Лекции.Орг


Поиск:




Культура і народознавство України

Правові задачі

 

1. Громадянин Д. дав у борг своєму товаришеві 9000 грн., які той по­обіцяв повернути через місяць. Проте у визначений час товариш не з'явився. Після нагадування про борг він повертати гроші відмовився. (Консультація для громадянина Д.: треба звернутися до суду. Проте, якщо не була оформлена відповідна розписка й немає свідків угоди, повернути борг майже неможливо.)

2. Покупець кілька днів тому придбав у магазині телевізор. Він вия­вився неякісним. (Консультація для покупця: звернутися до магази­ну, якщо є чек про придбання телевізора, і вимагати повернення грошей чи обміну товару на якісний. Уразі відмови магазинузвер­нутися до суду.)

3. Після смерті громадянина В. у нього залишилося майно на 50 000 гри. Про своє бажання отримати це майно заявили 13-річна донька померлого, 82-річна мати та брат померлого (40 років). (Консультація для брата: він не отримає спадщину, оскільки є спадкоємці першої чергинеповнолітня донька та стара мати.)

4. 17-літній Валентин улаштувався на роботу. Ніяких пільг на роботі він не отримав. (Консультація для юнака: адміністрація не права:робочий тиждень36 годин, відпусткакалендарний місяць, заборона ніч­них змін, позаурочної роботи, шкідливого виробництва.)

5. Робітник проспав і запізнився на робочу зміну на 3 год і 5 хв. Він поп­росив вибачення в бригадира, проте його звільнили з роботи. (Кон­сультація для робітника: прогул — підстава для звільнення.)

6. На підприємстві відбувається скорочення штату працівників. Брига­дир запропонував своїм працівникам написати у зв'язку з цим заяву про звільнення за власним бажанням. (Консультація для робітни­ків: не писати заяву, оскільки в такому разі вони втратять статус робітників, що потрапили під скорочення штату, і матеріальне від­шкодування.)

7. Адміністрація підприємства видала наказ про залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні для виконання невідкладних ван­тажно-розвантажувальних робіт із метою запобігання рухомого скла­ду в пунктах відправлення та призначення. Чи мала адміністрація підприємства на це право? Свою відповідь обґрунтуйте.

8. Із спробою незаконного перевезення колекції монет на митниці було затримано громадянина України; Яка міра покарання, на вашу думку, може бути застосована в цьому випадку?

9. За постановою Верховної Ради України, у газеті були оприлюднені прізвища депутатів, які не з'явилися на засідання Верховної Ради та не виконують своїх обов'язків. Чи є це підставою для притягнення депутатів до адміністративної відповідальності?

10. Директор школи виключив учня зі школи за те, що він після уроків беш­кетував на вулиці. Чи це рішення є правомірним? До якого виду відпові­дальності належить накладене директором школи стягнення на учня?

11. Громадянин, не маючи прямого відношення до заводу «Арсенал», в обідню перерву зайшов в один із його цехів і, виготовляючи для себе деталь, зіпсував токарний верстат, завдавши заводу матеріальних збитків. До якої галузі права має бути застосоване законодавство при розв'язанні питань про відшкодування заподіяних збитків?

12. Під час реєстрації шлюбу наречений і наречена наполягали на збереженні своїх прізвищ. Чи мають право органи реєстрації шлюбу оформити шлюб, залишивши їхні попередні прізвища?

13. Під час укладання трудового договору із 17-річним Олегом керівник підприємства наполягав на 38-годинному робочому тижні та наданні працюючому відпустки тривалістю 30 календарних днів. Яких порушень припустився власник підприємства?

14. Студент Юрій, якому виповнилося 17 років, за свою стипендію приданім у магазині велосипед, який потім обміняв у Павла на мисливського собаку. Батько Юрія, дізнавшись про обмін, вимагав у Павла повернути велосипед. Коли останній відмовився, батько Юрія звернувся до суду з позовом до Павла щодо визнання договору обміну недійсним. Одночасно батько, просив надати йому право отримувати стипендію сина та розпоряджатися нею, оскільки син витрачає її на купівлю непотрібних речей. Норми якої галузі права регулюють указані відносини? Яке рішення має ухвалити суд?

15. Які права Попелюшки були порушені в однойменній казці? (Пра­во на шанування її гідності, свободу й особисту недоторканність, невтручання в особисте життя, свободу думки й слова, володіння й користування своєю власністю, відпочинок, вільний вибір праці й отримання зарплати,рівні можливості (порушували мачуха та її доньки); право на батьківське піклування та утримання (порушу­вав батько); право на свободу пересування та вільний добровільний вступ у шлюб (порушував принц).

16. Працівник Іванюк М. не вийшов на роботу через те, що в нього за­хворіла донька, і він водив її до лікаря. Наступного дня його ознайо­мили з наказом адміністрації про звільнення з роботи за прогул. Чи правильно вчинила адміністрація? Які дії має здійснити Іваненко М. для захисту своїх прав? (Адміністрація порушила закон, працівник має право звернутися до суду.)

17. Молоді люди зареєстрували шлюб, коли дівчина вже чекала на дитину. Через місяць чоловік подав до суду заяву на розлучення. Якими мають бути дії судді? (Заяву не приймуть, оскільки розірвання шлюбу є неможливим, коли жінка вагітна або дитині ще не виповнилося року. Але жінка може подати таку заяву.)

18. Новопризначеному в приватну фірму Артеменку роботодавець пояснив, що протягом двох років на відпустку він може не розраховувати, а потім матиме відпустку по три тижні на рік. Прокоментуйте це рішення. (Це порушення закону, відпустка має надаватися щорічно.)

19. 22-річній Марії було відмовлено в прийомі на роботу у зв'язку з її вагітністю. Керівник підприємства мотивував тим, що підприємство не в змозі буде виплатити допомогу з вагітності й пологів у зв'язку з фінансовими проблемами. Чи правомірні дії адміністрації? Свою відповідь обґрунтуйте. (Дії адміністрації неправомірні, вагітність жінки й наявність у неї дітей не має обмежувати її прав.)

20. 14-річний Петро перебігав вулицю в невстановленому для цього міс­ці. Дорогою в цей час рухався автомобіль «Шкода» зі швидкістю, яка була максимально допустима в межах міста. У той момент, коли Петро опинився на лінії руху лівого колеса, відстань між ним і автомо­білем становила 4 м 5 см, а гальмівний шлях автомобіля — 3 м 80 см. Однак відбувся наїзд на пішохода. Через тиждень Петро помер у лікарні. Кваліфікуйте дії водія. (Дії водія слід кваліфікувати як порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого. Основним безпосереднім об'єктом цього злочину є безпека руху, а додатковим об'єктомжиття особи. Об'єктивна сторона злочину характеризується неналежним виконанням дій. які особа могла й мала вчинити відповідно до обстановкисвоєчасно загальмувати. Тобто в неї існувала технічна можливість зупинити автомобіль. Таким способом можна було уникнути наїзду. Отже прослідковується причинний зв'язок між бездіяльністю і наслідком. Суб'єкт злочинуосудна особа, що керувала транспортним засобом. Суб'єктивний бік характеризується злочинною недбалістю.)

21. Учень 10 класу Андрій був прийнятий на роботу вантажником на продуктовий склад. Чи правомірні дії адміністрації? Свою відповідь обґрунтуйте. (Ні. Неповнолітнім на важких роботах (шкідливі уми ви, піднімання важких речей тощо) працювати заборонено.)

22. Громадянин Коломиренко на ринку витягнув гаманця з кишені громадянина Афоніна, Через кілька хвилин Афонін помітив зникнення гаманця та підняв лемент. Черговий міліціонер затримав громадянина Коломиренка через його підозрілу поведінку, при цьому в нього було знайдено гаманець, що належав Афоніну. Дайте кваліфікацію діям громадянина Коломиренка (Дії громадянина Коломиренка слід кваліфікувати як незакінчений замах на крадіжку, оскільки він не зміг скористатися викраденим майном.)

