Лекции.Орг


Поиск:




Завдання і види діяльності практичних педагогічних психологів в Росії




Основна мета діяльності психологічної служби освіти в нашій країні - забезпечення психічного та особистісного розвитку учнів (Дубровіна, 1991, с. 102).

Діяльність психологічної служби освіти повинна включати в себе створення психолого-педагогічних умов, що забезпечують духовний розвиток кожної дитини, її душевний комфорт, що лежить в основі психологічного здоров'я.

Які завдання може вирішувати практичний психолог, працюючи в школі? Таких завдань багато. Черговість їх рішення залежить від конкретної ситуації в кожній школі, рівня професійної підготовки психолога. Психолог повинен:

1) виявляти психологічну готовність дітей до шкільного навчання, спільно з учителем намічати програму адаптації їх до школи;

2) розробляти і здійснювати спільно з вчителями та батьками розвиваючі програми з урахуванням індивідуальних особливостей дітей - інтересів, здібностей, схильностей, почуттів, захоплень, життєвих планів, - а також завдань розвитку на кожному віковому етапі;

3) тримати під особливим контролем перехідні, переломні моменти в житті школярів;

4) здійснювати діагностичну та корекційну роботу з неуспішними і недисциплінованими школярами;

5) діагностувати інтелектуальні, емоційні, вольові та особистісні особливості учнів, що створюють труднощі в процесі навчання і виховання, допомагати в їх корекції;

6) сприяти створенню сприятливого психологічного клімату, виявляти і усувати причини порушень міжособистісних відносин учнів з учителем, з однолітками, з батьками та іншими людьми;

7) консультувати адміністрацію школи, вчителів, батьків з психологічних проблем навчання і виховання дітей, з питань розвитку їхньої уваги, пам'яті, мислення, характеру, здібностей;

8) проводити індивідуальні та групові консультації учнів з питань, пов'язаних з навчальною діяльністю, самовихованням, самовизначенням, з проблем взаємин з дорослими і однолітками;

9) брати активну участь у профорієнтаційній роботі (Робоча книга шкільного психолога, 1991, с. 18; Кала, Раудік, 1986, с. 12).

Специфіка завдань і форм роботи шкільного психолога залежать від типу освітнього закладу і актуальних проблем, що стоять в даний момент перед установою.

Розглянемо основні види діяльності практичного психолога освіти.

Психологічне просвітництво. У суспільстві існує дефіцит психологічних знань, часто відсутня психологічна культура. Вихователі, вчителі нерідко розташовують досить одноманітними відомостями про психологічні особливості своїх підопічних. Те ж саме можна сказати і про багатьох батьках. У педагогічних колективах і в сім'ях нерідко виникають конфлікти, причина яких - у невмінні і небажанні прислухатися один до одного, зрозуміти, поступитися, поспівчувати. Тому практичному психологу дуже важливо долучати до психологічних знань, підвищувати рівень психологічної культури всіх тих людей, які працюють з дітьми, а також самих дітей.

Форми психологічного освіти можуть бути різними: лекції, бесіди, семінари, підбір літератури. Формою психологічного освіти учнів можуть бути уроки психології.

Психологічна профілактика. Профілактика - це сукупність попереджувальних заходів. Психологічна профілактика - це робота психолога, спрямована на попередження виникнення будь-яких труднощів, проблем в житті дітей, вчителів, батьків, шкільного колективу в цілому. Для цього психолог:

1) розробляє розвиваючі програми і проводить розвиваючі заняття з дітьми;

2) виявляє психологічні особливості дитини, які можуть у майбутньому обумовити певні складнощі в його інтелектуальному і особистісному розвитку;

3) стежить за дотриманням у дитячому садку, школі психологічних умов навчання і виховання, необхідних для нормального психічного розвитку дітей;

4) попереджає можливі ускладнення в психічному розвитку дітей, пов'язані з їх переходом на наступну вікову ступінь;

5) дбає про створення сприятливого психологічного клімату в дитячому освітньому закладі.

