Лекции.Орг


Поиск:




Порядок написання курсової роботи




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ОБЛІКУ І ФІНАНСІВ

Кафедра обліку і аудиту

Аудит

Методичні вказівки

для написання курсової роботи

студентами денної та заочної форми навчання

освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр

за напрямом підготовки 6.030509 “Облік і аудит”

 

 

Затверджено

на засіданні кафедри

обліку і аудиту

Протокол № 7 від 01 вересня 2014 р.

 

Житомир


Назаренко Т.П. Аудит. Методичні вказівки до написання курсової роботи студентами денної та заочної форми навчання спеціальності “Облік і аудит” / Т.П. Назаренко. – Житомир: ЖДТУ, 2014. – 30 с.


 

Зміст

 

Вступ...............................................................................................  
1. Вимоги до вибору теми курсової роботи................................  
2. Послідовність виконання курсової роботи.............................  
3.Структура курсової роботи…………………………………  
4. Рекомендації щодо оформлення курсової роботи..................  
5. Рецензування, захист і оцінювання курсової роботи............  
Додатки...........................................................................................  
Додаток А. Тематика курсових робіт  
Додаток Б. Зразок заяви про закріплення теми курсової роботи Додаток В. Зразок заяви про затвердження плану курсової роботи Додаток Г. Зразок плану курсової роботи Додаток Д. Обов’язкові додатки до курсової роботи Додаток Є. Зразок рецензії на курсову роботу Додаток Ж. Зразок титульної сторінки  
Список рекомендованої літератури.............................................  
   

 

 

Вступ

Написання курсової роботи є завершальним етапом вивчення предмету “Аудит”. Самостійне комплексне дослідження студентом особливостей організації аудиторської перевірки передбачає виконання наступних завдань:

- поглибити, систематизувати і закріпити отримані в процесі навчання знання з бухгалтерського обліку, контролю, аналізу та права;

- розвинути навики ведення науково-дослідної роботи в галузі організації аудиту, використання сучасних методів його ведення, застосовуючи останні досягнення науки і техніки;

- навчитися чітко і логічно висловлювати свої думки, формувати рекомендації та пропозиції щодо організації аудиту на підприємствах різних організаційно-правових форм;

- отримати практичні навики з документального оформлення переддоговірного та договірного процесу аудиту, планування аудиту, оформлення робочих і підсумкових документів аудитора.

Курсова робота є самостійною працею студента, вона носить теоретико-прикладний характер та виконується на матеріалах самостійно обраного суб’єкта проведення аудиту і об’єкта контролю підприємницької діяльності. При написанні курсової студент може використовувати матеріали підприємницької діяльності вже діючих аудиторських фірм або створити умовну аудиторську фірму з метою набуття навиків практичної роботи. У зв’язку з цим перед студентом ставиться мета опанувати практичні навички організації процесу надання аудиторських послуг.

 


 

1. Вимоги до вибору теми курсової роботи

Розробка тематики курсових робіт здійснюється кафедрою і періодично уточнюється з урахуванням змін, що відбуваються в законодавстві України та практиці організації і методики аудиту. Студенту надається право вибору теми курсової роботи із запропонованого переліку тем (Додаток А), враховуючи її актуальність, значення для подальшого розвитку науки, а також практичну цінність. Студент має право зробити уточнення або зміну обраної теми курсової роботи, обґрунтувавши їх доцільність, а також запропонувати власну тему, яка відповідає його інтересам. Довільний вибір теми курсової роботи без погодження з кафедрою або керівництвом не дозволяється. При цьому повторення тем не допускається.

Обрана студентом тема курсової роботи затверджується кафедрою на підставі його письмової заяви (Додаток Б).

Зміст обраної теми розкривається в плані курсової роботи, який повинен бути узгоджений з керівником і підписаний ним. План не включається у загальну нумерацію сторінок роботи, але прикладається до неї. У лівому верхньому куті сторінки плану повинні бути наступні реквізити: “Затверджую”, дата, підпис наукового керівника.


2. Послідовність виконання курсової роботи

Процес виконання курсової роботи складається з наступних етапів:

1. Вибір, затвердження теми, призначення керівника курсової роботи.

