Лекции.Орг


Поиск:




Основні вимоги до елементів звіту про науково-дослідницьку роботу




Титульний аркуш.

Титульний аркуш є першою сторінкою роботи, що заповнюється за зразком
(див. Додаток 1).

Тези

. У тезах (текст обсягом до 1 сторінки) подається стисла характеристика змісту роботи з визначенням основної мети, актуальності та завдань наукового дослідження. Також у них зазначаються висновки та отримані результати проведеної роботи.

Тези починаються із заголовка «Тези».

Під заголовкомнаводяться такі дані: назва роботи; прізвище, ім’я, по батькові автора; найменування територіального відділення Малої академії наук України (Київська Мала академія наук); найменування базового навчального закладу; клас (курс); найменування населеного пункту (м. Київ); прізвище, ім’я, по батькові, посада (за наявності - науковий ступінь, вчене звання) наукового/педагогічного керівника.

Зміст

Зміст подається на початку роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаних джерел тощо.

Якщо в роботі використано специфічну термінологію, а також маловідомі скорочення, нові символи, позначення тощо, то їх перелік подається подається у вигляді окремого списку, який розміщується після змісту, починаючи з нової сторінки.

Перелік має розташовуватись двома стовпчиками: у лівому в абетковому порядку наводяться умовні позначення, символи, одиниці скорочення або терміни; у правому – їх детальне розшифрування.

Якщо в роботі спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення тощо повторюються менше трьох разів, перелік не складається, а їх розшифрування наводиться в тексті при першому згадуванні.

Вступ

Увступі коротко обґрунтовуються актуальність і доцільність обраної теми, підкреслюється сутність досліджуваної проблеми; формулюються мета роботи та зміст поставлених завдань, об’єкт і предмет дослідження; подаються перелік використаних методів дослідження, характеристика роботи (теоретична, прикладна); вказуються нові наукові положення, запропоновані учасником особисто, відмінність отриманих результатів від відомих раніше та ступінь новизни (вперше отримано, удосконалено, набуло подальшого розвитку); повідомляється про наукове використання результатів досліджень або даються рекомендації щодо їх використання, для прикладних робіт повідомляється про прикладну цінність отриманих результатів.

У разі використання в роботі ідей або розробок, що належать співавторам, слід відмітити про цей факт і зазначити конкретний особистий внесок учасника. Також зазначаються відомості про публікацію роботи та апробацію її результатів (за наявності).

Орієнтовний обсяг вступу – 2-3 сторінки.

 

Основна частина.

В основній частині дається опис виконання науково-дослідницької роботи. В ньому має бути відображене:

-- вибір та обґрунтування напряму дослідження;

-- сутність теоретичних та/або експериментальних досліджень;

-- аналіз, узагальнення й оцінка результатів досліджень;

-- методи вирішення завдань та їх порівняльна оцінка;

-- характер і зміст виконаних теоретичних або прикладних досліджень;

-- повнота вирішення поставленого завдання;

-- відповідність виконаного дослідження темі роботи;

-- оцінка достовірності отриманих результатів;

-- обґрунтування необхідності проведення додаткових досліджень.

Основна частина роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів.

Кожний розділ розпочинається з нової сторінки. Основному тексту розділу може передувати коротка передмова з описом обраного напряму дослідження та обґрунтуванням застосованих методів досліджень.

У кінці кожного розділу формулюються висновки зі стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів, що дає можливість звільнити основні висновки від другорядних подробиць.

В основній частині роботи наводяться:

у теоретичній частин і - характеристика джерел, використаних для написання роботи, та короткий огляд літератури з даної тематики; окреслюються основні етапи наукової думки за визначеною проблемою; вказуються питання, які залишилися невирішеними; обґрунтовується вибір напряму досліджень;

у практичній частині - наводяться методика та техніка дослідження; подаються відомості про обсяг дослідження; викладаються, аналізуються та узагальнюються отримані результати, подається їх оцінка.

Зміст основної частини має відповідати темі роботи та повністю її розкривати.

 

Висновки та рекомендації.

 

Висновки мають містити стислий виклад результатів вирішення наукової проблеми та поставлених завдань, зроблених у процесі аналізу обраного матеріалу, оцінок та узагальнень. Необхідно підкреслити їх самостійність, новизну, теоретичне та (або) прикладне значення, акцентувавши увагу на кількісних і якісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів та надати рекомендації щодо їх використання, наукову, соціальну, економічну значущість результатів роботи.

На підставі одержаних висновків можуть наводитись рекомендації. У рекомендаціях визначають подальші дії, які вважають необхідними, приділяючи основну увагу пропозиціям щодо ефективного використання результатів дослідження чи розроблення. Вони повинні мати конкретний характер і бути повністю підтверджені роботою.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-31; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 253 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Надо любить жизнь больше, чем смысл жизни. © Федор Достоевский
==> читать все изречения...

1322 - | 1088 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.