Лекции.Орг


Поиск:




Особові рахунки та порядок їх відкриття




Облік платежів платників податків ведеться спеціальними підрозділами обліку і звітності податкових органів в особових рахунках в розрізі податків, видів платежів та видій бюджетів. Форма рахунків та порядок їх ведення визначаються ДПА України, як правило, на кожний календарний рік з урахуванням особливостей адміністрування конкретних податків, зборів, обов'язкових платежів.

Особові рахунки платників відкриваються органом державної податкової служби щорічно за платниками, які;

· перебувають на додатковому обліку - з початку року;

· взяті на податковий облік - з моменту взяття їх на облік;

· своєчасно не стали на податковий облік - з моменту нарахування або слати платежу (залежно від того, яка з цих подій настала раніше).

Відкриваються також особові рахунки платників податків і при реорганізації платників податків у випадках:

· зміни назви, організаційно-правового статус)' або місця реєстрації платника податків;

· об'єднання двох або більшої кількості платників податків в одного платника податків з ліквідацією платника, що об’єднались;

· розподілу платника податків на дві або більше особи з ліквідацією такого платника податків.

Підставою для відкриття особових рахунків є списки платників податків, одержані від структурних підрозділів органу державної податкової служби по обліку платників податків. Списки формуються засобами програмного забезпечення та містять: назву (або прізвище, ім'я та по батькові - для фізичної особи) платника; його ідентифікаційний код (номер); коди платежів відповідно до бюджетної класифікації із зазначенням символів звітності Національного банку; номерів рахунків, на які вони повинні зараховуватися, відкритих на ім'я територіальних органів державного казначейства або фінансових органів; виду бюджету. При цьому особові рахунки повинні бути відкриті не пізніше першого робочого дня, наступного за днем одержання списків платників податків.

У тих випадках, коли платник податків переходить на облік з одного органу державної податкової служби до іншого новий особовий рахунок не відкривається. Облік надходження платежів ведеться у особовому рахунку, переданому з органу: державної податкової служби за попереднім місцем реєстрації платника податків тому числі не відкривається особовий рахунок платника і при переведенні платників на обслуговування до великих платників податків. Кожний особовий рахунок має свій номер. Номери особових рахунків юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності повинні відповідати ідентифікаційним кодам, що присвоюються згідно з Положенням про єдиний державний реєстр підприємств та організацій України. Номери особових рахунків фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності повинні відповідати ідентифікаційним номерам, що присвоюються згідно із Законом України „Про Державний реєстр фізичних осіб платників податків та інших обов'язкових платежів".

Крім того при відкритті особових рахунків кожному присвоюється порядковий номер. що діє протягом поточного року". Порядкові номери не "пов'язані з реквізитами особових рахунків платників і присвоюються залежно від черговості відкриття цих рахунків. Вони використовуються для визначення кількості відкритих особових рахунків платників та відповідності відкриття рахунків списку платників.

Кожна картка особового рахунку має безпосередній вихід на Єдиний банк даних про платників податків - юридичних осіб, який є автоматизованою системою збору накопичення та обробки даних про платників податків.

Відповідно до умов надходження платежів, функціонують такі форми особових рахунків платників:

ф. №3 - для здійснення обліку платежів, що надходять авансовими внесками зі щомісячним перерахунком;

ф. № 4 - для здійснення обліку платежів, що надходять авансовими платежами із щоквартальним перерахунком;

ф. № 6 - для здійснення обліку платежів, що надходять щомісячно або щоквартально без здійснення перерахунку авансових платежів;

ф. № 5 - для здійснення обліку ПДВ та відшкодування ПДВ для платників податків - юридичних осіб:

ф. № 5а - для здійснення обліку ПДВ та відшкодування ПДВ для платників податків - фізичних осіб;

ф. №15 - без подання розрахунку;

ф. №1 а - для ведення обліку конфіскованого майна;

ф. № 2 - без нарахування пені та врахування у сумах податкового боргу.

Форми карток особових рахунків мають лицьовий та зворотній боки.

