Лекции.Орг


Поиск:




Проектування будинку готелю, основні норми і правил




Зміст

 

1 Проектування будинку готелю, основні норми і правил

2 Структура і функціональні зв'язку готелю

3 Екстер'єр як візитівка готелю

4. Сучасні архітектурні концепції готельних будинків

6 Перспективні архітектурні рішення на готельному бізнесі


Проектування будинку готелю, основні норми і правил

 

Як свідчить аналіз практики проектування й будівництва готелів, житлову частина проектують з прямокутної, компактній,атриумной і ускладненою формою плану. Готелі з прямокутної і ускладненою формою плану поширені більше.

Прямокутна форма плану застосовується у будинках готелів різної поверховості і протяжності. За підсумками прямокутних планів зазвичай створюють лаконічні обсяги будинків на формі паралелепіпеда. На думку дослідників, немає більше ефективної форми будинку, ніж прямокутник певного розміру.

Компактная форма плану (близька до кола, еліпсу, квадрату, трикутнику) більше властива багатоповерховою готелям баштової типу. Вузол вертикальних комунікацій за такої плануванні часто розміщений у частині будинку. Загальніпоетажние коридори не розтягнуті; відстані від вертикальних комунікацій до входів в усі номери відносно невеликі.

Готелі з компактній формою плану доцільні на невеликих ділянках, вивільнюваних при реконструкції міст; околицях, багатих зеленими насадженнями, за максимального збереженні цих насаджень.

Усложненная форма плану має багато варіантів: "трилисники", "хрестовини"; різні криволінійні форми. Зміна напрями загальних горизонтальних комунікацій дозволяє уникнути враження монотонності коридору, що у протяжних будинках з прямокутної формою плану. Проте за складнихизгибающихся формах плану в повному обсязі номери перебувають у однакових умов.

Атриумная форма плану (з внутрішнім двором, забудованим за периметром) дозволяє розмістити на поверсі велика кількість номерів. Найчастіше у внутрішній замкнутий двір звертають загальні галереї або обслуговуючі приміщення. Іноді у перистиль звернені номери.

В усіх життєвих планувальних рішеннях основним структурним елементом житлового поверху є номер. За підсумками аналізу практики проектування й будівництва готелів розмаїття номерів можна зводити до наступним основним типам: - однокімнатні номери на 1 людини; - однокімнатні номери на 2 людина; - однокімнатні номери на 3-4 людина; - номери з підвищеним комфортом з2-х кімнат і більше (люкси і апартаменти). Найбільшого поширення набула у світі отримали однокімнатні номери однієї і двох чоловік. Відповідно до ГОСТ 28681.4-95 в готелях "1 зірка" таких номерів має бути 64%, "2 зірки" - 80%, "3 і більше зірок" - 100%. Вважається доцільним, що "люкси" і апартаменти мають становити 5-8% номерів. [3]

Сучасна готель покликана створити комфортабельні умови для ночівлі туриста і подати йому ряд додаткових послуг. Будівництво й реконструкція будинку готелю потребує великих інвестицій. Так, вартість реконструкції готелю "Інтурист" (Москва) становить 120-150 млн. доларів. Основні засади під час спорудження будинків готелів такі:

1. Будинок (чи комплекс будинків) повинні органічно вписатися у довкілля, зберігаючи особливості ландшафту.

2. Слід враховувати природно-кліматичні чинники, температуру і вогкість повітря, кількість опадів, інсоляцію, швидкість вітру тощо.

3. Архітектурне, конструктивне співробітництво іпланировочное рішення будинку нічого не винні бути надмірно дорогими. Планування будинку мають забезпечувати економічність його експлуатації.

4. Під час проектування будинку певну роль грають рекламні міркування: оформлення фасаду,подчеркивающего престижність готелю; встановлення рекордів певного напряму (на будівництво найвищого, самого екзотичного будівлі і т.д.), тощо.

