Лекции.Орг


Поиск:




Підбір і аналіз літератури та формулювання припущень про причини виникнення проблеми

ХІД РОБОТИ над ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНим ЗАВДАННЯм

І. Етап первинного аналізу проблеми

Категоріально-термінологічне довизначення проблеми, з якою звернулися до психолога.

Психолог (П.): Доброго дня! Мене звати Людмила. Я психолог центру «Я – мама». Як я можу до вас звертатись?

Клієнт (К.): Доброго дня!Мене звати Юлія. Марійці їй 32 місяці і вона досі не стоїть на ніжках. Вона начебто намагається встати, але ніби її щось зупиняє.

Я намагалась їй в цьому допомогти, але ніяк. Я хвилююсь, щоб не було затримки розвитку. Тому звертаюсь до вас чи не могли б ви це перевірити.

П: Я розумію ви турботлива мама яка піклується про свою дитину. Ті особливості,що Ви щойно описали можуть свідчити про індивідуальні відмінності. Розкажіть будь ласка, як протікала вагітність?Чи були ускладнення?

К.: Вагітність пройшла без ускладнень,пологи також пройшли добре.

П.: Як оцінює розвиток Марійки лікар педіатр та ортопед?

К.: Вони говорять, що усе добре і ніяких відмінностей не бачать.

П.: А які ще особливості Ви помітили у своє дочки?

К.: Вона сама бере іграшки і грається з ними. Вимовляє довгі словосполучення, кожного разу коли до нас хтось приходить з друзів у гості вона радіє та посміхається хто б це не був.

П.: Якщо дитина має великій успіх в одній сфері, але в інший його немає то це може свідчити про нерівність психічного розвитку цілком закономірним явищем у цьому віці.

Формування реалістичних очікувань у людини, яка звернулася за допомогою, та визначення напрямків практичної роботи психолога

Опис меж компетенції

Психолог. Для того,щоб з’ясувати як розвивається Ваша дитина,проведемо дослідження та порівняємо її показники розвитку з показниками вікової норми. Визначимо,що саме нам необхідно робити та які заходи необхідно вжити.

 

Визначення напрямків практичної роботи

Напрямок практичної роботи Обґрунтування
Дослідницька робота Дослідження рівня психічного розвитку дитини за методикою В.Манової – Томової «Шкала оцінки психічного розвитку від від 4 до 52 тижнів»
Консультативна робота Бесіда з мамою за результатами проведення дослідження.

Перелік очікуваних результатів

Психолог. Дослідження дозволить встановити рівень розвитку дитини в сферісенсорної діяльності та інших сферах.Встановимо показник віку психічного розвитку.Це дозволить визначити чи знаходиться цей показник в межах норми.

 

ІІ. Планово-підготовчий етап

Аналіз власного досвіду виконання подібних завдань при вивченні навчальних дисциплін та проходженні практик

Дисципліна Модуль Тема Зміст питань
Вікова психологія Основні етапи психічного розвитку в онтогенезі. Психологія дитинства. Пренатальний розвиток та народження дитини. Розвиток емоційної сфери у немовлят. Комплекс пожвавлення. Розвиток пізнавальних процесів і моторики. Спілкування з дорослими та його вплив на розвиток дитини у віці немовляти. .
Психологія особистості Неофрейдитські теорії особистості   основні положення теорій а. фройд та е. еріксона   Дитячий психоаналіз у роботах А. Фройд  
       
     
       

Підбір і аналіз літератури та формулювання припущень про причини виникнення проблеми

Бібліографічний опис джерела Основні ідеї та тези, що стосуються проблеми
Навчально-методична та довідкова література
   
