.


:




:

































 

 

 

 


Ten soudce byl Master Justice Kelley, a ta žena se jmenovala zcela prostě Myersová. Mistress Edith Myersová.




Karel Čapek

Povídky z jedné kapsy

 

 

 

Případ dr. Mejzlíka

Modrá chryzantéma

Věštkyně

Jasnovidec

Naprostý důkaz

Ukradený spis 139

Básník

Muž, který se nelíbil

Případy pana Janíka

Rekord

Lépěje

Kupón

Oplatkův konec

Poslední soud

Zločin v chalupě

Zmizení herce Bendy

Vražedný útok


Věštkyně ()

 

Každý znalec poměrů nahlédne ( // ; každý , ; poměr , ; poměrně ; nahlédnout , ), že tento příběh se nemohl stát u nás ( ) ani ve Francii ( ; Francie) ani v Německu ( ; Německo), neboť v těchto zemích ( ; země ; , ), jak známo ( ; znat), soudcové jsou povinni ( ; povinný , ) soudit a trestat ( ) hříšníky podle litery zákona ( ), a nikoliv podle svého rozšafného rozumu a svědomí ( ; nikoliv , ; rozšafný , ; rozum , ; svědomí ).

 

Každý znalec poměrů nahlédne, že tento příběh se nemohl stát u nás ani ve Francii ani v Německu, neboť v těchto zemích, jak známo, soudcové jsou povinni soudit a trestat hříšníky podle litery zákona, a nikoliv podle svého rozšafného rozumu a svědomí.

 

Protože v této historii vystupuje soudce ( //: ; vystupovat ; ), který vynáší svůj rozsudek nehledě na paragrafy ( ), nýbrž na zdravý lidský rozum ( ), plyne z toho ( ; plynout , ), že se následující událost nemohla stát jinde nežli v Anglii ( ; následující , ; událost , , ; jinde ; stát se , , ); a sice stala se v Londýně ( ), přesněji řečeno v Kensingtonu ( , ); nebo počkejte (, -), bylo to v Bromptonu nebo v Bayswateru ( , [1]; Brompton; Bayswater), zkrátka tam někde (, - ; zkrátka , ; ).

 

Protože v této historii vystupuje soudce, který vynáší svůj rozsudek nehledě na paragrafy, nýbrž na zdravý lidský rozum, plyne z toho, že se následující událost nemohla stát jinde nežli v Anglii; a sice stala se v Londýně, přesněji řečeno v Kensingtonu; nebo počkejte, bylo to v Bromptonu nebo v Bayswateru, zkrátka tam někde.

 

Ten soudce byl Master Justice Kelley ( ), a ta žena se jmenovala zcela prostě Myersová ( [2]). Mistress Edith Myersová ( ).

Vězte tedy (, ; vědět , ), že tato jinak úctyhodná dáma ( , , ; jinak , ; úctyhodný , ; úcta , ; hodný , ) vzbudila pozornost policejního komisaře Mac Learyho ( -; vzbudit ; ; pozornost ; ). Má drahá ( ), řekl pan Mac Leary jednoho večera své ženě ( - ; žena ; , ; ženatý ), mně nejde z hlavy ta Mrs. Myersová ( : ).

 

Ten soudce byl Master Justice Kelley, a ta žena se jmenovala zcela prostě Myersová. Mistress Edith Myersová.





:


: 2017-01-28; !; : 224 |


:

:

, .
==> ...

1347 - | 1159 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.01 .