2. Вивчення обліково-економічної літератури, аналіз та узагальнення фактичного матеріалу, підготовка плану роботи.

3. Написання та оформлення курсової роботи.

4. Передача роботи на кафедру для перевірки науковому керівнику.

5. Доопрацювання після перевірки (якщо робота не допущена до захисту) та підготовка до захисту.

6. Підготовка доповіді по основних положеннях курсової роботи.

7. Захист курсової роботи перед комісією, склад якої затверджується на засіданні кафедри обліку і аудиту.

Вивчення обліково-економічної літератури, аналіз та узагальнення фактичного матеріалу, підготовка плану роботи.

Навчальна та спеціалізована література підбирається студентом самостійно в систематизованих каталогах бібліотек. При опрацюванні того чи іншого джерела рекомендується звертати увагу на рік джерела. Слід користуватися новими виданнями, враховуючи прийняті останнім часом зміни до Законів України та інших нормативно-правових документів.

Студент ретельно аналізує, узагальнює і використовує матеріали, відібрані під час вивчення літератури. Підібраний матеріал необхідно обробити і згрупувати у вигляді таблиць для полегшення проведення порівняльного аналізу та зіставлення різних показників. Цифрові дані наводити у вигляді рисунків (діаграм, графіків, схем тощо).

Список використаних літературних джерел студент наводить в кінці роботи, оформивши його згідно встановлених вимог.

За результатами вивчення літературних джерел студент складає план курсової роботи. Зразок заяви на затвердження плану і самого плану курсової роботи наведено в додатках Б, В.

Порядок написання курсової роботи

Курсова робота повинна мати логічність побудови, послідовність та завершеність висвітлення основних питань проблеми. Рекомендується наступна структура курсової роботи (рис. 1).

Рис. 1. Структура курсової роботи

3. Структура курсової роботи

Зміст містить найменування та номери початкових сторінок окремих елементів роботи: вступу, всіх розділів, пунктів і підпунктів (якщо вони мають заголовок), висновків, списку використаних літературних джерел, додатків.

Вступ. У вступі студент повинен розкрити актуальність обраної теми, сутність і стан проблемних питань з організації аудиторської перевірки об’єкту дослідження та її значимість у рекомендованій нижче послідовності:

1. Актуальність теми. Висвітлення актуальності повинно бути небагатослівним. Достатньо в межах 1-го-2-х абзаців показати головне – суть проблемної ситуації щодо теми дослідження.

Обов’язково актуальність обраної теми повинна підкріплюватись представленням та аналізом статистичних даних за останні 3 роки.

2. Короткий огляд літературних джерел. Складається з метою інформування про стан розробки теми. Цей огляд повинен довести, що вказана тема розкрита лише частково або в іншому аспекті, що існують невирішені проблемні питання, які потребують подальшого дослідження. Огляд літератури за темою повинен систематизувати джерела, критично їх розглядати, виділяти суттєве, оцінювати раніше зроблене та визначати головне в сучасному стані вивчення теми.

3. Предмет і об’єкт дослідження. Предмет дослідження – сукупність теоретичних і організаційно-методичних аспектів організації аудиту обраного об’єкта обліку. Об’єкт дослідження – процес організації аудиту обраного об’єкта обліку.

4. Мета і завдання дослідження. Необхідно сформулювати мету роботи і завдання, які потрібно вирішити для досягнення поставленої мети. Це, зазвичай, роблять, застосовуючи наступні слова, дотримуючись логічної послідовності: вивчити…, виявити…, узагальнити…, довести… та ін. Формулювання завдань слід робити чітко, оскільки описання їх розв’язку повинно складати зміст розділів курсової роботи.

5. У кінці вступу бажано розкрити структуру роботи та обґрунтувати послідовність викладення матеріалу, вказати інформаційну базу дослідження (тобто, які матеріали та література використовувались).

Основна частина роботи складається з теоретичного та практичного аспектів.

Теоретичний аспект об’єкта дослідження повинен включати дослідження: економічної сутності; огляду літературних джерел, нормативних документів, що регулюють питання бухгалтерського обліку та аудиту, а також спеціальної періодичної літератури; порядок формування робочих документів аудитора для забезпечення аудиторської перевірки об’єкта дослідження. Курсова робота може бути написана як на прикладі підприємств виробничої сфери та торгівлі, так і на прикладі фінансових установ (банків, страхових компаній, інших небанківських фінансово-кредитних установ).