23. Робітник Петренко, який працював на заводі, знайшов собі іншу роботу в одній із приватних фірм. Наступного дня Петренко попередив майстра про те, що звільняється, а після обідньої перерви зовсім пішов із роботи. Прокоментуйте дії Петренко (Звільнення за власним бажанням за цих умов можливе через два тижні після подання заяви.)

24. Учневі було відмовлено в прийомі документів до 10 класу у зв'язку з тим, що за національністю він азейбарджанець. Чи правомірні дії ад­міністрації?

25. Юнак віком 21 рік і дівчина віком 16 років подали заяву до РАГСу. їм було відмовлено в реєстрації шлюбу. Схарактеризуйте дії адміністра­ції РАГСу.

26. Громадянин Волочковський заповів своє майно онукам. Якою буде ця угода: двос­тороння, одностороння, багатостороння?

27. Громадянин Іваненко, перебуваючи в нетверезому стані, почав чіпля­тися на вулиці до громадянина Гнюка, а коли той відштовхнув його, то кинувся на нього, з кулаками і встиг завдати кілька ударів. Після цього Іваненка відтягнули вбік перехожі, а Гнюк пішов. Через день, пригадавши старі образи, Іваненко зайшов до Гнюка додому й роз­почав бійку. Господар схопив макогін і вдарив Іваненка по нозі. Той почав тікати з хати, однак, спіткнувшись, упав на порозі та від удару головою помер. Кваліфікуйте дії Гнюка. (Гнюк діяв у стані необ­хідної оборони. Однак, як видно з умов задачі, смерть настала не від удару палиці, а від удару Іваненка головою об поріг. Тобто відсутній причинний зв'язок між діями Гнюка та наслідками. Таким чином, Гнюк узагалі не підлягає кримінальній відповідальності.)

28. Через скрутне матеріальне становище працівник Деркач вирішив відмови­тися від щорічної відпустки, але на підприємстві йому пояснили, що він обов'язково має взяти відпустку. Деркач має намір спростувати це. Прокоментуйте цей випадок згідно із Законом України «Про відпустки».

29. У працівника Сергієва раптово захворіла мати. Сергієв звернувся до керівника під­приємства з проханням надати йому відпустку за власний рахунок на три тижні, оскільки мати потребувала стороннього догляду. Йому було відмовлено у зв'язку з необхідністю безперебійної роботи підприємства й небажанням керівництва залучати на підприємство нових людей. Про­коментуйте цю ситуацію. (Уразі необхідності догляду за хворим членом родини відпустка за власний рахунок має надаватися негайно.)

30. Директор ткацької фабрики зібрав працівників і повідомив, щоб вони шукали собі роботу, оскільки через тиждень підприємство за­кривається. Чи є його дії правильними? (Ні. Повідомити треба не пізніше як за два місяці в письмовій формі.)

31. 7 -річному Сергійкові та його батькам було відмовлено директором школи в прийомі до 1 класу у зв'язку з приналежністю до однієї із сект. Чи правомірні дії директора? Свою відповідь обґрунтуйте.

32. Учня 11 класу було звільнено з роботи на підставі клопотання школи про незадовільне відвідування учнем школи,. Чи правомірні дії ад­міністрації?

33. Матері учня 9 класу віком 55 років при стажі роботи 22 років було призначено пенсію в розмірі 55 % від заробітку. Чи правомірні дії державного органу?

34. Учень 8 класу Сергійко звернувся до лікаря зі скаргою на періодичний головний біль. Яким правом скористувався учень?

35. Михайлу виповнилося 17 років, й адміністрація заводу встановила три­валість робочого тижня 38 годин у зв'язку з робочою необхідністю, а також призначила відпустку восени тривалістю 24 дні. Чи право­мірні дії адміністрації? Які порушення трудового законодавства були допущені? Як має вчинити Михайло?

36. Юрія, учня 10 класу, було звільнено з роботи без згоди комісії в справах неповнолітніх. Він звернувся до суду з позовом. Яким пра­вом скористався Юрій?

37. Батьки Андрія отримали в користування від родини трикімнатну квар­тиру, а батьки його товариша Кості збудували власний чотирикімнат­ний будинок. Хто з батьків друзів реалізував своє право на житло?

38. Чи може претендувати громадянин Микитенко, віком 60 років, зі стажем ро­боти 21 років на трудову пенсію? Який вид пенсії йому надається?

39. Працівник заводу Ватров, який успішно навчався без відриву від ви­робництва у вищому навчальному закладі за заочною формою навчання, звернувся із заявою до адміністрації заводу. На період складання іспитів надати йому додаткову оплачувану відпустку. Адміністрація відмовила в проханні. Чи правомірні дії адміністрації? Свою точку зору доведіть на основі законодавства.

40. Адміністрація підприємства видала наказ про залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт із метою запобігання рухомого складу в пунктах відправлення та призначення. Чи мала адміністрація підприємства на це право? Свою відповідь обґрунтуйте.

41. Директор школи виключив учня зі школи за те, що він після уроків розпивав алкогольні напої на вулиці. Чи це рішення є правомірним? До якого виду відпові­дальності належить накладене директором школи стягнення на учня?

42. Для зручності користування нормативні акти складені за роком ви­дання (хронологічно), за сферами правового регулювання, за галузя­ми права. До якого виду систематизації належить це впорядкування нормативно-правових актів?

43. Відповідно до Кримінального кодексу України, мародерство — це викрадення на полі бою речей, що перебувають на вбитих і поранених. Воно карається позбавленням волі терміном від трьох до десяти років. Що в цій статті є диспозицією, гіпотезою, санкцією?

44. В родині Надії Павлової та Сергія Терещенка народилася донька. Надія — громадянка України, Сергій — громадянин Росії, донька народилася в Одесі, де вони гостювали у родичів. Батьків цікавить, чи отримає їх дитина громадянство України.

45. У пологовому будинку м. Ніжина народився хлопчик. Його батьки — громадянин Кореї, звідки вони 6ули вимушені виїхати, уникаючи переслідувань, після чого отримали статус біженців в Україні. Чи має дитина право отримати громадянство України?

46. Марія Анисюк одружилася з громадянином Судану Махмудом О. вони виїхали жити на батьківщину чоловіка. Через три роки в них народилася дівчинка. Мати хвилюється, чи має праве донька на українське громадянство.

47. У родині Степанових двоє неповнолітніх дітей. Старший син Ілля вчиться в 11 класі, а молодша дочка Аліна — в 9 класі. У той час, коли батьки поїхали відпочивати до санаторію, Анна обміняла мамину золоту каблучку у своєї подруги на мобільний телефон. Визначте вид правовідносин у цьому тексті та охарактеризуйте їх структуру. Що в наведеному випадку є підставою виникнення правовід­носин? Ці правовідносини регулюються Цивільним кодексом України. Ці правовідносин є правочин обміну. Правочин обміну є двостороннім, відплатним, реальним.

48. Двадцятирічний Андрій разом з чотирнадцятирічним Ігорем розпивали спиртні напої на подвір'ї школи і буди притягнені до відповідальності робітниками міліції. Видом покарання став штраф. Визначте вид юридичної відповідальності, підстави та правомірність притягнення підлітків до відповідальності. Характеризуйте склад та ознаки правопорушення. Це правопорушення регулюється нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення. Вид юридичної відповідальності — адміністративна.

49. Громадянин Перов звинувачується в скоєнні хуліганських дій стосовно потерпілого Жарова. Підсудному загрожує від 3 до 8 років ув'язнення в колонії посиленого режиму. Зотник просить суд пом'якшити вирок, мотивуючи це тим, що на час скоєння злочину він був у стані сильного алкогольного сп'яніння і не тямив, що коїть. Чи вплине цей аргумент на користь підсудного? (Ні: навпаки, злочин, скоєний у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, карається ще суворіше.)

