Лекции.Орг


Поиск:




Розділ 2. Адміністративно-територіальний устрій.




Стаття 133 КУ. Систему адміністративно-тери­торіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села. До складу України входять: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донець­ка, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Луганська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Рівнен­ська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька, Чернігівська об­ласті, міста Київ та Севастополь.

Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України.

Адміністративно-територіальний устрій України - це поділ її території на адміністративно-територіаль­ні одиниці, відповідно до яких будується система дер­жавних органів і система місцевого самоврядування.

Щодо визначення оптимальної системи адміністративно-територіального поділу України, то цей процес поки що не завершений, він триває.

Важливим кроком до розв'язання цієї проблеми було прийняття 4 грудня 1997 р. Верховною Радою України За­кону України "Про адміністративно-територіальний устрій України" відповідно до нової Конституції України 1996 р., який, однак, досі не підписано Президентом. Він визначав поняття адміністративно-територіального устрою України, правовий статус і види адміністративно-територіальних оди­ниць, повноваження органів державної влади і органів місце­вого самоврядування щодо вирішення питань адміністратив­но-територіального устрою.

Адміністративно-територіальний устрій України є трирівневим:

- вищий рівень територіальних одиниць становлять Автономна Республіка Крим, області та міста Київ і Севастополь, які мають спеціальний ста­тус;

- середній рівень - райони і міста обласного під­порядкування;

- нижчий рівень - райони в містах, міста районного підпорядкування, селища і села.

Перелік областей та міст республіканського підпорядку­вання міститься в Конституції України (частина друга ст. 133).

В Україні є два міста республіканського підпорядкування — Київ та Севастополь, що мають згідно з Конституцією Украї­ни (частина третя ст. 133) спеціальний статус, який визнача­ється законами України. Вже прийнятий і діє Закон «Про столицю України — місто-герой Київ». Закон про місто Сева­стополь поки що не прийнятий.

Згідно з частиною першою ст. 183 Конституції України до системи адміністративно-територіального устрою України вхо­дить Автономна Республіка Крим. її статус нами буде проана­лізовано нижче, лише зазначимо, що Автономна Республіка Крим не є звичайною адміністративно-територіальною одини­цею, але вона не є й політичною автономією (дискусійне питання).

Проблема вдосконалення системи адміністративно-територіального устрою України ускладнюється також і тим, що до сьогодні ще немає Закону України «Про адмі­ністративно-територіальний устрій України», який має бути прийнято відповідно до п. 13 ст. 92 Конституції Ук­раїни. Таким чином, сьогодні не створено законодавчої основи для вирішення питань адміністративно-територіаль­ного устрою України.

Конституція України обмежується лише закріпленням права Верховної Ради України утворювати і ліквідовувати райони, встановлювати і змінювати межі районів та міст, зараховувати населені пункти до категорії міст, а також вирішувати питання про найменування і переймену­вання населених пунктів та районів (п. 29 ст. 85). Окремі повноваження щодо вирішення питань адміністративно-територіального устрою мають й інші органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Таким чином, незважаючи на те, що Україна є унітарною республікою з ускладненою системою адміністративно-тери­торіального поділу, є всі підстави стверджувати, що цей поділ не простий і він відтворює складність соціально-економічних та політичних процесів, які є на теренах України. Водночас динамічний розвиток перетворень у нашій державі буде чин­ником новелізації системи і структури адміністративно-тери­торіального поділу і прийняття нового законодавства з цього питання.

 






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 273 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Большинство людей упускают появившуюся возможность, потому что она бывает одета в комбинезон и с виду напоминает работу © Томас Эдисон
==> читать все изречения...

1030 - | 845 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.