Лекции.Орг


Поиск:




Оформлення контрольної роботи




Методичні вказівки

До виконання контрольних робіт

З дисципліни

«Макроекономіка»

 

Загальні вимоги до виконання контрольної роботи

Трансформація економіки України в ринковий тип її організації вимагає фундаментальної перебудови економічної освіти. Важлива роль в цьому процесі належить такій фундаментальній дисципліні як макроекономіка, зміст якої забезпечує підготовку кваліфікованих фахівців у сфері економіки та менеджменту. Її предметом є механізм функціонування економічної системи загалом – піднесення і спади, загальні обсяги національного виробництва, темпи інфляції і рівня безробіття, платіжний баланс, курси обміну валют, сучасні економічні проблеми суспільства.

Мета вивчення курсу – сформування у студентів вміння оперувати системними знаннями щодо основних показників, чинників і наслідків макроекономічного розвитку країни за ринкових умов; розумінні необхідності державного координування цього розвитку відповідно до цілей і пріоритетів відповідної економічної політики; озброїти їх науковим інструментарієм макроекономічного аналізу для самостійного дослідження економічного простору країни і світу через призму макроекономічної теорії.

Основні знання та вміння, що одержують студенти при вивченні дисципліни. В результаті вивчення курсу студент повинен:

- знати макроекономіку, проблеми, які вона досліджує, систему національних рахунків, її основні показники; економічні моделі національного виробництва, їх відмінності; причини й механізми економічної циклічності та особливості економічної кризи в Україні; основні макроекономічні проблеми та механізми їх вирішення; механізм впливу бюджетно-податкової, кредитно-грошової політики на макроекономічному рівні; основні концепції грошей та інструментарій грошової політики; основні моделі економічного зростання;

- вміти оцінювати основні взаємозв'язки між системою національних рахунків (СНР), моделювати макроекономічну рівновагу залежно від сукупного попиту і пропозиції; аналізувати наслідки безробіття та інфляції, дискреційної фіскальної політики; оцінювати ознаки та вплив кредитно-грошової політики уряду на динаміку виробництва; виявляти та оцінювати чинники економічного зростання України, принципові макроекономічні зв'язки; застосовувати економічні моделі для прогнозування впливу на макроекономічні процеси.

Слід зазначити, макроекономіка є основою для наступного вивчення організації і планування виробництва, економіки сільського господарства, фінансів, банківської справи, управління маркетингу, інвестиційного менеджменту тощо.

Виконання письмової контрольної роботи і проведення співбесіди за її змістом є одним із способів перевірки знань студентів і сприяє більш глибокому вивченню базової дисципліни «Макроекономіка».

 

Загальні положення

У вирішенні важливого завдання підготовки висококваліфікованих спеціалістів для народного господарства велику роль відіграє заочна форма навчання. У відповідності з навчальним планом контрольна робота з дисципліни «Макроекономіка» є важливою складовою навчального процесу, одним із головних засобів організації планомірного, систематичного і самостійного виконання індивідуальних завдань.

Письмова контрольна робота є своєрідним звітом про виконану самостійну роботу, дозволяє з ясувати не лише рівень отриманих студентом знань по певним питанням, але й дає можливість показати вміння правильно формулювати та обґрунтовувати теоретичні положення, розкривати їх значення для практичної діяльності.

Разом з тим, слід зазначити, що письмові роботи є дієвою формою навчання лише в тому випадку, коли вони виконуються самостійно, на основі глибокого і всебічного вивчення нормативно-правових актів законів,навчально-методичної(підручники, навчальні посібники) та наукової літератури (монографії, наукові брошури, статті).

Процес самостійної роботи по виконанню контрольної роботи має наступні стадії:

- вивчення літератури по темі;

- викладення теоретичних питань;

- оформлення контрольної роботи.

Контрольна робота складається з п’яти теоретичних питань. Теоретичне питання дається у вільному викладі і підтверджується положеннями законодавства, думками вчених-економістів і практиків. Доцільним буде висловлення власної аргументованої думки.

Виконана і належним чином оформлена робота подається у встановлений термін на реєстрацію на кафедру економічної теорії та економічних досліджень (аудит.13) для подальшого рецензування. При масовому наданні робіт напередодні або під час сесії, кафедра не гарантує своєчасного (до дати складання іспиту) їх рецензування.

Контрольна робота не може бути зарахована при слідуючих обставинах:

1. Відсутність ознак самостійності її виконання (наприклад, теоретичний матеріал дослівно переписано з підручника або інших джерел).

2. Виконання роботи не за своїм варіантом.

3. Обмеження літератури лише підручниками.

4.Схематичний розгляд питань.

Оформлення контрольної роботи

Виконується – лише у шкільному зошитіу рукописному варіанті (обсяг 22-24 сторінки). Текст пишеться охайно, розбірливо, без граматичних та стилістичних помилок. Сторінки обов’язково нумеруються. Розгляд кожного питання починається з нової сторінки.

Дата виконання контрольної роботи та особистий підпис завершують контрольну роботу. Надсилається на перевірку(до 13 каб.) не пізніше двох тижнів до початку екзаменаційної сесії. Після позитивного рецензування контрольна робота повертається студенту для подальшої співбесіди.

Науково-довідковий апаратпосилання в тексті роботи (без них наведений матеріал втрачає своє значення, свою достовірність) на використану літературу обовязкове, наприклад [5,с.10], вказувати одразу ж після цитати, цифри, таблиці тощо.

Список літератури повинен включати не менше 7 джерел (підручників не більше з наведенням всіх вихідних даних по кожному літературному джерелу (місто видання, видавництво, рік видання, сторінки тощо). Перелік літератури може бути в двох вариантах: по алфавіту; в порядку згадування в тексті.

 

ВАРІАНТ 15

1. З’ясуйте види, функції, інструменти державного регулювання економіки.

2. Проаналізуйте ринок праці та його особливості.

3. Поясніть функції фіскальної політики.

4. Задача.

На початку року ВВП країни становив 500 млрд. євро, інвестиції – 50 млрд.євро. Наприкінці року ВВП збільшився до 600 млрд. євро, за рахунок зростання інвестицій до 75 млрд.євро.Розрахуйте величину мультиплікатора інвестицій наприкінці аналізованого року.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-31; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 212 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

836 - | 710 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.