50. Іванов подав до РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу з Петровою. Че­рез декілька днів до РАЦСу прийшла Козлова та попросила не реєструва­ти шлюб Іванова, оскільки вона та Іванов проживають уже декілька років разом; всі сусіди, знайомі вважають їх чоловіком та дружиною, хоча їх шлюб не зареєстрований. Дайте правовий аналіз ситуації. Чи зміниться Ваше рішення, якщо виявиться, що у Іванова та Козлової є спільна дитина? Прохання Козлової не реєструвати шлюб Іванова з Петровою є неправомірним, тому що Козлова з Івановим не перебували в зареєстрованому шлюбі. Якщо у Козлової та Іванова є спільна дитина, то це ситуацію стосовно шлюбу не змінить, а Іванов просто буде утримувати дитину, тобто плати­ти аліменти у твердій грошовій сумі або у частці від доходу.

51. Учень 7 класу Івасенко П. Є.,замість того, щоб піти до школи, пішов на територію місцевого сільгосппідприємства і пошкодив там два двигуни з метою заволодіння кольоровим металом. Хто буде відповідальним за це правопорушення? (До 14 років за дитину несуть відповідальність батьки.)

52. Громадянин Сергієнко отримав безкоштовно за правом власності зе­мельну ділянку для ведення садівництва. До нього звернувся приватний підприємець Жильов із, проханням продати йому земельну ділянку для будівництва столярного цеху. Нотаріус, до якого вони звернулися для посвідчення договору, відмо­вився засвідчити цей договір. Жильов звернувся до суду із заявою про визнання дій нотаріуса незаконними. Чи може бути обмежено право власності Сергієнка? Чи правомірні дії нотаріуса? Яке рішення повинен ухвалити суд?

Право власності громадянина Сергієнка не може бути обмежене, то­му що, як ми бачимо, право продажу земельної ділянки є законним. Дії ж нотаріуса були неправомірними. Суд ухвалить рішення можливості продажу земельної ділянки, оскіль­ки право продажу є одним з основних прав власників.

53. Робітник Петренко подав заяву про звільнення 1 квітня. 15 квітня його запросив директор заводу і повідомив, що він буде звільнений 29 квітня, тому що заява до нього надійшла тільки сьогодні. Крім цього, він вимагав указати в заяві причину звільнення. 1) Дайте правову оцінку ситуації. 2) У чому полягає відмінність процедури розірвання за ініціативою ро­бітника строкового трудового договору та трудового договору, укла­деного на невизначений строк? Звільнення робітника за його власною ініціативою відбувається через два тижні від дня подачі заяви про звільнення. КЗпПУ не передбачає обов'язковість вказувати причини звільнення взагалі.

54. Неповнолітня Олена (17 років) після одруження продала квартиру подаровану їй бабусею 5 років тому. На отримані кошти вирішила здійснити кругосвітню подорож із чоловіком. Батьки Наталії стверджують, що вона не мала права продавати квартиру без їхнього дозволу і вимагають розірвання договору. Дайте оцінку юридичній ситуації? (З моменту одруження особа набуває повної дієздатності. Тому дії Олени є цілком правомірними)

55. Ваш батько вирішив перейти на іншу роботу. Але на попередній йому заборгували зарплату за 5 міс. Чи виплатять цей борг?

56. До дверей лікарні в м. Чернігові було підкинуто новонароджену дитину. Пошуки батьків не привели до позитивних наслідків. Яке громадянство матиме ця дитина?

57. Колишня громадянка України після семи років проживання в Англії повернулась в Україну. Вона звернулась до Комісії при Президенті України з питань громадянства задовольнити її прохання стати громадянкою України. Яку відповідь вона отримає?.

58. У пари апатридів, які проживають в Україні, народилась дитина. Батьки збентежені – невже й їхня дитина залишатиметься особою без громадянства, аж доки вони не набудуть громадянства України.

59. Валентина – громадянка України, народила двох дівчаток. Батько дітей – громадянин Сирії Аль Махмед постійно проживає в Україні. Він упевнений, що його доньки стануть громадянками Сирії. Чи так це?

60. 16 річний Петро та 14-літній Василь розпивали спиртні напої на подвір’ї дитячого садочка і були притягнені до дисциплінарної відповідальності співробітниками міліції. Охарактеризуйте склад та ознаки правопорушення

61. Родина 17-річного Івашина Петро вирішила виїхати на постійне місце проживання до Молдови. Батьки відмовилися від громадянства України й запропонували зробити це Петру. Вони вважають, що після зміни їхнього громадянства має автоматично припинитися й українське громадянство дитини. Петро не хоче зміню­вати громадянство, але сумнівається. Чи може він зберегти громадянство України?

62. Громадянин України Сергій звільнився з контрактної служби в Збройних силах України. Певний час був безробітним. Згодом громадянин виїхав до однієї з африканських країн і добровільно пішов на військову службу. Як вирішуватиметься питання про його громадянство?

63. Ви домовились про те, що пофарбуєте паркан біля ЖЕКу (вам 15 років). Фірма «Люкс» гарантувала оплату вашої праці, але сума оплати не обговорювалась. Ви пофарбували півпаркана, стомилися і кинули роботу, вимагаючи повної оплати праці. Вам виплатили лише, частину грошей. Чи порушені ваші трудові права?

64. Юнакові 16 років. Він працює на заводі учнем слюсаря по 5 годин на день. В кінці місяця юнаку виплатили відповідно половину зарплати. Він поскаржився начальнику цеху. Чи мав він на це право

65. Ви кожного дня купляли своїй старенькій сусідці Одарці хлібину за її гроші. Через місяць ви стали вимагати оплати вашої праці. Сусідка була здивована і дала вам 2 грн., але більше до вас не зверталася. Чи порушувала сусідка ваші права?

66. Ви вирішили попрацювати під час канікул у приватного підприємця на розвантаженні хлібних виробів. На словах він пообіцяв, що заплатить вам 180 грн., але заплатив лише 160 грн. Ваші дії?

67. Громадянин К. постійно використовував сусідського хлопчика 12 років для роботи у власному гаражі. Хлопчикові спочатку було цікаво, а потім він вирішив відмовитися або працювати за плату. Але сусід платити не збирався, хіба що іноді пригощав хлопця бутербродом. Які права дитини порушено?

68. Андрію 12 років, він посварився з батьками і вирішив заробляти на життя сам. Він найнявся вантажником і став переносити ящики вагою 15 кг. Батьки подали позов до суду на роботодавця. Чи мали батьки законні підстави для цього?

69. Дівчина (17 років) закінчила школу і стала на біржу праці. Як вирішуватиметься питання про її працевлаштування?

70. Юнак (16 років) навчався у вечірній школі, а вдень працював на заводі учнем токаря. У наказі начальник цеху записав, що юнак працюватиме повний робочий тиждень (40 год) і лише тоді отримуватиме повну зарплату. Чи були порушені права підлітка?

71. Вікторія Г. 1996 року народження взяла у свого товариша Дмитра К. 1995 року народження речі на тимчасове зберігання. Як пояснив Дмитро, у зв'язку з переїздом на інше місце постійного мешкання. Наступного дня до квартири Вікторії Г. завітали працівники міліції та вилучили серед речей Дмитра К. наркотичні речовини. Чи буде притягнута Вікторія Г. до кримінальної відповідальності? Чому? (Буде притягнута до кримінальної відповідальності за зберігання наркотичних речовин, оскільки криміналь­ній відповідальності, згідно з Кримінальним кодексом України, підлягають особи, які досягла 16-річного віку.)

72. Сергій І. 1999 року народження та його товариш Петро П. 1999 року народження втекли з уроків у школі та, гуляючи містом, вирішили провести ви­пробування: почали підкладати на трамвайні рейки болти та гайки. Як пояснили працівникам міліції учні, вони з'ясовували міцність металу. Проаналі­зуйте ситуацію та визначте, про яке правопорушення йдеться. Яким законом воно регулюється? (Ідеться про адміністративне правопорушення. Регулюється Кодексом про адміністративне правопорушення).