Вікова психологія: навч. посіб. / М. В. Савчин, Л. П. Василенко. - К.: Академвидав, 2006. – 56-61 с. - (Альма-матер) Загальна характеристика розвитку дітей у ранньому віці. Фази уповільнення та прискорення. Повільний розвиток мовлення в період оволодіння ходьбою
Вікова психологія / за ред.. Г. С. Костюка. – К.: Рад. школа, 1976.- С. 78-83 Загальна характеристика розвитку ходьби в ранньому віці. Оволодіння ходьбою та предметними діями. Індивідуальні відмінності дітей.
Мухина, В. С. Детская психология учебник / В. С. Мухина; под ред. Л. А. Венгера. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Просвещение, 1985. – С. 53 60. Загальна характеристика розвитку у ранньому віці
Казарновська, Г. Б. Загальна, вікова і педагогічна психологія: зб. завдань: навч. посіб. / Г. Б. Казарновська, О. П. Долина. - Київ: Вища шк., 1990. – С. 112-115.. Загальні питання дитячої психології. Психологічні особливості розвитку дитини в немовлячому і ранньому віці.
Фахова періодична література
Білан О. І. Програма розвитку дитини раннього віку "Українське немовля" - Тернопіль: Мандрівець, 2014. - 263 с. Програма розвитку немовляти. Загальна характеристика розвитку у ранньому віці. Рекомендації по вихованню та розвитку дітей раннього віку.
Гурковська Т Дитина до трьох: психологічний портрет з рекомендаціями // Дошкільне виховання, - 2007. - № 12 С. 11-15. Загальна характеристика розвитку у ранньому віці. Рекомендації по вихованню та розвитку дітей раннього віку.
Кононенко О. Особистісне зростання в ранньому віці: суть та умови сприйняття // Дошкільне виховання. – 2006. - № 10. – С. 3-6. Загальна характеристика розвитку у ранньому віці. Рекомендації по вихованню та розвитку дітей раннього віку.
   
   
Вузькоспеціалізована література
Манова –Томова В. Психологічна діагностика раннього віку, - К: «Вища школа», 1978.-168 с. Методика В. Манової – Томової для дослідження рівня психологічного розвитку дитини. Показники розвитку дитини раннього віку в різних сферах.
Дубровский, В. И. Лечебный массаж / В. И. Дубровский, А. В. Дубровская. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Мартин, 2001. - 446 Масаж в ортопедії.
   
Internet-джерела
Обухова Л. Ф. Детская психология. Теории, факти, проблемы. http://psychlib.ru/mgppu/ODe/ODe-001.htm Особливосты розвитку ходьби дітей раннього віку. Напрями розвитку в ортопедії.
Методика Манова – Томова http://www.e-catalog.name/ Опис проведення процедури дослідження розвитку немовлят та дітей раннього віку.
   
   
     

Припущення щодо причин виникнення проблеми.

Те, що дитина не стоїть на ніжках може бути пов’язано з індивідуальними особливостями дитини. Якщо дитина фізично розвивається добре, то цілком ймовірно що скоро вона почне ходити просто необхідно їй допомогти. Причинами також може бути темперамент(діти індивідуальні і всі по різному починають стояти на ніжках), зайва вага.

 

 

Консультація з фахівцями

Якщо дослідження покаже що дитина має якісь проблеми, то необхідно буде проконсультуватися у ортопеда, коли ми будемо надавати рекомендації за результатами дослідження клієнту.

2.4. Складання розгорнутого плану виконання завдання, підбір методів та аналіз ресурсів

Етап роботи Методи та процедури Необхідні ресурси
Підготовка та планування дослідження рівня психічного розвитку дитини за методикою В.Манової – Томової «Шкала оцінки психічного розвитку від від 4 до 52 тижнів» Аналіз запиту клієнта; підбір та аналіз літератури з цієї проблеми. Визначення методологічних засад дослідження. Література з описом методики В.Манової – Томової «Шкала оцінки психічного розвитку від від 4 до 52 тижнів»
Організація та проведення дослідження психічного розвитку дитини за методикоюВ.Манової – Томової «Шкала оцінки психічного розвитку від від 4 до 52 тижнів» Бесіда з мамою. Спостереження за дитиною та виконання тестових завдань за методикою «Шкала оцінки психічного розвитку від від 4 до 52 тижнів» - Анкета досліджуваної дитини. - Бланк «Шкали оцінки психічного розвитку від від 4 до 52 тижнів». - Опис процедури дослідження. - Ручка
Аналіз результатів дослідження Кількісний аналіз результатів дослідження Аналіз якісних показників результатів дослідження. Узагальнення результатів дослідження. Заповнені бланки дослідження та таблиці для кількісної обробки даних. Література з проблем обробки та інтерпретації результатів дослідження
Бесіда з мамою за результатами проведеного дослідження Консультативна бесіда Текст повідомлень результатів дослідження


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
г) Круговые комплексы поз. | Правила екстреної психологічної допомоги постраждалим в надзвичайній ситуації.
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-21; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 297 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

788 - | 758 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.