Лекции.Орг


Поиск:




Структура й узагальнений зміст кожної частини курсової роботи




ВСТУП

Відповідно до навчального плану підготовки молодших спеціалістів із спеціальності 5.05010101 «Обслуговування програмних систем і комплексів»передбачено виконання курсових робіт з дисциплін "Організація баз даних і знань". Курсові роботи виконуються з метою закріплення набутих вмінь та навичок, поглиблення й узагальнення знань, одержаних студентами під час вивчення вказаної дисципліни, а також застосування їх в майбутній професійній діяльності.

Працюючи над курсовою роботою студент повинен засвоїти вміння та навички з виявлення наукових або виробничих проблем, обґрунтування актуальності їх розв'язання на сучасному етапі, роботи з літературними джерелами, плановою документацією, статистичною інформацією, проводити аналіз предметних областей будь-яких сфер, і на основі проведеного аналізу проектувати реляційні бази даних.

Якість виконання курсової роботи значною мірою залежить від того, наскільки студент чітко уявляє собі основні вимоги щодо теоретичного рівня, змісту, структури, обсягу, форми викладання матеріалу та оформлення роботи.

При виконанні курсової роботи студент повинен:

• систематизувати, та поглибити теоретичні знання й закріпити практичні вміння та навички;

• використовувати основну та додаткову літературу, наукові публікації;

• зробити ґрунтовний аналіз досліджуваної області з точки зору подальшої автоматизації за допомогою баз даних;

• вміти користуватись програмним середовищем для розробки баз даних та володіти мовою SQL;

• навчитися реалізовувати розроблений проект, забезпечуючи досягнення поставленої мети;

• оформити курсову роботу відповідно до рекомендацій по виконанню курсової роботи.

 

Мета курсової роботи

Метою курсової роботи є:

• всебічне вивчення, систематизація, закріплення та поглиблен­ня теоретичних знань з дисципліни, по якій виконується курсова робота;

• оволодіння методикою збору інформації про діяльність конкретного підприємства, установи, організації та її структурування і аналізу;

• набуття навичок розробки конкретних програмних додатків з використанням баз даних для автоматизації певної галузі людської діяльності.

Практичні результати повинні бути оформлені у вигляді рисунків зі знімками екрану - скріншотами роботи програми, таблиць, схем.

У курсовій роботі повинні бути елементи наукових досліджень. Студенти можуть використовувати різноманітні методи пізнання, зокрема аналізу, синтезу, індукції, дедукції, експерименту та ін.

Курсова робота носить творчий, аналітичний і практичний характер.

 

Етапи підготовки роботи

 

Виконання курсової роботи складається з наступних етапів:

1. Вибір теми, узгодження плану курсової роботи, оформлення завдання на виконання курсової роботи. Тему студенти обирають самостійно, керуючись переліком тем, затверджених цикловою комісією комп’ютерних дисциплін та заступником директора з навчальної роботи (зразок завдання на виконання курсової роботи наведено в додатку А).

2. Вивчення рекомендованої літератури. Студент повинен ознайомитися із основною та додатковою літературою, яка є в наявності в бібліотеці начального закладу. Крім того при написанні курсової роботи студент повинен керуватися діючими законодавчими та нормативно-правовими актами відповідно до обраної теми, використовувати інформаційні ресурси мережі Інтернет, які розкривають стан, завдання, проблеми розвитку обраного предмету дослідження.

3. Збирання і обробка планової та звітної документації, поточних даних щодо процесів і структури предмету дослідження. Вибір програмних інструментальних засобів для проектування баз даних. Курсову роботу, яку написано тільки на основі вивчення студентами опрацьованих літературних джерел або підручника без власних досліджень студента до захисту не допускають і повертають на доопрацювання.

4. Написання тексту і оформлення курсової роботи. Зібраний на попередніх етапах матеріал класифікується, систематизується та розміщується відповідно до плану курсової роботи. Проектуються і реалізуються всі частини програмного забезпечення, що розробляється.

5. Виконана курсова робота подається на рецензію у терміни, зазначені в завданні. Викладач в рецензії вказує позитивні сторони та недоліки. При позитивній оцінці курсова робота допускається до захисту. Для усунення недоліків курсова робота подається на доопрацювання. Після усунення недоліків курсова робота подається керівникові. І після його схвалення допускається до захисту. Захист курсової роботи здійснюється згідно з затвердженим графіком.

Студенту, який не захистив курсової роботи і одержав незадовільну оцінку, видається керівником курсової роботи нове завдання і назначається термін виконання і дата наступного захисту.

 

Структура й узагальнений зміст кожної частини курсової роботи

Курсова роботи повинна мати такі структурні елементи:

• титульну сторінку;

• завдання

• зміст;

• вступ;

• основна частина;

• висновки;

• список використаної літератури;

• додатки.

Титульна сторінка курсової роботи містить назву вищого навчального закладу; тему курсової роботи; прізвище, ім'я, по батькові студента; курс, номер групи, шифр і назву спеціальності; прізвище, ім'я, по батькові наукового керівника; рік виконання. Після титульної сторінки розміщується листок із завданням.

Зміст курсової роботи розміщують після титульної сторінки. Зразок плану, по якому оформлюється зміст наведено в 7 розділі. Зміст курсової роботи повинен відповідати темі і плану, та мати крім назв розділів вказані номери сторінок.

У вступі висвітлюють основні завдання, обґрунтовується актуальність теми, визначається мета виконання курсової роботи, використані матеріали для виконання курсової роботи.

Основна частина курсової роботи складається з розділів які в свою чергу поділяються на окремі пункти. Кожен розділ нумерується арабською цифрою, починається з окремої сторінки, назва розташовується окремим рядком, крапка в кінці рядка не ставиться. (РОЗДІЛ І Організаційно-економічна характеристика підприємства). Окремий пункт розділу нумерується відповідно до розділу (1.1, 1.2, 1.3,...), і повинен співпадати з планом курсової роботи.

Кожна курсова робота полягає в проектуванні та реалізації невеликої бази даних. Курсова робота має показати вміння студента самостійно пройти повний шлях від аналізу задачі до її реалізації.

В основній частині курсової роботи має бути рокзкрито:

1. Аналіз проблемної області, в результаті якого студент визначає основні об’єкти, їх властивості, взаємозв’язки та прикладні задачі, які необхідно виконувати в межах цієї проблемної області.

2. Опис реляційної моделі, який включає відношення, атрибути, кортежі.

3. Опис реалізації реляційної моделі розробленої бази даних в середовищі Microsoft Access (або іншій системі управління базами даних) – таблиці, їх поля, типи даних, схему бази даних.

4. Опис реалізації прикладних додатків, які дозволяють вводити дані, редагувати дані та проводити пошук даних з подальшою обробкою їх. Додатки можна розроблювати як використовуючи можливості Microsoft Access, так і використовуючи середовища для розробки програм (Delphi, C++ Builder, Visual Basic, Visual C тощо).

У списку використаних джерел вказується література, використана при виконанні курсової роботи. Для розкриття теми необхідно опрацювати якнайбільшу кількість інформаційних джерел. Бібліографічний опис літературних (інформаційних) джерел складається за стандартом "Бібліографічний запис. Бібліографічний опис" (ДСТУ 7.1:2006). Цей стандарт застосовується при складанні будь-яких звітів про наукові дослідження, включаючи дисертаційні роботи. Приклад оформлення використаних джерел наведено в додатку Г.

У додатки включають, за наявності, допоміжний матеріал, необхідний для повноти розкриття курсової роботи.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 254 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1531 - | 1215 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.