73. Чи буде 14-річний Роман нести кримінальну відповідальність за дрібне хуліганство? А за вбивство?

74. Дмиитро та Євген 1999 року народжен­ня 25 травня 2013 року о 23.00 год розбили вікна на другому поверсі загальноосвітньої школи, у якій вони навчалися. Проаналізуйте ситуацію і визначте, які стягнення можна застосовувати до правопоруш­ників. (Ідеться про цивільну-правову відповідальність. Оскільки особам, які скоїли правопорушення, не випо­внилося 15 років, відшкодовувати збитки будуть їхні батьки.)

75. Учні середньої школи № 20 Іван І. та Артем С. 2000 року народження жорстоко вбили п'яного бомжа 1937 року народження та спалили його співмешканку 1950 року народження в підвалі, закривши виходи з приміщення. Проаналізуйте ситуацію і визначте особливості відповідальності неповнолітніх. (Згідно з Кримінальним кодексом України, криміналь­ній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Особи, які вчинили злочини у віці з 14 до 16 років, підлягають кримінальній відпові­дальності за особливо тяжкі злочини, серед яких і умисне вбивство. Але оскільки Іван І. та Артем С. не досягли віку кримінальної відповідальності, до них можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру.)

76. Громадянин Одарко Віктор Павлович, 1981 р. н., звинувачується в тому, що під час руху поїздів підкладав на залізничну колію різноманітні предмети. Одарко В. Л. заявив, що він не підозрював, що своїми діями створював загрозу залізничному руху, і його дії взагалі є злочином. Як це вплине на вирок суду? (Ніяк: незнання закону не звільняє від відповідальності.

77. До Нещерета Андрія Івановича, 1982 р. н., зайшов його знайомий, Кучер Віталій Семенович, 1981 р. н., і попросив потримати в себе деякий час сумку з речами Кучера, оскільки це, мовляв, подарунок-сюрприз для матері Кучера на день народження, і принести його додому зараз він не може. Мельник погодився. А через деякий час до Нещерета А. І. з обшуком завітали працівники міліції, які знайшли у вище згаданій сумці 6,8 кг макової соломки. Чи буде Нещерет А. І. притягнутий до кримінальної відповідальності? (Так: Нещерет А. І. вважається співучасником Кучера В. С. і буде звинувачений у незаконному зберіганні наркотичної сировини.)

78. Громадянин Сієнко отримав безкоштовно за правом власності зе­мельну ділянку для ведення садівництва. До нього звернувся приватний підприємець Жиленко із, проханням продати йому земельну ділянку для будівництва столярного цеху. Нотаріус, до якого вони звернулися для посвідчення договору, відмо­вився засвідчити цей договір. Жиленко звернувся до суду із заявою про визнання дій нотаріуса незаконними. Чи може бути обмежено право власності Сеієнка? Чи правомірні дії нотаріуса? Яке рішення повинен ухвалити суд? Правовідносини, що виникли за цих обставин, належать до земель­ного права (суспільні відносини з приводу володіння, користування і роз­порядження землею). Вони регулюються Земельним кодексом України (ЗКУ). Власники земельних ділянок мають право:а) продавати або іншим способом відчужувати земельну ділянку, пере­давати її в оренду, спадок;

б) самостійно господарювати на землі;

в) власності на вироблену продукцію і доходи від її реалізації;

г) власності на посіви і посадки сільськогосподарських культур і наса­джень;

д) використовувати наявні на земельній ділянці загальнопоширені корисні копалини, торф, лісові угіддя, водні об'єкти тощо та інші права.

Право власності громадянина Сгієнка не може бути обмежене, то­му що, як ми бачимо, право продажу земельної ділянки є законним.

Дії ж нотаріуса були неправомірними.

79. Президент України запропонував на розгляд Верховної Ради України кандидатуру на посаду Прем'єр-міністра. У зв'язку з тим, що «За» про­голосувало 241 депут, запропонований кандидат був призначений на посаду Прем'єр-міністра. Дайте правову оцінку ситуації. Визначте порядок призначення Прем'єр-міністра України. Визначте розмежування повноважень Президента України та Верхо­вної Ради України щодо призначення Прем'єр-міністра України.

80. 12-річний Микола Руденко брав участь у кінозйомках, за що одержав винагороду у сумі 5000 гривень. На ці гроші він самостійно купив домашній кінотеатр. Однак батьки вирішили, що ці витрати не є доцільними, звернулися до магазину з вимогою прийняти кінотеатр та повернути гроші.

1) Дайте правову оцінку ситуації.

2) Визначте вид та обсяг цивільної дієздатності Миколи

3) Які наслідки укладання правочинів малолітніми? Чи зміниться рі­шення, якщо про вчинення правочину батьки дізналися через півро­ку після купівлі кінотеатру?

Відповідь

Ці правовідносини регулюються нормами цивільного права. За стат­тею 31 ЦКУ фізична особа, яка не досягла 14 років (малолітня особа), має часткову цивільну дієздатність, що дозволяє їй:

а) самостійно вчиняти дрібні побутові правочини;

б) здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної творчої діяльності.

в) Микола Р. як малолітня особа не мав права самостійно розпоряджа­тися своїм заробітком. Оскільки купівля домашнього кінотеатру не є дрібним побутовим правочином, такий правочин буде визнаний недійс­ним. Тому власник магазину або уповноважена ним особа повинна при­йняти кінотеатр та повернути кошти батькам. Цивільний кодекс України дає один місяць для того, щоб заявити претензії батьків щодо укладеного правочину матолітньою особою. Ура­зі відсутності таких претензій протягом зазначеного строку правочин вважається схваленим.

81. Робітник Петров подав заяву про звільнення 1 квітня. 15 квітня його запросив директор заводу і повідомив, що він буде звільнений 29 квітня, тому що заява до нього надійшла тільки сьогодні. Крім цього, він вимагав указати в заяві причину звільнення.

1) Дайте правову оцінку ситуації.

2) У чому полягає відмінність процедури розірвання за ініціативою ро­бітника строкового трудового договору та трудового договору, укла­деного на невизначений строк?

Ці правовідносини регулюються нормами трудового права, основним джерелом якого є КЗпГТУ. Якщо працівник укладав договір на невизна­чений строк, дії директора неправомірні, тому що звільнення робітника за його власною ініціативою відбувається через два тижні від дня подачі заяви про звільнення. КЗпПУне передбачає обов'язковість вказувати причини звільнення взагалі. Але якщо робітник працював за строковим трудовим договором, то розірвати його достроково він може лише у ви­падку хвороби або інвалідності, які заважають виконанню роботи.

82. Громадянин Стеченко Олег Гаврилович, 4 жовтня 1984 р. н., був затриманий 18 жовтня 1998 р. за те, що 2 жовтня 1998 р. побив вуличні ліхтарі та два віконних скла в будинку № 41 по вул. Перемоги. Чи буде Стеченко О. Г. притягнутий до кримінальної відповідальності? (Ні: людина кримінальне відповідальна з 14 років, а Стеченку О. Г. на момент скоєння злочину було лише 13 років, тому він може притягуватися лише за адміністративним кодексом.)

83. До суду звернувся громадянин Івашин, який стверджував, що його сусід по дачі Петрушин заподіяв йому матеріальну шкоду, відрубавши коріння двох дерев (яблуні та груші), які росли на його земельній ділянці. Через це дерева загинули. Петрушин стверджував, що коріння дерев заважали рости кущам малини та смородини на його ділянці. Дайте правову оцінку ситуації. Охарактеризуйте поняття «добросусідство» у земельних відносинах.