5. Планування будинку мають забезпечувати раціональну організацію обслуговування і відповідні комфорт котрі живуть, відповідати функціональним вимогам.

6. Будинок має відповідати естетичним, технічним, санітарно-гігієнічним, за екологічними мірками та рекомендаціями. Слід передбачати можливість реконструкції будинку.

Залежно від типу конструкцій і матеріалів будинку готелів бувають каркасні, блочні, та інших. Наприклад, будинок московського готелю "Космос" - монолітне, готелю "Інтурист" - каркасне.Различна поверховість готелів.Семидесятиетажная вежаПичтри плаза Готель (Сан-Франциско, США) служить архітектурним акцентом прилеглого району. Чим більший поверхів, то більше вписувалося труднощів виникає при евакуації людей екстремальних ситуаціях, то більші зміни у обладнанні й плануванні слід передбачити. Необхідно готуватися до сезонної експлуатації будинку, і навіть своєчасно виконувати поточний і капітальний ремонти будівлі і устаткування.

Основні тенденції проектування й будівництва готелів:

житлова і громадська частини перебувають у одному будинку, у своїй приміщення громадського призначення - в нижніх поверхах, а житлові - з них. У зв'язку з різноманітним набором громадських приміщень, особливо у готелях великий місткості і високого рівня комфорту, площа забудови нижніх поверхів, де ці приміщення, зазвичай перевищує площа забудови житлового поверху. Такий проект має стала вельми поширеною. Він дає змогу обмежити площа забудови, але вимагає обов'язкового устрою технічного поверху між частинами будинку;

житлова і громадська частини готелю перебувають у різних, але взаємозалежних між собою корпусах, мають контрастну поверховість іобъемно-пространственную характеристику. Житлова частина зазвичай має меншу площа забудови ще більшу поверховість проти громадської частиною;

житлова і громадська частини готелю розміщені в самостійних, які пов'язані між собою будинках. Іноді цей прийом називають "павільйонний". Він забезпечує найбільш вільне рішення кожної групи приміщень та чітке функціональне іконструктивно-планировочное членування готелю, проте вимагає найбільшої площі забудови проти іншими прийомами.

Проектированием будинку повинен займатися архітектор, знав ні специфіки сфери гостинності - інакше будуть помилки, плату що може виявитися дуже високий, а виправити щось буде складно.

Проектування включає визначення зовнішнього вигляду і форми будинку, планування внутрішніх приміщень, проведення розрахунків із метою створення будинку, відповідального вимогам міці й стійкості. У процесі проектування би мало бути обрані матеріали і конструкції, які мають необхідними властивостями, розраховані витрати робочої сили й матеріалів.

Проектування готельного підприємства складається з кількох етапів. Архітектори домагаються раціональності споруди, його максимального благоустрою і комфортабельності. Важливо також на початок розробки вибрати ділянку під будівництво готелю, забезпечити його гармонійне поєднання з іншими будинками. На початок роботи рекомендується намітити щонайменше двох можливих варіантів його розташування зібрати інформацію про мікрокліматі,почвенно-грунтових умовах, щодо умов транспортних зв'язків і підключення до інженерних мереж. У обов'язковому порядку перевіряються: відсутність підприємств, відходи яких забруднюють грунт, повітря, якість підстави, з погляду сейсмічності.

Після набуття від міжвідомчої комісії врегулювання будівництво об'єкта замовник становить технічне завдання й віддає його архітектору, чиє завдання залежить від ретельному вивченні життєвого процесу готелі та його закономірностей. Необхідно ознайомитися з фактичним станом процесу у тепер і тенденціями його розвитку, оскільки кожну будівлю розраховується на термін експлуатації. Існують два однаково необхідних виду попереднього ознайомлення: вивчення вітчизняного й зарубіжного досвіду будівництва готельних будинків; вивчення експлуатації будинків туристських установ, ознайомлення з плануванням будинків, їх обладнанням і конструкціями.

