Лекции.Орг


Поиск:




Особливості вибору посередника




Вибираючи посередника, експортери пред'являють передусім ті ж вимоги, що і при виборі контрагента загалом: солідність фірми, її ділова репутація, досвід попередніх операцій з фірмою. Проте, до вище перелічених принципів додаються і додаткові, що визначаються специфікою посередницької угоди. Такі угоди укладаються, як правило, на декілька років, тому невдалий вибір фірми-посередника може завдати суттєвий негативний вплив не тільки на одну операцію, але і на хід всіх операцій по даному товару на ринку якоїсь країни.

У зв'язку з цим при виборі посередницьких фірм експортери дотримуються великої обачності і укладають угоди тільки з тими фірмами, які відповідають всім необхідним вимогам.

Існує значна кількість видів посередницьких фірм. Тому експортеру доводиться також вирішувати питання, якій з них віддати перевагу в тому або іншому випадку.

Для сучасних умов характерне значне розширення функцій, що виконуються торговими посередниками. Цивільне і торгове право поділяє їх на наступні основні види:

ü прості посередники(або брокери), які підшукують зацікавлених продавців і покупців, зводять їх, але самі не беруть безпосередньої участі в операціях;

ü повірені, які здійснюють операції від імені і за рахунок довірителів відповідно до договору доручення;

ü комісіонери, які підшукують партнерів і підписують з ними контракти від свого імені, але за рахунок продавця або покупця;

ü консигнатори, які продають товар на умовах консигнації, тобто коли експортер постачає товар на склад консигнатора для реалізації на ринку протягом певного терміну;

ü збутові посередники (купці, дистриб'ютори). Які самі, від свого імені і за свій рахунок укладають контракти купівлі-продажу як з продавцями, так і з покупцями;

ü торгові агенти, тобто фірми, організації і особи, які на основі угод з принципалами (експортером або імпортером) отримують право сприяти укладенню операцій або укладати їх за рахунок і від імені принципала.

При виборі посередника потрібно орієнтуватися:

По-перше, експортеру краще вибирати в ролі свого посередника спеціалізовану фірму, яка має досвід роботи по одному товару. Як показує досвід, об'єм продажу через спеціалізованого посередника буває вище тоді, коли угода укладається з фірмою широкого профілю.

По-друге, необхідно дізнатися, чи не є вибрана фірма одночасно посередником конкуруючої компанії, оскільки в подібній ситуації інтереси експортера можуть бути значно ущемлені.

По-третє, при виборі торгового посередника, в функції якого входить здійснення технічного обслуговування, доцільно звернути увагу на ступінь оснащеності матеріально-технічної бази компанії, на її інженерно-технічний рівень і ступінь професіоналізму працюючого персоналу.

По-четверте, враховуючи велике значення вибору посередника, потрібно особисто відвідати і на місці ознайомитися з фірмою, яка вас цікавить, не довіряючи лише наведеним довідкам.

По-п'яте, доцільний висновок спочатку пробних, короткострокових угод про посередництво, з тим щоб мати можливість краще дізнатися про можливості і ділову відповідальність компанії.

І нарешті, по-шосте, в деяких випадках доцільніше працювати на певному ринку не з одним агентом-посередником, а з декількома. Це дає можливість краще використовувати конкуренцію між посередниками, виявляти найбільш здатних і добросовісних з них, а потім вже орієнтуватися на роботу з ними.

Вибір фірми-принципала. Важливе значення для успішної діяльності торгового агента має правильний вибір фірми-принципала, тим більш це важливо в даний час, коли чисельні зарубіжні фірми прагнуть до виходу на український ринок.

Тому при виборі західних фірм на роль принципала вітчизняній агентській фірмі потрібно дотримуватися наступних основних правил:

ü представляти інтереси тільки фірм-виробників і виключати посередницькі і торгові фірми, оскільки це знижує ефективність діяльності агента, оскільки західний посередник, працюючий з постачальниками за комісійну винагороду, або буде закладати в експортні ціни крім свого відсотку і відсоток українського агента, що знизить конкурентоспроможність товару, або, розплачуючись з українським агентом частиною свого відсотка, буде вступати в комерційну конфронтацію з ним;

ü віддавати перевагу фірмам, що спеціалізуються в області передової техніки і технології;

ü враховувати специфіку країни походження принципала, беручи до уваги передусім її ринковий потенціал, а також оцінювати ступінь ризику при виборі контрагента з даної країни.

Після попереднього відбору фірми за її основними характеристиками доцільно провести аналіз фінансово-економічного стану потенційного принципала, щоб виявити наступні показники:

1. Розмір активів та їх динаміку за останні 5-10 років. В маркетингу прийнято вважати, що успішно діюче підприємство повинно забезпечувати зростання продаж своїх товарів за 10 років не менш ніж в 3 рази.

2. Прибуток на сукупні активи після сплати всіх відсотків і податків повинен складати не менше за 2,5%.

3. Відношення акціонерного капіталу до загальної суми активів має бути не менше 15%.

4. Кількість працюючих на підприємстві фірми. Іноді вигідніше займатися представництвом тільки малих і середніх фірм, який мають ряд переваг для агентів (невисокі накладні витрати, гнучкість в комерційній і технічній стратегії і т.д.)

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-31; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 354 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Ваше время ограничено, не тратьте его, живя чужой жизнью © Стив Джобс
==> читать все изречения...

776 - | 784 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.