Лекции.Орг


Поиск:




Переваги різновікової групи




Тема 2

КОМПЛЕКТУВАННЯ РІЗНОВІКОВИХ ГРУП

План

1. Переваги різновікової групи

2. Критерії комплектування різновікових груп

3. Родинні (сімейні) групи.

4. Принципи комплектування груп.

Література

1. Калуська Л. В. Планування навчально-виховного процесу в різновіко­вих групах / Л. В. Калуська // Дитячий садок. - 2002. - № 35.

2. Давидчук А.М. Заняття в різновіковій групі дитячого садка. – К.:Рад. шк., 1990. – 144 с.

3. Кузьменко В. За віком і за інтересами. Комплектування різновікових груп / В. Кузьменко // Дошкільне виховання. - 2000. - № 7. - С. 19.

4. Михайлова А. І. Організація роботи з дітьми різновікових груп: Методичний посібник для вихователів дошкільних закладів / А. І. Михайлова, Е. М. Кушнаренко, Н. В. Губанова. – Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2008. – 64 с. – (Серія «Бібліотека вихователя дитячого садка»).

5. Різновікові групи: планування роботи, розробки занять, дидактичний матеріал / упоряд. Т. Ю. Демченко, О. В. Тимофієва – Х.: Вид. група «Основа», 2008. – 159 с. – (Серія «Дошкільний навчальний заклад. Вихователю»).

6. Шавровська В. Модернізація навчання і виховання дітей у різновікових групах / В. Шавровська//Палітра педагога. – 2004. - №4. - С.19-23.

7. Шевчук А. Діти різні – методики варіативні. Педагогічні умови музичного розвитку дітей у різновіковій групі/А Шевчук //Дошкільне виховання. - 2000. - №10. - С.12–14 с.

 

 

Переваги різновікової групи

Сьогодні дедалі більшого поширення набуває комплектування різновікових груп. Робота у таких групах має певну складність: від вихователя вимагається великий такт і майстерність, знання специфіки роботи з різними віковими групами, вміння співвідносити програмові вимоги з індивідуальними особливостями вихованців, здатність розуміти і бачити кожну дитину і всю групу в цілому. З одного боку таке комплектування груп дає змогу спільного перебування братів та сестер в одній групі, інших родичів, сусідів близького віку, які товаришують; з другого боку – “об’єктивують пріоритет морально-духовного розвитку дошкільника над інтелектуальним...” (Коментар до Базового компонента дошкільної освіти в Україні”, с.25).

Однак, дещо ускладнюючи роботу педагогів, поєднання в одній групі різних за віком дітей, відкриває водночас широкі можливості для міжвікового спілкування. Спільна діяльність вихованців містить значні резерви: в ній здійснюється взаємовплив дітей різного віку, взаємодопомога, навчання молодших старшими. Міжвікова взаємодія дітей є особливо цінною, тому що дає змогу педагогу використовувати фактор взаємонавчання. Взаємонавчання може бути більш дієвим, ніж прямий вплив на дітей з боку педагога.

В різновікових групах створюються сприятливі умови для спілкування молодших дітей зі старшими. В групах, укомплектованих таким чином, дитина два роки знаходиться у ролі молодшого і два – старшого за віком. Це дуже важливо з точки зору дошкільників, які у молодшому віці потребують індивідуального спілкування з більш старшими. В зв’язку з цим особливого значення, як засіб спілкування, набуває цілеспрямоване формування дитячого мовлення. В спільній діяльності, в грі формуються нові форми і функції мовлення, розвивається така важлива якість поведінки, як невимушеність, складається механізм самооцінки і самоконтролю. Спілкування з однолітками надає почуття свободи, веде до розвитку фантазії, активізації творчого потенціалу особистості.

В різновіковій групі діти зростають добрішими, вихованішими, адже старшим випадає турбуватися про молодших, а ті хочуть бути схожими на них. Вихователь при цьому діє опосередковано, передаючи малятам через старших дітей позитивні приклади міжлюдських стосунків у колективі, підключаючи механізми саморозвитку, власної активності самих дітей. А дотримання педагогом умов організації роботи у різновікових групах забезпечує необхідний рівень знань, умінь і навичок її вихованців.

Різновікова група має деякі переваги перед групою дітей одного віку, оскільки умови виховання в ній відтворюють умови виховання в повній сім'ї з кількома дітьми, чого позбавлені багато сучасних дошкільнят.

Постійний соціальний статус дошкільника у різновіковій групі урізноманітнюється одночасною позицією як старшого, так і молодшого серед дітей, що важливо для формування соціальних навичок взаємодії, вміння радитись і отримувати допомогу від старших, а також радити і допомагати меншим. У такій групі дитина не відчуває необхідності постійно порівнювати себе з іншими, щоб «бути рівною», що за недосконалого педагогічного керівництва нерідко спричинює штучне урівнювання. Виховання у різновіковій групі створює умови для набуття досвіду взаємодії, розуміння іншого, вміння спільно гратися, вчитися, працювати.

Педагогічне керівництво навчально-виховним процесом слід спрямовувати на організацію спільного життя дітей, їхнє спілкування, взаємодію, які впливають на психічний розвиток, сприяють формуванню товариських взаємин, вихованню гуманності. Спілкування старших і молодших за віком дітей є також чинником комунікативного розвитку, виховання таких рис, як невимушеність, відповідальність; розвитку активності, механізмів самоконтролю поведінки.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 909 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

996 - | 939 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.