Лекции.Орг


Поиск:




Методи оцінки опорно-рухового апарату і самоконтроль за ним




 

Фізичні вправи зміцнюють здоров'я і помітно покращують фізичний розвиток людини лише в тому випадку, якщо заняття проходять з необхідною навантаженням. Встановити необхідний рівень навантаження допомагає самоконтроль в процесі занять, що заснований на спостереженнях челове-ка за загальним станом здоров'я і т. д., а в нашому випадку ми звернемо особливу увагу на опорно-руховий апарат-рат.

Є кілька показників, за якими можна визначити стан опорно-рухової системи: тонус м'язів, стійкість тіла, гнучкість, м'язова сила, швидкість, спритність та ін

Для того, що б оцінити стан системи на момент початку тренувань можна використовувати кілька методів.

По-перше, варто визначити стан тонусу м'язів, що визначається шляхом простого обмацування. Так, у людей, які не займаються спортом, м'язи м'які і в'ялі, тонус різко знижений.

Також слід провести дослідження статичної ус-тойчивости. Проба на стійкість тіла виробляється так: фізкультурник стає в основну стійку - стопи сдві-замкнені, очі закриті, руки витягнуті вперед, пальці хіба-дени (ускладнений варіант - стопи знаходяться на одній лі-нії, носок до п'яти). Визначають час стійкості і нали-чие тремтіння кистей. У тренованих людей час устої-чівості зростає в міру поліпшення функціонального со-стояння нервово-м'язової системи.

Необхідно також систематично визначати гнучкість хребта. Фізичні вправи, особливо з навантаженням на хребет, поліпшують кровообіг, харчування міжхребцевих дисків, що приводить до рухливості по-звоночніка і профілактиці остеохандрозов. Гнучкість зави-сит від стану суглобів, розтяжності зв'язок і м'язів, віку, температури навколишнього середовища і часу дня. Для виміру гнучкості хребта використовують простий пристрій із планкою.

Про силової витривалості можна судити при виконанні підтягувань, віджимань в упорі тощо Про швидкісний силі м'язів ніг дає уявлення стрибок у довжину з місця, а також стрибок вгору з місця.

Швидкість рухової реакції певною мірою можна оцінити за допомогою простих тестів. Наприклад, можна взяти в ліву руку монету і, випустивши, впустити, стара-Ясь зловити її іншою рукою, розташованої нижче першої на 30-40 см.

Для визначення спритності можна використовувати, наприклад, метання м'яча в корзину або інші вправи.


Плоскостопість.

 

Рис. 4. Відбитки нормальної (1, 2, 3) і плоскої (4) стопи

Плоскостопість - це деформація стопи, що характеризується уплощением її склепінь. Лікарі називають плоскостопість хворобою цивілізації. Незручне взуття, синтетичні покриття, гіподинамія - все це призводить до неправильного розвитку стопи. Деформація стоп буває двох видів: поперечна і поздовжня. При поперечному плоскостопості відбувається сплощення поперечного зводу стопи. При поздовжньому плоскостопості спостерігається сплощення поздовжнього склепіння, і стопа стикається з підлогою майже всієї площею підошви. У рідкісних випадках можливе поєднання обох форм плоскостопості.

При нормальній формі стопи нога спирається на зовнішнє подовжній звід, а внутрішній звід служить ресорою, що забезпечує еластичність ходи. Якщо м'язи, підтримують склепіння стопи, слабшають, все навантаження лягає на зв'язки, які, розтягуючись, уплощают стопу (рис. 1).

Рис. 2. Приблизний комплекс ЛГ при плоскостопості.

Для попередження плоскостопості рекомендуються помірні вправи для м'язів, ніг і стоп, щоденні прохолодні ножні ванни, ходіння босоніж. Особливо рекомендується ходіння босоніж влітку по пухкої, нерівній поверхні, так як при цьому людина мимоволі переносить вагу тіла на зовнішній край стопи і піджимає пальці, що сприяє зміцненню зводу стопи. Для людей з порушеною поставою і плоскостопістю в заняття з фізичної культури і ранкову гімнастику вводять спеціальні коригуючі вправи.

ЛГ виконується 2-3 рази на день протягом 30-45 днів. Особливу приділяють масажу стоп, гомілок. Включають прийоми погладжування, розтирання, поплескування. Масаж тривалістю 5-7 хв проводиться в поєднанні з лікувальною гімнастикою.






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 826 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

803 - | 743 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.