Лекции.Орг


Поиск:




арактеристика групи Світового банку.




Група Світового банку складається з п'яти юридично відокремлених підрозділів:
- Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) — надає позики безпосередньо країнам-учасницям або іншим позичальникам під гарантію держави-учасниці; - Міжнародна асоціація розвитку (МАР) — надає кредити для розвитку найбіднішим країнам; - Міжнародна фінансова корпорація (МФК) — сприяє розвитку і забезпеченню фінансування приватних підприємств у державах, що формують ринкову економіку на основі надання позик та випуску нових акцій;
- Міжнародний центр урегулювання інвестиційних спорів (МЦУІС) — арбітражний інститут, де слухаються справи іноземних інвесторів і країн-реципієнті в; - Багатостороннє інвестиційно-гарантійне агентство — страхує іноземних інвесторів від визначених категорій некомерційних ризиків і сприяє отриманню іноземних інвестицій державами-членами.

Міжнародний банк реконструкції та розвитку — міжнародна урядова організація для довготермінового кредитування економіки країн-членів. МБРР — відокремлений від МВФ інститут, що доповнює приватний інвестиційний капітал. Кожна країна-член МВФ зобов'язана вступити в МБРР, що надає їй право позичати кошти з фондів, отримувати допомогу з метою розвитку банку та брати участь у справах банку й конкурсах на одержання контрактів за всіма проектами, що фінансуються банком. Капітал МБРР організований у формі акцій. МБРР використовує різні джерела фінансування. Дохід банку формується в результаті його кредитних операцій, надання послуг, здійснення технічної допомоги країнам-членам й інвестицій у фінансові активи. Головним органом управління МБРР є Рада керуючих, яка складається з представників всіх країн-членів. До її компетенції входить вирішення всіх питань стосовно розвитку банку. Виконавчий орган МБРР — Директорат, до якого входять двадцять чотири директори-розпорядники. Директорат обирає президента банку, який здійснює оперативне керівництво діяльністю банку.

Міжнародна асоціація розвитку — створена I960 р. Це міжнародна спеціалізована урядова організація, метою якої є підтримка економічного розвитку, збільшення продуктивності й стандартів життя у менш розвинутих країнах світу, які є членами асоціації, зокрема, — запровадження фінансування дня задоволення важливих потреб їх розвитку. МАР надає країнам безпроцентні кредити на 35-40 років. Погашення кредитів починається з 11-го року після початку їх використання. Головною відмінністю між цими двома організаціями є шлях залучення фінансових ресурсів для кредитування та умови, на яких вони надають позики державам із перехідною економікою. Головним напрямом діяльності МАР є кредитування проектів у найменш кредитоспроможних країнах із метою їх економічного розвитку, підвищення продуктивності праці й рівня життя. МАР за організаційною структурою та методами управління побудована аналогічно до МБРР і має Раду керуючих, виконавчих директорів, президента і персонал для виконання визначених зобов'язань.
Міжнародна фінансова корпорація — створена в 1956 р. Членами МФК є 170 держав. Фактично МФК — філія МБРР. Вищою радою МФК є Рада керуючих. До її складу входять ті самі особи, що й до складу МБРР. Виконавчі директори теж суміщають свої посади в МБРР та МФК. Ресурси МФК складаються з внесків держав-членів, кредитів МБРР, відсотків від наданих позик, фінансових зборів, дивідендів та участі у прибутках, доходів від продажу акцій, плати за послуги, депозитів та операцій із цінними паперами, а також із коштів. зароблених на міжнародній ринках капіталу. Міжнародна фінансова корпорація є інвестиційним банком Групи Світового банку для країн, що розвиваються. Міжнародний центр урегулювання інвестиційних спорів — міжнародна організація, головною метою якої є посередництво й вирішення інвестиційних спорів між урядами та приватними іноземними інвесторами. МЦІУС було створено 1966 р. Головою організації є президент Світового банку. Багатостороннє агентство з гарантій інвестицій — міжнародна спеціалізована урядова організація, метою якої є підтримка заохочення інвестицій на виробничі цілі в державах-членах, зокрема в країнах, що розвиваються, шляхом надання гарантій, включаючи спільне перестрахування від некомерційних ризиків; здійснення допоміжних заходів для сприяння надходженням інвестицій у країни, що розвиваються, та між ними. БАГІ було створено 1988 р. як філію Світового банку. Основними напрямками діяльності агентства є збільшення можливостей для страховиків шляхом спільного страхування та перестрахування, страхування інвестицій у державах, що мають підвищені ризики, обслуговування інвесторів, які не мають доступу до офіційно визнаних страховиків, тощо. Агентство має Раду керуючих; Раду директорів, президента і персонал для виконання своїх зобов'язань.