Після вивчення технічного завдання щодо можливості розробляються кілька незалежних проектів, у тому числі вибирають найкращий з економічних, технічною освітою і функціональним показниками. Використовуючи затверджені проектні пропозиції, розробляють робочі креслення, необхідних проведення робіт будівельної організацією.

Будівлі масового будівництва будують, зазвичай, по типовим проектам, рекомендованим як найбільш економічні, технічно скоєні для багаторазового застосування (житлові будинки, школи, дитячі садки). Нині зновуоткриваемие готелю можуть тривати нові чи переобладнані будинку старої будівлі. Нове будівництво - спорудження будинку, здійснюване на нових майданчиках і з спочатку розробленого і затвердженого проекту. Реконструкція чинного підприємства - здійснюване з єдиного проекту повне чи часткове переобладнання і перебудову підприємства заміняючи застарілого устаткування. Реконструкція чинного підприємства може здійснюватися також з метою зміни профілю підприємства. Проектування готельних підприємств повинна грунтуватися наступних основні принципи:

- послідовність: спочатку вирішуються загальні питання обгрунтування доцільності будівництва, та був визначаються основні технологічні, об'ємно-планувальні, інші рішення;

- варіантність: розробляються кілька варіантів проектів із метою вибору найефективнішого;

- дотримання одних переваг з інших: насамперед виконуються нормативні вимогиСНиП і ГОСТ, що гарантують безпеку експлуатації, та був враховуються інтереси відвідувачів.

При оформленні необхідної документації й визначенні розмірів земельних площ, і територій, розмірів будинків, необхідних площ, і висот приміщень, їх освітленості і санітарно-гігієнічного режиму проектувальники зобов'язані керуватися існуючими нормативними документами. Документами, які містять основні вимоги до до будівництва підприємств, будинків та споруд, є будівельні норми і правил. Норми - це науково обгрунтовані та унормовані оптимальні заходи площі, обсягу, ваги, кількості різних матеріалів, що припадають на певну прийняту одиницю: одну людину, квадратний чи кубічний метр тощо. Правила - це вимогами з техніці безпеки на будівництві, до якості робіт, організації різноманітних видів будівельних робіт, організації будівництва й приймання в експлуатацію будинків та т.п. У РФ уведено підрозділи до практику норми і правил, обов'язкові всім проектних будівельних організацій і - виробників будівельних матеріалів і виробів. Це необхідне розробки високоякісних економічних проектів.

Усі види будинків мають бути міцними, довговічними, вже економічними для будівництва і експлуатації, мають забезпечувати інженерним устаткуванням, відповідати вимогам пожежної безпеки. Всі ці вимоги треба враховувати під час проектування комплексно, у взаємозв'язку з довкіллям. Задля більшої функціональних вимог під час проектування будинку готелю необхідно:

- врахувати вплив природно-кліматичні умови до процесів, які у готелі;

- визначити основні функціональні групи приміщень та забезпечити необхідні взаємозв'язку з-поміж них;

- врахувати особливості режиму які проживають та режиму роботи обслуговуючого персоналу.

УСНиП 23-05-95 визначено, що це житлові приміщення обов'язково повинен мати природне висвітлення, санвузли може бути освітлені через фрамуги у верхній частині стіни між санітарним вузлом і кімнатою.

Противопожарние вимоги всім будівлям залежать від ступеня вогнестійкості, і навіть від своїх поверховості і спільних розмірів, забезпечуються шляхом обмеження загальних обсягів приміщень, поділу їх у частини протипожежними стінами, виділенням шляхів евакуації. До громадським будівлям понад п'ять поверхів слід передбачити проїзди шириною 5 - 8 м.Сквозние проїзди в будинках приймають шириною щонайменше 3,5 метрів і заввишки щонайменше 4,5 м. Відстані між будинками мають становити 6-15 м, залежно від вогнестійкості будинку.