Важлива форма психопрофілактичної роботи - психолого-педагогічний консиліум. Завдання психолога в консиліумі - допомогти вчителям з різних сторін підійти до оцінки інтелектуального розвитку, особистісних якостей і поведінки школяра, допомогти уникнути суб'єктивізму в оцінці окремих учнів. Психопрофилактическую роботу слід починати тоді, коли ще немає проблем, в цілях їх попередження.

Психологічна консультація. Психологічний зміст консультації полягає в тому, щоб допомогти людині самій вирішити виниклу проблему. Консультації шкільним психологом проводяться для вихователів, вчителів, учнів, батьків, адміністрації освітньої установи. Вони можуть бути індивідуальними або груповими.

Вихователі та вчителі найчастіше звертаються до психолога з наступним приводів: труднощі в засвоєнні дітьми програми навчання, матеріалу з окремих навчальних предметів, небажання і невміння дітей вчитися, емоційні, особистісні порушення, конфліктні відносини з іншими дітьми і дорослими, неефективність власних педагогічних впливів, проблеми формування дитячого колективу, можливості розширення власних професійних умінь, виявлення і розвиток інтересів, нахилів і здібностей учнів, профорієнтаційна робота зі школярами.

Основні проблеми, з якими звертаються до психолога батьки: як готувати дітей до школи, відсутність інтересів у дітей, небажання вчитися, погана пам'ять, підвищена неуважність, неорганізованість, несамостійність, лінь, агресивність, підвищена збудливість або, навпаки, боязкість, боязкість; ставлення дитини до дорослих в сім'ї, до сестер і братів; вибір професії.

До шкільного психолога звертаються і самі учні, головним чином з питань своїх взаємин з дорослими і однолітками, самовиховання, професійного та особистісного самовизначення, культури розумової праці та поведінки (цит.

по: Практична психологія освіти, 1997, с.75-76).

Психологічна діагностика. Психологічна діагностика - це вивчення особливостей психічного розвитку дитини, сформованості певних психологічних якостей, відповідності рівня розвитку вмінь, навичок, особистісних якостей віковим нормам, це виявлення психологічних причин труднощів у навчанні і вихованні окремих дітей. Завдання психодіагностики - виявити і дати інформацію про індивідуально-психологічних особливостях дітей, яка була б корисна їм самим і тим, хто з ними працює, - вчителям, вихователям, батькам. Засобами психологічної діагностики можуть бути спостереження, бесіда, психологічне тестування. Частою помилкою недостатньо кваліфікованих психологів є надмірне захоплення психологічними тестами і нехтування іншими методами психодіагностики.

Психологічна корекція і розвиток дитини. Це робота з усунення відхилень у психічному розвитку учня, розвитку його здібностей і особистості. Програми корекції та розвитку зазвичай включають психологічну та педагогічну частини. Психологічна частина планується і здійснюється шкільним психологом. Педагогічна частина складається на основі психологічних рекомендацій спільно психологом і вчителем, вихователем, батьками і виконується педагогами і батьками за допомогою шкільного психолога.

У конкретній ситуації навчального закладу один вид роботи може стати головним залежно від тієї проблеми, яку вирішує шкільний психолог.

Психологи, які працюють при управліннях освіти, в основному виконують такі види діяльності:

- організують цикли лекцій для вчителів і батьків з метою підвищення їх психологічної культури;

 

- проводять консультації для вчителів, батьків з потрібних психологічних проблем і надають інформаційну допомогу;

- допомагають у підготовці та проведенні психолого-педагогічних консиліумів в окремих школах;

- організовують постійно діючі семінари для вчителів району з дитячої та педагогічної психології, психології особистості і міжособистісних відносин;

- створюють психологічний "актив" з числа вчителів шкіл району;

- беруть участь у визначенні рівня готовності дітей до навчання в школі при наборах в перші класи;

- здійснюють поглиблену роботу в якому-небудь класі для того, щоб допомогти класному керівнику у виявленні конкретних причин неуспішності і недисциплінованості. Робота районного психологічного центру виявляється корисною формою психологічної служби, особливо в умовах, коли забезпечити психологами всі школи важко.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-21; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 294 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

815 - | 655 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.