Лекции.Орг


Поиск:




Тема 4. Моральний прогрес людства




МОДУЛЬ І

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І

Етика

Тема 1. Предмет етики: історія і теорія проблеми

Загальні особливості соціально-гуманітарного пізнання. Специфіка предмету етики і естетики як філософських дисциплін. Їх історична динаміка та становлення як самостійних дисциплін. Зміст основних термінів і понять: „етика”, „мораль”, „моральність”, „естетика”, „краса”, „гармонія”. Взаємозв’язок етичного і естетичного.

Особливості моралі як способу соціального регулювання, її співвідношення з іншими формами духовного життя: мораль і звичай, мораль і релігія, мораль і право. Нормативно-оцінювальні та імперативні властивості моралі. Проблема походження моралі, її сутнісні характеристики. Соціальні функції моралі.

Поняття моральної свідомості, її рівні і структурні елементи. Індивідуальна і суспільна мораль. Моральний вчинок як основа моральної діяльності. Моральні мотиви, норми, принципи, цінності.

Пізнавально-теоретична та виховна функції етики, її місце в духовній культурі людства. Актуальні завдання етики і естетики в сучасних умовах демократизації суспільства та духовного відродження України.

 

Тема 2. Моральні та етичні вчення

Особливості розуміння етики і моралі в традиційних релігійних вченнях. Філософські концепції етики. Етичні вчення видатних філософів: Сократа, Платона, Аристотеля, Фоми Аквінського. Ренесансна концепція моралі. Принципові засади етики Нового часу. Особливості етичних поглядів Спінози, І.Канта, Г.Сковороди.

Модерні концепції етики. Специфіка розуміння морально-етичної проблематики у вченнях К’єркегора, Шопенгауера, Ніцше, Фрейда, Фромма. Тлумачення етичного в екзистенціалізмі.

Етика в контексті культури постмодернізму. Особливості сучасних поглядів на сутність і функції етики.

 

Тема 3. Основніі етичні проблеми сучасності

 

Категорія як філософське поняття, універсальність його змісту. Етика як система категорій. Добро і зло як ціннісні критерії моралі. Релятивізм і ригоризм у їх трактуванні. Співвідносність і взаєморбумовленість категорій добра і зла. Добро і благо. Поняття морально-етичного ідеалу і засобів його досягнення. Проблема морального зла, його прояви в житті та в міжлюдських стосунках. Моральна оцінка вчинків та її критерії.

Моральний вибір та відповідальність особистості. Поняття свободи волі. Свобода як моральна цінність, її взаємозв”язок із необхідністю. Парадокси свободи, її види. Свобода як пізнана необхідність. Волюнтаризм та фаталізм. Обов’язок та моральна необхідність. Категоричний імператив І.Канта. Діалектика взаємозв’язку обов’язку і моральної відповідальності.

Категорії, які характеризують моральність людини. Сутність категорій совісті, сумління, сорому. Поняття честі, гідності і справедливості, їхній конкретно-історичний та загальнолюдський зміст. Поняття моральної досконалості і моральних доброчинностей. Самовдосконалення і самовиховання як праця і творчість.

Моральний сенс людського життя. Щастя як вища ціль людського життя. Різноманітність тлумачень категорії щастя. Парадокс щастя. Проблема сенсу життя Гедоністичні, евдемоністичні, утилітарні етичні вчення. Любов як вища моральна цінність і як сенс людського існування. Ерос та агапе. Любов і секс. Любов і милосердя.

 

Тема 4. Моральний прогрес людства

 

Спілкування як комунікація, взаємодія і взаємозбагачення людей. Самотність, її причини і моральний зміст. Сенс і призначення спілкування, його морально-психологічні принципи. Відкритість і замкненість у спілкуванні. Основні типи спілкування: етикетний, діловий, товариський, дружній, інтимний.

Спілкування як мистецтво бути собою і мистецтво бути іншим. Етикет як усталений порядок спілкування, єдність доцільного і естетичного. Історія та види етикету, їх сутнісні ознаки. Місце етикету в сучасному повсякденному спілкуванні.

Комунікативні моральні чесноти людини: ввічливість, взаємоповага, чуйність, тактовність. Поняття толерантності, віротерпимості. Етика „солідарної людини”.

Ділове спілкування, його види та особливості. Моральні риси сучасної людини-підприємця. Поняття ділового етикету. Керівник і підлеглий – етика співпраці. Аморальні явища у сучасному підприємництві.

Конфлікт та морально-етичні аспекти його виникнення і подолання. Зовнішні і внутрішні конфлікти. Конструктивний і деструктивний шляхи розв’язання конфліктів. Консенсус і компроміс як принципові засоби полагодження конфліктів.

Модульний контроль 1

 

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2

ЕСТЕТИКА





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-21; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 324 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

1002 - | 827 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.