Лекции.Орг


Поиск:




Головний спеціаліст – юрисконсульт І. Динюк

Любешівський районний суд

Суддя: Труш В.О.

Справа: №

 

ЗАПЕРЕЧЕННЯ

проти адміністративного позову ____ про визнання дій неправомірними та зобов’язання провести перерахунок та виплату пенсії

Управління Пенсійного фонду України в Любешівському районі не визнає та заперечує проти задоволення адміністративного позову, щодо зобов’язання управління провести перерахунок та виплату пенсії за віком, призначеної відповідно до ст.37 Закону України «Про державну службу» з огляду на наступне.

__________ перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Любешівському районі, як одержувач пенсії за віком на підставі ст.37 Закону України «Про державну службу». Пенсія обчислена із заробітної плати (посадовий оклад, надбавка за ранг та вислугу років, середньомісячної суми надбавки за високі досягнення у праці або виконання особливо важливої роботи та премій) за 24 календарні місяці роботи підряд перед зверненням за пенсією (період 01.01.2000р. по 31.12.2001р.) на підставі довідки № 869 від 26.04.2006 року.

09.09.2014р. позивач звернувся до управління із заявою про перерахунок пенсії надавши при цьому довідки про складові заробітної плати за останні 24 календарні місяці роботи або будь-які 60 календарних місяців роботи підряд перед зверненням за пенсією, що подається для призначення пенсії відповідно до Закону України «Про державну службу» № 1389/03/2-14 від 28.04.2014 року.

В наданих довідках, крім надбавки за високі досягнення у праці або виконання особливо важливої роботи, премій, в т. ч. до державних, професійних або ювілейних дат, включено також інші виплати – індексація, матеріальна допомога на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань.

У задоволенні заяви про проведення перерахунку ______ було відмовлено з наступних підстав.

Статтею 37-1 ЗУ «Про державну службу» передбачено, що перерахунки державним службовцям проводяться у двох випадках: 1) у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям та 2) у зв'язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення державного службовця. В таких випадках перерахунок пенсії здійснюється виходячи із сум заробітної плати, на які нараховуються страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

Відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу», Пенсія державним службовцям призначається в розмірі 70 відсотків суми їх заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а особам, які на час звернення за призначенням пенсії не є державними службовцями, - у розмірі 70 відсотків заробітної плати працюючого державного службовця відповідної посади та рангу за останнім місцем роботи на державній службі, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року - страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Останнє підвищення розміру заробітної плати було здійснено - 01.02.2008р. на підставі постанови КМУ «Про внесення зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України» №34 від 06.02.08р., якою було передбачено підвищення на 45 відсотків посадових окладів керівних працівників, спеціалістів і службовців.

За таких обставин управління Пенсійного фонду України в Любешівському районі, вважає що у позивача були відсутні правові підстави для проведення перерахунку пенсії державного службовця через відсутність підвищення розміру заробітної плати працюючого державного службовця.

Статтею 37 Закону України «Про державну службу передбачено, що визначення заробітної плати для обчислення пенсій державним службовцям здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (постанова КМУ «Про деякі питання вдосконалення визначення розмірів заробітку для обчислення пенсії» №865 від 31.05.2000р. (далі- Порядок).

Пунктом 1 Порядку передбачено, що розмір виплат, що включаються в заробіток для обчислення пенсії відповідно до Закону України "Про державну службу", визначається за вибором того, хто звернувся за пенсією, за останні 24 календарні місяці роботи, яка дає право на даний вид пенсії, підряд перед зверненням за пенсією або за будь-які 60 календарних місяців такої роботи підряд перед зверненням за пенсією незалежно від наявності перерв протягом цього періоду на даній роботі.

У разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівникам апарату органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів виплати, одержані особою за період до зміни структури заробітної плати, включаються в заробіток для обчислення пенсії відповідно до абзацу першого цього пункту без коригування згідно з пунктом 2 цієї постанови.

Перерахунок пенсій провадиться з місяця підвищення розміру заробітної плати працюючого державного службовця на підставі поданої заяви та довідок, виданих державними органами за останнім місцем роботи. Форма довідки про заробітну плату, що подається для призначення (перерахунку) пенсії державним службовцям, затверджується правлінням Пенсійного фонду України за погодженням з Міністерством соціальної політики. (п.5 Порядку).

