Питер, 2001. – 720 с.

30.Охорона промислової власності в Україні: Монографія / За ред. О.Д. Святоцького, В.Л. Петрова. – К.: Видавничий дім «Ін Юре», 1999. – 400 с.

31.Патентні дослідження. Методичні рекомендації / За ред. В.Л. Петрова – К.: Видавничий дім «Ін Юре», 1999. – 264 с.

32.Пигоров Г.С./Креатология и интелектуальные технологии инновционного развития: Учебник для вузов/ Г.С. Пигоров, В.П. Козинец, А.Г.Махмудов, С.М. Антонечко, В.В. Малый, Н.А. Резник– Днепропетровск: Пороги, 2003. – 502 с.

33.Право інтелектуальної власності: Академ. Курс: Підруч. Для студентів вищих навч. закладів / О.П.Орлюк, Г.О. Андрощук, О.Б.Бутнік-Сіверський та інш.; За ред. О.П.Орлюк, О.Д.Святоцького. – К.: Видавничий дім «Ін Юре», 2007. – 696 с.

34.Практикум щодо підготовки та виконання практичних занять з дисципліни “ПАТЕНТОЗНАВСТВО ТА АВТОРСЬКЕ ПРАВО" для студентів та аспірантів технічних спеціальностей та спеціальності «Інтелектуальна власність». Навчальне електронне видання. [Електронний ресурс] /НТУУ "КПІ"/ А.С. Ромашко, О.М. Кравець, О.В. Литвин. - К.: НТУУ "КПІ", 2013. - 173 с. Режим доступу: http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/2477.

35. Рябов В.А. Международный обмен технологичесскими знаниями./ В.А. Рябов М.: Международные отношения, 1981. – 80с.

36.Ромашко А.С. Міжнародні договори та угоди у сфері інтелектуальної власності [Електронний ресурс]: навчальний посібник / А.С. Ромашко, І.І. Верба, В.В. Пригода; НТУУ "КПІ". – Електронні текстові дані (1 файл: 909 Кбайт). – Київ: НТУУ "КПІ", 2013. – 160 с. – Назва з екрана, прийнято та розміщено в Електронному архіві http://ela.kpi.ua/handle/123456789/3566

37.Тринг М. Как изобретать?/ М. Тринг, Э. Лейтуэйт. Пер. С анг. А.С. Доброславского / Под.ред. и с предисл. В. В. Патрикеева. – М.: Мир, 1980. – 172 с.

38.Управління інтелектуальною власностю: Монографія // П.М. Цибульов В.П.Чеботарьов, В.Г.Зінов, Ю.Суіні / За ред. П.М.Цибульова. – К.: «К.І.С.», 2005. – 448 с.

39.Цибулоьв П.М. Популярно про інтелектуальну власність: Абетка/ П.М. Цибульов, В.П. Чоботарьов/За заг. ред. К.е.н. М.В. Паладія. – К.: ТОВ «Альфа-ПІК», 2004. – 56с.

 

Основні нормативно-правові акти

40. Конституція України (ст. 9, 41, 54) - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр.

41. Цивільний кодекс України (ст. 418 – 508, 1108 – 1129) – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/435-15/page8 http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/435-15/page9

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/435-15/page18

42. ДСТУ 3575-97. Патентні дослідження. Основні положення та порядок проведення.

43.ДСТУ 3574-97. Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформлення.

44. Закон України «Про охорону прав на сорти рослин» від 21.04.1993 № 3116-XII із змінами - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3116-12.

45. Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 15.12.93р. № 3687-ХІІ зі змінами - Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/3687-12.

46. Закон України «Про охорону прав на промислові зразки» від 15.12.93р. №3688-ХІІ зі змінами - Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/3688-12/print1218034688041545.

47. Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» від 15.12.93р. №3689-ХІІ зі змінами - Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/3689-12/print1218034688041545.

48. Закон України «Про авторське право і суміжні права» від 23.12.1993 р. № 3792-XII зі змінами - Режим доступу: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/3792-12/print.

49. Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції» від 07.06.1996 № 236/96-ВР - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/236/96-вр/print1218034688041545.

50. Закон України «Про охорону прав на топографію інтегральних мікросхем» від 05.11.1997 № 621/97-ВР із змінами - Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/621/97-вр/print1218034688041545.

51. Закон України «Про охорону прав на зазначення походження товарів» від 16.06.1999 № 752-XIV із змінами - Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/752-14/print1218034688041545.

Інформаційні ресурси мережі Інтернет

52. Web-site Державної служби інтелектуальної власності України – http://sips.gov.ua/

53. Положення про Державну службу інтелектуальної власності України - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/436/2011

54. Web-site Державного підприємства «Український інститут промислової власності» - http://www.uipv.org

55. Web-site Українського центру інноватики та патентно-інформаційних послуг - http://www.iіі.ua

56. Web-site Державної організації «Українське агентство з авторських та суміжних прав» - http://www.uacrr.kiev.ua

57. Web-site Всесвітньої організації інтелектуальної власності - http://www.wipo.int/portal/index.html.ru

58. Web-site НТУУ «КПІ» - http://www.patentoznavstvo.narod.ru

6. Засоби діагностики успішності навчання

Основним засобом діагностики успішності навчання є перелік запитань, які викладені на сайті http://www.patentoznavstvo.narod.ru і комплекти із 4-х документів, які має підготувати студент:

1. Заявка на винахід:

1.1. Заява про видачу патенту по встановленій формі.

1.2. Опис винаходу.

1.3. Формула винаходу.

1.4. Креслення та інші ілюстративні матеріали, якщо вони необхідні для пояснення суті винаходу.

1.5. Реферат.

2. Заявка на об’єкт авторського права:

2.1. Заявка на твір по встановленій формі.

2.2. Фрагменти твору.

3. «Ноу-хау»:

3.1. Представлення «ноу-хау» на торги.

3.2. Пропозиція для реалізації «ноу-хау».

3.3. Опційна угода.

4. Ліцензійний договір на передачу прав на об’єкт інтелектуальної власності по п. 1 (або п.2, або п.3).

7. Методичні рекомендації

При складанні робочих програм кредитних модулів для окремих спеціальностей практичні заняття формуються з орієнтацією на спеціальність із наданого в ІІІ.2 переліку в межах 18 годин, причому обов’язково залишається заняття 2.1.2 «Синтез варіантів технічної системи і вибір кращої одним із методів пошуку нових технічних рішень» (наприклад, методом морфологічного аналізу або методом фокальних об’єктів). Для студентів механічних, хімічних та інших інженерних спеціальностей наголос робити на оформлення заявок на об’єкти промислової власності (винаходи, корисні моделі).

Для студентів фізико-математичних та інформаційних спеціальностей основну увагу звертати на реєстрацію авторських прав на комп’ютерні програми і бази даних. Для студентів гуманітарних спеціальностей перевагу віддавати таким об’єктам промислової власності як промисловий зразок, торговельна марка, твори літератури і мистецтва.

Для студентів заочної форми навчання при обмеженій кількості лекцій (до 6 годин) більше уваги приділяти самостійній роботі при однаковому обсязі матеріалів для складання заліку.

 



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
римеры решения задач к контрольной работе № 2 | уществует гибкая система скидок за оказание образовательных услуг в зависимости от количества человек поданных в заявке!
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 420 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1000 - | 811 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.