Відповідь

Ці правовідносини регулюються Земельним кодексом України, який характеризує право власності на землю та головні обов'язки власників земельних ділянок та землекористувачів, серед яких є обов'язок дотри­муватися правил добросусідства. Змістом добросусідства є те, що власники та землекористувачі зе­мельних ділянок повинні:обирати способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, щоб власникам і землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдавалося найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо); не використовувати земельні ділянки способами, які не дозволяють власникам, землекористувачам використовувати їх за цільовим при­значенням (неприпустимий вплив);

84. Шубіна звернулась до нотаріальної контори із проханням засвідчити від імені її 12-річної доньки договір купівлі-продажу будинку, який та отримала у спадщину. Вона також продала й інші успадковані донькою речі (магнітолу, дві ковдри, меблі, посуд). Дільничний інспектор попере­див на прохання доньки мати про недопустимість без згоди доньки про­давати її речі. Мати відповіла, що це не є компетенцією органів внутріш­ніх справ і вона як мати має право розпоряджатися майном своєї дочки, а на отримані гроші вона купила нові меблі для своєї квартири. За заявою інспектора районний прокурор пред'явив позов про визнання укладених договорів недійсними. Чи мала право неповнолітня Шубіна отримати майно у спадщину? Чи могла мати продавати майно своєї доньки без її згоди? Як необхідно вирішити справу?

Ситуація регулюється Цивільним кодексом України. Малолітні мо­жуть мати на праві власності будь-яке майно, що стало їх власністю на законних підставах, наприклад, у порядку спадкування, за договором да­рування. Малолітні володіють, користуються та розпоряджуються своїм майном на загальних підставах з урахуванням положень щодо їх обсягу цивільної дієздатності. Наприклад, правочини щодо розпорядження майном малолітніх вчиняють їхні батьки (усиновителі), опікун, у той же час вони не можуть без дозволу органу опіки та піклування відмовитися від майнових прав підопічного, укладати договори, які підлягають нота­ріальному посвідченню та (або) державній реєстрації. Таким чином, Шубіна мала всі підстави розпоряджатися майном своєї малолітньої дочки в її інтересах, отримавши на це дозвіл органів опіки і піклування. Загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину, передбачені ЦК України. До них належать:1) зміст правочину не може суперечити ЦК України, іншим актам ци­вільного законодавства, а також моральним засадам суспільства; 2) особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивіль­ної дієздатності;3) волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі; 4) правочин має вчинятися у формі, встановленій законом; 5) правочин має бути спрямований на реальне настання правових на­слідків, що обумовлені ним;6) правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може су­перечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи не­працездатних дітей. Якщо донька вважає, що дії матері суперечать її правам та інтересам (мати живе окремо, донька проживає з іншими членами родини, які власного житла не мають, тощо), то захист її прав може бути здійснений органами опіки і піклування у судовому порядку. Ці правочини, якщо бу­де доведено, що вони суперечать правам та інтересам дитини, можуть бу­ти визнані недійсними. Недійсний правочин не створює юридичних на­слідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю. Уразі недійсності правочину кожна зі сторін зобов'язана повернути іншій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможли­вості такого повернення, — відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування. Якщо у зв'язку із вчинен­ням недійсного правочину другій стороні або третій особі завдано збитків та моральної шкоди, вони підлягають відшкодуванню винною стороною. Вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути пред'явлена будь-якою зацікавленою особою. Суд може засто­сувати наслідки недійсності нікчемного правочину з власної ініціативи. Таким чином, дії дільничного інспектора та районного прокурора право­мірні.

85. Громадянин Грицько знаходився на залізничному вокзалі та узяв з пе­рону валізу, яка залишилася без догляду. Валіза належала Матєєвій. Очевидцями цього стало подружжя Орлових, які, виступаючи на допиті свід­ками, показали, що на їх голосне гукання Грицько озирнувся та ще більше прискорив шаг. Коли його затримали правоохоронці, Грицько показав, що валізу він знайшов і ніяких гукань не чув. Чи є описаний вчинок злочином? Якщо так, дайте його кваліфікацію.

Ця правова ситуація регулюється нормами Кримінального права України. Дія Грицька має протиправний, суспільне небезпечний, винний характер. Об'єкт: право власності, майно Матєєвої — валіза.

86. Фермер Міхєєв був травмований під час виконання сільськогоспо­дарських робіт. Він вирішив продати 120 га, що складає 2/3 від земельної ділянки, яка належить йому на правах приватної власності, фермеру Ковді та 2 га землі гр. Грушину для ведення особистого підсобного господар­ства, гр. Сілаєву — 0,5 га для будівництва житлового будинку і господар­ських споруд, гр. Негоді для ведення садівництва — 1,5 га землі. Приватний нотаріус посвідчив відповідні договори купівлі-продажу земельних ділянок. Сільська рада відмовила у реєстрації таких договорів, вважаючи, що вони не відповідають чинному законодавству. Міхєєв оскаржив дії сіль­ської ради у суді. Чи підлягає скарга Міхєєва задоволенню? За яких обставин можуть бути укладені вказані договори?

Це питання регулюється земельним кодексом України. Оскільки земельна ділянка належить Міхєєву на праві приватної власності, то він має право володіння, користування та розпорядження нею. Одним з основних обов'язків власників і землекористувачів є цільове використання землі. Виходячи з того, що Міхєєв був травмований під час виконання сільськогосподарських робіт, можна припустити, що він є власником земель сільськогосподарського призначення. А покупці хо­тіли їх використовувати не для сільськогосподарських потреб. По-друге, в законодавстві України є деякі обмеження щодо земель сільськогоспо­дарського призначення. Зокрема, тільки громадяни України можуть бути їх власниками, а з умов задачі неможливо це визначити. Тому скарга Міхєєва не підлягає задоволенню, бо умови договору купівлі-продажу суперечать чинному законодавству. Але цей договір може бути укладений за певних умов, зокрема якщо ці землі будуть виведені з реєстру як землі сільськогосподарського при­значення.

87. Степова оскаржила дії співробітників міліції, посилаючись на пе­ревищення ними своїх повноважень. Під час затримання озброєної гру­пи людей, в якій знаходилась Степова, до неї було застосовано спецзасіб — гумова палиця, хоча вона перебувала на 7-му місяці вагітності. Дайте правовий аналіз ситуації.

Це питання регулюється конституцією України, Законом України «Про міліцію». Згідно з чинним законодавством, працівники міліції можуть застосу­вати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю у випадках і в порядку, передбачених законодавством. Згідно зі ст. 12 Закону «Про міліцію», забороняється застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю до жінок з явними ознаками вагітності, що мало місце в цьому випадку. Але ця і норма Закону має виняток, а саме — випадки вчинення групового нападу і та збройного нападу. Тому, згідно з чинним законодавством, Степова мала право оскаржити дії працівників міліції, але її скарга не підлягає задоволенню, тому, що співробітники міліції в цьому випадку не перевищили повноважень 1 щодо застосування спеціальних засобів і діяли в межах Закону.

88. Новосельцев та його дружина о 21 годині, повертаючись із театру, мали пересікати залізничну колію. Раптом до них підійшли п'яні Ганєв та Жолудєв, почали чіплятися до Новосельцева та ображати його дружину. Новосельцев вдарив Ганєєва кулаком в обличчя, Ганєєв упав та вдарився головою об колію, отримав тяжку травму, у зв'язку з чим | він протягом 4 місяців не працював. Після закінчення строку тимчасової непрацездатності він звернувся з позовом до суду на Новосельцева щодо відшкодування шкоди (втраченого заробітку та витрат на лікування). Проаналізуйте обставини справи та дайте правову оцінку ситуації.

Це питання регулюється Кримінальним кодексом України, Кодексом про адміністративні правопорушення. Цивільним кодексом України. Спочатку кваліфікуємо дії Ганєєва та Жолудева. За умовами задачі і неможливо встановити їх вік, але можна припустити, що вони досягли 16 років. Суперечливим є питання про те, як кваліфікувати їхні дії, коли вони приставали до Новосельцеві та його дружини. Виходячи з того, що вони не призвели до наслідків, які підпадають під статтю Кримінального кодексу, то це було адміністративне правопорушення. Розглянемо склад адміністративного правопорушення. Суб'єкт правопорушення — це осудна особа, що досягла на момент його скоєння 16 років (у задачі не визначено вік Ганєєва та Жолудева,! тому вони можуть бути суб'єктами тільки тоді, якщо їм виповнилося 16 років). Суб'єктивна сторона — це внутрішнє психічне ставлення правопо­рушника до свого протиправного діяння та його суспільне небажаних наслідків (вина у формі прямого умислу). Об'єкт правопорушення — це цінності, які взяті під охорону нормами адміністративного права та на які зазіхнув порушник (громадський порядок і спокій громадян). Об'єктивна сторона — це зовнішній прояв протиправної поведінки (дрібне хуліганство).