На лицьовому боці картки відображаються умови справляння платежу та дані про платника податків, у тому числі терміни подання розрахунків та терміни сплати, вид бюджету, код бюджетної класифікації, а також інформація про податкові зобов'язання, нараховані за результатами документальних перевірок.

Зворотній бік картки відображає стан розрахунків платників з бюджетом,(суми нарахованого та сплаченого платежу, пені, штрафних (фінансових) санкцій, плати за кредит, суми податкового боргу та надміру сплачені) та інше.

3. Підведення підсумків в особових рахунках платників,

Їх перевірка та закриття

Не менш ніж раз на квартал інспектором відділу обліку проводиться вибіркова перевірка правильності проведених облікових операцій в особових рахунках платників.

Перевіряючи особові рахунки, слід звернути увагу на такі моменти: чи за всіма термінами сплати відображено внесені суми нарахованих платежів до бюджету, а також суми, донараховані за результатами документальних перевірок; чи правильно виведене сальдо розрахунків платника з бюджетом (недоїмка або переплата); чи правильно нарахована пеня.

При наявності переплати на початок року сальдо розрахунків на звітну дату повинне дорівнювати сумі переплат на початок року, плюс сума розрахунків без наявної сплати, плюс сплачена сума за звітний період, плюс зменшена сума за звітний період, мінус нарахована сума за звітний період, мінус повернена сума за звітний період.

При наявності недоїмки на початок року сальдо розрахунків на звітну дату повинно дорівнювати сплаченій сумі за звітний період, плюс сума розрахунків без наявної сплати, мінус сума недоїмки на початок року, плюс зменшена сума за звітний період, мінус нарахована сума за звітний період, мінус повернення сума за звітний період.

Суми, що надійшли до бюджетів з початку року, відображені у реєстрах надходжень та повернень, постійно звіряються з даними реєстру розрахункових документів на відповідну дату.

На 1 січня органами державної податкової служби проводиться звірення розрахунків з бюджетом усіх платників за всіма платежами, які платниками сплачуються до бюджету.

При збігу сальдо розрахунків за даними платника з даними органу державної податкової служби розрахунки на 1 січня вважаються звіреними і про це робиться відмітка у книзі обліку звірення розрахунків з бюджетом, яка ведеться у відділі обліку. Якщо сальдо розрахунків з бюджетом на 1 січня за даними платника не збігається з даними органу державної податкової служби, то звірення розрахунків оформляється складанням акта, який є підставою для здійснення детальної перевірки розбіжностей даних особового рахунку платника із даними платника. Форми акта звірення розрахунків та книги обліку встановлюються Державною податковою адміністрацією України.

Інспектор відділу обліку в кінці півріччя з податку з доходів громадян і плати за землю з громадян проводить підрахунок усіх грошових операцій за первинними документами (платіжні повідомлення, відомості, копії квитанцій про сплату й інші платіжні документи) і зіставляє ці підсумки з відповідними даними книги зведених підсумків. Крім того, залишки не сплачених сум, одержані в результаті цього підрахунку, у кінці півріччя звіряються з відповідними даними особових рахунків платників.

Якщо в результаті такої звірки буде встановлено розбіжність між сумами, відображеними у книзі зведених підсумків і особових рахунках платників, інспектор відділу обліку встановлює причини розбіжності шляхом перевірки внутрішньо квартальних даних книги зведених підсумків.

Закриття особових рахунків платників.

В особових рахунках платників після проведення всіх облікових операцій за останнє число грудня, включаючи нарахування пені на суми, що вважаються не сплаченими до 31 грудня включно, інспектором відділу обліку в автоматичному режимі підводяться підсумки за рік нарахованих, зменшених, сплачених і повернених сум платежів, фінансових санкцій і пені.

При закритті особових рахунків платників підводяться підсумки за попередній рік. Якщо має місце недоїмка або переплата, не сплачена пеня тощо, то ці суми переносяться в особовий рахунок поточного року. Нульове сальдо особового рахунку попереднього року переноситься в особовий рахунок поточного року.

4. Ведення реєстру надходжень та повернень,





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-17; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 467 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

816 - | 655 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.