Лекции.Орг


Поиск:




Зміст курсу і коротка анотація тем

ЕКОНОМіЧнИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Проформа

Модуль: Національна економіка

ВИКЛАДАЧІ: Жерліцин Д.М., к.е.н., доцент

Семестр: 7

Кредити: 3 (108 год.)

Базові курси: Мікроекономіка, Макроекономіка, Економічна інформатика, Економічна кібернетика, Статистика, Економіко-математичні методи та моделі, Прогнозування соціально-економічних процесів.

Рівень: бакалавр

КАФЕДРА: Економічна кібернетика

Мета курсу: формування цілісного системного уявлення про національну господарську систему, склад організаційної, методичної і регулюючої діяльності органів державної влади, а також комерційних структур у галузі економіки, про закономірності та особливості функціонування національної економіки порівняно з економіками інших країн.

Результати навчання:

При успішному завершенні модуля, студенти демонструють вміння і навички:

- оперативно оцінювати соціально-економічну ситуацію, вирішувати пов'язані з даною оцінкою задачі;

- прогнозувати основні тенденції розвитку національної економіки;

- працювати з поточною інформацією стосовно економічної політики держави.

 

Зміст курсу і коротка анотація тем

Тема 1. Національна економіка: сутність, особливості, тенденції розвитку.

Поняття «національна економіка». Взаємозв'язок національної та світової економіки. Цілі і завдання дослідження національної економіки. Типи національних господарських систем. Системний підхід до дослідження національної економіки. Національна економіка як багаторівнева система країни. Поняття про структуру національної економіки. Взаємозв'язки основних елементів національної економіки. Етапи реформування російської економіки та їх особливості.

Тема 2. Структура національної економіки: макроекономічні показники

Система макроекономічних показників, їх характеристика і оцінка. Особливості макроекономічних показників в плановій та ринковій економіці. Статистичне моделювання макроекономічних процесів. Основні макроекономічні показники: порівняльний аналіз. Індекси цін. Дефлятор ВВП. Індекс споживчих цін. Номінальний і реальний ВВП.

Тема 3. Система національних рахунків національної економіки.

Поняття про систему національних рахунків та напрямки їх використання. Економічна рівновага функціонування національної економіки. Основні теорії та концепції економічної рівноваги. Відтворювальна і галузева структура національної економіки. Пропорції і проблеми регулювання. Пропорції і пропорційність. Структурні зміни в економічному розвитку. Структурний ефект. Галузева структура.

Тема 4. Метод “витрати – випуск” та баланс міжгалузевих зв'язків В.Леонтьєва

Баланс міжгалузевих зв'язків В.Леонтьєва. Пропорції в національній економіці. Макромоделі економічного зростання і розвитку національної економіки. Метод «витрати - випуск» і його використання для аналізу структурних взаємозв'язків в економіці.

Тема 5. Система потенціалів національної економіки

Потенціал в системі національної економіки. Сукупний економічний потенціал. Класифікація потенціалу. Інвестиційний потенціал. Трудовий потенціал. Природно-ресурсний потенціал. Інформаційний потенціал. Національне багатство.

Тема 6. Господарський комплекс національної економіки України

Господарський комплекс національної економіки: основи формування та особливості структури. Промисловий комплекс та його особливості в Україні. Будівельний комплекс та його особливості в Україні. Транспортний комплекс та зв’язок. Аграрний комплекс національної економіки. Соціальний комплекс України та його інфраструктура.

Тема 7. Теорія суспільного добробуту й соціально-ринкової економіки.

Суспільний добробут: сутність і чинники. Соціальний вибір і функції добробуту. Економічні теорії суспільного добробуту й соціально-ринкової економіки. Соціально-економічні показники вимірювання соціальної нерівності. Формування соціально-ринкової економіки в Україні й ключові напрямки соціальної політики.

Тема 8. Політика та моделі економічного зростання.

Порівняльна характеристика теорій економічного зростання. Економічне зростання та економічний розвиток. Стійке економічне зростання. Особливості економічного зростання. Фактори економічного зростання. Якісні та кількісні показники економічного зростання. Інвестиції, НДДКР і економічне зростання. Природні ресурси та економічне зростання.

Тема 9. Система потенціалів національної економіки України

Склад трудових ресурсів України. Демографічні проблеми в національній економіці. Вплив природних ресурсів на економіку. Співвідношення факторів виробництва та конкурентні переваги України. Продовольчий комплекс України.

Тема 10. Особливості становлення та реформування сучасних ринкових відносин в Україні.