89. Неповнолітній Астахов, знаючи, що у його однокласника Бородіна є мобільний телефон, захотів заволодіти ним. З цією метою він прийшов до Бородіна додому наче обмінятися дисками. Залишивши гостя на по­розі квартири, Бородін пішов до своєї кімнати міняти диски, а Астахов у цей момент витягнув мобільний телефон із піджака Бородіна і поклав до себе у кишеню, а потім виніс його з квартири. Як треба кваліфікувати ці діяння? Чи зміниться кваліфікація, якби Астахов заволодів телефоном під час перебування у квартирі Бородіна?

Це діяння кваліфікується Кримінальним кодексом України як зло­чин — крадіжка (проникнення у житло не було, тому що Бородін зали­шив гостя на порозі квартири). Визначимо його склад:об'єкт: загальний — цінності, взяті під охорону Кримінальним кодек­сом, родовий — власність, безпосередній — право власності на мо­більний телефон, предмет злочину — мобільний телефон; об'єктивна сторона: діяння у формі дії, а саме — крадіжка (таємне заволодіння Астаховим мобільним телефоном Бородіна під час візиту з приводу обміну дисків); суб'єкт: неповнолітній осудний Астахов, який досяг віку, з якого на­стає кримінальна відповідальність за скоєння крадіжки (тобто 14 років); суб'єктивна сторона: вина у формі прямого умислу, корисливі мотиви. Якщо Астахов захотів би заволодіти телефоном Бородіна під час пере­бування у його квартирі, то зміниться об'єктивна сторона, а саме обставини скоєння злочину — крадіжка, що не поєднана з проникненням у житло.

90. Громадянин Петроа поширював свідомо неправдиві чутки про громадяни­на Агутіна. Дайте оцінку цій ситуації з точки зору моралі й права.

91. Учень 9 класу Осипенко несистематичне відвідує школу, пропускає уроки без поважних причин. Які правові наслідки матиме така ситуація?

92. Журавський Олег спізнився на урок, Анакін Василь розбив у класі вікно. Що спільного в їхніх діях? Чи однаковою буде відповідальність за ці вчинки?

93. Чи є злочином перехід дороги на червоний сигнал світлофора? Без­квитковий проїзд? терористичний акт? наклеп?

94. Із якого віку людина стає повністю дієздатною? За яких обставин дієз­датність настає раніше за цей вік?

95. Кури громадянина В. витоптали посіви озимини його сусіда. Чи буде цей громадянин притягнений до відповідальності? Якщо так, то до якої?

96. Гуляючи пізно ввечері, діти ввімкнули плеєр на повну потуж­ність. Про яке правопорушення тут ідеться? Із якого віку передбачена відповідальність за ці дії?

97. Громадянин Поліщук скоїв наїзд на перехожого, завдавши йому тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Як з'ясувалося, водій скоїв це право­порушення, перебуваючи в стані тяжкого алкогольного сп'яніння та оправдовувався тим, що нічого не бачив і не пам'ятає. Як суд поста­виться до цієї обставини? (алкогольне сп’яніння є обтяжуючою обставиною)

98. На перерві ви почули розмову двох шестикласників. Один із них роз­повідав, що бачив, як його одноліток намагався викрасти з магазину коштовні іграшки, але був затриманий. Шестикласники були переко­нані, що дії малолітнього крадія залишаються безкарними. Чи згодні ви з ними?

99. Богданов, перебуваючи в лікарні, склав заповіт на користь свого неповнолітнього сина, але зазначив, що син зможе отримати у спадщину його автомобіль лише за умови вступу на юридичний факультет одразу після закінчення школи. В іншому випадку автомобіль буде успадкова­ний його дружиною. Крім того, він заповів своїм спадкоємцям, щоб вони передали його колекцію монет до музею в якому він працював. Черговий лікар посвідчив заповіт та передав його до нотаріальної контори. Чи правомірні дії Богданова? Чи є заповіт дійсним? Розкрийте по­няття «заповідальний відказ» та «відмова від спадщини». Чи мало місце у цій ситуації?

Ця ситуація регулюється нормами цивільного права, які закріплені у Цивільному кодексі України. Дії Богданова правомірні, оскільки він, будучи дієздатним (що не заперечується), мав право наскладання запові­ту. Складений Богдановим заповіт є дійсним, тому що черговий лікар входить до переліку осіб, що мають право на посвідчення заповіту в при­сутності свідків. Заповідальний відказ — це розпорядження заповідача, зроблене ним у своєму заповіті про передачу певної частини спадщини (відказу) одер­жувачу у власність або надання йому на підставі іншого правового режи­му майнового права або речі, які можуть як входити, так і не входити до складу спадщини. Відмова від спадкування — відмова спадкоємця за заповітом або за законом від своєї частки в спадщині, яка здійснюється на підставі його заяви, що подається у нотаріальну контору за місцем відкриття спадщини впродовж строку прийняття спадщини (6 місяців від дня її відкриття). У цій ситуації мав місце заповідальний відказ (Богданов заповів своїм спадкоємцям, щоб вони передали його колекцію до музею де він працював). Крім того, заповідач може обумовити виникнення права на спадку­вання у особи, яка призначена у заповіті, наявністю певної умови, як пов'язаної, так і не пов'язаної з її поведінкою (наявність інших спадко­ємців, проживання у певному місці, народження дитини, здобуття освіти тощо). Умова, визначена у заповіті, має існувати на час відкриття спад­щини. У заповіті була умова про спадкування автомобіля неповнолітнім сином Богданова за умови його вступу на юридичний факультет одразу ж після закінчення школи. Ця умова є дійсною, оскільки не суперечить чинному законодавству та моральним засадам суспільства.

100. Бригада будівельників у складі 10 осіб працювала на будівництві цеху на одному із заводів міста. Маляр-штукатур Петренко вирішила відсвятку­вати власний день народження та запросила бригаду вантажників. Після закінчення «свята» хтось із присутніх забув закрити водопровідний кран, внаслідок чого цех виявився залитим водою, будівельні матеріали були зіпсовані. Заводу була завдана шкода на суму понад 5 тис. грн. Визначте види юридичної відповідальності. Хто має відшкодувати шкоду, заподіяну підприємству, та в якому розмірі?

Ця ситуація регулюється нормами трудового та цивільного права, за­кріпленими у Кодексі законів про працю та Цивільному кодексі України. Якщо члени бригади будівельників, що працювали на будівництві цеху на заводі, мають укладені трудові договори з цим заводом або з окремим підприємством, яке уклало договір із заводом про будівництво цеху, то для них настає матеріальна відповідальність за завдані заводу збитки у розмірі 5 тис. грн. або цьому підприємству за збитки, завдані зобов'я­занням відшкодувати шкоду заводу відповідно. Протиправність поведін­ки членів бригади будівельників полягає в порушенні трудової дисциплі­ни — «святкуванні» дня народження на робочому місці у робочий час та завдання шкоди. Відкриття кимось водопровідного крана призвело до за­топлення цеху. Вина членів бригади виявляється у формі необережності. Збитки заподіяні не при виконанні членами бригади їх трудових обов'яз­ків, тому матеріальна відповідальність буде повною. Усі члени бригади будуть нести солідарну відповідальність у сумі у розмірі 500 грн. кожний. Якщо з ними був укладений договір про бригадну відповідальність, то ко­жен із них буде нести відповідальність згідно з цим договором залежно від своєї заробітної плати та строку роботи у бригаді. Якщо ця бригада будівельників є працівниками окремого підприєм­ства, яке уклало договір із заводом про будівництво цеху, то цивільну від­повідальність буде нести це окреме підприємство у повному обсязі. Після цього це окреме підприємство має право притягти членів будівельної бригади до матеріальної відповідальності. Після відшкодування членами бригади будівельників завданих збитків вони можуть подати регресний позов у цивільному процесі з вимогою відшкодувати заподіяну вже їм шкоду з членів бригади вантажників, які теж там були присутні і тому також мають нести солідарну відповідальність.