42. Характеристика діяльності Європейського банку реконструкції та розвитку.
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) був створений у 1991 р. для сприяння переходу до відкритої економіки, орієнтованої на ринок, а також для сприяння розвитку підприємницької ініціативи в країнах Центральної та Східної Європи, країн СНД, які сповідують і реалізують принципи багатопартійної демократії, плюралізму та ринкової економіки.

Засновниками ЄБРР є 58 країн, Європейське Співтовариство та Європейський інвестиційний банк. Штаб-квартира Банку знаходиться в Лондоні.

Оскільки діяльність Банку пов'язана зі значними ризиками, показники достатності капіталу встановлені на досить високому рівні, а саме зобов'язання Банку тільки в 2—3 рази перевищують його власний капітал. Крім того, сума непогашених кредитів та інвестованих в акціонерний капітал коштів не перевищує власний капітал Банку.

ЄБРР проводить операції в 26 країнах, сприяючи реалізації там економічних реформ, приватизації, розвитку підприємництва та конкуренції, з урахуванням специфіки країн, що перебувають на різних етапах переходу до ринкової економіки. У своїй діяльності Банк тісно співпрацює з міжнародними фінансовими установами, іншими міжнародними та національними організаціями.

Визначальною рисою діяльності ЄБРР є сприяння екологічно здоровому і стійкому розвитку країн Центральної і Східної Європи, а також СНД. Діяльність Банку спрямована на інвестування в муніципальну та екологічну інфраструктуру, сприяє ефективному використанню енергії та ядерній безпеці. ЄБРР є розпорядником Рахунку ядерної безпеки і Фонду Чорнобильського укриття, на який зараховуються кошти країн-донорів. Усі проекти, що реалізуються ЄБРР, покликані прискорити перехід постсоціа л істинних країн до ринкової економіки.

Одним із основних принципів діяльності ЄБРР є мобілізація інших джерел фінансування. Банк сприяє залученню організацій для фінансування спільних проектів. У результаті такої співпраці на кожну одиницю грошових коштів, інвестованих ЄБРР, припадає близько двох одиниць коштів, інвестованих іншими організаціями по співфінан-суванню. Основними партнерами Банку зі співфінавсування є комерційні банки, установи офіційного співфінавсування, експортпо-кредитні агентства та міжнародні фінансові установи.

Оскільки Банк здійснює свою діяльність у країнах Центральної і Східної Європи та країнах СНД, важливу роль у його діяльності відіграє відділ з управління ризиками, який присвоює рейтинги кредитного ризику проектам, що реалізуються Банком. Кредитний ризик оцінюється за 10-бальною системою від 1 — "незначний ризик" до 10 — "очікувані втрати" і визначається ризиком конкретного проекту та ризиком країни. Враховуючи ринки, на яких здійснює свою діяльність ЄБРР, звичайна для Банку категорія ризику становить 4—6 балів. Залежно від ступеня кредитного ризику кожного наданого кредиту і вкладень Банку в акціонерний капітал формуються загальні та спеціальні банківські резерви. Створюються резерви і під непогашені кредити, надані під гарантію урядів.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 386 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Бутерброд по-студенчески - кусок черного хлеба, а на него кусок белого. © Неизвестно
==> читать все изречения...

931 - | 974 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.