Проект будь-якого об'єкта мусить мати генеральний план ділянки, призначеного під будівництво. Генеральний план - це горизонтальна проекція виду згори всього ділянки, що відведений під готельне підприємство. Зазвичай його виготовляють масштабу 1: 500 чи 1: 1000. Нею зображують всі будівлі і споруди, які стосуються підприємству, проходи, проїзди і ділянки озеленення. Він необхідний здобуття права правильно розмістити необхідні будинку, споруди, устаткування. До генеральним планам пред'являються санітарні, функціональні і протипожежні вимоги. Щоб вони максимально виконувалися, для взаємозв'язку з довкіллям й у створення оптимальних умов експлуатації територія готельного підприємства підлягаєзонированию.

Під час проектування готельного підприємства бути застосовані такі системи забудови: централізована, блокова, павільйонна, змішана. Централізована система забудови характеризується тим, що "громадська житлові частини перебувають у обсязі одного будинку. Це дозволяє чіткіше організувати вільну забудови територію, збільшити зону зелених насаджень відпочинку, зберегти природний ландшафт. Та заодно недостатньо ізольовані функціональні групи приміщень, можливі небажані перетину людських потоків. При однаковою місткості готелю її будинок у цьому варіанті будинок матиме максимальну поверховість, що не бажано.

При блокової системі забудови готельний комплекс розділений сталася на кілька корпусів, з'єднаних між собою.Блочная система забудови вимагає більшої площі ділянки, але за правильної плануванні будинків дозволяє ізолювати функціональні групи приміщень. Використовується за умов складного рельєфу й за умов щодо суворого клімату.

Павильонную систему забудови становлять окремо які стоять будинку. Зв'язок з-поміж них здійснюється за пішохідних доріжок. Таку систему забудови доцільно застосовувати для будівництва готельних підприємств на відпочинок за умов складного рельєфу, і навіть установ, експлуатованих у визначений сезон (наприклад, у період).

Змішана система забудови є універсальною і враховує вади суспільства і переваги інших трьох систем. За позитивного рішення генеральних планів готельних підприємств слід передбачити можливості перспективного розвитку проектованого об'єкту і переходу на інший режим функціонування.

Житлова частина зазвичай має значну поверховість, а громадська проектується заввишки від 1 до 3 поверхів, залежно від кількості місць у готелі і складу входять до неї приміщень.Сочетания планувальних рішень (приміщень) називаються композиційними схемами.

Зальная композиція - всі функції будинку певного призначення зосереджено єдиному приміщенні.Центрическая композиція - все функціональні приміщення групуються навколо великого головного приміщення.Анфиладная композиція - приміщення, розташовані одне одним, пов'язані у єдине ціле проходами чи прорізами. Всі ці прийоми композиції зустрічаються років як у вигляді, і у різних поєднаннях, створюючи змішані композиції.

Усі об'єкти туристських установ беруть у експлуатацію за умови виконання, передбачених проектно-кошторисної документацією, і можливості їхнього нормально функціонувати. Під час підписання акта приймання об'єкта в експлуатацію об'єкт вважається запровадженим в експлуатацію. Відкриття побудованих комплексів чи окремих об'єктів можлива тільки після перевірки спеціальної відомчої комісією технічною відсталістю та господарської готовності до обслуговування туристів.

Долговечность будинку залежить від якості будівництва й використовуваних матеріалів, і навіть та умовами експлуатації. За тривалістю служби будинку ділять на групи: понад 100; від 50 до 100 років; від 20 до 50 років. Будівлі, споруджувані терміном служби менш 20 років, по довговічності не нормуються. Згодом будинку втрачають свої перші якості і вартість.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-31; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 747 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Так просто быть добрым - нужно только представить себя на месте другого человека прежде, чем начать его судить. © Марлен Дитрих
==> читать все изречения...

1015 - | 837 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.