Практичний аспект дослідження передбачає наявність складених студентом документів, як організаційних так і робочих щодо об’єкту дослідження.

У першому розділі розкриваються питання, пов’язані з особливостями обліку об’єкта, в т.ч. податкового обліку, актуальними питаннями обліку відповідного об’єкта, питаннями обліку, на які аудитор повинен звернути особливу увагу у ході дослідження, завданнями перевірки операцій за відповідним об’єктом у ході аудиту та інформаційним забезпеченням перевірки.

Даний розділ повинен містити аналіз літератури з обраної теми, нормативних документів та їх критичну оцінку. Для поглибленого вивчення обраної теми студент опрацьовує не менше 20 - 30 наукових і практичних статей, рекомендацій з питань організації та методики аудиту, 7-10 навчально-практичних посібників або інших джерел для аналізу ступеня висвітлення досліджуваної проблематики та вивчення дефініцій з даного питання.

У другому розділі розкривається послідовність організації аудиторської перевірки відповідного об’єкта, порядок планування аудиторської перевірки, попереднього вивчення бізнесу клієнта, проведення переддоговірної роботи та укладання договору, формування аудиторської групи для проведення дослідження.

Студент наводить основні аспекти специфіки діяльності підприємства та досліджує вплив таких аспектів на організацію процесу аудиту. Також необхідно викласти порядок формування робочої та підсумкової документації аудитора, враховуючи специфіку діяльності підприємства. Студент формує повний пакет документів з організації аудиторської перевірки об’єкта аудиту (лист-пропозиція, договір на проведення аудиту, план аудиту, програма аудиту, робочі документи аудитора). Усі документи оформлюються як додатки до курсової роботи.

В кінці кожного пункту наводяться самостійні висновки зі стислим викладенням наведених наукових і практичних результатів (1-2 абзаци).

Висновки. Студент підводить підсумок всього дослідження (найважливіші наукові та практичні результати, одержані в процесі дослідження, які повинні включати характеристику стану розгляду сформульованої в роботі наукової проблеми, методи її вирішення та значення для науки й практики), формулює пропозиції, які повинні логічно випливати зі змісту викладеного матеріалу. Висновки та пропозиції повинні бути обґрунтованими, самостійними та конструктивними.

Список використаних літературних джерел повинен включати всі джерела, використані в процесі дослідження. На кожне джерело зі списку в тексті роботи слід наводити посилання (в кінці кожного абзацу, речення тощо). Допускається використання цитат з літературних джерел.

Додатки включають допоміжний матеріал і оформлюються як продовження курсової роботи після основної її частини або окремо, розміщуються у порядку наведення посилань у тексті курсової роботи.До них включається допоміжний матеріал, необхідний для сприйняття роботи (таблиці, схеми, проміжні розрахунки, інструкції допоміжного характеру, плани, програма аудиту, зразки робочих документів, класифікатор типових порушень).

 


4. Рекомендації щодо оформлення курсової роботи

Оформлення тексту курсової роботи. Текст курсової роботи повинен бути логічно обґрунтованим та грамотно викладеним. У роботі не допускаються стилістичні, орфографічні та граматичні помилки.

При написанні курсової роботи студент повинен показати знання, здобуті в навчальному процесі, вміння використовувати способи і прийоми аудиту. Викладення матеріалу повинно бути конкретним та спиратися на діючу практику. При цьому важливо здійснити не простий опис, а критичний огляд об’єкта дослідження.

Курсова робота має бути написана чорнилом одного кольору, грамотно, розбірливо, без скорочення спеціальних і наукових термінів (крім загально визнаних), з однієї сторони аркуша паперу стандартного формату А4 з дотриманням таких розмірів поля: ліве – 30 мм; праве – 10 мм; верхнє – 15 мм; нижнє – 20 мм. Не допускається виділення поля будь-якими рамками.

При виконанні курсової роботи за допомогою комп’ютерної техніки текст друкується на одній сторінці стандартного формату А4 (210х297 мм) до тридцяти рядків на сторінці. Текст необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: ліве – не менше 25 мм, праве – не менше 10 мм, верхнє та нижнє – не менше 20 мм. Розмір шрифту в тексті – 14 пунктів, інтервал між рядками – 1,3, в рисунках і таблицях – 12 пунктів, гарнітура Times New Roman.