101. Знайдіть юридичні помилки та поясніть їх.

У трамваї

Трамвай різко рушив, і високий пасажир-поклажедавець, не утримавшись, штовхнув жінку у капелюсі.

— Нахаба! — зойкнула вона.

— Пробачте...— сказав чоловік, але у ту ж мить трамвай тряхнуло ще раз, і він наступив жінці на ногу.

— Хуліган! — вигукнула вона і вдарила його сумкою. Вискочивши із трамвая на зупинці, жінка звернулася до постового міліціонера:

— Затримайте його, він хуліган — штовхнув мене, а потім на ногу на­ступив навмисно. Судити його треба!

Міліціонер пояснив, що за хуліганство тепер не судять. Можна затри­мати діб на п'ять за санкцією начальника міліції за умови, що у хулігана немає неповнолітніх дітей. Сумкою вдарила правильно— була крайня необхідність, а треба було б ще звернутися до ЖЕКу та реквізувати при­ватизовану квартиру на його ім'я, щоб компенсувати завдану моральну шкоду.

Відповідь

Помилка Правильне значення терміну
1 2
Поклажедавець. У цьому випадку це — звичай­ний пасажир Це сторона договору зберігання, яка передає майно на зберігання іншій стороні — хранителю
Хуліган Це особа, яка скоїла хуліганство (порушен­ня громадського порядку)
Штовхнув мене, а потім на ногу наступив навмисно У цьому випадку пасажир випадково насту­пив жінці на ногу та штовхнув її ненавмис­но. Умислу тут не було, оскільки високий пасажир не бажав і свідомо не допускав на­стання негативних наслідків для жінки
За хуліганство тепер не судять Хуліганство — це правопорушення, за яке передбачена юридична відповідальність. Винною особу може визнати лише суд
Можна затримати діб на п'ять Затримання особи, яка скоїла правопору­шення, може тривати не більше трьох годин, у разі необхідності, якщо треба встановити особу порушника чи обставини правопору­шення, то адміністративне затримання мо­же тривати до трьох діб з обов'язковим по­відомленням Про це прокурору або й до десяти діб за санкцією прокурора
За санкцією начальника міліції За санкцією прокурора
За умови, що у хулігана немає неповнолітніх дітей. Таким чином, ця норма не стосу­ється пропонованої ситуації Адміністративний арешт не може застосову­ватись до вагітних, жінок, які мають дітей до 12 років, до осіб, які не досягли 18 років, інвалідів І і ІІ груп

 

 

102. Під час перебування хворої матері у лікарні душевнохворий Татин, який визнаний таким, що не потребує ізоляції у психіатричному закладі, вліз у сарай сусіда та вчинив пожежу, від якої згоріл й сарай та інше майно. Сусід звернувся з позовом до батьків Татина про відшкодування заподія­ної шкоди. Заперечуючи проти позову, Татина вказала, що під час цієї події вона перебувала у лікарні, куди потрапила несподівано у непритом­ному стані. Крім того, батько Татина заявив, що він як інвалід сам потре­бує лікування, до того ж, у них немає жодного майна, крім будинку та домашніх речей. Дайте правовий аналіз ситуації.

Це питання регулюється Кримінальним кодексом України, Цивіль ним кодексом України. Кваліфікуємо дії Татина. Його діяння є суспільне небезпечним, про­типравним, винним, караним. Отже, Татин скоїв злочин (умисне зни­щення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу). Розглянемо склад злочину. Суб'єкт — це осудна особа, що досягла на момент скоєння злочину певного віку, у цьому випадку 14 років. Але в умовах задачі сказа­но, що Татин є душевнохворим, тому він під час скоєння злочину пере бував у стані неосудності. Згідно із законодавством, він не підлягає відпо відальності. Але остаточно це встановить суд, який може застосувати до Татина примусові заходи медичного характеру. Щодо відшкодування заподіяної шкоди, то, згідно зі ст. 1186ЦК України, якщо шкоди було завдано Особою, яка не усвідомлювала значення своїх дій або не могла керувати ними у зв'язку з психічним розла­дом або недоумством, суд може постановити рішення про відшкодування цієї шкоди її чоловіком (дружиною), батьками, повнолітніми дітьми, як­що вони проживали разом з цією особою, знали про її психічний розлад, але не вжили заходів щодо запобігання шкоді. Тому суд може покласти обов'язок відшкодувати шкоду на батьків Татина. Але мати на цей час була у лікарні, тому не могла запобігти шкоді, а батько є інвалідом, тому, можливо, він також не міг вжити заходів щодо запобігання шкоді. Але майнова шкода сусіду завдана внаслідок злочину, а особа, що вчинила його, не підлягає відповідальності та є неплатоспроможною, тому суд може винести рішення про відшкодування шкоди державою. Але остаточне рішення буде приймати суд, проаналізувавши всі матеріали справи.

103. За рішенням місцевої державної адміністрації встановлена плата запроїзд вулицями центральної частини міста, підвищена плата за перебування громадян у гідропарку, зеленій зоні міського лісу, встановлення наметів у зоні відпочинку пляжу, збір грибів та ягід у лісозахисній смузі пе­редмістя. Автооб'єднання «Едельвейс» оскаржило рішення місцевої адміні­страції прокурору міста, вважаючи, що порушуються права автотран­спортних підприємств на загальне користування автомагістралями. Визначте коло суспільних відносин. Чи підлягає скарга задоволенню? Дайте правову оцінку ситуації.

Це питання регулюється Конституцією України, Закон України «Про систему оподаткування». Згідно зі ст. 13 Конституції України, кожний громадянин має право користуватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону. Згідно з чинним законодавством України, види місцевих податків та зборів встановлюються Верховною Радою України. Тому міська державна адміністрація не мала повноважень приймати таке рішення. Крім того, тільки місцеві ради, а не місцеві державні адміністрації мають право вста­новлювати ставки місцевих податків і зборів. Таким чином, скарга підлягає задоволенню, тому що міська державна адміністрація перевищила повноваження та своїм рішенням порушила конституційні права громадян.

104. Сільська рада прийняла рішення про відмову передати у власність Ломатіну земельну ділянку площею 0,18 га, яку він одержав разом з жит­ловим будинком у спадщину. Підставою відмови було те, що він постійно проживає в м. Ніжині. Ломатін, вважаючи свої права порушеними, звернувся зі скаргою до суду.

1) Дайте правову оцінку ситуації.

2) Назвіть особливості переходу права власності на землю при переході права власності на житловий будинок. Ці правовідносини регулюються нормами земельного права, і основ­ним НПА цій галузі є Земельний кодекс України. Земельна ділянка — це частина земної поверхні, відокремлена та позна­чена на місцевості за допомогою меж, з визначеними щодо неї правами. До особи, що придбала житловий будинок, переходить право, влас­ності на земельну ділянку, де він розміщений, без зміни її цільового при­значення, у розмірах, встановлених договором. А якщо договором про відчуження житлового будинку розмір земельної ділянки не визначено, до набувача переходить право власності на ту частину земельної ділянки, яка зайнята житловим будинком, і на частину земельної ділянки, яка є необхідною для їх обслуговування. Підстави набуття права власності на землю громадянами України:

1) придбання за договором купівлі-продажу, дарування, обміну та інши­ми цивільно-правовими угодами;

2) безоплатна передача із земель державної і комунальної власності;

3) приватизація ділянок, що були раніше надані їм у користування;

4) прийняття спадщини;

5) виділення на місцевості належної їм земельної частки.

