Лекции.Орг


Поиск:




Товарообмінні і компенсаційні угоди на безвалютній основі




1. Угоди з одночасною поставкою:

- бартерні угоди,

- пряма компенсація.

2. Угоди довгострокового виконання:

- базові угоди,

- угоди про товарообмін на основі листів-зобов’язань,

- протоколи про товарообмін.

Товарообмінні компенсаційні угоди на безвалютній основі передбачають оплату поставок в товарній формі, коли продаж одного або декількох товарів одночасно зв’язується з покупкою іншого товару і розрахунки в грошовій формі не проводяться. Такі угоди розрізняються за терміном і характером поставок і можуть здійснюватись і одночасно, і з тривалим терміном виконанням.

Угоди з одночасною поставкою поділяються на бартерні і з прямою компенсацією.

Бартерні угоди передбачають обмін погодженої кількості одного товару на інший. В угоді вказується кількість взаємопоставлених товарів, або оговорюється сума, на яку сторони повинні поставити товар. При визначенні вартості взаємопоставлених товарів оцінка робиться на основі світових цін з урахуванням витрат на товаропросування, хоча інколи зустрічається і відступ від поточних цін світового ринку. Бартерні угоди передбачають, як правило, практично одночасну поставку узгоджених товарів у вказані пункти призначення, розрив між поставками не перевищує одного року.

Пряма компенсація також передбачає взаємну поставку товарів на рівну вартість без розрахунків в валюті. Різниця між бартерною угодою і прямою компенсацією полягає в тому, що сторони погоджують ціну на взаємопоставлені товари. В такій угоді фігурують, як правило, не два товари, а декілька. В результаті переговорів партнери складають два списки товарів для взаємопоставки і прикладають їх до компенсаційного договору як його невід’ємну частину. На відміну від бартерних угод в прямих компенсаційних договорах може передбачатися неконвертоване грошове сальдо, яке повинне бути використане в країні кредитора. За термінами взаємні поставки практично співпадають. Такі угоди як правило, укладаються між універсальними торговими фірмами, експортно-імпортними, оптовими і роздрібними фірмами різних країн, які виступають з широкою номенклатурою товарів, які пропонуються на ринку.

Всі інші взаємопов’язані угоди зберігають лише зовнішню форму безгрошового обміну. Фактично ж всі операції в рамках цих угод обслуговуються грошима.

Товарообмінні договори з тривалими термінами виконання укладаються, як правило, великими компаніями зі своїми контрагентами. Ці договори оформляються у вигляді загальних протоколів, що містять списки товарів, які поставляються. На основі протоколів сторони в результаті укладають серії окремих контрактів. В деяких договорах весь товарообмін визначається “в загальному вигляді”, тобто поставки і зустрічні поставки не пов’язуються з конкретними угодами.

Товарообмінні угоди можуть приймати різну форму. Так, базові угоди використовуються великими компаніями, які мають на закордонних ринках самостійні підрозділи. Щоб уникнути великої кількості окремих угод по зустрічних закупках, фірма укладає базовий договір з будь-якою однією організацією в країні імпортера, який дозволяє їй згрупувати всі зустрічні закупки на довгий період. При розрахунках за базовими договорами використовується спеціально розроблений банківський механізм, який здійснює безвалютні розрахунки за взаємними зобов’язаннями.

Договори про товарообмін на основі листів – зобов’язань передбачають обмін списками товарів, в яких партнери взаємозацікавлені. Визначивши номенклатуру товарів, сторони в листах-зобов’язаннях вказують загальну кількість товарів, що підлягають обміну. Листи-зобов’язання не містять умов про ціни на окремі товари, не надають будь-яких прав кожному партнеру і не визначають їх зобов’язання. Як правило, конкретна кількість товарів, що взаємо поставляються, визначаються в ході переговорів, які проводяться в кінці року, що передує року поставки. Ціни і терміни поставок можуть узгоджуватись щоквартально або один-два рази на рік. Листи-зобов’язання не потребують безумовної ув’язки між поставками однієї сторони з окремими зустрічними закупками на протязі обумовленого періоду. Продаж і закупка товарів здійснюється обома сторонами незалежно один від одного, але з умовою, що річний обсяг продажу товарів в кожному напрямку залишаться в рамках передбачених загальним обсягом товарообігу.

Протоколи про товарообмін служать для сторін, що їх підписали, основою досягнення збалансованого взаємного товарообміну протягом певного встановленого періоду, при цьому передбачається послідовне розширення асортименту продажу і закупок.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-31; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 900 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

787 - | 714 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.