Постановою Правління Пенсійного фонду України від 14.02.2011року № 5-1 на виконання рішення Окружного адміністративного суду міста Києва по справі №2а-4753/09/2670 затверджено форму довідки про складові заробітної плати (за останні 24 календарні місяці роботи або за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд перед зверненням за пенсією), що подається для призначення пенсії відповідно до Закону України "Про державну службу".

Відтак у довідки №2072/04-50 та №2074/04-50 від 29.05.2014 року. року до інших виплат було включено суми індексації, матеріальної допомоги на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань.

В розумінні ст.33 ЗУ «Про державну службу» передбачено, що заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок.

Таким чином, допомога для вирішення соціально-побутових питань та допомога на оздоровлення, компенсація за дні невикористаної щорічної відпустки та відпустки як державному службовцю не є складовими заробітної плати державного службовця, тому не можуть враховуватися при здійсненні перерахунку пенсії. Тому посилання позивача на Закон України "Про оплату праці" як на підставу включення допомоги для вирішення соціально-побутових питань та допомоги на оздоровлення до сум заробітної плати для призначення (перерахунку) пенсії є необґрунтованим, оскільки складові заробітної плати державного службовця для призначення (перерахунку) пенсії визначаються виключно статтею 33 Закону України "Про державну службу".

Зважаючи на те, що зміни до чинного законодавства, зокрема, Закону України «Про державну службу» та Постанови КМУ від 31.05.2000 року № 865 «Про деякі питання вдосконалення визначення розмірів заробітної плати для обчислення пенсії» не вносилися, відповідно і при визначені заробітної плати для обчислення пенсії державного службовця включаються складові заробітної плати, передбачені вище згаданими нормативно-правовими актами.

Посилання Позивача в позовній заяві на ЗУ «Про оплату праці» та ЗУ «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» є безпідставним, оскільки порядок визначення заробітної плати при обчисленні пенсії державним службовцям визначений окремим нормативно-правовим актом.

Крім того, з часу призначення пенсії позивачем не оскаржувались рішення управління стосовно його здійснення. Тим більше, що на той час призначення і обрахунок пенсії було здійснено на підставі наданих позивачем довідок, які не включали в себе вище зазначені виплати (матеріальна допомога на оздоровлення, індексація доходів тощо), тому дій УПФУ в Любешівському районі є правомірними.

Також, у листі ВАСУ "Узагальнення судової практики розгляду справ, пов'язаних з перерахунком пенсій деяким категоріям державних службовців та науковим (науково-педагогічним) працівникам" від 25.12.2006р. з даного приводу зазначається, що до заробітку, який враховується при перерахунку пенсії державним службовцям не включається матеріальна допомога, оскільки ця допомога є одноразовою виплатою і не зазначена в переліку складових заробітної плати, передбачених частиною другою статті 33 Закону України "Про державну службу". Аналогічний висновок викладено у положенні п.1.4 Рекомендацій ВАСУ "Про деякі питання практики розгляду справ, пов'язаних з перерахунком пенсій деяким категоріям осіб публічної служби та науковим (науково-педагогічним) працівникам" від 23.08.2007р.

Отже, пенсія позивачу виплачується згідно діючого законодавства, та підстав для задоволення Позову в частині вимог до УПФУ в Любешівському районі немає.

Відповідно до п.1 ч. 1, п.1 ч. 2 ст. 256 КАС України негайно виконуються постанови суду про присудження виплати пенсії, інших періодичних платежів з Державного бюджету України або позабюджетних державних фондів у межах суми стягнення за один місяць. Оскільки вимоги позивача є зобов'язального характеру, а тому на нього не поширюються правила ч. 2. ст. 256 КАС України, оскільки не визначена сума боргу, що підлягає стягненню. Тому вважаємо, що вимоги щодо звернення до негайного виконання постанови суду не підлягають задоволенню.

На підставі вищезазначеного,

ПРОШУ:

 

Відмовити _________ у задоволенні адміністративного позову.

 

 

Головний спеціаліст – юрисконсульт І. Динюк



<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Пальпация и аускультация легких | Программа и методики предварительных испытаний
Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-21; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 351 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Слабые люди всю жизнь стараются быть не хуже других. Сильным во что бы то ни стало нужно стать лучше всех. © Борис Акунин
==> читать все изречения...

1206 - | 1178 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.