Приблизний осяг структурних складових друкованого тексту (кількість сторінок) складає: вступ – 2-3 сторінки, теоретична частина – 25-30 сторінок; висновки і пропозиції – 2-3 сторінки, список використаних джерел – 2-3 сторінки.

Заголовки структурних частин курсової роботи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “РОЗДІЛ”, “ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, “ДОДАТКИ” друкують з нової сторінки великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапка в кінці заголовку не ставиться. Заголовки підпунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. У кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Абзацний повинен бути однаковим по всьому тексту роботи і складати 1 см (окрім таблиць, рисунків, діаграм). Не прийнято писати “я думаю”, “я рекомендую” та ін. Викладати матеріал рекомендується від першої особи у множині: “на нашу думку”, “виходячи з наведеного”, “ми вважаємо”, “слід відзначити” та ін. У курсовій роботі всі цифрові матеріали з довідників та інших літературних джерел, а також цитати авторів, повинні мати посилання на джерела. Вказується порядковий помер джерела за списком використаної літератури і сторінка, наприклад [18, с. 25].

Нумерація сторінок. Усі сторінки курсової роботи нумеруються. Загальна нумерація сторінок починається з титульної сторінки, яку включають до загальної кількості сторінок курсової роботи. Номер сторінки на титульному аркуші та змісті не ставиться. Сторінки нумеруються арабськими цифрами у правому верхньому куті без крапки в кінці.

Оформлення таблиць. Таблиці, розміщені в тексті роботи, нумеруються арабськими цифрами в межах питання і обов’язково містять назву. Над лівим верхнім кутом таблиці перед заголовком розміщують надпис “Таблиця” і вказують номер, що складається з номеру питання за планом та порядкового номеру таблиці. За текстом роботи розміщують лише таблиці, необхідні для викладення змісту питань. Таблиця, що наведена в тексті, має бути невеликою за розміром. Вона розміщується безпосередньо після тексту, де про неї згадується вперше або на наступній сторінці; на таблицю має бути посилання в тексті. Громіздкі таблиці, що не підлягають скороченню, а також містять вихідні дані або проміжні розрахунки, слід розмістити в додатках.

Якщо таблиця переноситься на наступну сторінку, її назву не треба повторювати. У цьому випадку шапка таблиці повторюється на наступній сторінці, над нею вказують “Продовження таблиці...”.

Назва таблиці, заголовки рядків і граф мають бути короткими, точними. У назві таблиці потрібно вказати її зміст, територію (або найменування підприємства, організації, установи), період часу. Заголовки граф наводять у називному відмінку однини.

У таблиці не має бути пустих клітинок. Тому при заповненні таблиць, крім цифр, користуються умовними позначеннями:

ð якщо інформація відсутня – ставлять три крапки або пишуть “немає даних”;

ð якщо явище не мало місця – ставлять тире;

ð якщо показник не має сенсу – ставлять знак “Х”;

ð якщо дані є, але їх числові значення менші прийнятої в таблиці точності – ставлять 0,0.

Для наочності таблиці громіздкі цифри слід округлювати до одиниць більшої розмірності. Якщо дані таблиці запозичені, то обов’язково робиться посилання на використане джерело. У випадку, коли цифрові дані в таблицях мають різні одиниці виміру, то їх треба показати в заголовку кожної графи або за кожним показником окремо.

Оформлення ілюстрацій. Ілюстрації (рисунки, графіки, схеми, діаграми) розміщують, як і таблиці, безпосередньо після тексту, в якому про них вперше згадується, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання.

Назву розміщують під ілюстрацією (рисунком); нумерацію здійснюють арабськими цифрами в межах питання (наприклад: “Рис. 1.1”).

Графіки, схеми мають бути виконані охайно й технічно грамотно. Виділення окремих сегментів або ліній на графіку здійснюється різною штриховою, різними типами зображень ліній, але одним кольором, тим же, що й основний текст.