Засоби функціонування ринкової економіки України. Особливості становлення ринкових відносин в Україні. Сучасні ринкові перетворення в Україні: досвід та проблеми. Реалізація функцій ринку в Україні. Інвестиційна політика України. Стратегія соціально-економічного розвитку України.

Тема 11. Ринок праці та соціальний захист населення.

Ринко праці. Безробіття та зайнятість. Система соціального захисту населення. Розвиток складових соціальної сфери. Стратегічне управління соціальною сферою. Соціальна політика держави. Соціальні норми і нормативи. Пенсійна реформа в національній економіці.

Тема 12 Державне регулювання національної економіки в сучасних умовах.

Поняття «державне регулювання», його значення, особливості. Цілі державного регулювання національної економіки. Антимонопольне регулювання економічної діяльності. Державне регулювання регіонального розвитку. Соціальна політика, зовнішньоекономічна політика країни, значення, особливості.

Тема 13. Ринкова інфраструктура національної економіки.

Поняття про інфраструктура національної економіки. Інфраструктура господарського комплексу. Допоміжні організаційні утворення ринкової економіки. Основні елементи спеціалізованої ринкової інфраструктури національної економіки. Проблеми розвитку різних видів інфраструктури.

Тема 14. Фінансові важелі впливу на процеси функціонування і розвитку національної економіки.

Фінансова система України. Податкова система України: структура та принципи функціонування. Бюджетні важелі впливу на розвиток національної економіки. Крива Лафера та збалансованість важелів бюджетно-податкового регулювання.

Тема 15. Регіональна політика в системі національної економіки.

Мета та принципи формування регіональної політики, Основні показники функціонування та розвитку регіонів України. Міжрегіональні зв’язки. Програми соціально-економічного розвитку регіонів України. Важелі та система управління регіональними господарськими системами.

Тема 16. Структурна перебудова національної економіки

Поняття й значення структури національної економіки. Структурна політика держави. Напрямки та тенденції структурних зрушень в Україні.

Тема 17. Інтеграція національної економіки в світову господарську систему

Закономірності інтеграції національної економіки у світову господарську систему, основні показники зовнішніх економічних зв'язків і пропорцій, економічна безпека національної економіки. Поняття економічної інтеграції національних економік. Показники світових господарських зв'язків.

Тема 18. Економічна безпека національної економіки

Економічна безпека в системі національної безпеки країни. Поняття і граничні значення економічної безпеки країни. Зовнішні та внутрішні загрози економічній безпеці країни. Зовнішньоторговельна політики та економічна безпека країни.

 

Методи навчання: лекції, практичні заняття, самостійна та індивідуальна робота студента.

Лекції 36 години
Лабораторні заняття 36 години
Самостійна робота та індивідуальна робота – підготовка до семінарів, вивчення законодавчих і нормативних документів, написання рефератів, підготовка доповідей, виконання практичних робіт, розробка та апробація економіко-математичних моделей 35,05 годин

Форми контролю

Перевірка знань студентів з курсу здійснюється в ході поточного, модуль­ного та підсумкового контролю.

Поточний контроль оцінювання знань відбувається у формі усного опи­ту­вання на лабораторних заняттях, виконання та захисту лабораторних робіт та вибіркового письмового опитування за пройденим матеріалом.

Модульний контроль оцінює теоретичні та практичні вміння, які набули студенти після опанування певного залікового модулю. Модульний контроль проводиться у формі відповіді на теоретичні та тестові завдання, захисті лабораторних робіт. При вивчені курсу передбачається дві модульні контрольні роботи: до першого модульного завдання входять теми 1-8, до другого – 9-18.

Форма підсумкового контролю з дисципліни – залік.

 

Форми самостійної роботи: опрацювання теоретичних основ дисципліни, про­слуханого лекційного матеріалу; вивчення тем і питань, що передбачені для самостійного опрацю­вання; підготовка до виступу на семінарському занятті; письмове оформлення задач, схем, діаг­рам, інших робот графічного характеру; підготовка конспектів навчальних чи наукових текстів; виконання індивідуальних завдань; систематизація вивченого матеріалу курсу перед модульним контролем та заліком; підготовка до виступу на міні-конфернції.

 

Критерії оцінки знань:



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Условия профессионального самоопределения | Основные направления деятельности Совета
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 338 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Чтобы получился студенческий борщ, его нужно варить также как и домашний, только без мяса и развести водой 1:10 © Неизвестно
==> читать все изречения...

957 - | 915 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.015 с.