Лекции.Орг


Поиск:




Кому влітку холод, тому взимку голод




ВІХИ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ Липень, 2015 рік.

 

3 липня – 130 років тому у США засновано ”Братство Св. Миколая“ (1885) – перше товариство взаємодопомоги українських емігрантів першої хвилі трудової еміграції кінця XIX ст., з центром у м. Шенандоа, штат Пенсільванія. Засновником став священик із Галичини Іван Волянський, було церковно-братського типу, надавало моральну та матеріальну допомогу співвітчизникам на чужині, організовувало школи, зберігало народні звичаї, традиції. В 1894 р. увійшло до складу новоствореного Українського Народного Союзу.

4 липня – 130 років від дня народження Сальського Володимира Петровича (1885-1940), військового діяча, генерал-хорунжого Армії УНР. Народився у м. Острозі, закінчив з відзнакою Миколаївську академію Генерального штабу, за І Світову війну отримав багато нагород за відвагу. З листопада 1917р. – у військових формуваннях Української Народної Республіки, брав участь в українізації імперських військ, у формуванні Армії УНР, мережі військових навчальних закладів. З травня 1919 р. командував Запорізькою групою військ, а з вересня став командувачем Армії УНР. З 1924 р. і до кінця життя був військовим міністром Уряду УНР в екзилі, проживав у Варшаві, брав участь у громадському житті діаспори, залишив спогади з історії Визвольних змагань.

6 липня - 220 років тому помер Шумлянський Олександр Михайлович (~1748-1795), лікар, науковець. Народився в с.Будища на Полтавщині, освіту здобув у Київській Духовній Семінарії і в медичній школі в Петербурзі. Згодом захистив дисертацію в Страсбурзькому ун-ті про будову нирок, став професором вищих медичних шкіл Петербурга і Москви, керував організацією вищої освіти. Написав низку наукових праць і перший здійснив більш детальний і уточнений опис будови нирок.

 

10 липня – 240 років від дня народження Прокоповича Петра Івановича (1775-1850), бджоляра, науковця, педагога. Народився в с.Митченки біля Батурина в родині священика, освіту здобув у Києво-Могилянській Академії. Після відставки з військової служби в 1798р. захопився бджолами, вивчив біологію бджолиної сім'ї і в 1814р. перший у світі розробив розбірний рамковий вулик, чим поклав початок раціональному бджільництву. Мав 580 вуликів, врешті, найбільшу у світі пасіку – 10 000 бджолиних сімей. У с.Пальчики на Чернігівщині організував школу, в якій навчалися грамоті і бджолярству біля ста учнів з імперії і країн Європи. Надрукував понад 60 праць, мав багато відзнак. В с. Пальчики вченому-практику встановлено пам’ятник, на могилі стоїть його перший вулик, іменем вченого названо Український інститут бджільництва. Свою велику повагу до П.Прокоповича виявляв Т.Шевченко, у якого бував і ім’я якого увічнив у своєму творі «Близнюки».

 

12 липня – минає 100 років від дня народження Тронька Петра Тимофійовича (1915-2011), вченого-історика, академіка, державного, громадсько-культурного діяча. Народився у с. Заброди на Харківщині. Зробив величезний внесок у розвиток музейництва в Україні, у відродження пам’яток Київської Русі, був організатором багатьох ювілеїв видатних особистостей і подій в історії України, очолював Національну спілку краєзнавців, а також головну редколегію науково-документальної 27-томної серії книг ”Реабілітовані історією“ – про репресованих комуністичним тоталітаризмом в Україні.

Липня – 1000 років тому помер Володимир Святославович (~956-1015), великий князь Київський, правитель і хреститель Київської Русі, представник династії Рюриковичів, батько князя Ярослава Мудрого. Створив найбільшу в Європі державу, славну своїми багатствами, зв’язану торговельними та дипломатичними стосунками з усім культурним світом того часу. Встановив Київську митрополію Костянтинопольського патріархату, збудував Десятинну церкву, перший із руських князів розпочав карбувати власну монету, мав особистий знак ”Тризуб“, що став Гербом України. Канонізований Католицькою і Православною церквами як рівноапостольний святий. Був надзвичайно шанованим за життя і популярним у наступних поколіннях.

16 липня – 25-а річниця проголошення Декларації про державний суверенітет України (1990),– Верховною Радою України. Це була програма побудови незалежної Української Держави. Вона надала поштовх і напрямок процесу утворення і інших національних держав на звалищі падаючої московсько-комуністичної імперії.

 

24 липня - 115 років тому народився Руснак Орест Манолійович (1895-1946), оперний співак (ліричний тенор). Походить з с.Дубівці на Буковині зі співучої родини, освіту здобував у вчительській семінарії, 1 Світову війну відбув на фронті у складі Австрійської армії, далі продовжив навчання у Празькій консерваторії, стажувався у Міланській опері. Виступав на найбільших сценах світу: Відня і Праги, Берліна і Цюріха, Торонто і Мюнхена, Дрездена і Нью-Йорка, - мав надзвичайну популярність і успіх. Бував у багатьох місцях і підрадянської України, в т.ч. і в Запоріжжі. Часто відвідував рідну Буковину, все життя носив велику тугу за Україною. Цілі відділення своїх концертів присвячував українським композиторам: Лисенку - «Садок вишневій коло хати», Лопатинському - «Зелений гай», Людкевичу - «Спи, дитино моя» і ін. Помер і похований у Мюнхені.

 

29 липня – 150 років від дня народження Андрея Шептицького(св. ім’я Роман) (1865-1944), митрополита Української Греко-Католицької Церкви. Народився в с.Прилбичі на Львівщині, походить зі старовинного русинського (українського) роду графів. Правничу освіту здобув у Краківському і Вроцлавському ун-тах, став доктором наук з права, філософії і теології. Перший з вищих ієрархів Церкви почав використовувати народну мову у спілкуванні з вірними. Сприяв розбудові Церкви в Росії, Англії, США, Канаді, заснував Львівську греко-католицьку академію, інститут, наукове товариство, бібліотеки, Український Національний музей. Підтримував культурно-просвітницькі товариства «Рідна школа», «Сільський господар», «Просвіта», надавав стипендії молодим митцям, допомагав сиротинцям. У період радянської і фашистської окупацій рятував громадян від переслідувань, підтримував національно-визвольний рух. Ставив питання про об’єднання всіх християн України навколо Київського патріархату у єдності з Римським престолом.

О. Змієвський, В. Пилипенко, товариство «Просвіта», м. Бердянськ, Запорізький край, Україна,

/proberdyansk.wordpress.com/





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-11; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 288 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

609 - | 564 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.