Прийняття спадщини є однією з підстав набуття права власності на землю, що свідчить про те, що дії Ломатіна були правомірними.

Таким чином, підстава відмови передати у власність земельну ділянку є неправомірною, оскільки розмір земельної ділянки встановлений заповітом (при спадкуванні за заповітом) чи законом (при спадкуванні за законом). Отже, те, що Ломатін постійно проживає у Ніжині, не має значення і не є підставою відмови передати у власність земельну ділянку.

105. Чотирнадцятирічний Сергієнко скоїв дрібне хуліганство. 15 грудня 2004р. щодо його матері був складений протокол про адміністративні правопорушення, відповідно до якого вона підлягала відповідальності невиконання батьками обов'язків щодо виховання дитини. При розгляді справи в суді мати Сергієнка пояснила, що вона не позбавлена батьківських прав, проте її син проживає окремо від неї та й чоловіка — у своєї бабусі, тому вона не може відповідати за виховання сина. Незважаючи на пояснення матері, суд виніс рішення про притягнення її до адміністра­тивної відповідальності. Дайте правовий аналіз ситуації. 2)Охарактеризуйте склад правопорушення, що мало місце.

Це правопорушення регулюється нормами адміністративного права, і основним НПА у цій галузі є Кодекс Законів про адміністративні право­порушення (КЗУпАП). Адміністративний проступок — це винне діяння, що посягає на цін­ності, які охороняються адміністративними законами, і зумовлює адміні­стративну відповідальність. У цьому випадку юридичним фактом є неправомірна дія — проступок. Ознаками правопорушення є: суспільна небезпечність; карність; протиправність; наявність вини. Згідно зі статтею 184 КЗпАП: «Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання перед­бачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попе­редження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Отже, спираючись на КЗпАП: «Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодек­сом, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх за­мінюють, від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян». Таким чином, якщо мати не позбавлена батьківських прав, то вона підлягає накладенню на неї штрафу, незалежно від того, з ким проживала дитина. Можна зробити висновок: мати Сергієнка підлягає адміністративній нідповідальності за «невиконання батьками обов'язків щодо виховання дитини».

106. 15 березня 2003 р. директор автотранспортного підприємства видав наказ, яким заборонив бухгалтерії виплачувати слюсарю В. М, Сидорову належну йому заробітну плату і дав розпорядження видавати зарплату йо­го дружині. Такі заходи в наказі були мотивовані тим, що В. М. Сидоров зловжи­вав спиртними напоями, чим ставив себе і свою сім'ю в скрутне матері­альне становище. Чи правомірний наказ директора?

Дії директора є неправильними, оскільки обмежити особу у дієздат­ності може лише суд.

107. Власник будинку Черненко здав за договором житлового найму одну з кімнат сім'ї Мукатових строком на п'ять років. Згідно з умовами договору, Мукатови не мають права грати на музичних інструментах, шуміти тощо. Але через 2 роки, коли сину Мукатових виповнилось 6 років, спеціа­лісти виявили в нього музичні здібності, батьки придбали йому фортепі­ано і записали його до музичної школи, а він став кожного дня подовгу на ньому грати. Черненко пред'явив позов до наймача про розірвання договору житлового найму на підставі того, що той порушив умови договору. Яке рішення повинен винести суд?

Суд повинен задовольнити позов Чернетка, оскільки Муратови не виконують умов договору.

108. Ялов, Возний, Крячко та Пучко розпивали спиртні напої на квартирі своєї знайомої. Коли Вознюк хотів залишити компанію, Ялов та Пучко, скрутивши йому руки, притримали його, а Крячко витяг з його кишені 800 гривень. Після цього вони виставили Вознюка за двері. Дайте юридичну оцінку діям учасників цієї ситуації.

Дії Ялова, Водного та Крячка являють собою пограбування, вчинені групою осіб.

109. Нілова звернулась до суду з позовом на свого чоловіка про поділ майна. Позивачка зазначила, що автомобіль, який відповідач придбав до реєстрації шлюбу, був старий і на його ремонт було витрачено коштік значно більше, ніж він коштував на час придбання, тому його слід ви­знати спільною власністю подружжя і внести до об'єктів, які підлягаюті. поділу.Суд відмовив позивачці у задоволенні її вимог, мотивуючи це тим, що автомобіль належав відповідачу до укладення шлюбу, а тому є його особистою власністю і поділу не підлягає. Проаналізуйте судове рішення.

Рішення суду неправильне, оскільки, хоча автомобіль і був дошлюбним майном чоловіка, але на його ремонт були витрачені спільні кошти подружжя. Саме тому при поділі майна суд повинен визначити вартість автомобіля до ремонту і його вартість після ремонту. Різницю у вартості цього автомобіля (а фактично — це ті кошти, які були витрачені на йот ремонт) має бути поділено між подружжям.

110. Шарова подала позов до Жука про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дітей та стягнення аліментів, посилаючись на те, що вони спільно не проживають вже два роки і збереження сім'ї є неможливим. Судом встановлено, що обидві сторони мають нормальні житлово- побутові умови і можуть виховувати дітей. Ці два роки діти проживали з батьком, який піклується про них, займається їх вихованням, що підтвердили опитані свідки і не заперечувалося й позивачкою, тому суд вирішив залишити дітей у батька. В апеляційній скарзі Шарова просила скасувати рішення суду, посилаючись на те, що мати має природне право на виховання дітей І м и неналежно оцінив зібрані докази. Яке рішення слід винести за скаргою?

Рішення суду правильне, оскільки він виходив з інтересів дітей, про яких Шарова два роки поспіль не піклувалась.

111. Бібікова власним автомобілем збила Ткаченка, якому у зв'язку з цим було заподіяно шкоду. Через деякий час Ткаченко звернувся до суду з вимогою про її відшкодування. Але Бібікова заявила, що вона була визнана невинною у ДТП і звільнена від кримінальної відповідальності, а тому на неї не може бути покладено обов'язок відшкодування шкоди, оскільки Цивіль­ний кодекс України передбачає вину як обов'язкову умову відповідаль­ності. Яке рішення повинен винести суд?

Відсутність у діях Бібікової складу злочину не звільняє її від відшкодуван­ня шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки, оскільки така шкода відшкодовується незалежно від вини особи, яка цю шкоду заподіяла.

112. 16-річна Карбована отримала офіційний дозвіл на одруження. Під час шлюбу подружжя придбало гараж. А через 4 місяці після одруження за бажанням подружжя суд задовольнив позов про їх розлучення та про­вів поділ їхнього майна. За рішенням суду гараж перейшов у власність Карбованої, яка неза­баром звернулась до нотаріуса із проханням посвідчити угоду про відчу­ження гаража. Нотаріус відмовив їй у вчиненні нотаріальних дій із по­свідчення угоди, мотивуючи це тим, що на даний момент Карбована вже не перебуває у шлюбі, а на момент укладення угоди їй ще не виповнилось 18 років. Для посвідчення угоди нотаріус вимагав згоди батьків та відпо­відного рішення органу опіки та піклування. Чи правильні дії нотаріуса?

Дії нотаріуса є неправильними, оскільки, згідно з чинним законодав­ством, особа з моменту укладання шлюбу стає дієздатною у повному об­сязі. Така дієздатність зберігається і після розірвання шлюбу. Отже, від­чуження гаража Карбованою згоди батьків та рішення органу опіки та піклування не потребує.

113. Дванадцятого лютого Верещак з товаришем був на вулиці поблизу будинку Леонової, яка нацькувала на них собаку, 27 лютого на тому самому місці Леонова знову нацькувала собаку на Верещака та його товариша. Захищаючись від собаки, Верещак виламав з паркана пали



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
О себе - все топики. | Орқыт Ата атындағы Қызылорда мемлекеттік университеті
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 609 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

777 - | 696 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.