Лекции.Орг


Поиск:




Схема експериментальної установки




Схема експериментальної установки показана на рис.10. Тут М – монохроматор, що складається з наступних елементів:

· Щ1 - вхідна щілина, Щ2 - вихідна щілина,

· Об і Об1– об'єктиви, Ок – окуляр,

· Пр – призма, за допомогою якої біле світло розкладається в спектр,

· Ст – станина,

· МКП –мікрометричний пристрій або лімб, обертання якого викликає поворот призми і тим самим на вихідну щілину направляються різні вузькі (майже монохроматичні) ділянки спектра.

Наступні елементи схеми включають:

· S – джерело світла (лампа розжарювання),

· мВ - прилад для реєстрації фотоЕРС

· Фд – фотодіод

· R – змінний опір

Для роботи з монохроматором використовують криву дисперсії цього приладу, що показує, яка довжина хвилі вихідного світлового пучка відповідає даному показанню лімба.

Як джерело випромінювання в даній роботі використовується лампа розжарення з вольфрамовою ниткою, що дає суцільний спектр. Розподіл енергії в спектрі випромінювання цієї лампи неоднорідний: найбільша енергія випромінюється на довжині хвилі l=1200 ним, а по обидві сторони від цього значення довжини хвилі випромінювана енергія монотонно убуває.

Фотопровідність прийнято вимірювати або при постійному значенні енергії в різних ділянках спектра, що поглинається зразком, або при рівній кількості квантів, що поглинаються, у різних ділянках спектра поглинання зразка. Ці умови можна здійснити, якщо регулювати потужність вхідного в монохроматор світлового пучка таким чином, щоб на виході монохроматора одержувати світловий пучок або з рівною енергією, або з рівною кількістю квантів у різних ділянках спектра. Це можна досягти, змінюючи ширину вхідної щілини монохроматора. Природно, що при переході до спектральної ділянки, де потужність випромінювання лампи зростає, ширину вхідної щілини необхідно відповідним чином зменшити. У роботі використовується графік, за допомогою якого можна визначити ширину вхідної щілини для тієї чи іншої довжини хвилі.

 

Рис.8

На рис. 8 показано, як для даного відліку по лімбу знаходити відповідні значення ширини вхідної щілини d і довжини хвилі l. Порядок проведення вимірів.

1. Увімкнувши лампу розжарення при максимальному значенні опору R, вимірюємо залежність фотоЕРС від довжини хвилі світла l, що падає з монохроматора на фотодіод. Одержуємо 10-12 значень e при різних l. При вимірах користуються графіком (рис.8) для визначення довжини світлової хвилі і ширини вхідної щілини монохроматора для кожної l (як і в роботі 8.3). Результати заносимо в таблицю.

 

 

Таблиця

                       
l,нм                        
e,мВ                        
R, Ом                        
e1.мВ                        
І, мкА                        

2. Установивши на монохроматорі довжину хвилі l1, що відповідає максимальній фотоЕРС, вимірюємо величину фотоЕРС e1 на фотодіоді в залежності від величини опору (навантажувальну характеристику). Результати вимірів залежності e1 від R заносимо в таблицю і по її даним будуємо графік e1=f(R).

3. Знаючи R і відповідну йому e1, розраховуємо струм І для кожного випадку. Результати заносимо в таблицю і будуємо графік залежності І=f(R).

4. Користаючись даними останніх двох рядків таблиці, будуємо графік вольт-амперної характеристики фотодіода у вентильному режимі: І=f(e1).

Контрольні питання

1. Як утворюються енергетичні зони при утворенні кристала?

2. На яких принципах засноване заповнення електронами енергетичних рівнів?

3. За якою ознакою відбувається розподіл твердих тіл на метали, діелектрики і напівпровідників? Нарисуйте відповідні зонні схеми.

4. Опишіть на основі зонної теорії електропровідність металів і діелектриків.

5. Опишіть механізм електропровідності чистих і домішкових напівпровідників.

6. Опишіть процеси, що протікають на границі двох напівпровідників з різним типом провідності.

7. Опишіть будову фотодіода.

8. Опишіть методику обробки експериментальних даних.

Література

1. Савельев И.В. Курс общей физики// М.-Наука – Т.2,-§72,78.-1968.

2. Зисман Г.А., Тодес О.М. Курс общей физики // М.-Наука – Т.2,-§173.-1965.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 274 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Свобода ничего не стоит, если она не включает в себя свободу ошибаться. © Махатма Ганди
==> читать все изречения...

1282 - | 1202 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.