Лекции.Орг


Поиск:




Процеси і системи управління




Лекція № 6

 

СУЧАСНА КОНЦЕПЦІЯ СИСТЕМНОГО ПІДХОДУ ДО

УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

 

Сучасна концепція управління діяльністю, управління бізнесом – це концепція, яка одержала назву Total Quality Management (TQM). На зміну старим ідеям забезпечення якості продукції прийшли нові принципи, значна частина яких уже відображена у міжнародних стандартах, і які базуються на системному підході управління якістю продукції. Сьогодні у світі застосовують різні системи управління якістю. Для успішної діяльності у даний час вони повинні забезпечувати можливість реалізації восьми ключових принципів системного управління якістю, які вже засвоєні передовими компаніями як за кордоном, так і в країнах колишнього СРСР, у тому числі і в Україні. Ці принципи складають основу оновлених міжнародних стандартів у галузі управління якістю ISO серії 9000.

Перший принцип – орієнтація на споживача. Стратегічна орієнтація на споживача, яка забезпечується організаційно, методично і технічно, гостро необхідна кожній організації і кожному підприємству, що функціонує в умовах конкурентного ринку.

Другий принцип – роль керівництва. Саме керівник повинен створити умови, які необхідні для успішної реалізації усіх принципів системного управління якістю.

Третій принцип – залучення працівників. Це одне із ключових положень TQM, згідно якого кожен працівник повинен бути залучений до діяльності з управління якістю. Слід створити такі умови, щоб кожен працівник відчував внутрішню потребу у покращенні діяльності як своєї, так і фірми в цілому.

Четвертий принцип – процес ний підхід і органічно пов'язаний із ним п’ятий принцип – системний підхід до управління. Відповідно до цих принципів виробництво товарів, послуг і управління розглядаються як сукупність взаємопов’язаних процесів, а також процес – як така система, що має від і вихід, тобто своїх ²постачальників² і ²споживачів².

Реалізація цих принципів змінює існуючі підходи до управління, основу яких складала ієрархічна організаційна структура. Необхідно запроваджувати груповий підхід в обслуговуванні процесів. У стандартах серії ISO 9000 і QS 9000 є норма, згідно якої постачальник для підготовки виробництва нової чи модернізованої продукції повинен формувати груп фахівців з різних підрозділів. Такі групи зазвичай мають включати конструкторів, технологів, спеціалістів служб якості та інших служб.

Шостий принцип – постійне покращення. Двадцять років тому стратегія якості базувалася на концепції оптимальної якості. Досвід японської, а потім американської та європейської промисловості довів що встановлювати межі покращення недопустимо і складовою частиною системи управління.

Сьомий принцип – прийняття рішень, заснованих на фактах. Реалізація цього принципу покликана виключити необґрунтовані рішення, які зазвичай називають вольовими. Необхідно збирати й аналізувати фактичні дані та приймати рішення на їх основі. Найбільш розповсюдженими зараз є статистичні методи контролю, аналізу і регулювання.

Восьмий принцип – взаємовигідні відносини з постачальниками. Цей принцип необхідно реалізувати по відношенню як до зовнішніх, так і до внутрішніх постачальників.

Така концепція управління якістю – це концепція управління будь-яким цілеспрямованим видом діяльності, яка дозволяє досягнути успіху не тільки у сфері виробництва, але й у державному і муніципальному управлінні, управлінні навколишнім середовищем, у збройних силах та інших сферах.

 

Процеси і системи управління

 

Головною умовою вдосконалення діяльності організації є зміна систем управління і контролю текучих процесів. У багатьох організаціях спеціалістів одного профілю об’єднують у потужні підрозділи – вертикально-функціональний принцип. Процес ний підхід потребує горизонтальної організації роботи. Стратегія, що забезпечує досягнення максимального ефекту і орієнтує всі види діяльності на кінцевий максимальний ефект для підприємства, являє собою управління процесами.

Діяльність усіх службовців і робочих може розглядатися як процес, управління якими здійснюється аналогічно управлінню виробничими процесами.

Процес – це серія операцій (видів діяльності), які здійснюються над вихідним матеріалом (вхід процесу), підвищують його цінність і приводять до певного результату (виходу процесу). Цінність вихідного матеріалу збільшується за рахунок прикладання кваліфікованої праці та знань (ресурсів).

У процесу повинен бути керівник, в обов’язки якого входять забезпечення функціонування всього процесу у взаємозв’язку зі всіма організаційними підрозділами, вдосконалення і підвищення ефективності процесу.

Однією з головних умов ефективності процесу є визначення точок вимірювання після виявлення джерел похибок. Точки вимірювання результатів операцій необхідно розмістити саме біля джерел похибок. Дальше необхідно побудувати зворотні зв’язки, які дозволять виконавцям виправити помилки, що трапилися в межах їх діяльності. Така система забезпечує керівництво інформацією, що дозволить правильно приймати рішення про доцільність вкладання коштів на модернізацію обладнання, навчання кадрів, зміну процедур у процесах.

Наступним етапом удосконалення процесу – визначення таких показників, які можна регулювати за допомогою методів статистичного контролю. Дальше запроваджуються запропоновані заходи з удосконалення процесу.

Після кожного заходу з удосконалення процесу необхідно дати час на стабілізацію процесу. Дуже важливо при цьому проведення оцінки впливу кожного заходу на процес в цілому. Якщо результат позитивний, не слід забувати про те, що вимоги споживача постійно зростають і процес повинен постійно вдосконалюватися.


Лекція №7





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 300 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Есть только один способ избежать критики: ничего не делайте, ничего не говорите и будьте никем. © Аристотель
==> читать все изречения...

766 - | 729 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.