Рисунки не повинні мати зайвих зображень, які не пояснюються в тексті. У разі виникнення труднощів при побудові графічних зображень економічних явищ необхідно уточнити правила побудови конкретних типів графіків за будь-яким підручником з теорії статистики. До назви графіка відносяться ті ж вимоги, що і до заголовка таблиці.

Додатки. Додатки наводяться в такому ж порядку, в якому вони згадуються в тексті.

Кожен додаток повинен починатись з нової сторінки та мати заголовок.

Додатки позначаються послідовно прописними літерами української абетки, за винятком літер ґ, Г, Е, Є, І, И, Ї, З, О, Ч, Ь, Я. У випадку, якщо не вистачає літер абетки, нумерація додатків починається таким чином: АА; АБ; АВ; АД тощо, далі БА; ББ… і т.д.

Курсова робота повинна містити обов’язкові додатки, перелік яких наведений в додатку Д:

В курсовій роботі можуть міститися й інші додатки, наведення яких є доцільним при розкритті обраної теми дослідження


5. Рецензування, захист і оцінка курсових робіт

Бланк рецензії на курсову роботу наведено в Додатку Є. При написанні курсової роботи студент повинен пам’ятати, що робота оцінюється не лише за її зміст, якість викладеного матеріалу, але і якість оформлення.

Науковий керівник перевіряє роботу, про що на полях робить відмітку, а також виявляє помилки, неточності. Після перевірки він пише рецензію, в якій дає загальну оцінку з визначенням актуальності теми, її місця в курсі, відзначає позитивні сторони роботи, а також недоліки, вказує шляхи їх виправлення.

Робота, яка отримала негативну рецензію, повертається студенту на доопрацювання. З урахуванням критичних зауважень рецензента курсова робота подається на повторну перевірку з обов’язковим поданням рецензії до першого варіанту роботи.

Оформивши курсову роботу, студент повинен приділити достатньо уваги останньому та вирішальному етапу – підготовці до захисту курсової роботи. Така підготовка включає оформлення документів і матеріалів, пов’язаних з її захистом, підготовку до виступу перед комісією і саму процедуру захисту роботи.

До захисту допускається курсова робота, яка отримала позитивну рецензію, про що робиться запис на титульному аркуші. Захист відбувається не пізніше останнього дня перед початком залікового тижня у комісії.

Студент готує до захисту доповідь, яка відображає результати дослідження, основні висновки, узагальнення та пропозиції, що містяться в курсовій роботі.

При підготовці захисту необхідно враховувати, що виступ повинен бути коротким і змістовним (відводиться 7-10 хв.).

Після виступу студент відповідає на поставлені йому питання і зауваження наукового керівника, голови і членів комісії, а також присутніх на захисті.

За результатами захисту студенту виставляється оцінка “відмінно”, “добре”, “задовільно”, яка записується в екзаменаційну відомість і залікову книжку студента.

Оцінку “відмінно” отримують роботи, в яких повно та всебічно розкрито теоретичний зміст роботи, проведено глибокий аналіз фактичного матеріалу, глибоко розкрита послідовність проведення перевірки обраного об’єкта в ході аудиту. І на захисті студент вільно володіє цими матеріалами, уміє викласти суть проблеми та підтвердити рівень знань, вміння вести наукові дослідження.

Оцінку “добре” отримують роботи, які виконані на достатньо високому теоретичному рівні, повно та всебічно висвітлена тема, при захисті студент дає конкретні відповіді на питання членів комісії по захисту.

Оцінку “задовільно” заслуговує курсова робота, яка виконана на достатньому теоретичному рівні, тема дослідження висвітлена, висновки в цілому правильні, але недостатньо аргументовані, відповіді на захисті є неповними або студент не дав відповіді на всі запитання членів комісії.

Оцінку “незадовільно” отримують роботи, які не відповідають вищенаведеним вимогам.

Студент, який не захистив курсову роботу, допускається до повторного захисту роботи на наступному засіданні комісії із захисту курсових робіт.

Студент, який не має в заліковій книжці оцінки за курсову роботу, не допускається до здачі іспиту з предмету “Аудит”.


Додатки

Додаток А





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-31; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 543 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наука — это организованные знания, мудрость — это организованная жизнь. © Иммануил Кант
==> читать все изречения...

802 - | 691 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.