Лекции.Орг


Поиск:




Теорія системної локалізації вищих психічних функцій за О.Р. Лурією.




Загальнопсихологічну основу сучасної нейропсихології складає положення про системну будову вищих психічних функцій та їх системної мозкової організації.

Вищі психічні функції (мислення, пам'ять, мова і т.д.) - це складні форми свідомої довільної психічної діяльності. Цим вони якісно відмінні від інших психічних явищ, які є й у тварин. Вищі психічні функції є особливі "психологічні системи", які створюються "шляхом надбудови нових утворень над старими", а старі освіти стають супідрядними новим (Л. С. Виготський). Наприклад, тварини володіють такими нижчими ("натуральними") психофізіологічними функціям, як моторна, мнемическая та ін. У людини ж з'являються довільні, тобто вищі, форми цих функцій: людина може змусити себе запам'ятати деякий матеріал, звернути увагу на якийсь предмет, організувати свою розумову діяльність.

На думку Л. С. Виготського, спілкування в процесі спільної праці породило у людей мова. Можливо, що першими словами були слова-накази - "візьми це" або "піди туди", а далі людина навчилася звертати слова-накази на самого себе. Людина говорить собі "встань" - і встає; він говорить собі "я повинен це зробити" - і робить. Можливість наказувати собі, керувати собою, тобто довільність психіки, виникла в процесі суспільного, культурного розвитку людини. Таким чином, основною закономірністю формування вищих психічних функцій є те, що вони спочатку існують як форма взаємодії між людьми (тобто як інтерпсихологичеських процес) і лише пізніше - як повністю внутрішній (інтрапсіхологіческій) процес.

У міру формування вищих психічних функцій відбувається процес перетворення зовнішніх засобів здійснення функції у внутрішній, психічний план. Перетворення інтерпсихологичеських (міжособистісних) відносин в інтрапсіхологіческіе (відносини з самим собою) Л.С.Виготський назвав процесом інтеріоризації. Спочатку вищі психічні функції представляли собою розгорнуту форму зовнішньої предметної діяльності, яка спиралася на елементарні сенсорні і моторні процеси, а потім ці дії і процеси "згортаються", набуваючи характеру автоматизованих розумових дій.

У онтогенезі спостерігаються принципово тс же стадії інтеріоризації. Перша: дорослий діє словом на дитину, спонукаючи його щось зробити. Друга: дитина переймає від дорослого спосіб звернення і починає впливати словом на дорослого. І третя: дитина починає впливати словом на самого себе. У дитини в процесі формування поступово відбувається зсув акцентів: спочатку він пізнає світ завдяки діям, потім - в образах, а далі в нього формується і символічне уявлення про світ через мову і мислення.

О. Р. Лурія (1962) доповнив розуміння вищих психічних функцій уявленнями про мозкових функціональних системах. Під функціональною системою в нейропсихології розуміється психофізіологічна основа вищих психічних функцій. До їх складу входить набір аферентних (настроюють) і еферентних (здійснюють) ланок. Згідно з даними уявленням психічні функції (наприклад, мова) забезпечуються діяльністю в мозку людини єдиної функціональної системи, окремі частини якої локалізовані в різних ділянках мозку, починаючи з кіркових відділів і закінчуючи стволом. Обмежений поразка однієї з частин такої системи зазвичай не може повністю вивести її з ладу, так як збереженій частини системи продовжують функціонувати, компенсуючи певною мірою виниклі порушення.

Формуючись прижиттєво, під впливом соціальних впливів, вищі психічні функції людини змінюють свою психологічну структуру і, відповідно, мозкову організацію. Наприклад, мовні області у дитини спочатку твердо ще не фіксовані і починають розвиватися одночасно в обох півкулях, причому, якщо в ранньому дитинстві якійсь із центрів мови пошкоджується, він компенсується формуванням функціонального аналога в іншій частині кори, що свідчить про спочатку пластичної структурі " порожнього "(в сенсі соціальної інформації) мозку. Однак у міру розвитку дитини мовні функціональні центри як би мігрують з правої півкулі в ліве, а місця їх первинної дислокації набувають інше функціональне значення.

У процесі розвитку ліва півкуля бере на себе функції мови і логічного мислення, а праве - управління координацією руху, а також фіксацію геометричних зв'язків об'єктів, інтуїтивного розуміння сенсу, емоцій. У правій півкулі проводиться обробка первинної інформації про спосіб, у ньому ж породжуються представлення об'єктів, які на першому етапі, у внутрішній моделі світу у людини заміщають об'єкти зовнішнього світу. Первинні образи можуть бути потім перетворені лівою півкулею в символи, а їх відносини при подальшій формалізації - в логічні конструкції. Ці конструкції частково можуть бути знову наочно представлені в правій півкулі і т.д.

У клініці порушення міжпівкульна взаємодії виникають у хворих при ураженні мозолистого тіла, об'єднуючого обидві півкулі. Симптоматика поразок мозолистого тіла схожа з тією, яка описана як "синдром розщепленого мозку". Для всіх хворих з частковою перерезкой мозолистого тіла характерні явища аномії (неможливість називання предметів, що сприймаються лівою половиною поля зору або лівою рукою), ігнорування лівої половини тіла і лівої половини зорового простору, явища діскопіі - дисграфії (хворі можуть писати тільки правою, а малювати - тільки лівою рукою, хоча до операції могли виконувати обидві дії обома руками) і ряд інших особливостей.

Таким чином, вищі психічні функції системними за своїм психологічному) 'будовою і мають складну багатокомпонентну психофізіологічну основу. Ці положення є центральними для теорії системної динамічної локалізації вищих психічних функцій - теоретичної основи сучасної нейропсихології. Системна локалізація вищих психічних функцій передбачає ієрархічну багаторівневу мозкову організацію кожної функції, що випливає зі складного багатокомпонентного складу систем, на які вони спираються.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-31; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 393 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

796 - | 770 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.